Ciocolata de casa

Ciocolata de casa

Un desert traditional si mult iubit de toata lumea, si mica si mare:) Eu am tot incercat cateva retete de ciocolata de casa dar nicicum nu a fost bine - era o chestie ba prea tare, ba prea moale. Si in sfrasit am gasit reteta care mi-a fost pe plac, conistenta buna si deloc uscacioasa.

Am facut varianta foarte simpla si deloc complicata, daca vreti sa va alintati copiii cu un desert de casa relativ mai sanatos va recomand cu incredere reteta.

Referitor la arome, eu nu prea suport romul in ciocolata, imi aduce aminte a prajiturile margarinate din cofetarii - asa ca puneti dupa gust, eu am adaugat vanilie si optional esenta de cafea.

Si apropo, la urmatorul Atelier vom face caramele moi de casa, va invit sa le facem impreuna :)

Ingrediente

Zahar
350 g
Apa
100 ml
Unt
100 g
Lapte praf
250 g
Cacao pudra
40 g
am luat cacao neagra Dr.Oetker
Arome
1 buc
Vanilie, cafea, rom - orice va place
Nuci
100 g
sau alune, stafide, etc

Pasi de urmat

Pas 1

Intr-o cratita se masoara zaharul si apa, se pun la fiert amestecand periodic.

Ciocolata de casa - Pas 1
Pas 2

Cand se dizolva tot zaharul si incepe sa fiarba compozitia, faceti focul mic si lasati 5 minute - foarte important aici sa nu fierbeti nici mai putin(ciocolata va fi prea moale) nici mai mult(ciocolata va fi prea tare si uscacioasa).

Ciocolata de casa - Pas 2
Pas 3

Dupa acest timp luati cratita de pe foc, adaugati untul si amestecati pana se dizolva complet.

Ciocolata de casa - Pas 3
Pas 4

Apoi adaugati laptele praf, amestecati bine cu un tel sa nu fie cocoloase. Eu am folosit telul-lingura de la Tupperware, f.comod pt chestii mai fine de amestecat.

In plus ar fi bine sa treceti laptele praf prin sita de faina, ca sa nu fie cocoloase mici albe in ciocolata - eu nu am facut asta si le-am avut, nu este grav dar nu chiar perfect :)

Ciocolata de casa - Pas 4
Pas 5

Si ultima este cacao si aromele. Amestecati bine sa nu fie cocoloase si sa se uniformizeze compozitita.

Ciocolata de casa - Pas 5
Pas 6

Turnati compozitia intr-o tava cam de 20x20cm, unsa cu putin ulei si acoperita cu folie de plastic alimentara.

Deasupra cufundati nucile/alunele/stfaidele - puneti toata treaba asta la frigider pana se intareste bine - vreo 3-4 ore va ajunge.

Ciocolata de casa - Pas 6
Pas 7

Dupa acest timp rasturnati ciocolata pe un fund sau pe masa cu fundul in sus.

Ciocolata de casa - Pas 7
Pas 8

Daca are nuci eu prefer s-o tai cu fata in sus, va fi taietura mai buna si mai curata.

Ciocolata de casa - Pas 8
Pas 9

O portionati cum va place, as recomanda sa faceti bucati mai mici fiindca este destul de consistenta.

Ciocolata de casa - Pas 9
Pas 10

Si gata, repede un ceai fierbinte pe masa si savurati cu placere :)

Pofta Buna!

Ciocolata de casa - Pas 10

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (20-30 bucati)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Data publicarii:
Nota: 5 (18 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

nusica
nusica 03 Feb 2012, 14:45

Excelent,multumim,Lena,chiar am niste lapte praf

Nota mea pentru reteta:
Gabitza
Gabitza 03 Feb 2012, 16:03

S-AR PUTEA INLOCUI LAPTELE PRAF?ARATA DELICIOS! FELICITARI SI MULTUMIM PT POSTARILE TOT MAI DESE!!O ZI PLINA DE INSPIRATIE PT URMATOAREA POSTARE!

lena
Elena (lena) Gabitza 03 Feb 2012, 16:19

Nu stiu Gabitza, inca nu am incercat alte variante, fara lapte praf - poate pe viitor.

