Ardei umpluti

Nota 5 (2 voturi)
*****

Reteta clasica de ardei umpluti, poate cu mici personalizari, dar eu cred ca sunt reusite. Foarte simplu de preparat, chiar si pentru incepatori.

Ingrediente

Ceapa alba
2 buc
sau praz
Morcovi
2 buc
Pasta de tomate
3 linguri
Orez
200 g
Carne tocata de porc
1 kg
sau carne de vita, sau amestec
Ardei gras
1 kg
Foi de vita de vie
30 buc
am pus mai mult, pentru ca de obicei se mai rup
Costita afumata de porc
500 g
Marar verde
5 buc
o legatura
Rosii cubulete din conserva de 300g
300 g
sau cel mai bine bulion de casa
Sare
1 linguri
Piper negru
0.5 lingurite
Cimbru uscat
0.5 lingurite
daca va place

Pasi de urmat

1

Curatati, spalati si taiati marunt ceapa.

Ardei umpluti - Pas 1
2

Apoi curatati, spalati si dati prin razatoare morcovii. Intr-o tigaie turnati putin ulei si puneti la calit ceapa si morcovii(se pun impreuna).

Ardei umpluti - Pas 2
3

Cand se inmoaie usor legumele(nu trebuie sa fie rumene, doar sa lasa usor) se adauga pasta de tomate(sau cateva linguri de bulion de casa). Amestecati bine, mai lasati 2 min si stingeti focul.

Ardei umpluti - Pas 3
4

Peste legume puneti orezul spalat.

Ardei umpluti - Pas 4
5

Apoi adaugati carnea tocata, piper, sare, cimbru, alte mirodenii preferate si amestecati bine ca sa fie o compozitie omogena.

Ardei umpluti - Pas 5
6

Pregatiti ardeii: spalati si curatati atent de cotor(iarna eu folosesc ardei congelati). Spalati foile de vita de vie si le opariti cu apa fiarta(iarna cumpar foi de vita de vie in saramura si le spal bine).

Ardei umpluti - Pas 6
7

Umpleti ardeii cu compozitia de orez, carne si legume - le aranjati atent intr-o caratita de fonta sau ceaun. Printre ardei puneti bucatele de costita afumata si sarmalute facute din foile de vie.

Ardei umpluti - Pas 7
8

Dupa ce ati umplut toti ardeii, umpleti spatiile goale intre ei si stratul superior tot din sarmalute - se vor fierbe mai bine, nu va iesi umplutura din ardei. Daca nu vreti sa va complicati cu sarmalele de vita de vie, puteti sa nu puneti.

Ardei umpluti - Pas 8
9

Peste sarmale turnati rosii cubulete, aranjati firele de marar verde(sau uscat).

Ardei umpluti - Pas 9
10

Turnati apa clocotita, atat cat sa acopere sarmalele si puneti la fiert 1 ora la foc mediu si 1 ora la foc foarte mic(se coc si sunt mult mai bune).

Ardei umpluti - Pas 10
11

Dupa ce s-au copt bine, le lasati putin sa se racoreasca, le serviti calde cu smantana si bucatelele mici de costita.

Pofta Buna!

Ardei umpluti - Pas 11
Cantitate: 2 kg (6-7 portii sanatoase)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 30 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

naciualina
naciualina (03 February 2009, 18:13)

si asta trebuie incercata

anemary
anemary (29 July 2010, 13:04)

foarte buna reteta tot timpu ne ajuti cu retete clasice nu te lasa ajutane in continuare

 

Lavi
*****
Lavi (14 September 2010, 08:55)

reteta asta o fac in VAS ROMAN si iese delicioasa..............mai combin asa: ardei, rosii, dovlecei,toate umplute si  sarmalute in foi de vita

anemary
anemary (14 September 2010, 18:02)

 

anemary
anemary (14 September 2010, 18:03)

da intotdeauna mancarea gatita in vas roman este cea mai buna si gatita la cuptor e delicioasa

amalia80 (26 September 2010, 18:30)

Ardeiul umplut se acopera cu o felie mare de rosie pentru a nu se usca compozitia. Eu fierb ardeii in oala sub presiune in putina apa, cam 150 ml. Cand sunt gata raman doar cu un sos dulce, de la ardeii fierti si de la rosiile cubulete (pe care el pun si eu).

leoaica
*****
leoaica (17 May 2011, 16:15)

 baietelului meu ii plac enorm ardeii umpluti. de data aceasta i-am pregatit dupa reteta ta, in combinatie cu sarmalute din foaie de vita. au iesit deliciosi.

felicitari, Lena! 

sandy
sandy (26 June 2011, 12:22)

azi fac si eu ardei umpluti dar din pacate fara sarmalute ca nu am foi de vita aici unde sunt eu si nici nu am gasit in magazine la spanioli asa ca fara....si eu ii fierb la foc intai dar spre final imi place sa ii bag la cuptor sa se rumenesca putin...mmmmm si cu "smantana "(ca la noi in tara nu este ,dar am inlocuit-0 cu un iaurt mai gros).sper vreodata sa pot face si eu reteta ta intreaga si cu sarmale ,poate cand voi ajunge in tara .va pupic dulceeee

 

