Salata de icre

Salata de icre

Mult timp nu am avut curaj sa ma apuc de reteta de salata de icre, dar a fost suficient o singura data sa vad procedura, sa gust si gata - am zis ca nu mai cumpar din comert "salata de icre" cu tot felul de E-uri, acidifianti, gelifianti, arome si alte chimicale.

Merge perfect si ca aperitiv, dar la noi se mananca f.bine dimineata pe painica integrala. Ca s-o fac mai light am folosit un fel de ulei fitness, de la Floriol parca - unul cu eticheta roz. Nu schimba deloc gustul, dar cika este un ulei care nu se depune - asta asa ca idee si sugestie pt cei care tin si la silueta dar sunt si pofticiosi:)

Ingrediente

Icre sarate de peste
2 lingurite
sau icre proaspete de crap, sarate bine si tinute in frigider 2-3 zile
Gris de grau
1 lingura
Apa
150 ml
Ulei de floarea soarelui
200 ml
Apa minerala
200 ml
Lamaie
0.5 buc
sucul de la ea

Pasi de urmat

Pas 1

Intr-o cratita mica puneti la fiert apa, cand incepe sa fiarba adaugati grisul "in ploaie", amestecati bine cu telul si lasati sa fiarba incet 2-3 minute. Apoi stingeti focul si lasati putin sa se racoreasca.

In loc de gris multi folosesc franzela alba inmuiata in apa si scursa bine - eu nu am avut si am pus gris fiert.

Salata de icre - Pas 1
Pas 2

Am folosit icre de hering din comert.

Salata de icre - Pas 2
Pas 3

Intr-un bol puneti grisul fiert.

Salata de icre - Pas 3
Pas 4

Am adaugat 2 lingurite de icre si am amestecat bine.

Salata de icre - Pas 4
Pas 5

Am adaugat pe rand 2 linguri de ulei, dupa fiecare am amestecat bine cu telul - sa se incorporeze, ca la maioneza.

Salata de icre - Pas 5
Pas 6

Apoi am adaugat 2-3 linguri de apa minerala - fiindca era prea groasa compozitia de gris cu icre, apa minerala i-a dat o consitenta f.buna, perfecta pentru a lucra mai departe la salata.

Salata de icre - Pas 6
Pas 7

Si asa am continuat - adaugam ulei cate putin, amestecam sa se incorporeze si periodic mai adaugam cate putina apa minerala.

Observati cum pe parcurs se schimba culoarea si textura salatei  - devine tot mai alba si mai pufoasa.

Salata de icre - Pas 7
Pas 8

Si asa continuat pana ajungeti la consistenta si cantitatea dorita - ca si la maioneza puteti sa incorporati ulei cat vreti, dar nu exagerati, ca nu se mai simt icrele. Gustati pe parcurs, pana vedeti ca nu mai este sarata compozitia si va place textura.

Salata de icre - Pas 8
Pas 9

Adaugati sucul de la o jumatate de lamaie si daca este nevoie sare, dar aveti grija pt ca icrele sunt sarate.

Salata de icre - Pas 9
Pas 10

Si gata, o pastrati la frigider si serviti dimineata pe paine, sau ca un aperitiv frumos pe masa festiva - pe niste vol-au-vent-uri sau painici.

Pofta Buna!

Salata de icre - Pas 10

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 ml (un bol mediu)
Timp de preparare: 15 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Data publicarii:
Nota: 5 (7 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 32

NicolaeMilea324
Nicolae Milea (NicolaeMilea324) 11 Feb 2020, 17:44

 MULTUMESC PENTRU RETETA A ESIT SUPER

Nota mea pentru reteta:
NicuLarisa134
Nicu Larisa (NicuLarisa134) 28 Dec 2016, 22:22

Grisul era dens dar cind am inceput sa pun uleiul si apa minerala a iesit subtire. Am lăsat la frigider si s-a mai ingrosat un pic. Multumesc Lena. Tot timpul fac retete de pe siteul tau.

lena
Elena (lena) Nicu Larisa (NicuLarisa134) 28 Dec 2016, 23:15

N-ar trebui sa iasa subtire, se incorporeaza ca la maioneza...

Multumesc si eu :)

NicuLarisa134
Nicu Larisa (NicuLarisa134) 28 Dec 2016, 20:26

Lena draga, fac acum aceasta reteta si nu inteleg cum la atita lichid, vreo 500ml, numai o lingura de gris se pune. Imi iese foarte lichida. Si nici jumate din portia de ulei si apa minerala nu am pus inca? Ce sa fac? Multumesc

lena
Elena (lena) Nicu Larisa (NicuLarisa134) 28 Dec 2016, 21:46

Grisul fiert este dens, de ce v-a iesit lichid? Poate nu l-ati fiert suficient?

DanPopescu610
Dan Popescu (DanPopescu610) Nicu Larisa (NicuLarisa134) 19 Aug 2018, 12:17

150 ml apa la o lingura de gris,nu 500

NicuLarisa134
Nicu Larisa (NicuLarisa134) Dan Popescu (DanPopescu610) 21 Aug 2018, 12:53

Multumesc, insa m-am referit la tot lichidul din reteta, apa, apa minerala si ulei impreuna. Am renuntat oricum dupa mai multe incercari nereusite.

PopescuAndreea807
Popescu Andreea (PopescuAndreea807) 07 Dec 2016, 01:55

Io nu inteleg cum la unele persoane NU le.a iesit cu mixerul!!!Eu am mixer Tefal,si le.am facut cu accesoriul pentru maioneza si au iesit super!Precizez ca nu sunt mare bucatareasa!Dar,nu am pus grfisdul decat la sfarsit!Am pus in bol icrele,uleiul,zama de lamaie,TOATE ODATA,am mixat patru minute,apoi am pous cam 100 ml apa minerala foarte rece si am mai mixat un minut.Am oprit mixerul am adauga o ceapa medie,pe care o facusem pasta la blender,apoi incet,cate putin,grisul.Le.am amestecat cu o lingura de lemn,de vre.o cateva ori,pana s.au omogenizat,am gustat si erau nemaipomenit de gustoase.NU S.AU TAIAT niciodata,preparandu.le asa!Multumim Lalena pentru retetele excelente!!!

Nota mea pentru reteta:
DIANA ANGYAL
DIANA ANGYAL 31 Dec 2015, 16:32

Am facut salata si este extrordinara.Multumesc!!!!

Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 28 Dec 2014, 19:03

Buna. Si eu fac des aceasta salata, dar adaug si ceapa taiata marunt. Am mancat la cineva cu usturoi si nu  a fost rea. Eu intotdeauna desarez icrele. Daca-ti sti in ce ? Intr-o soseta noua,(ciorap mic,dress,nu stiu cum spuneti voi), o intorc ca sa fie in afara aceea cusatura (si fata inauntru),bag icrele pana-n varf si le introduc intr-o cana cu apa pe care o tot schimb ,pentru 3-4 ore. Nu mai sunt sarate deloc, incat adaug eu sare cata vreau. Si cu mixerul mi se taie mereu,asa ca le fac cu lingura de lemn. (le repar cu putina apa fierbinte-clocotita). Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
ansen
ansen 06 Aug 2014, 16:22

faina reteta bv bv bv bv bv

Nota mea pentru reteta:
sofica49
sofia (sofica49) 11 Feb 2013, 16:10

CHIAR AZI AM FACUT DE CRAP, SI AU IESIT SUPER, AM PUS SI CEAPA TOCATA, exact asa am facut, cu gris, si apa rece, nu am avut minerala., scuze ca nu le-am aranjat , ornat putin, ca a vrut asta mic sa pape, si nu stiam ca le voi si poza.....excelente!

un secret======am incercat si la mixer si nu mi-au iesit

Poza mea pentru reteta:
Dianna
Diana Pascal (Dianna) 22 Apr 2012, 21:20

Yummy ! 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
AMV
Adriana (AMV) 03 Mar 2012, 06:28

Nu am gasit tifon sa le desarez, asa ca am pus pana la urma gris.

Poza mea pentru reteta:
Arata toate comentariile