Salata de icre

Nota 5 (1 voturi)
*****

     Mult timp nu am avut curaj sa ma apuc de reteta de salata de icre, dar a fost suficient o singura data sa vad procedura, sa gust si gata - am zis ca nu mai cumpar din comert "salata de icre" cu tot felul de E-uri, acidifianti, gelifianti, arome si alte chimicale.

Merge perfect si ca aperitiv, dar la noi se mananca f.bine dimineata pe painica integrala. Ca s-o fac mai light am folosit un fel de ulei fitness, de la Floriol parca - unul cu eticheta roz. Nu schimba deloc gustul, dar cika este un ulei care nu se depune - asta asa ca idee si sugestie pt cei care tin si la silueta dar sunt si pofticiosi:)

Ingrediente

Icre sarate de peste
2 lingurite
sau icre proaspete de crap, sarate bine si tinute in frigider 2-3 zile
Gris de grau
1 linguri
Apa
150 ml
Ulei de floarea soarelui
200 ml
Apa minerala
200 ml
Lamaie
0.5 buc
sucul de la ea

Pasi de urmat

1

Intr-o cratita mica puneti la fiert apa, cand incepe sa fiarba adaugati grisul "in ploaie", amestecati bine cu telul si lasati sa fiarba incet 2-3 minute. Apoi stingeti focul si lasati putin sa se racoreasca.

In loc de gris multi folosesc franzela alba inmuiata in apa si scursa bine - eu nu am avut si am pus gris fiert.

Salata de icre - Pas 1
2

Am folosit icre de hering din comert.

Salata de icre - Pas 2
3

Intr-un bol puneti grisul fiert.

Salata de icre - Pas 3
4

Am adaugat 2 lingurite de icre si am amestecat bine.

Salata de icre - Pas 4
5

Am adaugat pe rand 2 linguri de ulei, dupa fiecare am amestecat bine cu telul - sa se incorporeze, ca la maioneza.

Salata de icre - Pas 5
6

Apoi am adaugat 2-3 linguri de apa minerala - fiindca era prea groasa compozitia de gris cu icre, apa minerala i-a dat o consitenta f.buna, perfecta pentru a lucra mai departe la salata.

Salata de icre - Pas 6
7

Si asa am continuat - adaugam ulei cate putin, amestecam sa se incorporeze si periodic mai adaugam cate putina apa minerala.

Observati cum pe parcurs se schimba culoarea si textura salatei  - devine tot mai alba si mai pufoasa.

Salata de icre - Pas 7
8

Si asa continuat pana ajungeti la consistenta si cantitatea dorita - ca si la maioneza puteti sa incorporati ulei cat vreti, dar nu exagerati, ca nu se mai simt icrele. Gustati pe parcurs, pana vedeti ca nu mai este sarata compozitia si va place textura.

Salata de icre - Pas 8
9

Adaugati sucul de la o jumatate de lamaie si daca este nevoie sare, dar aveti grija pt ca icrele sunt sarate.

Salata de icre - Pas 9
10

Si gata, o pastrati la frigider si serviti dimineata pe paine, sau ca un aperitiv frumos pe masa festiva - pe niste vol-au-vent-uri sau painici.

Pofta Buna!

Salata de icre - Pas 10
Cantitate: 500 ml (un bol mediu)
Timp de preparare: 15 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Elena.M
Elena.M (07 February 2012, 22:00)

As vrea sa iti marturisesc si eu acelasi lucru,pana in momentul de fata nu am facut niciodata salata de icre,dintr-un singur motiv si acela fiind ca imi era teama ca daca nu-mi va iesi.Aceeasi problema am avut-o si la maioneza,dar acum numai ammnicio teama.Fac o maioneza jos palaria!!Oricum e bine de retinut.Sper candva sa imi infrang teama si sa ma apuc sa invat sa fac salata de icre,fiindca eu ador pestele si tot ce are legatura cu pestele.Cumnata mea face salata de icre dar intai aduna icre de la diferite soiuri de pesti.Chiar iese f.buna salata. 

