Vacanta 2012 – partea a 3-a, ultima…

lena on 11 octombrie 2012 in Fără categorie | Comentarii oprite

Am revenit in Bucuresti dar abia acum mi-am facut timp sa va arat ultimele poze facute in vacanta de la tzara, de acasa. Sunt din nou in ritmul rapid al orasului, dar imi aduc aminte cu drag de linistea, calmul si frumusetea naturii – bateriile sunt incarcate la maxim, si abia astept vara urmatoare…

Deci, ce am uitat sa va mai arat – am fost la o harbuzarie(asa se spune la campul unde cresc pepenii verzi :) sa alegem cei mai frumosi pepeni pt mancare si pt murat:


Sofia a ales si cules pepenii cei mai buni:

Noi le-am pus la murat cu miere si mere, la butoi, reteta la anul viitor :) – au iesit perfecti…

Intr-o scurta vizita la bunica din Ucraina am avut ocazia sa strangem niste cartofi cat cana:

… si  gustam  minunatele mere albe:

Anul asta am mancat din plin struguri bio si am baut must delicios:

Merele au fost multe, am luat cu noi,  le savuram si acum, in comparatie cu cele din piata sunt mult mai dulci si aromate:

Acum am o nostalgie dupa toate astea, este foarte important pentru oricine sa aveti locul unde va simtiti ca acasa, si sa stiti ca va asteapta cineva cu atata iubire si devotament, parintii…



Vacanta vara 2012 – partea a 2-a

lena on 1 august 2012 in Fără categorie | Comentarii oprite

Cum am promis mai pun ceva poze si sa va arat ce facem in vacanta la tzara. Desi este mai greu pentru cineva obisnuit cu comoditatea orasului sa se adapteze pe termen lung cu linistea, munca si ritmul de la sat – incep sa am ganduri serioase pe viitor referitor la unde vreau sa stau. Desi in alimentatie nu sunt schimbari majore(doar ca totul este bio:), ma simt mai in tonus, mi-am pus muschii la treaba, ma aplec mai usor si nu fac febra musculara de la orice efort minim. Deci, recomand :)

Fiindca suntem in plin sezon de cules roada, sa vedeti ce frumuseti avem in gradina:

- desi este cam seceta, ardeii sunt frumusei ajutati cu apa din fantana sa creasca:

- pepeni aromati si dulci…

- porumbul l-am savurat si fiert si copt pe jar:

- de rosii nicicum nu ma pot satura – sunt atat de dulci si aromate…..

Aici o mica parte din roada, urmeaza treaba cu muraturile si bulionurile de rosii.

Ceapa deja este gata scoasa si curatata- trebuie sa se usuce inca putin pentru a se pastra bine si peste iarna.

Prima runda de rosii murate, la borcan mai mare pentru a fi mancate repede de pofticiosi :)

Si bineinteles beneficiez din plin pentru a face gratare cat mai delicioase si aromate:

Job-ul Sofiei in fiecare seara – se duce in cotez dupa oua:)

Poftim, oua bio, omleta si taietei deliciosi……

Sa aveti o vara frumoasa!

Vacanta vara 2012

lena on 25 iunie 2012 in Fără categorie | Comentarii oprite

Veti observa in urmatoarea perioada ca unele  retete vor fi putin altfel, poate mai intarzie cateodata – motivul este ca suntem cu Sofia intr-o vacanta la tzara mai prelungita. Si va promit ca pun  poze cu ce mai facem pe aici.

Acum o prima serie de poze si impresii, nu are rost sa va spun denumirea localitatii si zona – doar sa stiti ca este un fel “de picior de plai”, destul de departe de civilizatie(dar am pus net, asa ca suntem aproape oricum).

Acum 13 ani in urma eram nerabdatoare sa plec la oras, la studii – deloc nu-mi imaginam ca o sa vreau inapoi si voi avea asa o nostalgie dupa lucruri simple si de baza. Acum vad altfel lucrurile si mi se par atat de vitale,  sigur stiu ca am un loc unde sa ma intorc din orasul plin de praf si sa-mi incarc “bateriile”.

Si sa vedeti ce de-a legume si fructe avem – mai bio nu exista:)

Caisele aproape coapte – dulci si aromate

Pastai….

Sera mamei – ingrasaminte doar cu baligar si multa apa de fantana. Castravetii au un gust …..

Iaka, iaka vin si rosiile:

Si varza:

Plin sezon de dovlecei si castraveti:

Vrejul de fasole al mamei :)

Pepene galben, inca verde :)

Zmeura multa, acum dupa ce scriu articolul fug s-o culeg :)

Si lapte de tara, bun, integral si sanatos.

O mare bucurie pentru bunici si mami – Sofia bea lapte, este preferatul ei, imediat cum se trezeste spune ” Hai afara!” si “Vreau lapte!”

Si apoi repede fuga la leaganul improvizat la un copac de nuc:

Ne racorim in bazin (upgrade venit din Bucuresti:)

Daca aveti locuri din astea, nu le uitati – mergeti acolo si luati energie, liniste, calm si multa sanatate!

Sa aveti o vara frumoasa si racoroasa!

- va continua……..

Fiindca imi plac mult lucrurile facute cu pasiune si acuratete nu pot sa nu va prezint aici la Shopping Culinar magazinul meu preferat cu produse bio si mezeluri de cea mai buna calitate. Sunt client fidel deja de vreo 2 ani, Sofia mananca crenvustii de pui/curcan doar de aici, la fel si celelelate mezeluri pentru noi daca le vreau cat mai bio tot de aici cumpar. Sincera sa fiu am cam uitat gustul plastimezelurilor din comert, desi prefer chestiile facute in casa, daca mi se face pofta de un salam, rulada, crenvusti merg la Casa Traditiei Romanesti si imi umplu pungile :)

Anul acesta mi-am satisfacut si pofta de must, visam la el de vreo 5 ani si acum fiind prin trecere pe la magazin mi-am luat si o sticla din el  – absolut delicios si aromat. Branzeturile, lactatele sunt extraordinare – daca vreti smantana in care lingura sta in picioare, de aici luati(de 30%), iaurtul, untul …. daca le iau la rand se lungeste vorba, mai bine vi le arat in poze.

Asa arata magazinul pe dinafara, este pe langa Mall Vitan, blocul vis-a vis de Petrom:

Se vede si Mall-ul daca intoarceti capul:

De la intrare vedeti delicioasele mezeluri expuse asa apetisant si frumos ca iti vine sa tot pui din ele:

Ruladele de pui si curcan sunt extra-super – pt sandwich-ul de dimineata sunt perfecte:

Si crenvustii/carnatii de pui sau curcan – pentru ele si placerea Sofiei parcurg tot orasul – nu abuzam de ele, dar la o pofta sunt foarte bune:

Sa vedeti si eticheta cu ingredientele:

Mezelurile de porc/vita la fel naturale si delicioase:

Eticheta salamuluil, de exemplu(ca toate sunt cam la fel):

Casuri/telemea de bivolita. capra si vaca:

Lactatele:

Untul asa cum tre sa fie – galben si gras:

Salata de icre si pasta de pastrav:

Mustarul natural:

Cascavaluri  diverse:

Smantana de care va spuneam, asa o facea numai bunica mea si uite ca am gasit de unde si s-o cumpar:

Oua bio si de prepelita:

Diverse conserve si preparate de casa bio:

Si cafea naturala foarte buna:

Preferatele mele – mustul si braga – se pot servi si la pahar si la sticla pentru acasa:

Domnul care este proprietarul,  se vede mana gurmandului si pasiunea pentru tot ce a pus in magazin – daca il vedeti prin magazin neaparat va spune ce vreti despre fiecare produs in parte in asa fel ca sigur il luati si o sa mai reveniti:

Aveti si site-ul aici: http://casatraditieiromanesti.ro/ si o harta cu adresa si alte detalii care va intereseaza.

Aici sa vedeti cu ce am ajuns acasa, le-am savurat si mi-au aromat frigiderul fiecare in parte :)

Va recomand cu mare incredere si placere – este un magazin foarte bun cu produse selectate bine si poate va ganditi ca o fac in scop comercial, sa stiti ca nu este.

Multa sanatate si aveti grija cu ce va alimentati familia si pe cei dragi.

Inteleg foarte bine gospodinele incepatoare care inca nu stiu cum se fac anumite retete de baza – de ex – sa coci corect vinetele si sa ai instrumentul necesar. Eu cand intrebam gospodinele mai serioase ce folosesc, imi spuneau ” o tabla” – un raspuns foarte evaziv, si din aceasta cauza vreo 2 ani am murdarit aragazul de fiecare data cand pregateam vinetele.

Ei, dar “curiozitatea culinara” le rezolva pe toate, mergand prin piata am vazut la o taraba un domn care vindea diverse chestii – oale, tavi, etc – si l-am intrebat daca are ceva pt vinete. Si Ura! Mi-a dat aceasta tava, la pret de 12 lei:

Este foarte practica, manerul de lemn rezolva problema cu frigerea degetelor :)

Si deja in treaba:

Ce-i drept dupa cateva utilizari nu mai este asa de frunoasa, se mai innegreste – dar nu-i strica din proprietatile de baza – adica sigur va faceti treaba si sigur nu murdariti aragazul.

Deci, daca o vreti, cautati prin piata dvs tarabele cu diverse ustensile metalice, eu am luat-o din Piata 16 februarie.

Buuun…. acum la a 2-a chestie interesanta de care tot vroiam sa va spun – Smantana de 32% grasime.

Tot ma intreaba cineva ce fel de smantana folosesc pentru a face crema groasa fara adaugare de intaritor de frisca. Solutia este procentul corect de grasime in smantana, adica nu mai putin de 30%. Si la fel, la o plimbare la Metro, dintr-o simpla curiozitate culinara (sa vad ce mai gasesc bun pe acolo:), am dat de aceasta smantana absolut perfecta.

Este naturala, fara grasimi vegetale si amidon, vedeti si Ingredientele:

Uitati ce textura are crema, batuta simplu cu un tel si zahar dupa gust:

Aici am adaugat  si putina vanilie, esenta de cafea – o bunatate…. Am uns cu acest amestec foile de pandispan si voila:

A rezultat un tort de casa exceptional la gust si textura – urmeaza si reteta pe site :)

Deci, smantana se gaseste la Magazinele Metro la raionul de lactate/smantani.

Sa aveti o zi buna si spor la treburi!

Ati observat ca ultimele 2 saptamani au fost cam putine postari pe site – dap, recunosc – dar nu am lenevit…. am fost acasa!

Acasa este acel loc unde este liniste in suflet, unde sunt amintirile cu parintii, fratii, unde parca si aerul se aude si miroase… Asta-i locul  unde ma trage, parcurg toata Romania 500 km cu masina, autobusul – indiferent ca drumurile sunt grele, obositoare – si vreau oricum acolo, sa ma simt in apele mele si sa ma incarc cu energie.

Asa au fost circumstantele ca am avut o vacanta neprevazuta la tzara, la parinti – si sa stiti ca ma gandeam pe parcurs  – oare de ce lumea plateste atat de multi bani pe turci, greci si nu pretuieste ce are chiar sub nas…? Natura mai bio si mai pura nu am vazut in alta parte – chimicalele sunt scumpe, mai ieftin si gratuit este baligarul :) Si cateva poze, cuvinte parca nu am, sunt prea multe impresii in cap si cred ca pozele o sa va spuna tot:

Ia uitati ce fac melcii in natura bio :) – asta printre capsuni, dupa ploaie:

Febra musculara 2 zile, dar ce capsuni dulci si aromate…

Si visinele-le – asa le spune Sofia :)

Zmeura:

Sofia dupa ce a fost o tura pe la iepu’iasi, rate, vaci, cal, gaste…etc.

Si ma gandesc, oare va avea Sofia ce sa le arate copiilor ei, nepotilor nostri……?

