Magiun de prune, fara zahar

Nota 5 (2 voturi)
*****

    Atunci cand am postat reteta de Gem de prune ma intrebase cineva de o reteta de magiun de prune fara zahar. Sincera sa fiu nu am gustat niciodata si ma gandeam ca este ceva dietetik si acru, nu prea ma tenta s-o incerc. Dar, primisem cadou un mic borcan de magiun de prune, si am ramas foarte impresionata de gust, textura, aroma - minunata!

De atunci numai magiun cumparam de la supermarket, din acela bio - pe o felie de painie integrala este un desert perfect si foarte delicios, fara remuscari pt silueta :)

Acum am strans o galeata mare de prune din gradina si singurul gand mi-a fost la acest delicios gem, stiam ca trebuie sa am rabdare si sa-l fierb mult, asa si a fost, chiar l-am fiert timp de 2 zile cate putin - dar a meritat. Mi-a iesit foarte bun, putin acrisor, aromat si textura/culoare perfecta.

Deci, aveti rabdare sa-l fierbeti, mai mult chiar de 4--5 ore, in 2 zile daca nu aveti timp sa stati o zi pe langa el. Daca il fierbeti mai putin va iesi un fel gem foarte acru de prune si veti spune ca nu v-a iesit si nu stiti de ce.

Ingrediente

Prune
7 kg
cantitate aproximativa, alegeti prune dulci, mici si foarte coapte

Pasi de urmat

1

Am cules prunele si fiindca nu erau moi le-am mai lasat 2 zile sa se coaca mai bine.

Magiun de prune, fara zahar - Pas 1
2

Apoi s-au spalat si scos samburii si le-am pus intr-un ceaun mai mare cu fundul gros.

Magiun de prune, fara zahar - Pas 2
3

Am adaugat 1 pahar de apa si le-am pus la fiert, amestecand periodic.

Magiun de prune, fara zahar - Pas 3
4

Cam asa textura vor avea intr-o jumatate de ora, lasa zeama si incep sa fiarba ca un gem normal.

Mai departe va arat cum se schimba textura si culoarea pe parcursul fierberii - nu uitati ca gemul trebuie sa fiarba la foc mic si amestecat periodic, mai rar la inceput si tot mai des cand se ingroasa.

Magiun de prune, fara zahar - Pas 4
5

Intr-o ora si jumatate.

Magiun de prune, fara zahar - Pas 5
6

Dupa 3 ore de fierbere.

Magiun de prune, fara zahar - Pas 6
7

Dupa 4 ore jumate.

Magiun de prune, fara zahar - Pas 7
8

Si fiindca nu am mai avut timp sa-l fierb, am stins focul si am acoperit oala cu un tifon(obligatoriu! nu cu capac!).

Magiun de prune, fara zahar - Pas 8
9

A 2-a zi am scos tifonul si am observat ca magiunul s-a mai ingrosat, a avut gust si textura mai buna. Deci chiar si fara foc sub el a continuat procesul de preparare si s-au evaporat aburii in plus, prin tifon.

L-am pus la fiert din nou, la foc foarte mic si amestecand tot mai des in el.

Magiun de prune, fara zahar - Pas 9
10

Si tot asa inca vreo 4 ore.

Este gata atunci cand devine dens, cu o culoare de maro intens si daca puneti o lingura in picioare in ceaun sta dreapta si nu se lasa deloc.

Cantitatea finala a fost la mine de 3 kg de magiun, a scazut mai mult de jumate din volum.

Magiun de prune, fara zahar - Pas 10
11

Il puneti in borcane uscate si curate, se inchid ermetic cu capace.

Magiun de prune, fara zahar - Pas 11
12

Aici observati culoarea si textura, un pic mi-a iesit poza mai lucioasa, culoarea reala este un maro mai inchis.

Se merita sa-l faceti neaparat, este gustos, dietetic si economic(nu trebuie sa cumparati zahar) - singura chestie este sa aveti rabdare si sa-l fierbeti cat mai mult.

Pofta Buna!

Magiun de prune, fara zahar - Pas 12
Cantitate: 3 kg ()
Timp de preparare: 300 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

mamaMIHAELA (27 August 2012, 14:35)

Da, este foarte bun ! Noi facem magiun dupa aproape aceasi reteta ( nu pun apa, in schimb dam prunele prin masina de tocat )  si  il fierbem 6 ore continuu din momentul in care incepe sa clocoteasca intreaga masa de magiun din ceaun. Si, ca sa fim siguri ca nu se prinde, punem ceaunul in cuptorul aragazului.

lena
lena (27 August 2012, 15:22)

Si in cuptor cat il mai tineti?

susulina
susulina (28 August 2012, 09:21)

Am facut si eu magiun pentru ca iubesc magiunul de topoloveni, incercati-l daca nu ati facut-o pana acum insa niciodata nu o sa iasa ca acela de topoloveni, textura, culoarea si gustul insa e bun si asta facut in casa. Nu-mi mai permit luxul sa cumpar acum pentru ca l-au facut 20 de lei borcanul de la 10 pentru ca era cerere mare insa sincer vorbind parca nici nu-l puteai pune pe acelasi loc cu alte gemuri cu zahar cam pe la acelasi pret de 10.

susulina
susulina (28 August 2012, 09:23)

Nici eu nu pun apa insa pun lamaie pentru gust si conservare

mamaMIHAELA (28 August 2012, 15:34)

Noi punem ceaunul (cu prunele date prin masina ) pe grilaj, in cuptorul aragazului, iar apoi dam foc la cuptor. Cronometram cele 6 ore din momentul in care magiunul "bolboroseste" in toata masa lui. In cele 6 ore volumul initial se reduce la jumatate. Din cand in cand mai invartim cu o lingura mare de lemn, dar niciodata magiunul nu s-a prins de fundul ceaunului.

 

lena
lena (28 August 2012, 18:50)

Susulina si pentru mine pretul magiunului de la Topoloveni a fost un motiv sa-l fac pe al meu propriu acasa, multumesc pentru sfatul cu lamaia.

mamaMihaela, multumesc de sfat, incerc la anul sau inca o tura cu un ceaun facut in cuptor.

elenabordianu
*****
elenabordianu (30 August 2012, 20:49)

am facu si eu si mi-a iesit tare bun.......la inceput nu credea m ca fara zahar e posibil dar am tot roit in jurul ceaunului in cele de 2 zile de fiert!!!!!!!!!!!!

*****
ElenaA (19 September 2013, 16:16)

As vrea sa fac si eu magiun fara zahar, dar se pastreaza asa, nu fermenteaza? iar lamaie cat se pune?

lena
lena (19 September 2013, 18:25)

Se pastreaza bine, lamaie nu este in ingrediente.

Top Retete
vezi toate retetele din top
Culinary recipes ByLena