Prajitura cu miere si nuci

Aveam acum optiunea sa merg sa mai fac treaba prin casa sau sa lucrez putin la calculator, dar mi-a venit un mail - un nou comentariu de la voi - de bine - m-a emotionat atat de mult, mi-a dat "aripi" sa postez o noua reteta, una foarte reusita pe care o pregatisem din week-end.

Eram in framantari ce sa gatesc dulce, aveam pofta dar nu stiam ce vreau - si pac.. am vazut aceasta reteta care mi-a picat la fix. Rezultatul a fost mult peste asteptari, chiar sa caut mult si sa inventez si sa lucrez la reteta nu aveam asa o bunatate.

Autorul o numeste baclava "bakinskaia", dar am zis sa fie prajitura nu nuci - aduce mult a baclava, dar nu foarte dulce, cu aroma de unt si foarte, foarte frageda si pufoasa. Se face repede si ingredientele sunt simple si la indemana, chiar va recomand s-o faceti, este una din cele mai reusite postate in ultimul timp pe site.

Ingrediente

Lapte
120 ml
Drojdie uscata
1 lingurite
Zahar
200 g
plus 2 lingurite pentru aluat
Faina alba calitate superioara
350 g
Oua
1 buc
+ 1 galbenus crud pentru uns prajitura
Unt
80 g
topit si racit
Sare
0.25 lingurite
un varf de lingurita
Nuci
250 g
Miere
5 linguri

Pasi de urmat

1

Laptele cald se amesteca cu 2 lingurite de zahar si 1 lingurita de drojdie uscata, lasat 10 minute la loc cald.

2

Intr-un bol mai mare puneti faina, oul, sarea.

3

Adaugati compozitia de lapte cu drojdie.

4

Amestecati cu o lingura si pe parcurs mai adaugati untul topit si putin racorit.

5

Se va forma un aluat foarte placut si nelipicios, il mai framantati pe masa - cam 5 minute, sa se uniformizeze.

6

Lasati aluatul in bol, il acoperiti cu un prosop si lasati sa creasca 1 ora.

7

In acest timp pregatim umplutura:

Nucile se maruntesc, dar nu chiar faina - sa fie bucatele mai mici. Se amesteca cu 200g de zahar.

8

Adaugati mierea si amestecati - mai eficient ar fi mai intai cu lingura apoi puneti la treaba degetele :)

9

Va fi o compozitie putin lipicioasa dar ca niste faramituri.

10

Aluatul odihnit il impariti in 6 parti egale si fromati bile. Le lasati 10 minute pe masa.

11

Fiecare bila se intinde pe parcurs intr-o foaie subtire, cam de 2 mm grosime.

12

Eu am pus prajitura in tava rotunda de tort (unsa cu putin ulei) - de 28cm diametru - fiecare foaie de aluat cam asa diametru are.

Deci am pus prima foaie de aluat si umplutura de nuci (ochiometric impartiti umplutura in 5 parti, si am pus cate 1 parte de nuci pe fiecare foaie).

13

Urmeaza a 2-a foaie si iar umplutura. Si tot asa - va ies 6 foi de aluat si 5 straturi de nuci.

Fiecare foaie o presati usor cu degetele dupe ce o asezati peste umplutura cu nuci.

14

Ultima foaie se unge cu galbenus de ou (pentru cosmetizare:) Lasati prajitura 10 minute sa se odihneasca.

15

Tava se pune la cuptor preincalzit la 180 de grade pentru 30-40 de minute - pana se rumeneste bine, mai intens.

16

O scoateti din cuptor si lasati sa se racoreasca bine.

17

Apoi o portionati si savurati.... Este excelenta cu gust intens de nuci, unt si foarte frageda.

Pofta Buna!

Cantitate: 15 buc (10-12 portii)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Publicata:
Nota: 5 (12 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 66

Mariashka
Mariashka 25 apr 2016, 07:55

Am facut si eu, ieri, mi s-au primit f bine, dar am pus si halva, foarte gustoase!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Mariashka
Mariashka 24 apr 2016, 11:38

Salut, Elena! As dori sa fac acrasta prajitura, dar as dori sa adaug un pic de halva, ce zici s-ar primi gustos? Merci anticipat!

lena
Elena (lena) Mariashka 24 apr 2016, 11:51

Nu cred ca strica, ba invers :)

tasicuta
tasicuta 29 feb 2016, 17:32

o prajitura care nu este cu nimic mai prejos decat baclavaua, atata tot poate ca baclavaua ii mai lipicioasa

Poza mea pentru reteta:
bayram
bayram 25 oct 2015, 20:20

deci cum am spus e excelenta,si iata si poza...

Poza mea pentru reteta:
Liliana Hadji psiholog
Liliana Hadji psiholog 08 mar 2015, 16:28

O bun─âtate!

Poza mea pentru reteta:
Hasi
Hasi 10 sep 2014, 23:38

Buna draga Lena,vreau sa incerc prajiturica,arata extraordinar;din pacate nu am nuci:/Daca pun alune macinate in loc de nuci?(eu si ideile mele...bine ca mai am idei inca:p)

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Hasi 11 sep 2014, 10:15

Da sigur, puteti folosi orice nuci/alune va plac :)

Thomas
Thomas 15 iun 2014, 18:09

Gata prajiturica a iesit pana la urma doar ca mie personal mi se pare extraordinar de dulce...Mai mult de o bucatica nu poti manca..dar pentru cei care mancati f dulce e perfecta...oricum foarte Buna...

Poza mea pentru reteta:
theotocu
theotocu 13 nov 2013, 23:20

O reteta exceptionala! Ca toate retetele tale pe care le-am incercat! Multumim mult!

Nota mea pentru reteta:
salas
salas 17 sep 2013, 20:26

Salut Lena. Am facut multe retete de pe site-ul tau si-ti multumesc pentru ca le explici pe intelesul tuturor. Aceasta prajitura mi-a placut foarte mult si nu m-am putut abtine sa nu adaug un comentariu. Este senzationala. 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Issa
Issa 02 iun 2012, 14:26

Prajitura mi-a iesit, e super. Mersi pentru aceasta reteta

Din pacate atat mi-a ramas

Poza mea pentru reteta:
Arata toate comentariile