Pate din ficatei de pui

Stiu ca retete de pate de ficatei sunt multe si diferite - mai simple, mai complicate - eu va propun ceva mai mediu. Gustul este foarte, foarte bun - accentuat putin si valorificat cu ajutorul amestecului de ceapa glazurata cu vin (smekerie invatata la cursurile de bucatari).

Bineinteles este o alternativa sanatoasa la mezelurile si pate-urile din comert - care nici macar nu merita sa fie discutate, toti stiu ce contin.

Ingrediente

Ficatei de pui
400 g
aproximativ
Ceapa alba
3 buc
Morcovi
1 buc
optional, dar va recomand
Unt
100 g
Smantana dulce 32%(Dorna/Milli)
100 ml
Coniac(sau Brendy)
50 ml
sau vin alb demisec
Ulei de floarea soarelui
50 ml
Vin rosu demisec
200 ml
Zahar brun
2 linguri
Piper negru
0.5 lingurite
Sare
1 lingurite
puneti dupa gust

Pasi de urmat

1

Pregatim ingredientele - ceapa si morcovii se curata, se spala. Ficateii se curata, se spala si se taie in bucati mai mici.

Si cu ocazia ca am adus un coniac bun si maturat 5 ani, am folosit asa cum trebuie ca la carte anume coniac si nu brendy sau vin (desi se poate inlocui).

2

Morcovul se da prin razatoarea mai mare.

3

In tigaie se incalzeste bine uleiul si se adauga morcovii pregatiti anterior.

4

Ceapa(2 bucati) se taie julien si se adauga la morcovii din tigaie.

5

Dupa ce se caleste bine ceapa si morcovii (dar atentie, nu se rumenesc!), se adauga ficateii.

Amestecati periodic si lasati sa se gateasca cam 15-20 de minute la foc mediu, cam pana incep sa se rumeneasca.

6

Apoi urmeaza partea mai interesanta - se flambeaza ficateii cu coniac.

Aveti mare grija sa nu aveti hota pornita - si faceti urmatoarele:

- Turnati coniacul in tigaia cu ficatei

7

Cu o bricheta sau chibrite aprindeti aburii de alcool care se elimina si lasati pana dispare complet flacara.

Intre timp mai agitati sau amestecati compozitia din tigaie - faceti atent toate procedurile si totul va fi bine, fara accidente :)

Daca folositi vin alb nu mai este cazul sa aprindeti aburii, lasati doar sa fiarba 5-10 minute la foc mic si atat.

8

Apoi adaugati putina sare si piper in compozitie si o luati de pe foc.

9

Mutati toata compozitia intr-un bol de mixat, adaugati untul si smantana lichida.

10

Cu un mixer vertical pasati bine tot amestecul, aveti grija sa nu lasati bucatele si particule mici neprelucrate de mixer.

11

Pentru a da o forma mai atractiva pate-ului il mutati intr-un recipient mai frumos in care sa se raceasca.

Eu am folosit capacul de la untiera - am asternut folie de plastic alimentara si am mutat compozitia in el. Am nivelat bine si am lasati la frigider cateva ore, sau peste noapte.

12

Si acum sa trecem la partea cu ceapa glazurata - o chestie parca ciudata initial (pentru ca nu are un gust special) - dar sa vedeti ce combinatie extraordinara face cu pate-ul.

Si uitati cum se face:

Intr-o cratita mai mica se pune la fiert vinul rosu cu zaharul brun.

13

Lasati sa fiarba la foc mic cam 10 minute.

14

Ceapa(1 bucata) se taie julien.

15

Dupa ce a fiet vinul 10 minute, adaugati ceapa. Amestecati si lasati sa fiarba impreuna.

16

Veti observa ca pe parcurs toata compozitia incepe sa se ingroase.

17

Este gata atunci cand devine mai gros, dar aveti grija sa nu se faca uscat - altfel se solidifica prea mult la racire si este mai greu de servit.

Cand este gata il scoateti de pe foc, adaugati putin piper (daca va place chiar si piper boabe, va fi mai picant).

18

Lasati compozitia sa se raceasca si o veti folosi atunci cand serviti pate-ul.

19

Eu l-am servit/ornat ca pentru consum in familie - am intors untiera, atent am scos pate-ul intarit - cu o lingurita am scobit putin in el si acolo am completat cu amestecul de ceapa glazurata.

Cand il intindeti pe paine, luati si cate putin din ceapa si sa vedeti ce gust divin va avea, gurmanzii stiu :)

20

Si aici o modalitate de ornare si servire portionat, la farfurie.

Pate-ul a fost racit in forme mici si ovale pentru tarte, desupra trase linii cu unt moale.

Pofta Buna!

Cantitate: 500 g (7-8 portii)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 30 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

madalina21 (11 July 2011, 10:03)

wow salivez! foarte interesanta partea cu ceapa in vin! cu siguranta este una dintre retetele pe care le voi incerca!

Karen (11 July 2011, 12:38)

Cred ca e gustos,cu siguranta o sa-l incerc in curand.chiar azi am gatit ficatei de pui si avand multi nu am avut alta idee decat sa-i fac ,,placinta,, adica am inlocuit carnea de pui din  ,,placinta cu pui,, de la tine de pe site si a iesit delicioasa!daca ma uitam mai devrreme pe site,faceam pate.ceapa cu vin nu o saram?

mutumim de retea si spot la cursuri (daca mai ai)!

Karen (11 July 2011, 12:40)

merita 5 * stelute :)

lena
lena (11 July 2011, 15:40)

Ceapa nu neaparat se sareaza pt ca este dulce - un fel de dulceata de ceapa cu vin

Violette (14 July 2011, 13:36)

Buna draga mea,

Varianta de pate din ficatei pe care o prepara eu, de mult timp, este un pic diferita si mai dietetica: ficateii se fierb (in apa sau lapte), se amesteca cu ceapa foarte putin unduita (pana devine sticloasa) in putin ulei, se amesteca cu un ou fiert tare,  cu ciupercute (cand ai), cu putin unt si mustar (din cel fara prea multe chimicale de preferinta), se adauga dupa gust : sare, piper, verdeata. Este grozav de bun si desigur mult mai sanatos! ...si merge perfect cu ceapa glazurata din reteta de pe site.

Reteta de pe site pare foarte apetisanta! voi experimenta si eu reteta, urmatoarea data cand am cerere de pate !

 

vio2011
vio2011 (17 July 2011, 13:23)

foarte ingenioasa reteta!felicitari Lena pt ca esti atat de altruista si ne impartasesti smekeriile invatate la cursurile de bucatari !....fiecare reteta noua este un dar pt mine si o bucurie in familie!

lena
lena (17 July 2011, 16:11)

Multumesc Vio! Ma bucur mult ca iti place reteta si sa stii ca nu este doar altruism, de fapt imi place mult sa descopar/invat noi retete si sa le impartesc cu voi - o fac cu mare placere si nu o consider pierdere de timo, cum cred multi altii. Te pup si mai astept cu pareri si comentarii

sara33 (16 February 2012, 11:45)

 buna!aici,ceea ce ai preperat tu se numeste confit d'oignon,si se foloseste mai mereu la tot ce insemna ficat si fripturici la cuptor.am incercat si eu odata cu muschiulet de porc la cuptor si cartofi nature,dar ssotului meu i-a placut dar nu a prea fost fan de asa ceva ,asa k am lasat-o balta,oricum e super rafinata reteta!pt cine ii place!

erinula
erinula (22 March 2012, 20:39)

 buna.cu ce se poate inlocui smantana lichida ?in alte retete,am gasit unt,in loc de smantana.insa ma intereseaza sa folosesc o grasime de tip vegetal.nu vreau sa folosesc grasimi animale.mii de multumiri.

lena
lena (23 March 2012, 20:26)

Foloseste frisca vegetala sau margarina.

erinula
erinula (26 March 2012, 21:04)

 da,multumesc frumos.nu mi se pare o alternativa tocmai sanatoasa,margarina cel putin e chiar oribila si la gust.nici pe vremea copilariei "ceausiste" nu mancam margarina.voi incerca sa folosesc ulei de palmier,care are si o consistenta similara untului.

sara33 (27 March 2012, 09:39)

 buna dimineata!erinula,imi cer scuze k intervin,dar ai cerut un sfat de care nu ai fost multumita,un caz ca nu ai observat deja in retete,nici lena nu foloseste margarina,dar in caz k nu stii,in tarile dezvoltate,nu prea se mai foloseste uleiul de palmier pt k e nociv sanatatii.dar fiecare cu parerile lui,in romania,unele produse kre inafara nu se mai folosesc apar la noi si dak ai stii in ce conditii este prelucrat nu ti ar mai trebui niciodata.mult noroc la retete!

erinula
erinula (29 March 2012, 21:54)

 iti multumesc pt sfat.voi cauta sa citesc mai mult pe google.

cristina7 (20 December 2013, 14:17)

 Buna, Lena! Multumesc pentru minunatele retete, am incercat multe dintre ele si au iesit asa cum nici nu puteam spera! La reteta aceasta am o intrebare: pot folosi si ficat de vita? Am vreo 500g ficat si nu stiu ce sa fac cu el! 

lena
lena (20 December 2013, 14:46)

Da, sigur ca merge si cu ficat de vita, ai grija sa nu-l gatesti prea mult ca se intareste.

cristina7 (20 December 2013, 16:33)

 Multumesc mult, Lena! Maine il fac! Pupici