Cori
Cori (10 January 2012, 18:04)

Foarte buni ardeii umpluti, nu am incercat asa si cu sarmalute, dar este o idee buna, 2 in 1

Geea
Geea (01 April 2012, 19:07)

 Ardeii umpluti sunt preperatii mei. Eu mai umplu si dovlecei , ceapa , vinete si rosii. Astazi am facut doar cu ardei. ceapa si stevie. Ii servim cu iaurt gras.

motanika
motanika (14 November 2012, 13:39)

mmm o minkarika foarte gustoasa !!

motanika
motanika (14 November 2012, 13:41)

 si varianta ku sarmalute  (inainte de fierbere)

Alionka
Alionka (23 August 2013, 18:15)

Buna Lena, nu stii vreo metoda de conservare a ardeilor pe iarna astfel incit iarna sa-i scoatem din borcan si sa-i umplem???? 

lena
lena (26 August 2013, 10:56)

Alionka mama mea le facea inainte la borcan intr-un fel de saramura cu otet(daca vrei o sa intreb si caut reteta) eu de vreo 5 ani le pun la congelator cruzi si sunt perfecti pt umplut la iarna. Ce-i drept am un congelator mare, dedicat numa pt conservare.

Alionka
Alionka (26 August 2013, 12:16)

 Mersi de propunere, eu insa nu prefer consevele in otet, am sa incerc sa congelez ardeii clocotiti.

lena
lena (26 August 2013, 15:06)

Am intrebat-o azi pe matusa mea cum le face - opareste ardeii, ii aranajeaza in borcane de 3l si toarna apa fierbinte in care a oparit ardeii in borcan, adauga 3 pastile de aspirina(cate 1 la 1 litru de volum borcan) si pune capacele metalice.

Pentru congelare nu le oparesc, le pun asa cruzi direct l;a congelator.

Alionka
Alionka (27 August 2013, 08:31)

Mersi!!!  Foarte interesanta metoda are matusa ta, hmmmm, se poate de incercat. 

tiki
tiki (23 September 2013, 10:06)

Buna Alionka.Am intrat aici sa vad cum fac altii ardeii si asa te-am vazut. Si daca nu e prea tarziu iti raspund. Desi sunt inca pe piata in clipa asta eu fac din borcan ca mai am de anul trecut.Sa-ti spun cum fac si de 10 ani,deoarece nu am loc in congelator. Deci cumperi ardei cum vrei ca marime(eu aleg mai mici sa nu pun asa multa umplutura),ii speli cureti bine cotorul nervurile dinauntru cu o lingurita si ii speli din nou.In fiecare ardei pui1 lingurita de sare mare si-l agiti (ca apa in sticla,pui mana pe "gura" ardeiului si scuturi ca sarea sa acopere si peretii lui).Pui toti ardeii intr-un vas,plastic,metal cum vrei unul peste altul,si ii lasi pana a doua zi. Scad pana la jumatatea vasului,A doua zi daca vrei poti sa le schimb locul,ca cei de deasupra sa ajunga dedesupt sa se moaie si ei,dar nu e neaparat.S-a intamplat sa-i las si 2 zile ca nu am avut timp.Si apoi ii pun in borcane de 700 gr, cu filet.Cum? Bag 2 in 1.Il strang pe 1 si-l introduc in altul sa castig loc.Intr-un borcan mie imi intra 12-14,si  mi-e suficient ptr.o mancare. Si torn peste apa rece sarata.La 1 L apa 1 lingura sare,dar eu nu masor niciodata si fac o saratura mare.Cand am nevoie sa-i gatesc ii scot si-i pun in apa,pe care o schimb de cateva ori ( si gust din marginea unui putin sa vad daca mai e sarat) si ii lassi de azi pe maine. GATA,nici aspirina,nici opareala.Nimic.Si ii pui in camara,pivnita unde ai loc. Se tin si 2 ani.Se mai intampla sa ai cateodata si cativa moi,nu stiu dece,dar ca la castraveti. Merg maine sa iau ca nu am ajuns sa pun.E f.simplu desi am scris mult. Eu totdeauna pun cam 10 borcane gandindu-ma sa am 1/luna si totdeauna imi raman.Acuma depinde de cati mancati. Succes in continuare.

 

tiki
tiki (14 November 2013, 18:29)

        Buna seara. Eu fac f.des ardei umpluti, dar nu exact asa. Acuma am respectat reteta si am fost f.incantata de rezultat. In viitor tot asa voi face. Multumesc.

AliceK (26 February 2014, 00:35)

 Cat se lasa pe foc? Pe mine asta ma intereseaza...Mersi. 

lena
lena (26 February 2014, 11:18)

Cititi reteta si pasul 10 daca va intereseaza.

tiki
tiki (26 February 2014, 15:41)

       Alice. cand consideri ca ar fi gata, scoti cu ajutorul unei linguri (gaurite),un ardei si o bucatica de costita. Cu un cutit tai putin din fiecare si cu ajutorul unei furculite, gusti. Daca ti se pare ca nu e gata, e cam tare ceva,mai lasi putin pe foc,daca nu, nu. Sa aveti pofta buna.

Top Retete
vezi toate retetele din top
Culinary recipes ByLena