Salata "Shuba"

      Este una dintre cele mai populare salate cu peste la mine acasa, nu trece nici o sarbatoare  fara ea. Are ingrediente simple si accesibile care se combina perfect. Aici voi arata varianta clasica, iar in ultimul pas voi spune cum se mai pot face mici imbuntatiri si variatii la ea.

Semipreparate

Ingrediente

Cartofi
2 buc
Morcovi
2 buc
Sfecla rosie
2 buc
daca sunt mici - 2 buc, daca mari - 1 buc
Ceapa alba
1 buc
File de peste
3 buc
adica fileuri de peste sarat - Matias - hering sarat in ulei

Pasi de urmat

1

Se pregatesc legumele pentru salata:

Cartofii se fierb in coaja impreuna cu morcovii - aproximativ 40 de min, se racoresc si se curata de coaja.

Sfecla rosie se fierbe in apa, aproximativ 1 ora - se racoreste si se curata de coaja.

Ceapa se curata si se spala.

2

De obicei (nu este obligatoriu), shuba se face in farfurii alungite - adica repeta oarecum forma pestelui.

Puteti folosi orice farfurie frumoasa aveti in casa.

3

Primul strat de salata vor fi cartofii, care se dau prin razatoare medie. De obicei este suficient un cartof mare, sau 2 mici.

4

Se ung bine cartofii cu maioneza.

5

Fileul de peste se taie cubulete mici.

6

Se distribuie uniform pestele deasupra stratului de cartofi cu maioneza.

7

Ceapa se taie marunt. Inainte de a o pune in salata se poate clati cu apa fierbinte, ca sa-i ia din iutime.

8

Se distribuie ceapa deasupra pestelui.

9

Se unge cu putina maioneza si acest strat.

10

Peste ceapa se da prin razatoare morcovul (1-2 in functie de marime).

Se unge bine cu maioneza.

11

Peste morcov se pune sfecla data prin razatoare.

12

Se uniformizeaza si se unge bine cu maioneza.

13

Farfuria se sterge pe margini si se orneaza cu diverse chestii - verdeata, floare din morcov, ceapa, galbenus de ou, etc.

Deci ca si variatii ale salatei poate fi combinatia respectiva : cartofi + peste + ceapa + mar + morcov + sfecla

Sau: peste + ceapa + cartofi + morcovi + sfecla

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kg (5-6 portii)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 90 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

avlontez (07 May 2009, 23:14)

Aceasta suba arata ca o primavara. Trebuie sa facem si noi ca ne-ai facut pofta! Felicitari pentru ultimele retete postate. erau asteptate. ramane sa le si aplicam

Galia
Galia (08 May 2009, 12:28)

Una din cele mai bune salate din peste sarat, foarte usoara si surprinzator de delicioasa...recomand

vero79 (09 May 2009, 08:02)

abia asteptam reteta asta eram curioasa sa vad cum arata

multumesc pentru reteta

drdianuta
drdianuta (07 July 2010, 16:32)

in loc de maioneza-pot sa pun iaurt cremos

natyluminita
natyluminita (01 September 2010, 21:16)

salata "shuba"  imi aduce aminte de casa, se face des la sarbatori, cand am venit aici in Ro am facut-o sotului si a fost foarte sceptic asa... nu era sigur ca o sa il placa acum , in special iarna , imi cere foarte des sa o fac.....e o salata foarte buna

amalia80 (28 September 2010, 08:27)

Pentru a -i evidentia dulceata si aroma, sfecla rosie o amestec cu putina zeama de lamaie. Fac aceasta operatie cand folosesc sfecla proaspata, cea conservata are deja.

amalia80 (29 November 2010, 14:53)

Aceasta salata superba o puteti asambla intr-un castron transparent, se vede mai bine cum trece roseata sfeclei pana la ultimul strat. Ca sa nu fie grasa amestec maioneza cu iaurt cremoso, cantitate jumatate jumatate.

Galia
Galia (29 November 2010, 18:51)

Un detaliu foarte important este maioneza, fiti atenti sa nu fie prea putina ca sa nu iasa prea uscata salata

pop simona
pop simona (14 December 2010, 16:35)

e foarte buna

leny (17 December 2010, 20:55)

si la mine acasa aceasta salata este foarte apreciata,ffffffffffff gustoasa

violetaioan (17 January 2011, 17:52)

iti multumesc lena .caut aceasta reteta de 3 ani.e super buna.

Dorinutza (21 December 2011, 12:59)

wow...de cand asteptam sa postezi reteta asta!!!si nu pt ca nu stiam s-o fac, dar ca sa se bucure si  ceilalti de ea...este salata preferata a sotului meu, si toti ceilalti care au gustat din ea au fost incantati. iarna o fac destul de des:D trebuie s-o incercati, neaparat!!!

lilianamunteanu
lilianamunteanu (30 January 2012, 01:05)

Tot la petrecerea de care vorbeam "seara ruseasca" am preparat si aceasta reteta. Vai ce laude a avut, foarte uimiti oaspetii mei! Multumita tie!

dynamic1 (02 April 2012, 12:16)

As dori sa stiu ce fel de peste ar fi mai bun pentru aceasta salata si, mai ales, unde il gasesc si sub ce forma (marinat, sarat, afumat, in ulei sau nu, etc...). Cel pe care l-ai folosit in reteta este acesta? Multumesc mult anticipat. Si inca ceva: aceasta reteta de cvas este buna? Sau ar mai trebui ceva adaugat? Multumesc.

lena
lena (02 April 2012, 17:11)

Dynamic, pestele folosit de mine este acel din link, de la Oceanfish - unul in saramura(nu trebuie sa fie cu otet) in ulei sau nu(la ingrediente am mentionat).

Reteta de cvas este interesanta, eu nu am incercat sa-l fac pentru ca nu am paine buna de secara(rusii folosesc o paine speciala de secara, mai densa), cea din comert cu multe E-uri nu prea se potriveste.

cristinutza cristina (08 April 2012, 12:26)

O salata deosebita! iubitul meu e din Rep Moldova si e f incantat de cate ori o fac.

DorinaB
DorinaB (06 July 2012, 18:04)

 e salatata mea preferată, pur si simplu delicioasa... de fiecare data cind o fac o maninc aproape toata eu nu lipseste la nici o sarbatoare, eu o ornamentez cu un galbenus de ou ras prin razatoare deasupra. 

cezar
cezar (12 July 2012, 17:20)

neam neam

alexuza
alexuza (21 October 2012, 17:10)

iti multumesc frumos mai am  o intrebare sfecla pe care o am este deja preparata cu hrean o am la borcan trebuie neaparat sfecla prospata daca nu acum ma apuc sa o fac iti multumesc inca odata si astept raspunsul o duminica placuta

lena
lena (21 October 2012, 17:12)

Trebuie sfecla fiarta simpla, ca cea cu hrean este cam picanta si nu se potriveste.

irinutza
irinutza (28 October 2012, 20:08)

 am facut si eu aceasta salata,o ador doar ca eu nu pun deasupra svecla rosie...oricum asta nu e o problema,cum am vazut acasa asa o fac...e exact la fel doar ca pun primul strat svecla.

Marianushka88
Marianushka88 (11 March 2013, 15:52)

Lena, Eu o fac un pic altfel si o fac in 2 straturi: mai intii pun pestele taiat cubulete cepa data prin razatoare cartoafa morcov 1 ou( toate date prin razatoare) maioneza si urmatorul strat : peste ceapa cartoafa morcov ou maioneza sfecla data prin razatoare maioneza. Si la urma se orneaza. Mai adaug si niste miez de nuca maruntit printre straturi. La toti le-a placut shuba mea!

tiki
tiki (25 December 2013, 16:24)

                     Buna. Hahahaha, ce culoare !!!  Am facut-o aseara,dar nu am avut timp de poze,decat astazi si uitati cum s-a colorat maioneza de la sfecla. F.frumos. Tuturor a placut. Lena,iara am o masa,ceva mai mica aici si vinerea cade(3 ian.preotul cu botezul, dar peste se mananca).Asa ca fac aceasta reteta, poate si cu mar. Multumesc. ( Aperitiv le dau cu peste,fel principal cu peste, oare este si vre-un desert cu peste? ).Pupici

michela78 (29 December 2013, 11:14)

 Lena,crezi ca as putea folosi filet de macrou in ulei de masline?

lena
lena (29 December 2013, 11:53)

Da, cred ca poti - important este sa fie un peste sarat si gustos.

michela78 (29 December 2013, 12:42)

 Nu este chiar sarat,o sa incerc,sper sa nu stric salata,multumesc pt.raspuns.

michela78 (29 December 2013, 12:47)

 Si daca as adauga la macrou putin ansoa care este sarat,ar fi mai reusit?

lena
lena (29 December 2013, 13:13)

Da, merge si asa.

Oana David
Oana David (07 January 2014, 14:37)

De revelion, prietena mea din Republica Moldova, ne-a rasfatat cu aceasta salata, tortul aperitiv de ficatei si alte delicii despre care n-am auzit decat aici! Minunate, delicioase, abia astepta sa le gust din nou. Multumesc mult draga Lena pt munca minunata pe care o faci aici! Un an nou minunat plin de inspiratie!

timotei
timotei (06 March 2014, 05:35)