Salata de vinete

Salata de vinete

Nici nu mi-am dat seama ca intre atatea retete de salate pe site nu o am pe preferata mea reteta de salata de vinete. As manca-o oricand si oriunde, imi place atat de mult ca nu trece nici un sezon in care sa nu congelez cate minim 20 de pungi de vinete coapte.

Pe parcurs am tot lucrat reteta, am mai aflat mici chestii si detalii de la gospodine mai experimentate ca sa-mi iasa salata de vinete cat mai perfecta si mai buna - cremoasa, fina si cu usor miros de fum.

Aici este varinata de salata de vinete cu maioneza, daca vreti s-o faceti de post, puneti cate putin ulei si il incorporati incet, sau folositi maioneza de post.

Ingrediente

Vinete
2 buc
alegeti vinete mari, care sunt elastice la apasare
Ceapa alba
1 buc
mai pun si usturoi sau usturoi uscat
Maioneza
100 g
de casa sau cumparata

Pasi de urmat

Pas 1

Luati o tigaie mai veche, sau folositi o tabla speciala de copt vinete(am gasit in piata).

O incingeti bine si puneti vinetele la copt, periodic le mai intoarceti.

Salata de vinete - Pas 1
Pas 2

Le tineti bine pana se inmoaie(daca intra cutitul ca in unt, sunt gata).

Salata de vinete - Pas 2
Pas 3

Lasati putin sa se racoreasca si apoi le curatati sub jet de apa rece.

Multi zic ca isi pierd putin din aroma, dar am observat ca sunt foarte bune si asa - in schimb se curata repede si frumos, nu raman bucatele mici carbonizate. Le puneti apoi la scurs intr-o sita.

Salata de vinete - Pas 3
Pas 4

Asa scurse le puteti congela in pungi, sau le faceti mai departe salata.

Iarna cand le decongelati isi pastreaza perfect aroma si textura, recomand neaparat sa va faceti rezerve.

Salata de vinete - Pas 4
Pas 5

Am observat ca este mai gustoasa cu maioneza de casa, recomand sa nu leneviti si sa faceti repede :)

Salata de vinete - Pas 5
Pas 6

Vinetele le puteti toca marunt cu un blender.

Dar, dupa multe recomandari si cand am chef le toc cu ceva de lemn, sau aici cu o spatul de silicon Tupperware.

Mai intai se aleg atele(pe parcurs ce tocati vinetele se vor evidentia) si se arunca.

Salata de vinete - Pas 6
Pas 7

Apoi le tocati continuu si marunt.

Salata de vinete - Pas 7
Pas 8

Le amestecati cu maioneza sau cu ulei in varianta de post.

Salata de vinete - Pas 8
Pas 9

Adaugati ceapa tocata marunt, amestecati.

In loc de ceapa mai pun usturoi proaspat sau usturoi pudra.

Salata de vinete - Pas 9
Pas 10

Si gata, o serviti pe painica proaspata si savurati :)

Pofta Buna!

Salata de vinete - Pas 10

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 g (4-5 portii)
Timp de preparare: 15 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (6 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 21

Lorena Alina
Lorena Alina (Lorena Alina) 14 Nov 2014, 14:39

Foarte bune Lena,pe langa "placinta" de pui de pe site-ul tau am facut si aceasta salata f buna.Nota 10 *****!! Multa sanatate!

Poza mea pentru reteta:
DorinaB
DorinaB 08 Nov 2014, 23:32

Imi place la nebunie salata asta, e gustoasa si sanatoasa, cu usturoi e un deliciu, stiam de reteta demult, dar m-am hotarit sa o fac vazind-o la tine pe site! esti o minune ca ne ajuti in bucatarie! MULTUMESC!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 22 Jul 2014, 22:01

Buna. Azi uitandu-ma la retede de vinete am dat si de aceasta -cunoscuta- reteta. Si cum mai aveam putina salata de ieri am facut si o poza. Eu niciodata nu fac maioneza la aparitia vinetelor, pana pe la sfarsitul lui august. Mi se pare ca mai taie din gustul lor. Cand se mai intaresc si innegresc prin septembrie fac si maioneza. Nu am cumparat din comert niciodata. Dar pana acuma am facut numai cu ceapa, si cu masline uscate anul trecut dupa reteta de aici. O sa fac zilele urmatoare si cu usturoi. Noi suntem invatati ca aceasta salata sa o servim cu ardei copti. Ne place mult. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
delfysis
cristina (delfysis) 23 May 2014, 12:48

buna Lena, de data asta am facut salata de vinete cu maioneza rapida de post . A iesit exact cum imi doream, o culoare deschisa si buuuna rau la gust . Merci pt sfat . Am luat vinete mari si elastice la apasare .

Poza mea pentru reteta:
hanna
hanna 14 Sep 2013, 16:44

foarte bune! ...si o mica dedicatie :p

Poza mea pentru reteta:
Katrin
Katrin 13 Sep 2013, 00:15

Delicioasa salata, mai ales ca am facut si maioneza in casa...Grand merci! 

Poza mea pentru reteta:
irinutza
irinutza 27 Jan 2013, 14:43

o salata super,si o repet intotdeuna cu placere.

Poza mea pentru reteta:
sara33
sara33 14 Jul 2012, 11:52

buna lena!cu salata de vinete mi-ai ajuns la suflet!o ador si,ca si tine as manca oricand!si eu o fac la fel,cu ceapa si maioneza dar fara usturoi,si coc vinetele(si ardeii)in cuptor,e practic si fara prea multa bataie de cap!dar cate bordeie atatea obicee!si fara prea multe comentarii,rezultatul!pupici si numai bine!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Nina-Andreea
Nina-Andreea 09 Jul 2012, 23:42

Salata de vinete e și preferata mea! Mama o face exact așa, dar exact-exact! Însă numai cu ceapă, niciodată cu usturoi! E excelentă cu brânză telemea, cu roșii și cu chifteluțe.

Poza mea pentru reteta:
sarian
sarian 09 Jul 2012, 16:27

Da, da, mare adevăr când spui că este o salată minunată. fripturile, îngheţatele şi salata de vinete le-aş mânca zilnic fără să mă plictisească. Şi roşiile! Dar că la mine timpul de preparare este ceva mai mare : obligatoriu trebuie să coc 5 kg de vinete care devin felul I, II, II pentru toată casa timp de trei zile.

Mie îmi place f. mult muştarul pe care, deşi mi se reproşează că stric gustul mâncării din farfurie, al asociez cu deosebit respect! Voi căuta dacă ai reţeta de maioneză pe site dar am o întrebare: de când eram mică eu făceam maioneza mamei, manual, că nu existau la noi mixere, turnând uleiul pic cu pic! Pe atunci nu se ştia că muştarul leagă maioneza şi poţi să învârteşti lingora în toate sensurile şi să torni uleiul în flux continuu fără grijă. Am însă amici care nu vor muştar în maioneză şi am ţncercat cu răbdare şi cu diferite mărci de ulei şi nu mi s-a legat. Mi-a plăcut totdeauna să fac toate amestecurile fără mixer. cu mixerul se leagă şi fără muştar? mulţumesc anticipat.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) sarian 09 Jul 2012, 17:04

Sarian, eu am maioneza pe site, vezi la Semipreparate. Si pun mustarul la urma pt gust, nu pt legare, oricum este optional, dar si mie imi place gustul de mustar in maioneza.

Arata toate comentariile