Gem de prune

Cel mai popular si delicios gem, este preferatul familiei noastre si pacat sa nu profitati de acest sezon de prune aromate si naturale.

Spre deosebire de alte gemuri care le mai fac, acesta de prune trebuie fiert mai mult pentru a avea aroma, textura si culoarea potrivita - vedeti in reteta detaliile. Puteti face si o combinatie de prune cu mere, este si mai aromat, mai gustos.

Ingrediente

Prune
2 kg
cele mai potrivite sunt cele mici(brumarii), dar nu am gasit in piata si am facut din ce am gasit
Zahar
1 kg
Esenta de vanilie
1 buc
optional, sau scortisoara

Pasi de urmat

1

Prunele  se spala, se curata de samburi si se taie sferturi.

2

Intr-un ceaun se pun la fiert 1 pahar de apa si 1 kg de zahar. Cand incepe sa fiarba, faceti focul mic si lasati sa fiarba 10 minute amestecand periodic.

3

Dupa acest timp adaugati prunele, lasati pana incep sa fiarba si faceti focul mic.

4

Amestecati periodic gemul - veti observa ca pe parcurs cum fierbe isi schimba culoarea, aroma si textura. Aici este un roz deschis.

5

Aici deja un maroniu deschis.

6

Un maroniu mai inchis.

7

Si.. culoarea potrivita - un fel de maro mai pronuntat, dar nici negru(isi pierde din aroma daca fierbeti prea mult). Adaugati vanilia si amestecati - este optional dar foarte delicios si aromat.

Timpul de fierbere depinde de calitatea si tipul prunelor.

8

Borcanele pentru dulceata se spala bine si se usuca - sau in cuptor(metoda rapida) sau pe un prosop pe masa(metoda mai de durata).

Se umple cu dulceata si se capseaza bine.

9

Si aici borcanele mele - din 2 kg atat mi-a iesit. Le lasati sa se racoreasca si depozitati in loc racoros, camara.

10

Cred ca nu trebuie sa va spun cum si la ce sa-l folositi.

Pofta Buna!

Cantitate: 1500 g (4 borcane mici de 380ml)
Timp de preparare: 90 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 25 min
Publicata:
Nota: 5 (5 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 8

Lucia13
Lucia13 12 sep 2015, 09:38

Felicitari Lena pentru reteta, am facut triplu cantitate conf retetei tale si sunt foarte multumita de rezultate, este pentru prima oara cand fac dulceata de prune si a iesit perfect, iti multumesc 😀😘😘

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 23 aug 2015, 19:31

Da, sa stiti ca de obicei cand se mareste cantitatea de ingrediente la gem trebuie marit si timpul de preparare, de luat un vas mai mare sa se evapore apa mai repede.

Eu prefer sa fac cantitati un pic mai mici, am observat ca iese mai calitativ gemul sau dulceata. Fierbe mai repede si nu-si pierde din aroma si gust.

nina1956
nina1956 18 aug 2015, 19:21

Sunt in curs de preparare,mi se pare cam subtire dar am facut de opt ori cantitatea.Oare timpul de preparare e mai mare?Cand termin iti dau nota desi inclin sa-ti dau 10 de pe acum.Mersi Lena!

Nota mea pentru reteta:
Grigore.mihai
Grigore.mihai 30 iul 2015, 01:34

Acum am terminat si eu reteta, am facut de 4 ori cantitatile din reteta, mult gem de prune, sper ca mi-a iesit bine. Multumesc pt reteta.

Nota mea pentru reteta:
irachka
irachka 24 feb 2015, 21:07

E foarte bun gemul, e preferatul meu, nu il schimb pe nimic , eu il fac tot asa doar ca adaug miez de nuca uscata.

amalia16
Amalia (amalia16) 02 ian 2012, 13:10

Cel mai bun gem, e preferatul meu, merge excelent cu margarina dimineata la un ceai sau desigur la clatite.

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 05 oct 2011, 22:21

Coaja ramane, devine masa consistenta la final.

Mari6o
Mari6o 05 oct 2011, 21:10

Lena, am o intrebare: coaja prunei ramine sau ea se marunteste devenind totul o masa consistenta?

Mitachi.Maria
Mitachi.Maria 03 oct 2011, 11:45

mersi mult cum gasim prune incercam receta

Nota mea pentru reteta:
anushka
Anisoara (anushka) 03 oct 2011, 09:54

Lena,D-ne,parca citesti gindurile...De cind caut aceasta reteta,ador dulceata de pruneMultumesc mult

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile