Salata "Shuba"

Este una dintre cele mai populare salate cu peste la mine acasa, nu trece nici o sarbatoare  fara ea. Are ingrediente simple si accesibile care se combina perfect. Aici voi arata varianta clasica, iar in ultimul pas voi spune cum se mai pot face mici imbuntatiri si variatii la ea.

Semipreparate

Ingrediente

Cartofi
2 buc
Morcovi
2 buc
Sfecla rosie
2 buc
daca sunt mici - 2 buc, daca mari - 1 buc
Ceapa alba
1 buc
File de peste
3 buc
adica fileuri de peste sarat - Matias - hering sarat in ulei

Pasi de urmat

1

Se pregatesc legumele pentru salata:

Cartofii se fierb in coaja impreuna cu morcovii - aproximativ 40 de min, se racoresc si se curata de coaja.

Sfecla rosie se fierbe in apa, aproximativ 1 ora - se racoreste si se curata de coaja.

Ceapa se curata si se spala.

2

De obicei (nu este obligatoriu), shuba se face in farfurii alungite - adica repeta oarecum forma pestelui.

Puteti folosi orice farfurie frumoasa aveti in casa.

3

Primul strat de salata vor fi cartofii, care se dau prin razatoare medie. De obicei este suficient un cartof mare, sau 2 mici.

4

Se ung bine cartofii cu maioneza.

5

Fileul de peste se taie cubulete mici.

6

Se distribuie uniform pestele deasupra stratului de cartofi cu maioneza.

7

Ceapa se taie marunt. Inainte de a o pune in salata se poate clati cu apa fierbinte, ca sa-i ia din iutime.

8

Se distribuie ceapa deasupra pestelui.

9

Se unge cu putina maioneza si acest strat.

10

Peste ceapa se da prin razatoare morcovul (1-2 in functie de marime).

Se unge bine cu maioneza.

11

Peste morcov se pune sfecla data prin razatoare.

12

Se uniformizeaza si se unge bine cu maioneza.

13

Farfuria se sterge pe margini si se orneaza cu diverse chestii - verdeata, floare din morcov, ceapa, galbenus de ou, etc.

Deci ca si variatii ale salatei poate fi combinatia respectiva : cartofi + peste + ceapa + mar + morcov + sfecla

Sau: peste + ceapa + cartofi + morcovi + sfecla

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kg (5-6 portii)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 90 min
Publicata:
Nota: 5 (8 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 35

timotei
timotei 19 aug 2015, 08:27

Catalin Minulescu , am incercat sa coc sfecla la cuptor , avea cu totul alt gust . Nu mia placut, a trebuit sa pun alta sfecla la fiert.

lena
Elena (lena) 10 mai 2015, 16:48

Buna Dorina, da, ai dreptate, stau de 16 ani un Romania dar sunt de origine din R.Moldova. De acolo si vin toate mancarurile acestea :)

DorinaB
DorinaB 10 mai 2015, 16:47

Multumesc mult tie pentru ca ne impartasesti din experienta ta, pentru ca consumi din timpul tau pentru noi(cind ai putea sa-l investesti in altceva) si sotului tau pentru realizarea si mentinerea site-ului asa bine structurat si organizat!!!! Dumnezeu sa va binecuvinteze familia minunata!!!!

DorinaB
DorinaB 10 mai 2015, 16:44

Salata mea preferata!!!! La noi acasa era nelipsita la orice sarbatoare! Ca o curiozitate Lena as vrea sa te intreb de unde esti? Vad ca multe retete si bucate care le prepari coincid cu cele din R. Moldova, in România nu prea se intilnesc!!!

Poza mea pentru reteta:
timotei
timotei 06 mar 2014, 05:35

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 25 dec 2013, 16:24

Buna. Hahahaha, ce culoare !!!  Am facut-o aseara,dar nu am avut timp de poze,decat astazi si uitati cum s-a colorat maioneza de la sfecla. F.frumos. Tuturor a placut. Lena,iara am o masa,ceva mai mica aici si vinerea cade(3 ian.preotul cu botezul, dar peste se mananca).Asa ca fac aceasta reteta, poate si cu mar. Multumesc. ( Aperitiv le dau cu peste,fel principal cu peste, oare este si vre-un desert cu peste? ).Pupici

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
irinutza
irinutza 28 oct 2012, 20:08

am facut si eu aceasta salata,o ador doar ca eu nu pun deasupra svecla rosie...oricum asta nu e o problema,cum am vazut acasa asa o fac...e exact la fel doar ca pun primul strat svecla.

Poza mea pentru reteta:
cezar
cezar 12 iul 2012, 17:20

neam neam

Poza mea pentru reteta:
cristinutza cristina
cristinutza cristina 08 apr 2012, 12:26

O salata deosebita! iubitul meu e din Rep Moldova si e f incantat de cate ori o fac.

Poza mea pentru reteta:
lilianamunteanu
Liliana Munteanu (lilianamunteanu) 30 ian 2012, 01:05

Tot la petrecerea de care vorbeam "seara ruseasca" am preparat si aceasta reteta. Vai ce laude a avut, foarte uimiti oaspetii mei! Multumita tie!

Poza mea pentru reteta:
Arata toate comentariile