Tort "Napoleon regesc"

   Va promiteam sa fac si o reteta de tort "Napoleon" cu aluat preparat in casa - si poftim cu ocazia de azi va servesc cu o felie de tort perfect, chiar cu un gust demn sa fie numit "regesc".

Imi place mult pentru ca desi este putin crocant, in acelasi timp se topeste in gura. Daca vreti sa fie tortul mai umed folositi Crema cu lapte si oua, daca il vreti mai crocant ungeti cu Crema de unt si lapte condesat.

Eu am vazut undeva ca se pot combina cremele, se pune si din una si din alta - asa a iesit perfect, combinatia de 2 creme este deosebita si face tortul sa fie perfect la gust si consistenta.

Desi poate pare mai complicat, dar sa stiti ca nu este - in schimb la gust,sigur va place chiar si la cei mai mofturosi.

Semipreparate

0.5 buc
jumatate de portie

Ingrediente

Unt
300 g
de 82% grasime
Faina alba calitate superioara
750 g
Smantana 20% grasime
200 g
Galbenus de ou
1 buc
Sare
0.5 lingurite
Praf de copt
10 g
1 plic

Pasi de urmat

1

Smantana se amesteca cu galbenusul, sarea si praful de copt.

2

Intr-un alt bol se pune untul moale si  faina.

3

Amestecati bine cu mainile pana compozitia devine ca niste faramituri.

4

Adaugati compozitia de smantana la cea de faina cu unt.

5

Framantati un aluat moale si il lasati 10-15 minute la odihnit.

6

Impartiti aluatul in 7-8 bile, fiecare o intindeti subtire cam de 28-30cm diametru. O taiati cercuri mai drepte cu o farfurie sau un capac de oala.

7

Treceti foaia pe o tava asternuta cu hartie de copt si o intepati cu o furculita.

Resturile ramase de la foaia taiate le puneti in tava, dupa copt le vom folosi la ornare.

8

Coaceti foile pana la culoare roz, aveti grija ca se fac foarte repede.

9

Aveti grija ca foile sunt foarte fine si firave - le treceti usor de pe hartia de copt, una peste alta.

10

Cam atatea foi am facut eu - acum ne apucam de adunat tortul si de ornat.

11

Ungeti prima foaie cu crema de unt cu lapte condensat.

12

Urmatoarea foaie o ungeti cu crema de lapte cu oua.

13

Continuati la fel pana terminati foile - apoi ungeti cu crema de unt toate golurile laterale ale tortului.

14

Faceti farmaituri din resturile ramase de la copt foile - eu le-am mai amestecat cu nuca de cocos ca sa fie mai multa compozitie de ornat.

15

Presarati si ornati bine tortul cu aceste faramituri.

16

Acoperiti tortul cu folie alimentara sau  il puneti in tortiera si lasati minim 8-10 ore, sa se patrunda bine.

17

Si gata, il serviti cum va place - aveti si o sectiune, cred ca destul de reprezentativa.

Tortul cu cat sta mai mult cu atat este mai bun - deci aveti grija sa-l faceti din timp.

Pofta Buna!

Cantitate: 2 kg (10-12 portii)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Violetik (21 May 2012, 00:56)

interesanta combinatie, tre neaparat sa-l incerc :) Merci. Eu am mai pus intre foi si feliute de capsuni si a iesit si mai regal ;) merita incercat garantat n-o sa para rau!!

nusica (21 May 2012, 10:00)

 Arata minunat,multumim si La multi ani,Lena,sa fii sanatoasa si sa ai parte de bucurii tu si cei dragi tie!

soni (21 May 2012, 19:28)

Lena, obligatoriu unt de 82% si la foi si la crema? Nu merge de 65%?

lena
lena (21 May 2012, 21:58)

Multumesc de urari fetelor!

Untul este bine sa fie de 82% - la foi sunt mai fragede si crema mai pufoasa - dar poti face si cu 65%.

