Gem de prune

Cel mai popular si delicios gem, este preferatul familiei noastre si pacat sa nu profitati de acest sezon de prune aromate si naturale.

Spre deosebire de alte gemuri care le mai fac, acesta de prune trebuie fiert mai mult pentru a avea aroma, textura si culoarea potrivita - vedeti in reteta detaliile. Puteti face si o combinatie de prune cu mere, este si mai aromat, mai gustos.

Ingrediente

Prune
2 kg
cele mai potrivite sunt cele mici(brumarii), dar nu am gasit in piata si am facut din ce am gasit
Zahar
1 kg
Esenta de vanilie
1 buc
optional, sau scortisoara

Pasi de urmat

1

Prunele  se spala, se curata de samburi si se taie sferturi.

2

Intr-un ceaun se pun la fiert 1 pahar de apa si 1 kg de zahar. Cand incepe sa fiarba, faceti focul mic si lasati sa fiarba 10 minute amestecand periodic.

3

Dupa acest timp adaugati prunele, lasati pana incep sa fiarba si faceti focul mic.

4

Amestecati periodic gemul - veti observa ca pe parcurs cum fierbe isi schimba culoarea, aroma si textura. Aici este un roz deschis.

5

Aici deja un maroniu deschis.

6

Un maroniu mai inchis.

7

Si.. culoarea potrivita - un fel de maro mai pronuntat, dar nici negru(isi pierde din aroma daca fierbeti prea mult). Adaugati vanilia si amestecati - este optional dar foarte delicios si aromat.

Timpul de fierbere depinde de calitatea si tipul prunelor.

8

Borcanele pentru dulceata se spala bine si se usuca - sau in cuptor(metoda rapida) sau pe un prosop pe masa(metoda mai de durata).

Se umple cu dulceata si se capseaza bine.

9

Si aici borcanele mele - din 2 kg atat mi-a iesit. Le lasati sa se racoreasca si depozitati in loc racoros, camara.

10

Cred ca nu trebuie sa va spun cum si la ce sa-l folositi.

Pofta Buna!

Cantitate: 1500 g (4 borcane mici de 380ml)
Timp de preparare: 90 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 25 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

anushka
anushka (03 October 2011, 09:54)

Lena,D-ne,parca citesti gindurile...De cind caut aceasta reteta,ador dulceata de pruneMultumesc mult

Mitachi.Maria (03 October 2011, 11:45)

mersi mult cum gasim prune incercam receta

Mari6o
Mari6o (05 October 2011, 21:10)

Lena, am o intrebare: coaja prunei ramine sau ea se marunteste devenind totul o masa consistenta?

lena
lena (05 October 2011, 22:21)

Coaja ramane, devine masa consistenta la final.

amalia16
amalia16 (02 January 2012, 13:10)

Cel mai bun gem, e preferatul meu, merge excelent cu margarina dimineata la un ceai sau desigur la clatite.

MihaelaR (01 September 2014, 14:51)

In sfarsit, l-am dat pe spate pe sotul meu cu gemul asta! Nu se mai satura de el. Absolut delicios si adorat de copii. Inca o data precizez, pentru cei cu probleme cu glicemia, se poate reduce cantitatea de zahar la jumatate.