Prajitura cu miere si nuci

Nota 5 (6 voturi)
*****

      Aveam acum optiunea sa merg sa mai fac treaba prin casa sau sa lucrez putin la calculator, dar mi-a venit un mail - un nou comentariu de la voi - de bine - m-a emotionat atat de mult, mi-a dat "aripi" sa postez o noua reteta, una foarte reusita pe care o pregatisem din week-end.

Eram in framantari ce sa gatesc dulce, aveam pofta dar nu stiam ce vreau - si pac.. am vazut aceasta reteta care mi-a picat la fix. Rezultatul a fost mult peste asteptari, chiar sa caut mult si sa inventez si sa lucrez la reteta nu aveam asa o bunatate.

Autorul o numeste baclava "bakinskaia", dar am zis sa fie prajitura nu nuci - aduce mult a baclava, dar nu foarte dulce, cu aroma de unt si foarte, foarte frageda si pufoasa. Se face repede si ingredientele sunt simple si la indemana, chiar va recomand s-o faceti, este una din cele mai reusite postate in ultimul timp pe site.

Ingrediente

Lapte
120 ml
Drojdie uscata
1 lingurite
Zahar
200 g
plus 2 lingurite pentru aluat
Faina alba calitate superioara
350 g
Oua
1 buc
+ 1 galbenus crud pentru uns prajitura
Unt
80 g
topit si racit
Sare
0.25 lingurite
un varf de lingurita
Nuci
250 g
Miere
5 linguri

Pasi de urmat

1

Laptele cald se amesteca cu 2 lingurite de zahar si 1 lingurita de drojdie uscata, lasat 10 minute la loc cald.

Prajitura cu miere si nuci - Pas 1
2

Intr-un bol mai mare puneti faina, oul, sarea.

Prajitura cu miere si nuci - Pas 2
3

Adaugati compozitia de lapte cu drojdie.

Prajitura cu miere si nuci - Pas 3
4

Amestecati cu o lingura si pe parcurs mai adaugati untul topit si putin racorit.

Prajitura cu miere si nuci - Pas 4
5

Se va forma un aluat foarte placut si nelipicios, il mai framantati pe masa - cam 5 minute, sa se uniformizeze.

Prajitura cu miere si nuci - Pas 5
6

Lasati aluatul in bol, il acoperiti cu un prosop si lasati sa creasca 1 ora.

Prajitura cu miere si nuci - Pas 6
7

In acest timp pregatim umplutura:

Nucile se maruntesc, dar nu chiar faina - sa fie bucatele mai mici. Se amesteca cu 200g de zahar.

Prajitura cu miere si nuci - Pas 7
8

Adaugati mierea si amestecati - mai eficient ar fi mai intai cu lingura apoi puneti la treaba degetele :)

Prajitura cu miere si nuci - Pas 8
9

Va fi o compozitie putin lipicioasa dar ca niste faramituri.

Prajitura cu miere si nuci - Pas 9
10

Aluatul odihnit il impariti in 6 parti egale si fromati bile. Le lasati 10 minute pe masa.

Prajitura cu miere si nuci - Pas 10
11

Fiecare bila se intinde pe parcurs intr-o foaie subtire, cam de 2 mm grosime.

Prajitura cu miere si nuci - Pas 11
12

Eu am pus prajitura in tava rotunda de tort (unsa cu putin ulei) - de 28cm diametru - fiecare foaie de aluat cam asa diametru are.

Deci am pus prima foaie de aluat si umplutura de nuci (ochiometric impartiti umplutura in 5 parti, si am pus cate 1 parte de nuci pe fiecare foaie).

Prajitura cu miere si nuci - Pas 12
13

Urmeaza a 2-a foaie si iar umplutura. Si tot asa - va ies 6 foi de aluat si 5 straturi de nuci.

Fiecare foaie o presati usor cu degetele dupe ce o asezati peste umplutura cu nuci.

Prajitura cu miere si nuci - Pas 13
14

Ultima foaie se unge cu galbenus de ou (pentru cosmetizare:) Lasati prajitura 10 minute sa se odihneasca.

Prajitura cu miere si nuci - Pas 14
15

Tava se pune la cuptor preincalzit la 180 de grade pentru 30-40 de minute - pana se rumeneste bine, mai intens.

Prajitura cu miere si nuci - Pas 15
16

O scoateti din cuptor si lasati sa se racoreasca bine.

Prajitura cu miere si nuci - Pas 16
17

Apoi o portionati si savurati.... Este excelenta cu gust intens de nuci, unt si foarte frageda.

Pofta Buna!

Prajitura cu miere si nuci - Pas 17
Cantitate: 15 buc (10-12 portii)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

sandrina
sandrina (11 October 2011, 21:23)

este o prajitura delicioasa,am incercat-o si eu  dar fara miere ,bravoo LENA esti nemaipomenita ,multumim pt tot crra ce faci,,,,

anushka
*****
anushka (12 October 2011, 10:37)

AM sa incerc si eu neaparat reteta in week-end,pare foarte apetisanta...

chiriac (12 October 2011, 12:40)

Mai am un pic si " musc" din monitor , pe bune. Sotia va fi ocupata in week-end , cu siguranta ,  cu aceasta prajitura. Ea este  responsabila cu dulcele. Deci arata extraordinar.Multumim doamna inca o data pentru bunatatea dumneavoastra de a impartasi si altora retetele  extraordinare. P.S. La Focsani se gatesc in casa foarte multe din retetele dumneavoastra ( le-am impartasit prietenilor si colegilor de servici ex- fasolea cu ciolan afumat , carne de porc cu cascaval si ceapa la cuptor , etc.).Chiar ma gandeam intr-o zi sa va facem o invitatie in Vrancea - pentru plimbare bineinteles -  la bucatarie vom sta noi de data asta.

lena
lena (12 October 2011, 14:55)

Valentin, vezi ca vin daca imi promiti sa facem poze pe pasi la ceva retete deosebite de-ale voastre. Chiar saptama viitoare vom trece cu masina pe langa Focsani, dar promit sa planificam din timp alta data, daca ramane valabila invitatia.

Dorin
*****
Dorin (12 October 2011, 15:44)

Hmmm deabea astept sa fac si eu prajitura asta mmmm arata bine , numai ca prima oara trebuie sa trec de o mica provocare , nu am nuci ( asadar cred ca voi fii putin alergat de catre vecini cu un bat pentru ca le fur nucile din copac ) oricum orice sacrifiuciu merita pentru a avea grija de poftele astea de neoprit...

ncoroleac (12 October 2011, 20:01)

 se coc si cele 4 foi de la mijloc?

lena
lena (12 October 2011, 20:19)

Se coc perfect, sunt pufoase si bune.

ncoroleac (12 October 2011, 20:59)

 multumesc foarte mult,o sa incerc miine -sunt pasionata de prajituri

alinuta
*****
alinuta (13 October 2011, 12:28)

LENA ;VREAU SA TE FELICIT PENTRU BLOG;INTRU DES PE EL ;NUMEI SA ITI SCRIU NU PREA APUC:ACUM AM TERMINAT ALUATUL A IESIT ASA CUM TU L-AI DESCRIS;DAR TAVA MEA ESTE DE DIAMETRUL 26 ;CREZI CA AR TREBUI SA IMPART ALUATUL IN 7 PARTI ? MULTUMESC

lena
lena (13 October 2011, 12:32)

Va fi putin mai inalt, dar important sa nu fie prea groase foile. Multumesc mult pt apreciere si spor la gatit

alinuta
alinuta (13 October 2011, 13:10)

MULTUMESC LENA ;ESTI UN AJUTOR MARE PENTRU MINE AM 4 COPII SI TREBUIE SA GATESC ZILNIC :ACUM CONTINUI MAI DEPARTE CU PRAJITURICA TE PUP

alinuta
alinuta (13 October 2011, 18:13)

ESTE O PRAJITURA FOARTE BUNA;DOAR CA UN PIC M-AM ABATUT EU DE LA RETETA ;AM PUS MAI MULTA NUCA SI NU TREBUIA;II BINE SA RESPECTI INTOCMAI RETETA :FELICITARI LENA INCA O DATA SI CIND O MAI FAC O SA RESPECT RETETA;PT: CA SIGUR AM S-O MAI FAC

lena
lena (13 October 2011, 18:20)

Aveam si eu tendinta sa pun mai multa nuca, dar m-am abtinut deci bine am facut

Dar oricum ti-ai dat seama si dupa blat ca este buna

georgi (14 October 2011, 14:26)

arata f bine prajitura, o sa o incerc si eu Duminica.

Allina (22 October 2011, 17:13)

Lena am cam dat-o in bara cred .. am uitat sa pun lapte caldut cu drojdie si a fost rece , crezi ca nu-mi va iesi alualtul cum trebuie din aceasta cauza ? P.S : imi place foarte mult site-ul tau :) ai niste retete minunate ! 

fely (26 October 2011, 16:58)

Foarte buna si foarte simpla reteta! Mi-a placut aluatul , se lucreaza f usor cu el. Pacat ca e portia asa mica , ca la mine s-a terminat cat ai bate din palme :)). Multumim ptr retete!

DUMITRA
DUMITRA (13 November 2011, 15:27)

SINCER VA SPUN CA ESTE PRAJITURA CEA MAI BUNA CARE AM FACUTO VREO DATA.ESTE ABSOLUT DELICIOASA.MULTUMESC DIN SUFLET PENTRU CEEA CE FACI SI MAI ALES PENTRU TOATE RETETELE DELICIOASE PE CARE NI /LE PROPUI.

 

rebeka (22 December 2011, 16:06)
null
Cristinas (23 December 2011, 14:55)

Am stricat ingredientele...am aruncat, deci, banii...Am respectat intocmai reteta, cantitatile si timpii...Mi-a iesit o mana de aluat din care nu puteam sa formez nici macar 2 foi...ce sa mai zic de 6...O PORCARIE DE RETETA!!!!!! Oare toate or fi asa?

lena
lena (23 December 2011, 16:11)

Cristinas, daca la toti au iesit si la mine de minim 10 ori repetata a fost numai un succes - problema nu este reteta. In loc sa scuipi acuzatii ar fi bine sa vezi unde ai gresit - si pana la urma reteta nu este suficienta, trebuie sa ai si mintea si mainile puse la locul lor. Craciun Fericit si Linistit!

Cristinas (27 December 2011, 12:53)

Eu nu stiu la cine a iesit si la cine nu...Mintea mea e pusa la locul ei, la fel si mainile...ca nu e prima prajitura pe care o fac...Am scris reteta dupa ce am citit-o de vreo zece ori pe site tocmai ca sa o am in fata si sa respect intocmai pasii si cantitatile, dar a fost un dezastru...Dupa cum spuneam, mi-a iesit o manuta de aluat, tare, cu care n-am avut ce face...Asta e...Sarbatori fericite tuturor!

lena
lena (27 December 2011, 13:01)

Cristina schimba faina, cantarul si ce vrei tu - dar reteta este buna. Iese o mana mai mare de aluat care-i moale si foarte bine se intinde cat trebuie. Pune mai putina faina, si adaugi pe parcurs altfel nu explic de ce a fost tare aluatul.

Este corect sa vezi de ce si unde ai gresit si sa nu ma ameninti ca "toate retetele de pe site o fi asa?" Daca tot intri pe el ai macar putin respect fata de munca mea, ca si eu sunt om si pt mine conteaza parerile userilor si ce spun. Nu scuipi o parere si fugi. Era mai simplu sa sterg acest comentariu, dar am zis ca totusi ai incercat reteta si nu este bine sa fac asta.

Cristinas (27 December 2011, 13:32)

Eu n-am amenintat, am intrebat doar...find, pana in acel moment, singura reteta incercata... Faina a fost alba, de calitate, exact cum scria in reteta, iar cantarul...il folosesc si pt. cozonaci si e ok, mi-au iesit intotdeauna. Nu-mi explic ce s-a intamplat, imi pare rau ca n-am fotografiat aluatul inainte sa-l arunc, sa-l vezi. A fost si tare si putin, ca impartindu-l in 6 mi-au iesit 6 bile cam cat nucile, putin mai mari, poate cat clementinele.

Cristinas (27 December 2011, 13:38)

fiind, scuze, sa nu par analfabeta

lena
lena (27 December 2011, 13:38)

Uite sa stii sa faci si poze, ca de asta am pus aici butonul de adaugare poze.

Despre aluat - este normal sa fie 6 bile mici cat clementinele, le lasi sa se odihneasca si ele se inmoaie, cresc putin si se fac asa ca in poza. Daca le intinzi f.subtire(asa ca pt taietei) vor fi cam de 30 cm diametru, exact cat este tava care o vezi in pasi. Aluatul trebuie lucrat atent si sa-l simti, intr-adevar prajitura nu este simpla, nu este un amestec de chestii turnate si pac super rezultat, este specifica si trebuie sa ai putina indemanare de a lucra si intinde aluatul cat mai subtire.

Cristinas (27 December 2011, 14:05)

Le-am lasat sa creasca, crede-ma, dar nu s-a intamplat nimic, cum nu s-a intamplat nimic nici cu aluatul inainte sa-l impart, n-a crescut deloc, cum l-am lasat asa l-am gasit dupa o ora. Cat despre bilute, nu se puteau intinde in foi mai mari de 10/10 cm.

lena
lena (27 December 2011, 14:10)

Oke, Cristina - se pare ca totusi problema a fost faina - fiind prea multa sau a absorbit mai mult din lichid cat trebuia - a intarit aluatul si de asta nu crescut si nu l-ai putut intinde. Daca vei mai avea curajul sa incerci, sa pui cate putin pana iti iese un aluat moale.

 Prajitura asta a fost atat de apreciata si ceruta ca am facut-o de foarte multe ori, deja stiu aluatul f.bine. Nu ar trebui sa faca probleme, daca asa a fost, nu depinde de reteta dar de vreun specific la ingrediente.

Cristinas (27 December 2011, 22:10)

ok...poate o sa mai incerc o data reteta asta, dar o sa aschimb faina...As vrea sa fac zilele astea un tort de mere cu crema de zahar ars, poti sa-mi spui, te rog, de unde sa iau reteta? O ai cumva? Am tot cautat pe site, dar n-am gasit.

lena
lena (27 December 2011, 22:14)

Cristinas, este o reteta de Tort de crema de zahar ars, postata de cineva din userii site-ului, dar fara mere. Cred ca poti sa-l adaptezi - sa pui si mere, daca-s intregi le dai doar pe ele la cuptor mai intati, apoi pui aluatul si crema de zahar ars.

Cristinas (27 December 2011, 22:21)

Multumesc...O sa incerc...Dar care-i, dupa parerea ta, cel mai gustos tort pe care l-ai facut?

lena
lena (27 December 2011, 22:29)

Este Tortul Medovik, adica cu miere - dar sa stii ca se lucreaza mai greu aluatul, este mai lipicios si moale. Altele, mai nou, sunt cele cu Pandispanul nou de ciocolata, la el poti folosi orice crema iti place, este perfect, rapid si f. gustos.L-am facut acum de Craciun cu crema de frisca simpla si visine - a fost un succes.

marcu cecilia-magdalena
marcu cecilia-magdalena (22 March 2012, 16:24)

am facut aceasta prajitura si mi-a iesit super buna

Issa
Issa (02 June 2012, 14:26)

 Prajitura mi-a iesit, e super. Mersi pentru aceasta reteta

Din pacate atat mi-a ramas

*****
salomeea (04 July 2012, 01:55)

mi-a reusit din prima aceasta prajiturica si asta chiar daca sunt o novice in ale gatitului ....foarte gustoasa, a fost foarte apreciata de sot

salomeea (04 July 2012, 01:56)

data viitoare promit sa atasez si poza- ca o dovada

Anisoara89
Anisoara89 (25 September 2012, 17:09)

 chiar este o prajtura superba, am facut-o si eu mai demult, pacat ca nu am facut poze, dar a fost foarte apreciata de toti prietenii care mi-au fost atunci in ospetie si de sot desigur, cu toate ca el nu prea iubeste miezul de nuca in prajituri.  deci reteta este un succes!!! Sigur o sa o mai fac!!! 

DianaSi
DianaSi (06 December 2012, 19:07)

Buna,

Eu am o intrebare referitor la prjitura aceasta.... oare se primeste cu praf de copt... dar nu cu drojdie?

lena
lena (06 December 2012, 19:20)

Nu am incercat - foile sunt destul de moi si pufoase de la drojdie - nu stiu daca cu praf de copt vor fi la fel.

DianaSi
DianaSi (07 December 2012, 21:34)

Bine.... vreau sa se primeasca la fel de bun cum este descris de toata lumea.... asa ca o sa caut mai bine drojdie (sunt in Olanda acum).... nu fac cu praf de copt.....

laureasca (10 January 2013, 17:37)

Sper sa-mi iese ,o s-o incerc cit mai repede

Issa
Issa (25 January 2013, 14:28)

 Buna Lena nu am drojdie uscata, am asa proaspata cam cat pot sa pun? Mersi mult

lena
lena (25 January 2013, 15:00)

Cam 10 grame.

Ionela oana
Ionela oana (26 January 2013, 16:29)

Arata minunat,acum imi notez reteta si cand pot o fac si-ti voi arata cum a iesit. Seamana cu o prajitura pt care o facea bunica mea cand eram mica,alba ca zapada ii spunea,ce dor imi este de acea prajitura sunt ani si ani de cand nu am mai mancat una...si nici nu stiu cum se face :(

salas
*****
salas (17 September 2013, 20:26)

Salut Lena. Am facut multe retete de pe site-ul tau si-ti multumesc pentru ca le explici pe intelesul tuturor. Aceasta prajitura mi-a placut foarte mult si nu m-am putut abtine sa nu adaug un comentariu. Este senzationala. 

lena
lena (17 September 2013, 21:51)

Ma bucur mult ca v-a placut, va multumesc de comentariu si poza, sa aveti pofta buna!

*****
theotocu (13 November 2013, 23:20)

O reteta exceptionala! Ca toate retetele tale pe care le-am incercat! Multumim mult!

 

 

popaalina (03 February 2014, 13:51)

absolut delicioasa!

 

TanDi (02 March 2014, 19:43)

Am facut astazi aceasta prajitura. Citind si comentariile cu esecuri, am respectat reteta cu sfintenie la gramaje. Mi-a iesit aluatul foarte moale si placut, usor de lucrat cu el. Se taie foarte frumos si arata bine. Sigura chestie e ca mi s-a parut ca nu e suficient de dulce (am folosit miere de casa mai lichida), dar cand am vazut-o pe fetita mea infulecand din ea, m-am bucurat ca ii place atat de mult, nefiind foarte dulce prajitura. Cu siguranta o voi mai face si merci mult pt descrierea amanuntita !

Ionela Mara (15 April 2014, 12:50)

 sunt foarte bune retetele pe care le postezi..in ultimul timp numai retetele de pe situl tau le pun in aplicare..dar am o intrebare legata de aceasta prajitura..arata foarte bine..as vrea sa o fac intr-o tava dreptunghiulara..cantitatile raman la fel sau va trebuie sa mai adaug?

 

 

lena
lena (15 April 2014, 20:13)

Daca este o tava cam de 20x20cm - cantitatile runt aceleasi. Daca-i mai mare mai bine dublati.

Top Retete
vezi toate retetele din top
Culinary recipes ByLena