Clarutza
Clarutza (25 May 2012, 18:38)

 Tortul arata SUPER!Am sa-l fac sigur  fetelor mele de 1iunie !Felicitari Lena pentru inca o reteta minunata!

vicusha
vicusha (29 May 2012, 17:57)

Este preferatul nostru!

maricica (11 June 2012, 12:37)

E posibil de copt foile din timp si sa le pastrez la congelator? Cu pandispanul stiu ca merge.

lena
lena (11 June 2012, 14:30)

Le faci din timp si le pastrezi la temperatura camerei, acoperite - nu trebuie congelate.

maricica (11 June 2012, 16:57)

Maximum cit timp( fara sa-si schimbe gustul)?

lena
lena (11 June 2012, 17:13)

As recomanda maxim 1 luna :)

maricica (12 June 2012, 13:46)

Multumesc mult.

sara33 (14 June 2012, 18:40)

buna lena!crezi k din aluatul pt foi imi vor iesii 4 foi kt tava aragazului,poate k stii...te am pupat!

lena
lena (14 June 2012, 18:48)

Da, o sa iasa bine 4 foi mari.

sara33 (14 June 2012, 18:53)

ok!multumesc mult!pupici dulci!

sara33 (14 June 2012, 18:55)

as vrea sa fac pt week-end.sa vedem ce-o sa iasa.pupici!n-are km sa nu iasa bun!

 

sara33 (24 June 2012, 16:02)

buna lena!scuze k n am mai rasp,am facut reteta si am facut 6 foi potrivite,putin mai mici dekt cele ale tavii de cuptor,am facut crema de vanilie pt prima prajii si de lamaie pt a doua.delicioase foile!ca ale mamei,si fara amoniac,nu mi venea sa cred sincer dar fara indoiala am ra repet reteta!pupici!asi vrea sa fac kt de curand si eu tortuletul asta,banuiesc,e delicios!pupici

lilianautu (27 September 2012, 14:50)

de unde ati luat cremele?

lena
lena (27 September 2012, 15:09)

Vezi deasupra Ingredientelor, am pus Semipreparatele la creme - daca pui mouse-ul deasupra la denumire observi ca sunt link-uri. Intra pe ele si ai retetele la creme.

lilianautu (28 September 2012, 07:44)

Multumesc mult si o zi buna.

Anisoara89
Anisoara89 (04 November 2012, 22:38)

L-am facut si eu mai demult, a fost super delicios, crema intr-acevar este foarte multa, pe urma am mai facut un tort si inca imi mai ramasese crema. Sotul si toti prietenii care au avut ocazia sa guste din el au ramas incintati!!! Pacat ca nu am facut foto, dar promit ca data viitoare fac si ma mai "laud" o data Merci mult Lena

merryy4ever (09 December 2012, 16:14)

merge si cu aluat de foietaj?sau cel cu foi de cremsnit de la boromir?

lena
lena (09 December 2012, 16:16)

Mery, te rog mult nu repeta aceeasi intrebare la 3 retete.

Am raspuns deja la prima intrebare si la a 2-a, verifica te rog.

lena
lena (09 December 2012, 16:17)

Merge si cu aluat de foietaj si de cremsnit.

merryy4ever (09 December 2012, 16:24)

Lalena te rog sa ma scuzi netul imi da erori ,dp ce postampe pagina ta,imi disparea mes,asa ca de aceea am repetat ,crezand ca nu sa inregistrat,imi cer scuze,sper sa nu semai repete,

semiramida
semiramida (26 August 2013, 20:17)

Lena, cum crezi, va fi bine daca pun doar crema de Lapte cu oua?

lena
lena (26 August 2013, 20:22)

Da, este foarte buna si asta.

LicaStar
LicaStar (28 August 2013, 23:17)

Buna, Lena, de mult timp pusem eu ochii pe acest tort, pe care-l stiu la gust si aspect inca din copilarie si e unul din preferatele mele, pentru ca nu e prea dulce, e fin si imi place cum arata foile subtiri incorporate in crema. Am hotarat ca de ziua fiului meu de 1 an, care am sarbatorit-o chiar azi, sa-i fac un astfel de tort. Adevarul e ca-mi era tare frica sa nu-l stric, asa cum l-am facut pentru prima oara, dar rezultatul a fost formidabil!! Foile si crema le-am facut din timp, pentru ca am inteles ca, atunci cand sta tortul mai mult, e mai bun la gust si e foarte adevarat. Deci tortul meu a stat trei zile la frigider, pana cand azi, cand l-am taiat, nu mai aveam rabdarea sa vad cum arata si ce gust are, mai ales ca am avut si invitati mai multi. Am ramas foarte multumita si de aspect si de gust, chiar nu ma asteptam...Rudele-mi ziceau ca tre sa fi avut multa rabdare cu coptul foilor... si le-a placut. Crema am facut doar cu lapte si oua, asa cum imi place sa fie mai umed si asa a fost. Multumesc  mult de pasii care i-ai descris, i-am citit de foarte multe ori, ca nu cumva sa gresesc.

