Ciorba de varza murata (Bors scazut)

Este mancarea preferata a copilariei mele, care se facea de obicei in perioada de iarna. Aceasta ciorba de varza acra se gateste mai mult in zona de nord a Moldovei, fiind foarte gustosa, putin acrisoara, cu multa carne si bucati mari de varza. Va recomand sa o incercati, sunt sigura ca o sa va placa!

Ingrediente

Varza murata(intreaga)
2 kg
adica varza medie murata
Oase cu carne(vita/porc)
1.5 kg
Ceapa alba
2 buc
Morcovi
2 buc
Frunza de dafin
3 buc
Pasta de tomate
2 linguri
eu de obicei folosesc bulion de rosii facut acasa

Pasi de urmat

1

Va atentionez ca singurul inconvenient a acestei ciorbe de varza este faptul ca trebuie sa fiarba cca 5 ore la foc mic. Asa ca daca vreti sa o faceti,va planificati timpul necesar, dar va asigur ca acesta se recompenseaza prin savoarea deosebita a ciorbei.

Deci, primul pas  - Spalati bine oasele cu carne, le puneti intr-o cratita de 5 l si turnati apa ca sa le acopere bine. Puneti cratita pe foc.

2

Intre timp, spalati varza cu apa rece si taiati-o bucati medii/mari cum va place - dar nici intr-un caz marunt.

Curatati si spalati ceapa.

3

Cand incepe sa fiarba carnea, scoateti atent cu o lingura spuma.

4

Apoi adaugati varza, 1 ceapa taiata bucatele medii, bulionul de rosii, frunza de dafin. Daca vedeti ca apa nu acopera toata suprafata, adaugati inca putina apa clocotita.

Lasati sa fiarba, faceti focul mic, puneti un capac si lasati 3-4 ore. Supravegheati sa nu fiarba tare, daca este necesar mai micsorati focul.

5

Dupa 4 ore de fierbere lenta, curatati, spalati si taiati rondele morcovii si ii adaugati in ciorba de varza.

Lasati sa mai fiarba 1 ora.

6

Inainte de a stinge focul, taiati marunt 1 ceapa si o puneti in ciorba, opriti focul imediat. Lasati ciorba sa se patrunda si sa se racoreasca o jumatate de ora inainte de servire.

7

Sunt sigura ca o  sa va placa aceasta ciorba de varza murata, deosebit de gustoasa - compenseaza in totalitate timpul de preparare.

Se savureaza cu praz sau ceapa proaspata, ca la tzara:)

Pofta Buna!!!!!

Cantitate: 5 l (8-9 portii)
Timp de preparare: 300 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 10 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Galia
Galia (03 September 2009, 12:02)

Ah, ce-as mai manca o ciorba din asta, facea bunica pe foc de lemne....tare buna mai este

Ei bine, iese gustoasa si pe aragaz asa ca: Hai! La treaba!

Francisc de Chisinau (30 March 2010, 21:28)

Felicitari, Lenutza ! Aveti o pagina Internet excelenta ! Si fotografiile sunt superbe ! O sugestie: de ce n-ati incerca sa faceti si o varianta a paginii Internet in engleza sau franceza ? cu cele mai populare retete traditionale din Moldova de Est.  Cu o traducere scurta, succinta si exacta. Va fi un succes pe Internet !  Sunt sigur ! Caci avem o bucatarie originala si savuroasa ! Apoi alt pas: ce-ar fi sa editati si o carte cu fotografiile acestea extraordinare cu retetele noastre de la bunici si parinti. Si iarasi cu o traducere simultana in engleza si franceza pe aceeasi pagina a cartii. Mult curaj  si noroc !

lena
lena (30 March 2010, 21:44)

Multumesc de sugestie Francisc, acum lucrez  la varianta in engleza a site-ului si la carte - va anunt imediat ce le termin

amalia80 (02 September 2010, 11:16)

N-am mancat niciodata, insa la iarna prepar si eu. Pare o reteta gustoasa.

Emma (21 September 2010, 16:34)

Lena, am o nedumerire. Am vazut ca pui ceapa la sfarsit si opresti focul. In acest caz, ceapa nu se mai fierbe si ramane tare. E buna asa in ciorba?

lena
lena (21 September 2010, 16:36)

Da, pun ceapa cruda atunci cand opresc focul, este un truc invatat de la bunica. Pun la fel cum as pune verdeata pentru aroma. Nu se simte in ciorba, el intre timp se opareste si nu este deloc crud.

MariaP (29 September 2010, 16:36)

E tare buna! Da, fierbi ceva la ea, dar merita. Eu pun si putin bors cand este aproape gata si putin patrunjel verde tocat foarte marunt. Daca o faci cu afumatura, iese si mai gustoasa...

Emma (07 October 2010, 08:30)

Am incercat trucul cu ceapa si mi-a placut foarte mult aroma pe care i-a dat-o ciorbei. Nu mai fac nicio ciorba fara sa pun la sfarsit, pe langa verdeata, ceapa taiata marunt. Multumesc pentru idee!

amalia80 (22 November 2010, 18:50)

Am facut astazi ciorbita asta si chiar daca am muncit ceva rezultatul a fost pe masura. O singura mentiune -  stiind ca sucul de rosii/ bulionul incetineste procesul fierberii l-am pus spre final. A iesti super buna cu ceapa aceea la final! Puenti cu incredere si cepa cruda de la final, cred ca e "cireasa de pe tort."

GENA
GENA (04 February 2011, 02:20)

 NOTA 10

 

marcelatofan
marcelatofan (24 April 2012, 20:36)

cred ca este foaret gustos

roberth
roberth (28 March 2013, 07:46)

 Confirm, este bestialaaaa! 

Nina.M (20 January 2014, 20:55)

 La noi la centru  (R.Moldova) tot cam asa se face, insa nu se fierbe carnea deloc, se pune carnea apoi toate ingredientele morcov, ceapa, frunza de dafin, apoi vaza si in loc de apa se pune suc de rosii, si daca doresti mai rosu sa fie adaugi si tomate. E foarte grustos, e mincarea preferata a tatalui meu.

Carmen Nedelea (06 March 2014, 16:03)

 Of, Lena, mai am si aici o intrebare esentiala. Nu-mi pot sa sufar carnea de vita, singura carne pe care o suport in supa/ciorba este de pui. Se poate face ciorba asta cu pui in loc de vita/porc? Cam cit s-ar fierbe? Pastrind toate celelalte etape cu legumele. Multumesc mult de tot.

lena
lena (09 March 2014, 17:18)

Anume la aceasta ciorba trebuie niste carne mai grasa, mama acasa o face cu rata/gasca - de pui nu stiu cum ar fi dar sigur n-o strici tare.