Multumesc, chiar am nevoie

margo
margo 03 Feb 2012, 16:24

Multumesc pentru receta, chiar o voi incerca. As dori sa aflu numai ce fel de lapte praf ai folosit?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) margo 03 Feb 2012, 16:42

Margo, laptele a fost de la Dr.Oetker.

margo
margo 03 Feb 2012, 21:33

mersi mult lena, voi incerca sa il gasesc la Chisinau, desi nu am vazut prin marketurile noastre, voi cauta mai bine.

lena
Elena (lena) 03 Feb 2012, 21:36

Margo, eu am avzut la METRO ceva asemanator, pe la raionul de vanilie, zahar pudra...

margo
margo 04 Feb 2012, 15:33

Multumesc Lena, sper ca voi gasi....

Tania Meghega
Tania (Tania Meghega) 05 Feb 2012, 14:56

Cand am vazut cu sotul care este reteta zilei nu am mai stat pe ganduri am facut repede inventarul si l-am trimis pe sot la magazin dupa restul produselor caci ma inebunea de cap sotul cu ciocolata lui de casa. Si am incercat ieri sa fac aceasta reteta, dar am o intrebare din pozele facute am vazut ca zaharul l-aii topit pana s-a inchis la culoare. trebuie sa-l las sa se topeasca pana incepe sa se caramelizeze apoi il las sa fiarba 5 min? Eu am facut greseala si nu l-am lasat sa se topeasca bine si nu am obtinut rezultatul dorit. Trebuie sa recunosc ca nici o reteta pe care am facut-o de pe site nu o mai facusem niciodata, asa ca prima data se mai lasa si cu greseli, trebuie sa recunosc ca dulciurile nu sunt punctul meu forte. spre disperarea sotului. Dar nici asa nu ma dau batututa.

lena
Elena (lena) Tania (Tania Meghega) 05 Feb 2012, 15:32

Tania, succesul cu dulciurile vine din experienta:)

Ref. la zahar - poza aia a fost cam aiurea - de la lumina se vede mai inchis - nu trebuie caramelizat  zaharul, se lasa 5 minute din momentul cand zaharul s-a topit in apa si incepe sa fiarba simplu. Si la mine prima data nu a iesit pt ca am depasit timpul de fierbere a zaharului, se face ciocolata mai uscata si scartzie pe dinti :)

madalina21
madalina21 05 Feb 2012, 15:35

doamne ce bine arata!!!!

aacteea
aacteea 14 Feb 2012, 15:03

Am facut ciocolata de casa ptr prima data acum 2 saptamani, dupa o reteta luata de pe un alt site, nu am foast deloc incantata, insa nu stiam ce gust trebuie sa aibe ciocolata, era zaharoasa si sfaramiciaoasa rau. Insa cand am incercat reteta ta..nu am avut rabdare sa las 5 minute zaharul sa fiarba. Insa fffff buna reteta ta , mc !

Poza mea pentru reteta:
anima
anima 12 Apr 2012, 13:09

am facut ciocolata de casa acum ceva timp ,dar din lipsa de timp nu am avut vum sa postez si rezultatul,,e fff buna ,nu e ca cea din comert care e tare e un pic mai moale ca consistenta dar e super buna su super gustoasa!!!

Nota mea pentru reteta:
stroemirela
mirela stroe (stroemirela) 14 Jun 2012, 23:39

foarte buna reteta, am facut`o si eu azi. ce`i drept nu am avut cacao de patiserie, am pus o cacao gen nesquick ca aici (spania) nu stiu pe unde se gaseste cacao care se pune in prajituri, nu am gasit in nici un supermarket. drept urmare nu a iesit asa neagra, dar e delicioasa, nici moale, nici tare.. exact cum trebuie. multumesc lena ptr acest desert!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Lia1
Lia1 01 Sep 2012, 11:52

ieri am facut ciocolata. gustul este minunat dar mi-a iesit cam moale desi am respectat sa fie 100 ml apa, am amestecat tot timpul in apa cu zaharul am pus cronometrul (ce m-as face fara el) la 5 min.

am concluzionat ca greseala este alta. am pus o sticluta de 25 ml de esenta de vanilie si deodata am vazut ca se inmoaie. trebuia sa pun esenta fiola de 2ml de la dr.oetcher.

o voi mai face pt ca nu mi-a luat timp si asta este important pt noi toti

este f. gustoasa

Lia1
Lia1 01 Sep 2012, 12:44

am uitat sa precizez ca s-ar putea sa fi iesit moale pt ca am inlocuit zaharul cu fructoza pt ca sotul meu are un inceput de diabet. a iesit f. dulce. se spune ca fructoza e mai concentrata decat zaharul si trebuie pus mai putin decat in reteta

andreeaiasi
andreeaiasi 06 Oct 2012, 21:18

De mult vreau sa incerc reteta asta, am sa o fac  luni pt ziua mea, sper sa imi iasa arata super.