LicaStar
LicaStar (28 August 2013, 23:20)

... si o sectiune...

lena
lena (29 August 2013, 11:23)

Lica La Multi Ani baietelului si ma bucur tare mult ca ti-a iesit bine tortul!

Sa aveti pofta buna

LicaStar
LicaStar (29 August 2013, 13:39)

Multumesc de urare

TanDi (15 October 2013, 16:35)

Lena, cat de repede se coc foile? (aproximativ) . La ce temperatura sa le coc? (cuptor electric). Multumesc frumos. PS: cu foile din comert iese la fel de bun? E o varianta buna pentru cei mai putin priceputi sau merita efortul de a incerca foile facute in casa?

 

 

lena
lena (15 October 2013, 16:37)

Depinde cat de rapida esti, in cel mai rau caz cam intr-o ora ai foile gata - se coc la 200 grade si cam 7-10 minute fiecare.

Chiar merita sa le faci, sunt fragede si foarte fine. Cele din comert nu sunt la fel de bune, dar la o nevoie merg si alea.

TanDi (15 October 2013, 16:54)

 Esti un super-super-ajutor. Multumesc tare mult.

TanDi (18 October 2013, 20:10)

Buna seara, Lena, nu mi se leaga aluatul. am pus cantitatile exacte, le-am cantarit. ce sa-i fac? mai pun o lingura de smantana?

lena
lena (18 October 2013, 20:11)

Da, mai adauga putina smantana.

TanDi (18 October 2013, 20:49)

Da, a iesit cu putina smantana adaugata. Am copt deja prima foaie. Ies niste foi cu aluat faramicios gen biscuitii italienesti cu unt. Asa trebuie sa fie?

TanDi (20 October 2013, 09:41)

A iesit foarte bun tortul, desi am gresit multe chestii la el: am uitat sa intep cu furculita prima jumate din foi, nu mai stiam unde sa pun esenta de valinie si nu am mai pus - dar rezultatul a fost unul delicios. Nu cumparati foi din comert ca sunt de necomparat, am luat eu si dupa ce le-am desfacut sa vad cum arata mi-am suflecat mainicile, am dat print la reteta si ... chiar nu e greu. Combinatia de creme foarte reusita, putin blat crocant dar cremos - deci s-a mancat ca painea calda si mi s-a cerut reteta, iar un domn la masa a exclamat - cuuum? nu e cumparat? Deci, multumesc Lena !

lena
lena (20 October 2013, 10:31)

O, ce ma bucur TanDi! Bravo!

TanDi (21 October 2013, 19:51)

Rezultatul in imagini: aspectul nu atat de profi ca cele mai sus, dar gustul a compensat :)

Shyenna (13 February 2014, 15:48)

Am incercat si eu acest tort .cum locuiesc in Franta  i am dat peste cap si pe francezi..bravo extraordinara reteta..

mihaela15
mihaela15 (13 April 2014, 20:26)
  1.  Buna seara Lena.Imi place la nebunie acest tort,nu am mancat de multi ani dar gustul,hmmmm...nu as putea sa il uit vriodata...dar am o intrebare-lapte condensat  e "zgusionka"?sau nu?se gaseste in romania?
lena
lena (13 April 2014, 21:04)

Dap, este "sgusheonka", se gaseste la magazinele arabesti,magazinul rusesc din Bucuresti si se mai gaseste cred ca la Lidl, ceva de genul.

mihaela15
mihaela15 (04 July 2014, 08:25)

 Salut Lena!daca nu am lapte condensat si folosesc crema de lapte cu oua...imi ajunge sa ung toate foile?

lena
lena (04 July 2014, 13:00)

Faceti mai bine o portie de crema si ajunge sigur, daca ramane o puteti congela.

mihaela15
mihaela15 (04 July 2014, 13:30)

 Adica din 2 litri de lapte,2 litri smantana?corect inteleg?

lena
lena (04 July 2014, 13:37)

 Nu,  faceti 1 1, observati ca la ingrediente aici la tort am dat doar jumate de portie- 0.5.

Tirina (25 November 2014, 22:07)

 Am facut si eu acest tort delicios!Mancasem ceva asemanator la un restaurant in Veliko Tarnovo si am tot cautat o reteta care sa semene cu acea prajitura.Pot sa spun ca am nimerit-o mai mult decat mai asteptam, mi-au cam iesit ochii din orbite la propriu incercand sa intind acele foi insa a meritat din plin.In Veliko se servea alaturi de dulceata de afine, merita incercat, mie mi-a placut enorm!