Magiun de prune, fara zahar

Atunci cand am postat reteta de Gem de prune ma intrebase cineva de o reteta de magiun de prune fara zahar. Sincera sa fiu nu am gustat niciodata si ma gandeam ca este ceva dietetik si acru, nu prea ma tenta s-o incerc. Dar, primisem cadou un mic borcan de magiun de prune, si am ramas foarte impresionata de gust, textura, aroma - minunata!

De atunci numai magiun cumparam de la supermarket, din acela bio - pe o felie de painie integrala este un desert perfect si foarte delicios, fara remuscari pt silueta :)

Acum am strans o galeata mare de prune din gradina si singurul gand mi-a fost la acest delicios gem, stiam ca trebuie sa am rabdare si sa-l fierb mult, asa si a fost, chiar l-am fiert timp de 2 zile cate putin - dar a meritat. Mi-a iesit foarte bun, putin acrisor, aromat si textura/culoare perfecta.

Deci, aveti rabdare sa-l fierbeti, mai mult chiar de 4--5 ore, in 2 zile daca nu aveti timp sa stati o zi pe langa el. Daca il fierbeti mai putin va iesi un fel gem foarte acru de prune si veti spune ca nu v-a iesit si nu stiti de ce.

Ingrediente

Prune
7 kg
cantitate aproximativa, alegeti prune dulci, mici si foarte coapte

Pasi de urmat

1

Am cules prunele si fiindca nu erau moi le-am mai lasat 2 zile sa se coaca mai bine.

2

Apoi s-au spalat si scos samburii si le-am pus intr-un ceaun mai mare cu fundul gros.

3

Am adaugat 1 pahar de apa si le-am pus la fiert, amestecand periodic.

4

Cam asa textura vor avea intr-o jumatate de ora, lasa zeama si incep sa fiarba ca un gem normal.

Mai departe va arat cum se schimba textura si culoarea pe parcursul fierberii - nu uitati ca gemul trebuie sa fiarba la foc mic si amestecat periodic, mai rar la inceput si tot mai des cand se ingroasa.

5

Intr-o ora si jumatate.

6

Dupa 3 ore de fierbere.

7

Dupa 4 ore jumate.

8

Si fiindca nu am mai avut timp sa-l fierb, am stins focul si am acoperit oala cu un tifon(obligatoriu! nu cu capac!).

9

A 2-a zi am scos tifonul si am observat ca magiunul s-a mai ingrosat, a avut gust si textura mai buna. Deci chiar si fara foc sub el a continuat procesul de preparare si s-au evaporat aburii in plus, prin tifon.

L-am pus la fiert din nou, la foc foarte mic si amestecand tot mai des in el.

10

Si tot asa inca vreo 4 ore.

Este gata atunci cand devine dens, cu o culoare de maro intens si daca puneti o lingura in picioare in ceaun sta dreapta si nu se lasa deloc.

Cantitatea finala a fost la mine de 3 kg de magiun, a scazut mai mult de jumate din volum.

11

Il puneti in borcane uscate si curate, se inchid ermetic cu capace.

12

Aici observati culoarea si textura, un pic mi-a iesit poza mai lucioasa, culoarea reala este un maro mai inchis.

Se merita sa-l faceti neaparat, este gustos, dietetic si economic(nu trebuie sa cumparati zahar) - singura chestie este sa aveti rabdare si sa-l fierbeti cat mai mult.

Pofta Buna!

Cantitate: 3 kg ()
Timp de preparare: 300 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Publicata:
Nota: 5 (2 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 23

anhelik
anhelik 08 nov 2015, 01:26

Bunica mea ne facea mereu magiun de prune toamna tarziu si prunele sau cum le numeau ei perjele se desfaceau bine de pe sambure, caci erau coapte bine. Eu fac de doi ani reteta Lenei, aceasta de magiun fara zahar si este exceptionala, este prima care se termina in casa noastra si gustul este cam acelasi cu magiunul bunicii mele. Si nu-l spun eu, l-a spus fetita mea cand a mancat prima felie de paine cu noua reteta de magiun. Incercam sa adaptam retetele bunicilor la zilele noaste, Legatura sau mai putin legatura. important este ca avem curaj si buna vointa sa nu ne privam de bunatatile cu care am crescut chiar daca avem un diabet sau boli incurabile, de aceea mie imi place sa-l numesc magiun  de prune oricat de improvizata ar fi reteta, important este curajul si fantazia. Tot respectul meu pentru Lena, pentru retetele sale traditionale si pentru retele improvizate. 

Viorela B
Viorela B 07 nov 2015, 13:59

Magiunul se face din prune grase (samburele nu se desprinde). Se fierb prunele intregi, iar cand sunt bine fierte de strecoara printr- stecuratoare de paste. Pasta obtinuta se fiebe cateva ore, pana prinde o culoare inchisa (un maron - visiniu) si sta lingura vertical in pasta calda (adica este tare). Reteta asta este de gem fara zahar. Nu are nici o legatura cu magiunul. Eu am incercat odata sa fac magiun din alt soi de prune respectand reteta.  Mi-a iesit un gem fara coji si atata tot. Gustul a fost diferit.

Mihaela M
Mihaela M 18 oct 2015, 14:20

Cum procedez daca prunele mele din gradina nu se desprind de pe sambure ?
Sunt foarte coapte si dulci, tare as vrea sa incerc si eu, o data-n viata, sa fac un magiun !
M-am gandit ca, dupa fierbere, pot sa le pasez printr-o sita cu ochiuri mai mari pentru a elimina samburii. Ce parere au gospodinele specialiste ?


 

lena
Elena (lena) Mihaela M 18 oct 2015, 14:53

Eu le tai cu cutitul si asa scot samburii.

MarianaM
MarianaM 06 sep 2014, 16:28

Asa se aude, ca e foarte gustos cu unt, dar cu silueta mea, imi mai trebuie si unt, cu toate  imi place foarte mult si niciodata nu am putut sa ma satur de pane cu unt si magiun de prune, inca din copilarie, dar vreau sa va spun ca sa facut vazut, pe silueta, de atunci si pana acum :)

 
elenacristina
elenacristina 06 sep 2014, 14:00

Am facut gemul in oala d inox . Dar am mestecat non_stop cred ca 5  ore. A iesit acru m dar incer din nou cand vin in Romania saptamana viitoare. Multumesc f.

anhelik
anhelik 04 sep 2014, 21:58

Eu am facut-o in oala de inox cu fundul gros, primele 4 ore am invartit putin, urmatoarele 3 ore am stat atenta, am invartit mai des, dar nu am stat minut dupa minut langa oala; nu s-a lipit si a iesit foarte, foarte buna.

bianca72
bianca (bianca72) 03 sep 2014, 16:56

trebuie sa mesteci foarte des in el...de inox din pacate se cam lipeste dar mesteci des si la foc mic.

ElenaA
ElenaA 19 sep 2013, 16:16

As vrea sa fac si eu magiun fara zahar, dar se pastreaza asa, nu fermenteaza? iar lamaie cat se pune?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) ElenaA 19 sep 2013, 18:25

Se pastreaza bine, lamaie nu este in ingrediente.

elenabordianu
elena bordianu (elenabordianu) 30 aug 2012, 20:49

am facu si eu si mi-a iesit tare bun.......la inceput nu credea m ca fara zahar e posibil dar am tot roit in jurul ceaunului in cele de 2 zile de fiert!!!!!!!!!!!!

Nota mea pentru reteta:
susulina
simona andreea (susulina) 28 aug 2012, 09:21

Am facut si eu magiun pentru ca iubesc magiunul de topoloveni, incercati-l daca nu ati facut-o pana acum insa niciodata nu o sa iasa ca acela de topoloveni, textura, culoarea si gustul insa e bun si asta facut in casa. Nu-mi mai permit luxul sa cumpar acum pentru ca l-au facut 20 de lei borcanul de la 10 pentru ca era cerere mare insa sincer vorbind parca nici nu-l puteai pune pe acelasi loc cu alte gemuri cu zahar cam pe la acelasi pret de 10.

Poza mea pentru reteta:
Arata toate comentariile