AMV (08 February 2012, 10:03)

si mie imi place la nebunie salata de icrele, dar nu cea din comert . mama o facea excelenta, fara gris insa. am incercat si eu numai ca icrele pe care le-am cumparat au fost exagerat de sarate si  nu s-au putut manca. cum as putea sa le desarez inainte ?

lena
lena (08 February 2012, 14:13)

Adriana, de aia am si pus gris ca sa le mai desarez putin, a fost f.bine.

arissa (08 February 2012, 15:25)

Super, nu am facut cu gris niciodata.Sigur o sa incerc acum.Pentru desararea icrelor am citit mai demult o metoda :se pun icrele intr-un tifon dublu se leaga bine la gura si se tin intr-un vas cu apa rece.Apa se va schimba periodic ,ca sa nu stea icrele in apa sarata.Gustati si cand vi se par potrivit de sarate,le preparati :). Multumim pentru retete Lena :)

 

AMV (08 February 2012, 15:47)

Arissa, multumesc mult. O sa caut tifon si incerc asa. Eu m-am obisnuit cu gustul fara gris, iar sotul cand a mancat de la mama a zis ca au fost cele mai bune icre, asa ca trebuie sa reusesc sa reproduc reteta ei.

arissa (08 February 2012, 20:01)

Cu multa placere.

stef (09 February 2012, 15:49)

multumesc pt.toate retetele primite.cred ca toate sunt super,dar nu le pot incerca acum pt.ca "sunt la slabit".as vrea sa te intreb insa,cum sa prepar untul inainte de a-l face crema,pt .a nu mai lasa apa ( a nu se mai branzi)? multumesc mult. Stef

miniraton (12 February 2012, 21:03)

 am mancat de Craciun o salata de icre cu ceapa verde in ea...bestiala. In asta merge ceapa ? Ca nu pare greu de facut. Nu am facut niciodata

AMV (03 March 2012, 06:28)

 Nu am gasit tifon sa le desarez, asa ca am pus pana la urma gris.

*****
Dianna (22 April 2012, 21:20)

 Yummy ! 

knife tiger
knife tiger (16 July 2012, 14:18)

interesanta reteta... eu nu folosesc gris dar imi place sa le fac ceva gen ca spuma de albusuri ... sunt geniale si o culoare portocalie spre alb

si mi le procur singurica... aproape in fiecare duminica imi iau barbatelul de manuta si mergem la pescuit  si prindem crapi cam de 4-5 kg si chiar a 2 zi fac si salata de icre 

ramonyca (20 January 2013, 21:59)

 Buna LENA!a ieșit bine!!!!!!

lena
lena (20 January 2013, 22:25)

Bravo!

sofica49
sofica49 (11 February 2013, 16:10)

CHIAR AZI AM FACUT DE CRAP, SI AU IESIT SUPER, AM PUS SI CEAPA TOCATA, exact asa am facut, cu gris, si apa rece, nu am avut minerala., scuze ca nu le-am aranjat , ornat putin, ca a vrut asta mic sa pape, si nu stiam ca le voi si poza.....excelente!

un secret======am incercat si la mixer si nu mi-au iesit

Draculina969
Draculina969 (26 June 2013, 20:17)

vazut,facut,mancat,placut!:)

e prima oara cand fac icre, norocul meu ca am un borcan intreg in frigider...aduse de la tara...si imi era frica sa fac ceva cu ele...

acum imi pare destul de simplu....eu am pus 150 gr ulei si ceva mai mult gris...50g mai exact..

multumim de reteta!:*

doima.cioriceanu (26 February 2014, 20:51)

 si eu fac si cu apa min si cu apa plata dar nu punea grisul decat la final cand terminam de frecat cu ulei 

cred ca se omogenizeaza mai bine daca il pui la inceput 

ms pt sfat

 

 

 

 

FrumusetzeaCleopatrei (14 March 2014, 14:11)

 Eu nu folosesc deloc gris si nici apa minerala, insa pun ceapa verde si patrunjel si le da o aroma si o lejeritate de nedescris.

Top Retete
vezi toate retetele din top
Culinary recipes ByLena