Painici aromate cu ceapa si usturoi (Balabushki)

Painici aromate cu ceapa si usturoi (Balabushki)

Este mancarea copilariei mele, impreuna cu Placintele cu ceapa si cartofi se preparau atunci cand se facea painea la cuptor, din aluatul de paine. Sunt foarte bune, aromate, pufoase - se mananca ca atare sau la o ciorba, sau la o mancare cu legume. De fiecare daca se mananca toate repede, plus se sterge cu ele si farfuria :) de orice musafir, cat de mofturos n-o fi la mancare.

Le puteti incerca oricand faceti paine de casa, puneti la o parte o bucata de aluat si urmati pasii din reteta de mai jos.

Ingrediente

Aluat de paine
500 g
puneti orice cantitate vreti
Ceapa alba
1 buc
Usturoi
5 buc
5 catei
Ulei de floarea soarelui
100 ml
Sare
1 lingurita

Pasi de urmat

Pas 1

In primul rand faceti aluatul de paine, puteti folosi orice reteta - eu o fac intotdeauna cu aluatul pentru painea de casa. Il framantati si lasati sa creasca bine.

Painici aromate cu ceapa si usturoi (Balabushki) - Pas 1
Pas 2

Apoi dupa ce ati dat la o parte bucata pentru painici, o intindeti sfoara groasa cam cat un deget. Taiati bucati de 1.5-2 cm grosime.

Painici aromate cu ceapa si usturoi (Balabushki) - Pas 2
Pas 3

Fiecare bucatica o luati si incercati sa-i dati cat de cat o forma de bila.

Painici aromate cu ceapa si usturoi (Balabushki) - Pas 3
Pas 4

Toate bilutele astfel formate le aranjati, una linga alta,  intr-o tava de cuptor unsa cu putin ulei.

Le lasati 10-15 minute sa creasca putin, apoi le dati la cuptor la foc mediu 180-200 grade.

Painici aromate cu ceapa si usturoi (Balabushki) - Pas 4
Pas 5

In acest timp pregatim ceapa si usturoiul astfel:

- ceapa se taie juliene si se caleste in ulei (ulei sa fie putin mai mult) pana se rumeneste usor.

Painici aromate cu ceapa si usturoi (Balabushki) - Pas 5
Pas 6

Usturoiul se piseaza si se amesteca cu jumate de pahar de apa, sare si putin ulei - este un fel de mujdei taranesc.

Painici aromate cu ceapa si usturoi (Balabushki) - Pas 6
Pas 7

Scoateti painicile din cuptor cand se rumenesc frumos.

Le lasati 10 mnute in tava sa se mai racoreasca.

Painici aromate cu ceapa si usturoi (Balabushki) - Pas 7
Pas 8

Fiecare biluta o desfaceti din "lantul" copt si puneti intr-un bol mai adanc.

Turnati ceapa cu ulei, mujdeiul de usturoi si amestecati bine toata compozitia, asa ca fiecare painica sa fie acoperita cu acest amestec aromat.

 

 

Painici aromate cu ceapa si usturoi (Balabushki) - Pas 8
Pas 9

Sunt bune si calde si reci - ca atare, cu ciorbe sau mancaruri cu legume/salate.

Delicioase tare, chiar va recomand sa le faceti.

Pofta Buna!

Painici aromate cu ceapa si usturoi (Balabushki) - Pas 9

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 25 buc (5-6 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (8 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 21

adriana st
Stroe Adriana (adriana st) 08 Jan 2021, 12:26

Dragă Lena urmăresc cu multă atenție rețetele tale, dar pe cele tradiționale, din copilărie le urmăresc cu pasiune și le și prepar, le țin la colecție. Minunată bunică ai avut! Cred că pentru cele dintre noi care te cunosc de mai puțin timp ai putea să dai din nou rețetele bunicii.

mthmb
mthmb 12 Oct 2017, 19:27

Painea noastra cea cu aroma de usturoi si ceapa...

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
vyorelya
vyorelya 11 Apr 2016, 11:15

salut Lena! pinicile aste sunt o scapare atunci cind ai ramas fara piine in casa, se fac rapid si sunt foarte gustoase

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Carmen Silvia
Carmen Silvia 15 Apr 2014, 13:03

foarte bune! am folosit aluat cu maia, faina integala si un bob de drojdie!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 11 Dec 2013, 10:48

Buna Lena. Ma adresez tie sa te cert, ca sunt mai batrana. Asta e reteta? M-ai dezamagit TOTAL. Vad ca toate comentariile sunt la superlativ. Tu nu te-ai gandit deloc ca sunt si persoane ,inconstiente, care nu se mai pot opri din mancat? Sigur,crezi ca toti oamenii sunt normali. Uite,eu nu. Cred ca am mancat aseara si azi dimineata o jumatate de tava.Si apoi sa nu ma ingras? Te-ai speriat? Cum crezi ca as putea spune asa ceva ?Dar sunt NEMAIPOMENITE si asa de dragute sa le tot mananci. Aromate,gustul de ceapa si usturoi. Woww. Multumesc mult. Nota 20. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
sonycica
Sofia (sonycica) 13 Feb 2013, 19:05

Asa au iesit la mine, foarte gustoase si aromate! multumesc pentru reteta!

Poza mea pentru reteta:
sonycica
Sofia (sonycica) 13 Feb 2013, 16:00

Lena,ai niste retete foarte delicioase! Acum le-am pus si eu la cuptor si abia astept sa vad cum o sa iasa pampushkili :)

Nota mea pentru reteta:
Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 19 Sep 2012, 14:27

Le-am facut si eu azi, dintr-o cantitate de aluat ca pt o piine de 750gr, pe care in doi cu sotul o mincam timp de o saptamina, din ''pampushtele'' astea jumate le-am mincat la o mincare... deci sunt nemaipomenit de gustoase!!! 

Merci Lena, multa sanatate si cit mai multe retete gustoase!!!

Poza mea pentru reteta:
lilianamunteanu
Liliana Munteanu (lilianamunteanu) 10 Feb 2012, 20:50

Decadent de bune! E clar, vom mai tot face! Atat de pufoase si savuroase! O minune!

Poza mea pentru reteta:
Galia
Galia 05 Aug 2011, 14:09

Sunt foarte, foarte, foarte bune

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile