Gulas de vita

Gulas de vita

Reteta este din acelea pe care le fac de multi ani, nu am o reteta anume de unde m-am inspirat, doar ce am mai apucat pe parcurs si am adaptat gusturilor si preferintelor noastre. Este una din mancarurile cele mai reusite pe care le fac, foarte apreciata de barbati mai ales :) .

Gustul, aroma si textura sunt perfecte, urmati exact pasii si observati cat de simplu este dar cu un rezultat excelent si exemplar.

Important sa alegeti carnea bine, am facut si cu vita, mai nou fac cu vitel(fierbe mai repede), la nevoie mai fac si cu carne de porc, deci va adaptati.

Ingrediente

Carne de vita/manzat
1 kg
aici am folosti vitel
Ulei de floarea soarelui
50 ml
Morcovi
2 buc
Ceapa alba
2 buc
Pasta de tomate
2 linguri
Frunza de dafin
2 buc
Sare
1 lingura
Piper negru macinat
0.25 lingurite
Boia ardei dulce
1 lingurita

Pasi de urmat

Pas 1

Carnea se spala si se taie cubulete mici/medii - dupa preferinta.

Gulas de vita - Pas 1
Pas 2

Uleiul se incinge in tigaie, se adauga carnea si se amesteca.

Gulas de vita - Pas 2
Pas 3

Se lasa la calit pana se evapora toata apa din carne si aceasta se rumeneste frumos.

Gulas de vita - Pas 3
Pas 4

Acum se adauga morcovii taiati rondele, amestecati si lasati 2 minute.

Gulas de vita - Pas 4
Pas 5

Apoi ceapa taiata bucati medii sau julien - amestecati si mai lasati 5 minute.

Gulas de vita - Pas 5
Pas 6

Si ultima este pasta de tomate - amestecati si mai lasati 2 minute sa fiarba.

Gulas de vita - Pas 6
Pas 7

Turnati apa atat cat sa acopere carnea si legumele, dati focul tare sa fiarba - cand fierbe bine faceti focul mic si lasati oala cu capac deasupra pana se fragezeste carnea. Depinde de care ati luat - poate varia timpul de fierbere de la 40 de minute pana la 2-3 ore chiar. Aici ati putea sa folositi si oala de presiune, daca ati luat vita din aia betonata, important sa fie carnea moale dupa fierbere.

Gulas de vita - Pas 7
Pas 8

Cand carnea este aproape gata adaugati frunza de dafin, piperul, boiaua(puteti sa puneti si iute daca va place) si sarea dupa gust. Amestecati si mai lasati sa fiarba 30 de minute.

Gulas de vita - Pas 8
Pas 9

O serviti calda, cu orice garnitura preferata si cu ceva legume sau muraturi.

Este foarte buna, sigur o sa placa la toata familia.

Pofta Buna!

Gulas de vita - Pas 9

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1500 g (5-6 portii)
Timp de preparare: 90 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (6 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Sorin
Ionel Popovici (Sorin) 12 Jan 2012, 14:31

Necesita ceva timp, dar se merita. Este buna si gustoasa!

Mery75
Mery75 12 Jan 2012, 15:05

Buna, buna.....o sa-i vina randul. Trebuie sa ma tin de tine cu facutul retetelor. Multumesc frumos.

stiuca
stiuca 12 Jan 2012, 18:17

nO ASA MAI FETELOR ASTA DA MINCARE ,SI CA GARNITURA LINGA GULAS ,CEVA CARTOFII NATUR,si ca muratura merge un pepene murat .,si las sa fie rau .Problema este ca dureaza ceva timp,dar eu pun totul in cucta,si las cam o ora ,si daca m-ai trebuie ,cind desfac oala o m-ai las pe aragaz,inca ceva timp .TREBUIE neapar INCERCAT ,si gustat .

IONUT
IONUT 15 Jan 2012, 21:48

E, ce idee buna, un gulas nu am mai mancat de mult. Arata foarte bine!!!!!!!!!!

Nina-Andreea
Nina-Andreea 17 Jan 2012, 14:17

Am făcut și eu, dar cu carne de porc. Poza nu e chiar reușită, în realitate mâncărica arăta mai roșie. E foarte bună!

Poza mea pentru reteta:
Cori
Cori 26 Jan 2012, 20:26

Am facut gulasul si este extraordinar de bun. Delicios!!! Atat ca eu i-am facut si niste galusti cu chimen.     

Poza mea pentru reteta:
Cori
Cori 26 Jan 2012, 20:31

Am facut gulasul si este extraordinar de bun. Delicios!!!    

Poza mea pentru reteta:
Geea
Geea 29 Mar 2012, 11:31

Este o mancare delicioasa, mai ales daca folosesti carne de vitel ( este f. fraged).Eu am adaugat si un ardei gras rosu ,iar in loc de pasta de tomate am pus rosii in bulion maruntite. A iesit un deliciu...

Poza mea pentru reteta:
stiuca
stiuca 29 Mar 2012, 12:54

 Fetelor eu la carnea de vita in general folosesc ca condiment GHIMBIRUL,la plic sau natural ,de care gasesc .Incercati ,si astept recomandarii

gabrryela
Gabriela Chiriac (gabrryela) 20 Apr 2012, 23:03

l-am facut si eu, e super de bun!!! sa ne traiesti si sa mai postezi si alte retete

Poza mea pentru reteta:
Lianulia
Lianulia 16 Mar 2013, 21:36

Foarte bun si simplu de facut! 

Nota mea pentru reteta:
cely
cely 30 Jan 2014, 14:31

Pentru  ca dimineata am ramas in pana de idei ,ce as fi putut prepara azi ,am dat o tura pe site si hopa mi-a sarit gulas-ul in ochi ,asadar nam stat mult pe ganduri si lam si preparat a esit foarte gustos si delicios,multumin lena pt insiratie

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
mogaldeata
mogaldeata 10 May 2014, 19:55

Buna, Lena! Daca pun  sarea la inceputul fierberii, carnea de vita va fierbe mai  greu?

mogaldeata
mogaldeata 10 May 2014, 19:56

Buna, Lena! Daca adaug sare cand incepe sa fiarba carnea de vita,  atunci  carnea va fierbe mai  greu? 

mogaldeata
mogaldeata 11 May 2014, 00:26

Lena, cum  calesti  carnea de vita? Eu  cum  am  pus-o pe foc a inceput sa lase suc propriu si sa iasa sangele,  facand spuma aia specifica, urata.

lena
Elena (lena) mogaldeata 12 May 2014, 10:09

Deci, da sarea se pune la urma ca sa fiarba mai repede carnea.

Carnea trebuie calita in tigaie/tuci foarte fierbinte, altfel da drumul la zeama si dureaza mai mult pana se rumeneste.

glamGirl
glamGirl 28 Sep 2014, 21:49

Eu am pus o lingura de miere de albine la final. Pentru ca mi s-a părut cam acru gustul, de la pasta de tomate. Asa a ieșit dulce - acrișor. Noi am servit cu orez alături.

Nota mea pentru reteta:
Katrin
Katrin 06 Dec 2014, 23:53

Asa il fac si eu, doar ca eu mai adaug si usturoi spre final, cu 5-6 min inainte de a fi gata. De data asta am servit cu arpacas si mamaliguta. Iar carnita, da, e obligatoriu sa fie de vitelus, din ea iese cel mai bun gulas. 

Poza mea pentru reteta:
Melanie
Melanie 27 Jan 2015, 11:33

Excelent! Am reușit si de aceasta data! Eu folosesc cu succes in loc de tuci doua tigăi cu capac de la IKEA - una tip wok si una adânca. Se face repede genul acesta  de mâncare.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
GicaNicuCepoi526
Gica Nicu Cepoi (GicaNicuCepoi526) 26 Sep 2016, 18:17

eu am adaugat  odata cu ceapa ardei kapia si la final 3 catei de ustoroi.si am servito cu cu garnitura de orez si castraveti murati.

Nota mea pentru reteta:
CorinaOprea690
Corina Oprea (CorinaOprea690) 21 Aug 2017, 16:14

Salut. Nu am pasta de rosii, am doar rosii in frigider, se poate de inlocuit? Daca da cam cit sa pun sa se primească bine?

lena
Elena (lena) Corina Oprea (CorinaOprea690) 22 Aug 2017, 07:51

Se poate de inlocuit dar timpul de fierbere e mai mare si dublati sau chiar triplati cantitatea daca puneti rosii.

CorinaOprea690
Corina Oprea (CorinaOprea690) 22 Aug 2017, 09:30

Mulțumesc!

HaucaIulian937
Hauca Iulian (HaucaIulian937) 11 Dec 2018, 18:43

Super delicios!!!!!

Nota mea pentru reteta: