Tocana de dovlecei, cu smantana

Tocana de dovlecei, cu smantana

O bunatate de mancare, este foarte buna si calda si rece - am invatat s-o fac in Ucraina, cand mergeam vara la bunica in vacanta. Cu siguranta o sa va placa, este putin asemanatoare cu tocana de ardei la preparat.

Ingrediente

Dovlecei
5 buc
5 dovlecei de marime medie
Ceapa alba
2 buc
Rosii
2 buc
Smantana
150 ml
Ulei de floarea soarelui
100 ml
Sare
1 lingura
sarati dupa gust

Pasi de urmat

Pas 1

Dovleceii se spala, se taie cubulete de marime medie.

Daca sunt dovlecei mai batrani, ii curatati de coaja si seminte, si apoi ce ramane folositi in tocana.

Tocana de dovlecei, cu smantana - Pas 1
Pas 2

Se pun intr-o tigaie adanca cu putin ulei, sa se caleasca bine la foc mediu- pana se inmoaie si se rumenesc.

Se amesteca periodic.

Tocana de dovlecei, cu smantana - Pas 2
Pas 3

Ceapa se taie marunt si se caleste cu putin ulei.

Tocana de dovlecei, cu smantana - Pas 3
Pas 4

Cand ceapa se rumeneste usor, se adauga rosiile taiate cubulete. Se amesteca bine si se lasa sa se inmoaie bine rosiile.

Tocana de dovlecei, cu smantana - Pas 4
Pas 5

Cand sunt gata dovleceii, se pune ceapa cu rosiile prajite peste ei si se amesteca bine. 

Tocana de dovlecei, cu smantana - Pas 5
Pas 6

Se adauga smantana, sarea si iar se amesteca. Se lasa sa fiarba bine 5 min dupa care se stinge focul si se lasa sa se racoreasca putin.

Tocana de dovlecei, cu smantana - Pas 6
Pas 7

Cum am mai zis este buna si calda si rece, cu o garnitura de cartofi, orez, carne, etc.

Pofta Buna!

Tocana de dovlecei, cu smantana - Pas 7

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (5-6 portii)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Data publicarii:
Nota: 5 (4 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

avlontez
avlontez 19 May 2009, 15:33

vai ! chiar asa simpla e reteta?  gata, facem si noi maine.

Rodica83
Rodica (Rodica83) 26 May 2009, 11:47

Am incercat! DELICIOS!!! Si ieftin, si mult si foarte gustos :)  Lena, merci ptr sugestie . De azi cred ca site-ul tau va fi ghid pentru pregatirea meselor :)

avlontez
avlontez 07 Jun 2009, 13:32

Am facut si a iesit foarte bun. De fapt a facut sotul nu eu.   Noi am papat cu cartofi noi la cuptor, a fost o masa vegetariana. Bravo pentru retetele simple si  la indemana oricui.

Nota mea pentru reteta:
Crista
Cristina Sabau (Crista) 03 Dec 2009, 17:42

arata super!! sigur a-m sa incerc si mancarica asta..... trebuie sa fie delicioasa... mai ales cu o garnitura de orez !!!

lacra06
lacra06 08 Aug 2011, 14:04

incercata si reusita .....bun bun bun ..

Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 10 Oct 2013, 09:34

Buna. Am avut 3 dovlecei in frigider si nu stiam ce sa fac cu ei. Am modificat proportia si am facut aceasta reteta. Ce sa va spun era sa o mananc pe toata,dar am zis sa mai las ca apoi regret ca nu mai am. Simplu de facut si cu ingrediente putine,ce mai....o bunatate. Astazi mai vreau sa fac o Tarta cu mere si smantana,planificata de mult si mi se tot strica din mere ca nu prea le  mananc asa simple.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
sveta100
sveta100 18 Jun 2014, 22:24

Buna, foarte buna!! Nu am mai reusit sa fac poze. Eu faceam asa tocana dar fara smantana, dar aceasta ii da un gust si un miros aparte.

tiki
tiki 19 Jun 2014, 14:46

Buna. Schimb putin zicand: Nu e ptr.ce se pregateste ci ptr. ce se nimereste. Am cumparat acum 2 zile 5 dovlecei sa-i pun la borcan ca duminica l-am desfacut pe ultimul care s-a tinut f.bine. Ieri fiindu-mi pofta de salata de dovlecei,am consumat 2, iar astazi din ceilalti 3 am facut aceasta tocanita. Borcanele pot sa mai astepte. Hahaha. F.buna. Parca mai buna ca anul trecut. Oare daca as pune smantana de gatit nu ar arata mai bine ca la mine cand adaug smantana se taie si nu-mi place cum arata. Poate o sa incerc data viitoare. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
ElenaTatiana
ElenaTatiana 12 Jul 2018, 19:34

Pt tiki: Daca puneti smantana cu mai putin de 20% grasime in mancarea fierbinte se taie.Am patit!

tiki
tiki ElenaTatiana 12 Jul 2018, 22:43

Ooo, de  4 ani de cand am scris acel comentariu am invatat a folosesc  numai  smantana pentru frisca si e ok.