Sa aveti vacanta placuta, oriunde ati fi!

Si un video, mai melancolic, dar melodia si interpretul….

http://www.youtube.com/watch?v=GU1jUiXOJpo&feature=related

Un articol mai nou pe care il voi incadra pe viitor pe site la rubrica de articole utile – despre magazinele de unde obisuniesc sa cumpar anumite produse, si poate aveti si voi prin zona dar nu stiti ce gasiti acolo. Proprietarul magazinului este un domn foarte amabil care m-a lasat sa fac poze si mi-a explicat foarte bine despre ce are in magazin, si de fiecare data cand trec pe acolo  imi explica frumos si retetele la produsele expuse (cele din carne).

Deci sa vedeti ce gasiti intr-un magazin cu specific arabesc-turcesc:

In primul rand niste foi yufka pt placinte tzigarete,   delicioase – le voi pune si pe site

Apoi niste foi de baclava – am si testat reteta – a iesit o minunatie de baclava, am spus ca nu mai cumpar din comert niciodata. Pretul este ceva la 13 lei cutia de 45 de foi, pt o tava simpla de cuptor.

Iaurturi  Ayran si crema de branza:

Masline si mezeluri din carne de vita, seminte de pin si fistic, branzeturi:

Si partea care imi place cel mai mult – carnea de manzat  si berbecut- de foarte buna calitate, curata si proaspata. Fierbe normal si se pot face snitele, si alte bunatati fara grija ca este tare ca piatra:

Specialitati cu carne – aici aveti shaorma de pui si vita cu legume – aromata si f.buna:

Fripturi de vita si oaie:

Aici si niste aripioare marinate (cu sos de rosii, pasta de ardei si mirodenii…), numa de pus in cuptor – au fost delicioase rau de tot :)

Mirodeniile sunt la preturi foarte bune – de aici cumpar curcuma/turmeric la 5 lei ditamai punga si altele care de obicei nu prea se gasesc sau sunt la preturi mai mari:

Diverse uleiuri bune pt tratamente naturiste:

Maslinele (aici Calamatas), sunt absolut delicioase,  am prins la gust si am inceput sa cumpar doar de aici, nu mai gasesc asa o calitate si gust in supermarket (plus ca sunt mai bio):

Linte rosie si naut:

Halva si rahatul turcesc:

Ceaiuri la vrac – aici in poza de hibiscus si menta:

Bineinteles si lipiile – cele normale si altele mai mari si mai subtiri (mi-au placut mult pt ca poti inveli shaorma fara grija sa-ti picure sau fuga ceva de acolo):

Un fel de dulce traditional – nuca invelita in miere si ceva gelatinos si dulce:

Pasta de ardei – dulce si iute:

Orez de foarte buna calitate:

Sos de rodii:

Dulceturi delicioase – cea de caise pe care am luat-o a fost super aromata. Mai erau de capsuni, smochine si alte fructe:

Dulciuri traditionale mai mici:

Naut la conserva pt hummus plus mai au si pasta de tahini:

Bame in apa:

Linte la vrac:

Sucuri cu aloe:

Cafea turceasca pt ibric:

Sucuri – aici de Guave:

Masline negre naturale (f.bune) si muraturi:

Si aici o poza cu magazinul din afara:

Deci – un magazin curat (altfel nu l-as recomanda) cu produse diverse specifice si preturi rezonabile – l-am descoperit mai nou in cartierul unde ne-am mutat si am devenit fan al produselor.

Daca va intereseaza este pe undeva in cartierul Damaroaia, se ajunge cu autobusul 331, statia Dridu, cam la 50 m. Se numeste “Macelaria Evi”, Adresa oficiala : str.Jiului, nr. 139A, sector 1.

Sper ca va este interesant si poate va mai arat de unde cumpar si alte produse – mezeluri si lacatate bio, produse cu specific rusesc – inca sunt in discutii daca am voie sa fac poze in magazin :)

Vedeti reteta pe site

Vedeti toata reteta pe site

Vedeti reteta pe site