Pandispan

Este cea mai simpla reteta de pandispan, foarte pufos, se topeste in gura. Il fac de vreo 3 ani, si intotdeauna a fost un mare succes la masa festiva. Merge uns cu orice crema preferata, adaugand fructe si alte bunatati. Singura cerinta pentru reusita retetei este sa aveti un mixer.

Ingrediente

Oua
5 buc
Zahar
180 g
un pahar nu plin
Faina alba calitate superioara
80 g
jumatate de pahar
Amidon alimentar
2 linguri
Se adauga in paharul cu faina

Pasi de urmat

1

Pregatiti ingredientele - in paharul cu faina adaugati amidonul si amestecati.

Daca nu folositi amidon, atunci puneti 100g de faina, adica un pahar nu plin.

2

Separati albusurile de galbenusuri.

3

Jumatatea din cantitatea de zahar o puneti peste galbenusuri.

4

Albusurile le bateti spuma, cand incep sa se intareasca adaugati treptat restul de zahar. Bateti bine pana intoarceti bolul si ele nu curg.

5

Galbenusurile le bateti bine, pana se fac spuma alba si cresc in volum de 3 ori.

 

6

O treime din cantitatea de albus batut o amestecati atent cu galbenusurile. Miscarile trebuie sa fie lente si in directia sus-jos.

7

Peste compozitia de mai sus adaugati faina amestecata cu amidon. La fel cu miscari lente, atent omogenizati totul. Daca doriti sa faceti pandispanul cu cacao sau cu nuci, alune, stafide - le adaugati in faina, apoi impreuna cu faina in galbenusuri.

8

Adaugati restul albusurilor la compozitia de mai inainte. Amestecati foarte atent, de sus in jos - nici intr-un caz cu miscari circulare.

9

Asa ar trebui sa fie compozitia finala.

10

Puneti o bucata de hartie de copt la fundul tavii in care veti coace pandispanul(26-28cm). Peretii nu trebuie unsi si nici inveliti in hartie.

11

Puneti aluatul de pandispan in tava, nivelati atent. Lasati la cuptor, aproximativ 30 de min, pana se rumeneste. Atentie! In primele 15 min de coacere nu deschideti cuptorul.

12

Sa nu va speriati daca pandispanul se ridica mult la cuptor, iar dupa ce se raceste se mai lasa.

Il lasati sa se raceasca.

13

Dupa ce se raceste il scoateti din tava si il lasati sa stea minim 8 ore. Asta este timpul optim dupa care el va fi perfect gata pentru ornat si preparat torta. Cika atunci absoarbe cel mai bine crema.

Il taiati in jumatate, sa fie 2 foi.

Ideal este sa-l faceti seara, iar a 2-a zi sa-l ornati.

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kg (8 portii bune de tort)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Publicata:
Nota: 5 (13 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 118

Daniela B
Daniela (Daniela B) 23 mai 2016, 18:06

Eu am facut in tigaie putin mai mare, si n-a crescut atit de tare! Dar la gust e minunat! Pentru un tort am copt 3 pandispane, si toate diferite, unul cu mac, unul cu stafide si unul cu cacao!!!! Multumesc mult Lena, pentru ideiile tale! Sigur ca o sa-l mai fac, si nu o singura data!!! 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
timotei
timotei 21 mai 2016, 07:31

Acuma Catalina incearca si spune-ne si noua daca ti s-a primitπŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€

timotei
timotei 21 mai 2016, 07:30

Lena din cîte stiu eu mama mea nu punea in cozonaci si pandispan oua de rata, zice ca nu creste aluatul sufficient . Spunea ca face aluatul greu si nu-l lasa sa creasca. Acuma eu nu stiu si nu am incercat niciodata  cu toate ca am avut oua de rata totdeauna. 

Lorena Alina
Lorena Alina (Lorena Alina) 15 dec 2014, 01:53

Superb!Pufos si gustos!Nota maxima!M-a ajutat la formarea unui tortulet.Sarbatori fericite,sanatate si putere de munca sa ne poti ajuta in continuare,e minunat ceea ce faci plus ca esti mamica din nou si imparti timpul pretios si cu noi!Noul an sa va aduca tot ce-i mai bun!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
TanDi
TanDi 14 mar 2014, 20:52

Acesta e ceea ce s-a vrut a fi tort roz cu ciocolata. Pandispanul l-am facut cu oua de tara ca sa iasa mai galben si am adaugat putin de tot sofran. Crema am facut-o cea din lapte cu ou in care am pus suc de sfecla rosie pana a capatat culoarea roz intens. Cred ca era mult mai potrivita crema din unt cu lapte condensat (la mine s-a inmuiat destul de tare pandispanul de la crema pe care am facut-o ), dar m-am gandit sa fac o crema mai putin grasa tinand cont ca am facut pt copil. Deasupra am facut glazura de ciocolata de la tortul "Ziua si noaptea". La frigider n-a stat decat 4 ore ca nu a avut fetita mea rabdare sa astepte pana a doua zi.

Poza mea pentru reteta:
Katrin
Katrin 10 feb 2014, 14:37

Si eu l-am facut aseara. E super pufosel, diseara il transform in Tort Diplomat :) 

Multumesc Lena! 

 

Poza mea pentru reteta:
valika tonu
Valika Tonu (valika tonu) 14 dec 2013, 11:30

Iata si o poza ku torta mea

Poza mea pentru reteta:
cezar
cezar 15 iul 2012, 13:27

am facut si eu acest pandispan si foarte pufos si gustos,am incercat 2 variante odata- un strat insiropat   si al doilea nu ca sa probez care e mai gustos ,cel insiropat sa lasat  iar cel neinsiropat a ramas pufos dar ambele sant  delicioase ute ce aiesit  este cu crema de vanilie

Poza mea pentru reteta:
butterfly20
andreea (butterfly20) 02 mai 2012, 13:17

asa arata o feliuta.pana la urma inauntru am pus crema de lapte si unt rapida si banane si deasupra am pus zahar pudra si a iesit o prajitura foarte lejera si gustoasa.familiei mele a placut foarte mult ,mai ales pandispanul.

Poza mea pentru reteta:
sara33
sara33 26 apr 2012, 12:09

buna lena!uite ce a iesit cu pandispanul meu(cel turtit),pe viitor am sa ti ascult sfatul!pupici dulci

Poza mea pentru reteta:
Arata toate comentariile