Corina79
Corina79 19 Nov 2012, 18:08

Am facut azi ciocolata. Nu e un deset pe gustul meu ptr ca e cam dulce dat e pe gustul sotului :) asa ca o voi mai face.

Vom vedea daca va fi si pe gustului bebelului nostru cand va mai creste (i-am prins piciorusele in poza :)

Poza mea pentru reteta:
anttonia
Antonia (anttonia) 20 Nov 2012, 21:33

am si eu o intrebare : nu iese prea dulce cu 350g de zahar? :)

lena
Elena (lena) Antonia (anttonia) 21 Nov 2012, 09:52

Nu stiu, depinde de gusturi, incearca si vezi.

LauraSpataru
Laura (LauraSpataru) 05 Jan 2013, 02:18

Buna!

Eu nu stiu ce sa mai fac! Nu imi iese deloc reteta asta, desi sunt o bucatareasa priceputa. Nu iese consistenta care trebuie si pace! Am urmarit strict (la gram) valorile si pasii de aici si nu iese. Apoi am zis sa improvizez. Asa ca am incercat:

- zahar pudra, ca sa nu se mai cristalizeze repede zaharul din sirop
- fiert 3 minute, 5 minute, 10 minute, aseara am lasat craticioara 15 minute pe foc, dupa ce a inceput sa fiarba, doar-doar s-o schimba consistenta
- am incercat sa pun mai mult lapte praf - la 300 ml apa am pus aseara 1 kg de lapte praf
- am lasat-o uneori cateva ore in frigider, dar si o noapte intreaga in congelator

S-o ia naiba, nu iese! Ramane de consistenta mierii. Problema e ca e singurul dulce care ii place prietenului meu si, cum nu e pretentios si nu cere niciodata nimic, vreau foarte mult sa ii ofer ciocolata facuta in casa. Ma poate ajuta cineva? O sa ajung sa folosesc gelifiant sau intaritor de frisca, numai sa vad daca functioneaza. Va rog mult!

lena
Elena (lena) Laura (LauraSpataru) 05 Jan 2013, 09:42

Stiu cum este, dar fiindca esti curajoasa sa tot incerci o sa-ti iasa cu siguranta.

Poate sa micsorezi cantitatea de apa, incearca cu 250ml - sa inteleg ca iti iese intotdeauna moale consistenta?

LauraSpataru
Laura (LauraSpataru) 05 Jan 2013, 12:42

Da, iese moale. Am incercat sa maresc cantitatea de componente solide, dar tot nu iese. Am sa incerc sa micsorez cantitatea de apa. Dar, dupa fierbere, ma gandesc la faptul ca siropul ar trebui sa isi schimbe consistenta, sa fie mai gros, nu? La mine ramane la fel cum e apa la inceput, cand o torn in cratita.
In plus, am folosit lapte praf de la Billa (Clever). La cat de des incerc asta, varianta Milupa (20 lei punga) e prea scumpa. Clever e mai ieftina, 4 lei/200g (26% grasime). O fi si laptele de vina?

lena
Elena (lena) Laura (LauraSpataru) 05 Jan 2013, 12:48

Eu cumpar de la Carrefour,  Dr.Oetker sau Raraul(parca 25% grasime), au preturi normale, nu mai tin minte excat cat costa.

Siropul nu devine mult mai gros, eventual schimba si zaharul pe care il folosesti de fapt el face ca dupa fierbere sa se lege bine compozitia. Daca nu se cristalizeaza pe marginile cratitei cand il fierbi este clar ca nu-i bun. Acum se adauga multe chimicale in zahar si s-ar putea sa nu lege cum trebuie. Daca ai fiert 10 minute si tot a fost moale...la mine atunci se facea tare si faramicios.

LauraSpataru
Laura (LauraSpataru) 05 Jan 2013, 14:05

Zaharul se cristalizeaza pe marginea cratitei, dar ramane de aceeasi consistenta. Siropul ar trebui sa ajunga precum mierea sau cum? Asemanator cu ce?

lena
Elena (lena) Laura (LauraSpataru) 05 Jan 2013, 16:44

Da, ar fi ca o miere mai lichida.

miniraton
irina (miniraton) 11 Feb 2013, 13:49

am facut-o in weekend. A iesit perfect de data asta. Acum o luna a iesit cam moale. S-au lins pe degete copiii mei si chiar si sotul care de obicei nu consuma dulciuri.

Patricia Iordache
Patricia Iordache 23 Feb 2013, 23:09

Azi am facut aceasta ciocolata de casa! Minunata si exact pe gustul meu!! Am fost atat de incantata incat am postat reteta si pe blog-ul meu. Multumesc din suflet si felicitari pentru ceea ce faceti!

rasfatuldezicuzi.blogspot.ro/2013/02/ciocolata-de-casa-cu-nuca-prajita.html

Numai bine!

Poza mea pentru reteta:
ladybird
ladybird 26 Feb 2013, 11:08

Buna, mie imi place foarte mult ciocolata, in special cea de casa pe care pot sa o fac fara probleme, dar as incerca sa fac si cu mascarpone in loc de unt, crezi ca iese ceva sau va fi un esec?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) ladybird 26 Feb 2013, 11:10

Daca este mascarpone din ala de 80% grasime cred ca iese, dar s-ar putea sa nu se prinda bine ciocolata. Incearca si te astept cu impresii :)

ladybird
ladybird 22 Apr 2013, 13:26

Buna, nu am apucat inca sa fac ciocolata cu mascarpone, insa vreau sa va spun cum fac eu ca sa am consistenta potrivita, asta tot de pe net aflata, ca tot am vazut ca multe fete se plang ca nu le iese cum trebuie... Nu stiu exact cate minute se fierbe zaharul, nu cronometrez, dar se verifica in timpul fierberii consistenta lui, in felul urmator: luati putin sirop de pe lingura cu degetul aratator (aveti insa grija sa lasati putin sa se raceasca, sa nu va frigeti) si apropiati si degetul mare de cateva ori. Cand intre cele 2 degete incepe sa se lipeasca siropul si se formeaza niste "atisoare" atunci a fiert destul. Cu cat sta mai mult la fiert, cu atat si ciocolata va iesi mai tare. Asta e o chestie probata de mine, si eu am avut problema asta, dar acum stiu cum sa fac. Sper ca am fost explicita si de ajutor.

HDorina
HDorina 29 Jul 2013, 22:27

Sincer am  preparat multe retete de ciocolata si nu mi s-a intarit niciodata. Cu parere de rau dar nici acum. De gustoasa e dar nu.i nimic o sa mai incerc. 

Poza mea pentru reteta:
elenabordianu
elena bordianu (elenabordianu) 01 Oct 2013, 11:45

e la frigider si abia astept sa vad ce o sa iasa!!!!

Nota mea pentru reteta:
elenabordianu
elena bordianu (elenabordianu) 01 Oct 2013, 12:17

eu am pus-o intr-o tava de silicon, oare am facut bine?????

lena
Elena (lena) elena bordianu (elenabordianu) 01 Oct 2013, 14:54

Mai asteapta putin si ai sa vezi

Cred ca ai s-o poti scoate, daca se intareste bine.

elenabordianu
elena bordianu (elenabordianu) 04 Oct 2013, 11:47

pacat, dar nu s-a intarit, a iesit un  fel de nutella, buna, dar nu ciocolata, am mincat cu lingura :(

ladybird
ladybird 04 Oct 2013, 12:04

Elena, ai fiert apa cu zaharul pana a devenit ca un sirop?

lena
Elena (lena) ladybird 04 Oct 2013, 12:09

Elena, ai fiert putin siropul, de obicei asta-i cauza ca nu se intareste ciocolata.

Ladybird, da se face un sirop.

elenabordianu
elena bordianu (elenabordianu) 22 Oct 2013, 17:15

DA 5 MINUTE ,DUPA CUM E SCRIS!

lena
Elena (lena) 22 Oct 2013, 17:16

Atunci va trebui data viitoare sa-l fierbi cam 10 minute, cred ca depinde si de calitatea zaharului, se cristalizeaza mai greu.

Catalin999
Catalin999 31 Oct 2013, 20:36

      :) imi place

Nota mea pentru reteta:
alla1975
alla1975 18 Nov 2013, 12:39

Si eu am gresit ceva ... nu s-a intarit.....A 2 a zi am cumparat foi de napolitane si le-am uns cu crema care a iesit....Am mancat niste napolitane delicioase!

lena
Elena (lena) 18 Nov 2013, 13:27

Dap, trebuie fiert mai mult siropul.

Alida
Alida 28 Feb 2014, 16:48

am facut su eu acesta reteta, am respectat toate indicatiile si a iesit super. multumesc, lena :)

caryna1507
caryna1507 04 Apr 2014, 12:32

buna lena, se poate folosi si zahar brun?

lena
Elena (lena) caryna1507 04 Apr 2014, 17:42

Nu stiu daca se caramelizeaza la fel ca cel simplu, sigur s-ar putea sa fie timpul de fierbere a siropului diferit.

Papanasi
Papanasi 05 May 2014, 19:41

Am facut si eu aceasta ciocolata de casa pentru prima data. A iesit absolut extraordinar. Credeam ca, fiind prima oara, sigur va iesi prea moale. Dar a iesit perfecta. Multumim pentru retetele minunate!

Avand in vedere ca ne-a placut atat de mult si am mancat ciocolata rapid, as vrea sa fac des ciocolata de casa. Dar de obicei evit pe cat se poate zaharul in cantitati mai mari. Voi incerca sa fac cu zahar brun.

S-ar putea face fara zahar deloc ca sa iasa ciocolata amaruie? Stiti cumva daca merge?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Papanasi 05 May 2014, 20:48

Zaharul o tine impreuna, adica acel sirop pentru asta se fierbe. Daca nu pui zaharul clasic(care se zahariseste intr-un fel s-ar putea sa nu iasa ciocolata).

Altfel incearca ciocolatele raw, gasesti retete pe google - se fac cu unt de cacao, pudra de cacao si miere - o combinatie buna si acolo poti regla nivelul de dulce cum ai nevoie.

Papanasi
Papanasi 05 May 2014, 21:18

Multumesc frumos pentru raspunsul rapid!

Am inteles. Ma gandeam ca merge ca la alte dulciuri unde "sar" peste zahar si tot ies foarte bune.

Tocmai am scos din cuptor o tava aburinda cu Biscuiti cu ciocolata si dulceata de zmeura, reteta gasita aici pe site. Minunati! Devin si eu bucatareasa cu ajutorul tau :). Multumim!

alynush25
alynush25 08 May 2014, 14:58

cel mai bine ar fi sa se completeze/modifice la aceasta reteta timpul de fierbere. Nu este un indicator bun..se stie ca nu toata lumea are acelasi tip de flacara la aragaz...eu de exemplu la bloc pot sa stau cu cafeaua pe fioc si 20 minute ca nu fierbe, altii cu butelie in 5 minute fierbe. Deci nu timpul ala e indictaor..eventual doar orientativ. Compelteaza cum treb uie sa arate compozitia aia dupa fierbere? curge? se lipeste? e caramelizata?.. vreau sa fac si eu pt prima data si sper sa-mi iasa.
Imi plac mult retetele de pe acest site, am mai facut cateva si au iesit f bune:) multumim

lena
Elena (lena) alynush25 08 May 2014, 15:06

Timpul de 5 minute este din momentul in care incepe sa fiarba siropul in cratita - nu conteaza pana asteptati sa inceapa sa fiarba.

geo.mih
geo.mih 23 Jul 2014, 23:10

am facut ciocolata asta pas cu pas de doua ori si de fiecare data mi-a iesit moale.a doua oara chiar am mancat-o cu lingura.si am observat ca se subtiaza ,se face moale atunci cand pun esenta.atunci ce sa pun?ce aroma ?

lena
Elena (lena) geo.mih 24 Jul 2014, 11:11

Da, eu cred totusi ca se subtiaza de la faptul ca nu fierbeti suficient siropul - aveti grija ca timpul de fierbere se calculeaca din momentul cand incepe sa fiarba, nu cand il puneti pe foc. Daca si asa iese subtire, atunci il fierbeti cu 5 minute mai mult decat in reteta.

Esenta n-ar trebui sa faca probleme, dar pt test incercati sa n-o puneti, nu e neaparat alta aroma, ciocolata are gust bun si asa.

Papanasi
Papanasi 03 Sep 2014, 13:20

Am facut astazi ciocolata aceasta (care este desertul preferat si il fac des) inlocuind ingrediente si tot a iesit minunata. Am pus zahar brun in loc de zahar alb si pudra de roscove in loc de cacao. Delicioasa. Are o aroma usor diferita, dar tot buna e. 

liv2liv1
liv2liv1 28 Sep 2014, 01:43

e la frigider ... si arata bine!!!

va anunt maine daca e si buna;))

liv2liv1
liv2liv1 28 Sep 2014, 20:54

perfect a iesit!!!

mai buna ca a bunicii!!

cum am scos-din frigider aproape ca a disparut din platou;)))

rammonka
Ramona (rammonka) 01 Nov 2014, 16:37

nu am gatit prea mult pana acum, insa daca respect retetele fac treaba buna. dupa retetele Lenei mi-au iesit toate :)

aceasta mi s-a parut o reteta simpla de ciocolata de casa. am facut-o de vreo 5-6 ori anul acesta si de fiecare data am fost atenta la fierbere - timp si consistenta ca sa-mi dau seama cum si cat trebuie fiert. asa cum a spus si Lena, trebuie luat in calcul 5 min din momentul in care incepe sa fiarba, insa depinde si de foc. incercand de mai multe ori reteta iti poti da seama cam cat fierbi siropul - la mine in 5 min se leaga putin, nu e foarte gros, iar ciocolata nu este prea moale, dar nici sfaramicioasa si nici tare exact cum imi place mie. dar a contat ca am facut-o de mai ulte ori variind putin ca sa vad cum imi place mie. deci.... incercati!

rammonka
Ramona (rammonka) 01 Nov 2014, 16:42

si o poza mica

Poza mea pentru reteta:
Noi 4
Noi 4 23 Jan 2015, 14:42

Se poate folosi lapte praf cum ii dau bebelusului? ca am fost nevoita sa ii schimb laptele praf si mi.a ramas din ala din care nu mai papa! mersi 

lena
Elena (lena) Noi 4 23 Jan 2015, 14:45

Nu stiu cum e la gust, dar puteti incerca.

Noi 4
Noi 4 23 Jan 2015, 17:07

Multumesc am sa incerc si am sa va anunt cum a iesit!

Corina.Iasi
Corina.Iasi 03 Feb 2015, 20:56

delicioasa! Am facut-o deja de doua ori si a iesit perfect :-) a fost mai buna dupa vreo 8 ore, decat dupa 4 :-)

Multumesc pentru reteta!!!

Nota mea pentru reteta:
elenabordianu
elena bordianu (elenabordianu) 04 Feb 2015, 11:42

lena, daca sa exprimam in % cantitatea de cacao, cam cit ar fi, ma refer la ciocalata cu ?% de cacao???

lena
Elena (lena) elena bordianu (elenabordianu) 04 Feb 2015, 11:44

Nu-mi dau seama, dar nu foarte mare procentul de cacao.

elenabordianu
elena bordianu (elenabordianu) 05 Feb 2015, 15:07

asta ar insemna ca daca o vrem neagra sa marim cantitatea de cacao, sau sa reducem cantitatea de zahar???as vrea sa o fac pentru ca mie tare imi mai place ciocolata cu 90% cacao!

lena
Elena (lena) elena bordianu (elenabordianu) 05 Feb 2015, 16:36

In ciocolata cu 90% cacao se are in vedere toata masa de cacao - unt pudra. Aici e putin altfel, dar daca o vrei cu gust mai intens de cacao, mai adaugi bineinteles.

Aici ar trebui sa inlocuiesti untul de lapte cu unt de cacao, ca sa fie chiar 90% cacao.

Corina.Iasi
Corina.Iasi 16 Feb 2015, 00:36

Foarte buna reteta, mi-a iesit perfect de fiecare data!! Am facut ciocolata dupa aceasta reteta de vreo 7-8 ori pana acum. Multumesc, Lena!!!

dorina111
dorina111 01 Mar 2015, 16:51

Am mai facut reteta asta.Minunata.Azi as folosi zahar brun melasa(atat am prin casa)Ce credeti?Multumesc!

IceCrystal
IceCrystal 29 Mar 2015, 18:15

A iesit mult prea dulce pentru gustul meu cu 350 g zahar. O sa folosesc 200 g data viitoare.

ansire
ansire 05 Apr 2015, 03:06

nu iese si pace, de fiecare data cand incerc ciocolata mea e praf, stau acum cu tigaia in fata si ma intreb..cum de unora le-o iesi prea moale ca eu imi doresc dar imi iese opusul,  asta e ..... inventez o noua formula de lapte praf , oricum felicitari celor ce le-a iesit 

aka
aka 13 May 2015, 18:46

Si mie mi-a iesit prea tare de nu mai puteam amesteca ingredientele... :( Am adaugat putina apa clocotita ca sa pot ameateca si sa pot pune compozitia in tava. Sa fie de la zaharul brut pe care l-am folosit?

lena
Elena (lena) aka 13 May 2015, 18:53

Cred ca da, are alt timp de fierbere siropul.

MaraAdy
MaraAdy 12 Jun 2015, 16:54

Eu acum am terminat,am dat-o la racit,dar deja s-a intarit.Putin cam dulce pt gustul meu dar f gustoasa si mai sanatoasa.Ms pt retete😉

Sarahmihaella
Sarahmihaella 23 Jun 2015, 14:28

Eu am încercat rețeta si mi a ieșit asa cum mi am dorit.Nici prea tare ,nici prea moale ,un pic cam dulce dar am sa mai reduc data viitoare un pic gramajul la zahăr.Am încercat alte Rețete dar îmi ieșea ciocolata cu boțuri (cocoloașe)dar acum am respectat tehnica pas cu pas si a ieșit cioco foarte buna,am prăjit si câteva migdale si totul e perfect.Mai exista un ingredient atunci cand faci dulciuri -un pic de dragoste amestecat cu pasiune,cât despre Rețetele de LaLena am mai încercat câteva si toate au fost pe placul meu😘😍😍😘

Nota mea pentru reteta:
sanda-anka
sanda (sanda-anka) 14 Aug 2015, 21:03

Am facut si eu reteta de ciocolata de casa.eu avem doar 200 gr lapte praf,asa ca am modificat un pic reteta:75 ml apa,50 gr unt si 250 zahar.nu am pus nuci ci stafinde tiunut in apa cu rom.  A iesit c-am dulce,pote trebui doar 200 gr zahar,in rest foarte ok ca consistenta si gust...uneori in bucatarie tre sa ai si ochiu fomat.ms pt reteta,saitu tau pe mine ma ajuta mereu cand sunt in pana de idei!

Carmen Silvia
Carmen Silvia 18 Sep 2015, 19:40

este geniala! acum fac o varianta cu miere de rapita .Chiar daca nu iese foarte tare precum reteta originala, tavalesc bucatelele de ciocolata prin biscuiti macinati sau fulgi de cereala macinate. Varianta eleganta (pentru parinti) este sa le tavalim prin cacao neagra, ca pe truffele din ciocolata, aromate cu lichior de cafea...hmmm

Nota mea pentru reteta:
Carmen Silvia
Carmen Silvia 18 Sep 2015, 19:46

si pudra de roscove in loc de jumatate din cantitatea de cacao, sau chiar mai putin daca am cacao 20%. Nu mai cumparam ciocolata .

multumim mult!

eduardu
Eduardu (eduardu) 24 Nov 2015, 14:30

la vremea respectiva nu am avut nuci,dar o sa repet reteta in curand si cu nuci!delicioase!multumim pt retete!!

Poza mea pentru reteta:
xancax
xancax 28 Dec 2015, 19:11

Buna,

Am si eu o nelamurire.. am facut de multe ori reteta acesta si mi-a iesit super. Dar, ultimile 2 dati ceva se intampla si ciocolata nu se mai leaga, ba chiar siropul se retrage parca s ar branzi ciocolata.. nu intekeg fenomenul. Am schimbat untul si tot la fel face desi folosesc acelasi lapte praf.

Nota mea pentru reteta:
catalinagabriela
catalinagabriela 14 Jan 2016, 18:43

Pur si simplu deliciu! 

Poza mea pentru reteta:
FlorinaC
Florina (FlorinaC) 07 Feb 2016, 09:51

Este cea mai delicioasa ciocolata de casa pregatita. Am incercat multe retete pana sa te gasesc pe tine Lena. De atunci de fiecare data cand fac cate o tava ( portie dubla) sotul meu o gata pana a doua zi. Imi e si teama sa nu faca diabet :)) atasez si cateva fotografii de la diferite petreceri sau evenimente cand am facut ciocolata si pana la final nu a mai fost nici urma de ea. 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
FlorinaC
Florina (FlorinaC) 07 Feb 2016, 09:56

Le fac in diferite forme si gusturi. Se face prea usor iar cand avem pofta de dulce, facem rapid o tava. Multumesc Lena

Poza mea pentru reteta:
VioricaDiadiora457
Viorica Diadiora (VioricaDiadiora457) 14 Nov 2016, 14:09

Lena, se poate de folosit lapte simplu in loc de lapte praf?

lena
Elena (lena) Viorica Diadiora (VioricaDiadiora457) 16 Nov 2016, 09:31

Din pacate nu se poate, va fi prea lichida ciocolata. Laptele praf merge aici pentru aroma intensa de lapte si un pic ingroasa consistenta.

veio
veio 07 Dec 2016, 18:57

Multumesc pt ca existi.esti minunata

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) veio 07 Dec 2016, 19:38

Cu mare placere, sa aveti pofta buna!

veio
veio 07 Dec 2016, 20:10

Deja am avut 👌👌👌👌Lena nu este prima reteta care o fac din retetele Tale.am mai facut multe feluri de mancaruri de la Tine.sa te incurajez toate au iesit de nota 10 si imi pare rau ca nu ti am scris pana acuma. Esti minunata si cu Dumnezeu inainte ca imi esti de mare ajutor.😚😚😚😚

IulianaAndreeaLeustean816
Iuliana Andreea Leustean (IulianaAndreeaLeustean816) 19 Jan 2017, 09:51

As vrea sa stiu ce lapte praf folositi la cioco. Va multumesc!

lena
Elena (lena) Iuliana Andreea Leustean (IulianaAndreeaLeustean816) 19 Jan 2017, 10:01

Din acela integral, de la dr.oetker.

AndreeaChiriţă256
Andreea Chiriţă (AndreeaChiriţă256) 03 Feb 2017, 20:26

Stiti cumva cam cate grame are ciocolata rezultata?

lena
Elena (lena) Andreea Chiriţă (AndreeaChiriţă256) 04 Feb 2017, 14:13

Aproximativ 1 kg.

AndreeaChiriţă256
Andreea Chiriţă (AndreeaChiriţă256) Elena (lena) 06 Feb 2017, 21:04

O doamne! Și scria în rețetă cât v-a ieșit, abia acum am văzut. Îmi cer scuze! Îmi imaginez că genul ăsta de comentarii ori vă enervează ori vă mănâncă timpul :D 

Și ca să vă spun și părerea mea despre rețetă ... acum 3 zile mi-a ieșit perfect! Astăzi am refăcut rețeta dar am mai făcut încă una albă (am urmat aceeași cantitate, doar că nu am mai pus cacao ). La final am turnat albul peste negru și mi-a rezultat o frumusețe! E absolut demențială!

Mulțumesc!

lena
Elena (lena) Andreea Chiriţă (AndreeaChiriţă256) 07 Feb 2017, 11:30

Nu-i nimic, sunt obisnuita si pot sa mai repet :) Bine ca a iesit reteta, sa aveti pofta mare!

VioCurescu955
Vio Curescu (VioCurescu955) 10 Feb 2017, 02:38

eu am facut aceasta reteta de vreo 6 ori si e prea moale de fiecare data am mai trebuit adaugat lapte praf  eu am folosit  zahar organic care e mai dulce decit cel obisnuit si am redus cantitatea de zahar cu 50 de grame si am adaugat cu 100 gr de lapte praf mai mult 

Nota mea pentru reteta:
Nectarie
Nectarie 29 Apr 2017, 22:41

Buna Lena, a iesit f buna ! Multumim!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Minimoni
Minimoni 07 Mar 2018, 17:17

Soțul meu mă bătea la cap să nu fac ciocolată de casă că “nu iese niciodată”. Când a gustat, nu a mai avut ce să comenteze. Doar a zâmbit. Din păcate, nu am făcut poză, deși a ieșit foarte frumoasă.

Un minus are totuși - a ieșit un pic prea dulce. Dacă reduc cantitatea de zahăr e in regula sau trebuie să-l înlocuiesc cu ceva?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Minimoni 08 Mar 2018, 10:15

Se poate de redus dar se compromite textura, trebuie sa experimentati, zaharul o tine mai tare.

BiancaMaria635
Bianca Maria (BiancaMaria635) 09 Mar 2020, 17:17

Eu am făcut ciocolata de casa și cu zahăr alb, și cu zahăr brun, in cantitatea din rețeta. Cu zahăr alb este, intr-adevăr, foarte dulce, dar cu zahăr brun este perfect de dulce, dar și mai cremoasă. A fost atât de apreciata încât, in ultima săptămâna, am pregătit ciocolata de 5 ori și nu a rezistat mai mult de câteva ore. A fost testata de familie, de finii noștri, de colegii copiilor, dar și de colegii mei de serviciu. Este delicioasa! ❤️

Nota mea pentru reteta: