Magiun de prune, fara zahar

    Atunci cand am postat reteta de Gem de prune ma intrebase cineva de o reteta de magiun de prune fara zahar. Sincera sa fiu nu am gustat niciodata si ma gandeam ca este ceva dietetik si acru, nu prea ma tenta s-o incerc. Dar, primisem cadou un mic borcan de magiun de prune, si am ramas foarte impresionata de gust, textura, aroma - minunata!

De atunci numai magiun cumparam de la supermarket, din acela bio - pe o felie de painie integrala este un desert perfect si foarte delicios, fara remuscari pt silueta :)

Acum am strans o galeata mare de prune din gradina si singurul gand mi-a fost la acest delicios gem, stiam ca trebuie sa am rabdare si sa-l fierb mult, asa si a fost, chiar l-am fiert timp de 2 zile cate putin - dar a meritat. Mi-a iesit foarte bun, putin acrisor, aromat si textura/culoare perfecta.

Deci, aveti rabdare sa-l fierbeti, mai mult chiar de 4--5 ore, in 2 zile daca nu aveti timp sa stati o zi pe langa el. Daca il fierbeti mai putin va iesi un fel gem foarte acru de prune si veti spune ca nu v-a iesit si nu stiti de ce.

Ingrediente

Prune
7 kg
cantitate aproximativa, alegeti prune dulci, mici si foarte coapte

Pasi de urmat

1

Am cules prunele si fiindca nu erau moi le-am mai lasat 2 zile sa se coaca mai bine.

2

Apoi s-au spalat si scos samburii si le-am pus intr-un ceaun mai mare cu fundul gros.

3

Am adaugat 1 pahar de apa si le-am pus la fiert, amestecand periodic.

4

Cam asa textura vor avea intr-o jumatate de ora, lasa zeama si incep sa fiarba ca un gem normal.

Mai departe va arat cum se schimba textura si culoarea pe parcursul fierberii - nu uitati ca gemul trebuie sa fiarba la foc mic si amestecat periodic, mai rar la inceput si tot mai des cand se ingroasa.

5

Intr-o ora si jumatate.

6

Dupa 3 ore de fierbere.

7

Dupa 4 ore jumate.

8

Si fiindca nu am mai avut timp sa-l fierb, am stins focul si am acoperit oala cu un tifon(obligatoriu! nu cu capac!).

9

A 2-a zi am scos tifonul si am observat ca magiunul s-a mai ingrosat, a avut gust si textura mai buna. Deci chiar si fara foc sub el a continuat procesul de preparare si s-au evaporat aburii in plus, prin tifon.

L-am pus la fiert din nou, la foc foarte mic si amestecand tot mai des in el.

10

Si tot asa inca vreo 4 ore.

Este gata atunci cand devine dens, cu o culoare de maro intens si daca puneti o lingura in picioare in ceaun sta dreapta si nu se lasa deloc.

Cantitatea finala a fost la mine de 3 kg de magiun, a scazut mai mult de jumate din volum.

11

Il puneti in borcane uscate si curate, se inchid ermetic cu capace.

12

Aici observati culoarea si textura, un pic mi-a iesit poza mai lucioasa, culoarea reala este un maro mai inchis.

Se merita sa-l faceti neaparat, este gustos, dietetic si economic(nu trebuie sa cumparati zahar) - singura chestie este sa aveti rabdare si sa-l fierbeti cat mai mult.

Pofta Buna!

Cantitate: 3 kg ()
Timp de preparare: 300 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

mamaMIHAELA (27 August 2012, 14:35)

Da, este foarte bun ! Noi facem magiun dupa aproape aceasi reteta ( nu pun apa, in schimb dam prunele prin masina de tocat )  si  il fierbem 6 ore continuu din momentul in care incepe sa clocoteasca intreaga masa de magiun din ceaun. Si, ca sa fim siguri ca nu se prinde, punem ceaunul in cuptorul aragazului.

lena
lena (27 August 2012, 15:22)

Si in cuptor cat il mai tineti?

susulina
susulina (28 August 2012, 09:21)

Am facut si eu magiun pentru ca iubesc magiunul de topoloveni, incercati-l daca nu ati facut-o pana acum insa niciodata nu o sa iasa ca acela de topoloveni, textura, culoarea si gustul insa e bun si asta facut in casa. Nu-mi mai permit luxul sa cumpar acum pentru ca l-au facut 20 de lei borcanul de la 10 pentru ca era cerere mare insa sincer vorbind parca nici nu-l puteai pune pe acelasi loc cu alte gemuri cu zahar cam pe la acelasi pret de 10.

susulina
susulina (28 August 2012, 09:23)

Nici eu nu pun apa insa pun lamaie pentru gust si conservare

mamaMIHAELA (28 August 2012, 15:34)

Noi punem ceaunul (cu prunele date prin masina ) pe grilaj, in cuptorul aragazului, iar apoi dam foc la cuptor. Cronometram cele 6 ore din momentul in care magiunul "bolboroseste" in toata masa lui. In cele 6 ore volumul initial se reduce la jumatate. Din cand in cand mai invartim cu o lingura mare de lemn, dar niciodata magiunul nu s-a prins de fundul ceaunului.

 

lena
lena (28 August 2012, 18:50)

Susulina si pentru mine pretul magiunului de la Topoloveni a fost un motiv sa-l fac pe al meu propriu acasa, multumesc pentru sfatul cu lamaia.

mamaMihaela, multumesc de sfat, incerc la anul sau inca o tura cu un ceaun facut in cuptor.

elenabordianu
elenabordianu (30 August 2012, 20:49)

am facu si eu si mi-a iesit tare bun.......la inceput nu credea m ca fara zahar e posibil dar am tot roit in jurul ceaunului in cele de 2 zile de fiert!!!!!!!!!!!!

ElenaA (19 September 2013, 16:16)

As vrea sa fac si eu magiun fara zahar, dar se pastreaza asa, nu fermenteaza? iar lamaie cat se pune?

lena
lena (19 September 2013, 18:25)

Se pastreaza bine, lamaie nu este in ingrediente.

anhelik
anhelik (19 July 2014, 20:11)

 Sunt in conflict cu mine insami, as vrea sa faca aceasta reteta cu prunele mele coapte bine, dar este atat de lunga procedura de fierbere si am doar cca. 2,5 kg. Ma tenteaza pentru ca este dietetica, ma gandesc bine.

bianca72
bianca72 (20 August 2014, 19:50)

reteta asta am facut-o si eu ..este perfecta...lamaia chiar nu-si are rostul,daca se vrea neaparat o aroma  mai bine un praf de scortisoara desi eu nici asta nu as face...imi place gustul si mirosul de pruna

elenacristina (03 September 2014, 10:04)

 BUNA.Eu am plita electrica si oala de inox. CUM pot face acest delicios gem de prune? multumesc

 

lena
lena (03 September 2014, 14:19)

Incercati, daca oala are fundul mai gros s-ar putea sa iasa.

bianca72
bianca72 (03 September 2014, 16:56)

trebuie sa mesteci foarte des in el...de inox din pacate se cam lipeste dar mesteci des si la foc mic.

 

anhelik
anhelik (04 September 2014, 21:58)

 Eu am facut-o in oala de inox cu fundul gros, primele 4 ore am invartit putin, urmatoarele 3 ore am stat atenta, am invartit mai des, dar nu am stat minut dupa minut langa oala; nu s-a lipit si a iesit foarte, foarte buna.

MarianaM (06 September 2014, 13:46)

 Eu toate gemurile, dulceturile.....le fierb 2-3 zile, clar ca dulceata nu o tin la fiert 1 ora ca si gemul. Am auzit de la lume, ca cand dau gemul la cuptor, mai pun si 200-300 gr de unt, sau ciocolata, sau nuca...NU am facut niciodata asa, dar vreau sa stiu impresiile dstra, daca ati facut. La drept vorbind, nu am pregatit niciodata un gem fara zahar, azi mi-am cumparat prune si voi face si eu.

 

 

 

 

elenacristina (06 September 2014, 14:00)

Am facut gemul in oala d inox . Dar am mestecat non_stop cred ca 5  ore. A iesit acru m dar incer din nou cand vin in Romania saptamana viitoare. Multumesc f.

 

lena
lena (06 September 2014, 14:40)

Mariana, mama mea pune la urma in gemul de prune(cel cu zahar) putin unt, nu am incercat si eu, dar ea mi-a spus ca este f.gustos.

MarianaM (06 September 2014, 16:28)

 Asa se aude, ca e foarte gustos cu unt, dar cu silueta mea, imi mai trebuie si unt, cu toate  imi place foarte mult si niciodata nu am putut sa ma satur de pane cu unt si magiun de prune, inca din copilarie, dar vreau sa va spun ca sa facut vazut, pe silueta, de atunci si pana acum :)