Ciorba de varza murata (Bors scazut)

Ciorba de varza murata (Bors scazut)

Este mancarea preferata a copilariei mele, care se facea de obicei in perioada de iarna. Aceasta ciorba de varza acra se gateste mai mult in zona de nord a Moldovei, fiind foarte gustosa, putin acrisoara, cu multa carne si bucati mari de varza. Va recomand sa o incercati, sunt sigura ca o sa va placa!

Ingrediente

Varza murata(intreaga)
2 kg
adica varza medie murata
Oase cu carne(vita/porc)
1.5 kg
Ceapa alba
2 buc
Morcovi
2 buc
Frunza de dafin
3 buc
Pasta de tomate
2 linguri
eu de obicei folosesc bulion de rosii facut acasa

Pasi de urmat

Pas 1

Va atentionez ca singurul inconvenient a acestei ciorbe de varza este faptul ca trebuie sa fiarba cca 5 ore la foc mic. Asa ca daca vreti sa o faceti,va planificati timpul necesar, dar va asigur ca acesta se recompenseaza prin savoarea deosebita a ciorbei.

Deci, primul pas  - Spalati bine oasele cu carne, le puneti intr-o cratita de 5 l si turnati apa ca sa le acopere bine. Puneti cratita pe foc.

Ciorba de varza murata (Bors scazut) - Pas 1
Pas 2

Intre timp, spalati varza cu apa rece si taiati-o bucati medii/mari cum va place - dar nici intr-un caz marunt.

Curatati si spalati ceapa.

Ciorba de varza murata (Bors scazut) - Pas 2
Pas 3

Cand incepe sa fiarba carnea, scoateti atent cu o lingura spuma.

Ciorba de varza murata (Bors scazut) - Pas 3
Pas 4

Apoi adaugati varza, 1 ceapa taiata bucatele medii, bulionul de rosii, frunza de dafin. Daca vedeti ca apa nu acopera toata suprafata, adaugati inca putina apa clocotita.

Lasati sa fiarba, faceti focul mic, puneti un capac si lasati 3-4 ore. Supravegheati sa nu fiarba tare, daca este necesar mai micsorati focul.

Ciorba de varza murata (Bors scazut) - Pas 4
Pas 5

Dupa 4 ore de fierbere lenta, curatati, spalati si taiati rondele morcovii si ii adaugati in ciorba de varza.

Lasati sa mai fiarba 1 ora.

Ciorba de varza murata (Bors scazut) - Pas 5
Pas 6

Inainte de a stinge focul, taiati marunt 1 ceapa si o puneti in ciorba, opriti focul imediat. Lasati ciorba sa se patrunda si sa se racoreasca o jumatate de ora inainte de servire.

Ciorba de varza murata (Bors scazut) - Pas 6
Pas 7

Sunt sigura ca o  sa va placa aceasta ciorba de varza murata, deosebit de gustoasa - compenseaza in totalitate timpul de preparare.

Se savureaza cu praz sau ceapa proaspata, ca la tzara:)

Pofta Buna!!!!!

Ciorba de varza murata (Bors scazut) - Pas 7

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 5 l (8-9 portii)
Timp de preparare: 300 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 10 min
Data publicarii:
Nota: 5 (5 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 18

AureliaCirstea314
Aurelia Cirstea (AureliaCirstea314) 03 Feb 2018, 11:12

Daca o fierb in oala sub presiune, la foc mic, e o problema?

lena
Elena (lena) Aurelia Cirstea (AureliaCirstea314) 03 Feb 2018, 11:25

Incercati, nu stiu.

CorinaMorariu412
Corina Morariu (CorinaMorariu412) Elena (lena) 20 Mar 2021, 08:33

nu scade în oala sub presiune

Carmen Nedelea
Carmen Nedelea 06 Mar 2014, 16:03

Of, Lena, mai am si aici o intrebare esentiala. Nu-mi pot sa sufar carnea de vita, singura carne pe care o suport in supa/ciorba este de pui. Se poate face ciorba asta cu pui in loc de vita/porc? Cam cit s-ar fierbe? Pastrind toate celelalte etape cu legumele. Multumesc mult de tot.

lena
Elena (lena) Carmen Nedelea 09 Mar 2014, 17:18

Anume la aceasta ciorba trebuie niste carne mai grasa, mama acasa o face cu rata/gasca - de pui nu stiu cum ar fi dar sigur n-o strici tare.

Nina.M
Nina.M 20 Jan 2014, 20:55

La noi la centru  (R.Moldova) tot cam asa se face, insa nu se fierbe carnea deloc, se pune carnea apoi toate ingredientele morcov, ceapa, frunza de dafin, apoi vaza si in loc de apa se pune suc de rosii, si daca doresti mai rosu sa fie adaugi si tomate. E foarte grustos, e mincarea preferata a tatalui meu.

amalia80
amalia80 22 Nov 2010, 18:50

Am facut astazi ciorbita asta si chiar daca am muncit ceva rezultatul a fost pe masura. O singura mentiune -  stiind ca sucul de rosii/ bulionul incetineste procesul fierberii l-am pus spre final. A iesti super buna cu ceapa aceea la final! Puenti cu incredere si cepa cruda de la final, cred ca e "cireasa de pe tort."

Emma
Emma 07 Oct 2010, 08:30

Am incercat trucul cu ceapa si mi-a placut foarte mult aroma pe care i-a dat-o ciorbei. Nu mai fac nicio ciorba fara sa pun la sfarsit, pe langa verdeata, ceapa taiata marunt. Multumesc pentru idee!

MariaP
MariaP 29 Sep 2010, 16:36

E tare buna! Da, fierbi ceva la ea, dar merita. Eu pun si putin bors cand este aproape gata si putin patrunjel verde tocat foarte marunt. Daca o faci cu afumatura, iese si mai gustoasa...

Nota mea pentru reteta:
Emma
Emma 21 Sep 2010, 16:34

Lena, am o nedumerire. Am vazut ca pui ceapa la sfarsit si opresti focul. In acest caz, ceapa nu se mai fierbe si ramane tare. E buna asa in ciorba?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Emma 21 Sep 2010, 16:36

Da, pun ceapa cruda atunci cand opresc focul, este un truc invatat de la bunica. Pun la fel cum as pune verdeata pentru aroma. Nu se simte in ciorba, el intre timp se opareste si nu este deloc crud.

amalia80
amalia80 02 Sep 2010, 11:16

N-am mancat niciodata, insa la iarna prepar si eu. Pare o reteta gustoasa.

Nota mea pentru reteta:
Francisc de Chisinau
Francisc de Chisinau 30 Mar 2010, 21:28

Felicitari, Lenutza ! Aveti o pagina Internet excelenta ! Si fotografiile sunt superbe ! O sugestie: de ce n-ati incerca sa faceti si o varianta a paginii Internet in engleza sau franceza ? cu cele mai populare retete traditionale din Moldova de Est.  Cu o traducere scurta, succinta si exacta. Va fi un succes pe Internet !  Sunt sigur ! Caci avem o bucatarie originala si savuroasa ! Apoi alt pas: ce-ar fi sa editati si o carte cu fotografiile acestea extraordinare cu retetele noastre de la bunici si parinti. Si iarasi cu o traducere simultana in engleza si franceza pe aceeasi pagina a cartii. Mult curaj  si noroc !

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Francisc de Chisinau 30 Mar 2010, 21:44

Multumesc de sugestie Francisc, acum lucrez  la varianta in engleza a site-ului si la carte - va anunt imediat ce le termin

Galia
Galia 03 Sep 2009, 12:02

Ah, ce-as mai manca o ciorba din asta, facea bunica pe foc de lemne....tare buna mai este

Ei bine, iese gustoasa si pe aragaz asa ca: Hai! La treaba!

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile