Halva de morcovi

Halva de morcovi

Desi denumirea de Halva va duce la un cu totul alt produs, alta textura, eu va propun s-o incercati si pe aceasta mai putin obisnuita. Am "furat" ideea si am gustat-o in cadrul festivalului Namaste India, unde Adriana de la Retete Calatoare a prezentat cateva retete indiene si thailandeze. Anume aceasta reteta m-a impresionat cel mai mult, poate si din cauza faptului ca nu m-am asteptat la asa un gust de la banalul nostru morcov :)

Am reusit sa impresionez cu acest desert deja multe persoane, are efect de "Oau!" mai la toata lumea. Iar acum in sezonul morcovilor noi si sanatosi va recomand neaparat s-o incercati. Se poate servi ca atare sau cu putina inghetata de vanilie, va fi si mai excelenta. Despre gust - nu veti simti gustul clasic de morcov, acesta combinat cu unt, cardamon si smantana dulce devine ceva fabulos.

Asa ca observatie - in reteta am folosit smantana dulce, am incercat sa o inlocuiesc alte dati si cu lapte condensat(din acela gros si f.dulce) dar totusi varianta cu smantana mi-a placut parca mai mult un pic, asa ca la ingrediente voi mentiona doar laptele condensat si vedeti cum va place si ce aveti la indemana.

In varianta de post ma gandesc ca untul puteti sa-l inlocuiti cu ulei de cocos si smantana cu cea de cocos, anume acestea le recomand pt ca sunt aromate si s-ar putea sa aveti un rezultat la fel de bun ca cel clasic.

Ingrediente

Morcovi
500 g
gata curatati si spalati
Unt
50 g
Zahar
100 g
Smantana dulce pentru gatit -25-32%
100 ml
sau lapte condensat
Cardamon macinat
0.5 lingurite
Amestesc de nuci
100 g
puteti folosi nuci romanesti, arahide, alune de padure, etc

Pasi de urmat

Pas 1

Morcovii se curata si se spala.

Halva de morcovi - Pas 1
Pas 2

Apoi se maruntesc bine in robot sau le puteti da prin razatoarea mai marunta.

Halva de morcovi - Pas 2
Pas 3

Intr-o tigaie se topeste untul, apoi adaugati cardamonul si amestecati repede.

Halva de morcovi - Pas 3
Pas 4

Si imediat adaugati morcovii, amestecati bine si caliti la foc mediu, amestecand periodic pana se inmoaie bine.

Halva de morcovi - Pas 4
Pas 5

Cam dupa 10 minute adaugati zaharul, amestecati si continuati sa caliti pana morcovul este moale si fara zeama.

Halva de morcovi - Pas 5
Pas 6

Adaugati si smantana dulce, amestecati bine si lasati sa fiarba inca 10-15 minute la foc mic.

Halva de morcovi - Pas 6
Pas 7

Compozitia de morcov este gata atunci cand e moale si nu are deloc zeama, chiar sa fie putin mai uscata.

Inchideti focul si o lasati la o parte.

Halva de morcovi - Pas 7
Pas 8

Pregatiti forme mici pentru a servi halvaua in portii individuale. Puteti folosi cani mici, pahare sau boluri pentru inghetata, etc.

Eu am facut aici halva din 1 kg de morcov, deci portie dubla, vedeti pe poza cate forme am umplut.

Deci, puneti compozitia de morcovi in forme si o lasati sa se raceasca complet, apoi lasati la frigider pt cateva ore.

Halva de morcovi - Pas 8
Pas 9

Va recomand sa presarati peste halva ceva nuci, vor da un gust si textura si mai bune.

Luati orice nuci/alune aveti in casa, le rumeniti un pic pe tigaie si le zdrobiti la robotel sau cu facaletul.

Halva de morcovi - Pas 9
Pas 10

Se serveste rece, cu nuci presarate deasupra si in varianta si mai deosebita cu inghetata de vanilie pe langa. Dar este delicioasa oricum, va recomand neaparat sa incercati.

Pofta Buna!

Halva de morcovi - Pas 10

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 600 g (3-4 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Norica
Norica 13 Aug 2015, 08:27

Nemaipomenita, multumim Lena...o sa incerc s-o pregatesc

Mariana Graur
Mariana Graur 13 Aug 2015, 14:52

Pare ceva gustos,dar ce o fi asta,,cardamon,,

lena
Elena (lena) 13 Aug 2015, 15:01

E o mirodenie, se gaseste macinata sau un fel de de boabe putin mai mari decat cele de piper.

Ancuta Rogac92
Anisoara Badila(Rogac) (Ancuta Rogac92) 16 Aug 2015, 22:18

Foarte buna halvaua, eu am inlocuit doar cardamomul cu scortisoara si o steluta de anason care am lasato un pic la fiert in halva, o sa cumpar si cardamom sa incerc si cu el, eu am servito cu o inghetata de banane, un desert foarte bun din pacate fara nuci, dar cu siguranta o sa mai fac !!!

Poza mea pentru reteta:
MashaL
MashaL 19 Aug 2015, 12:20

Draga Lena, am găsit eu cardamon doar boabe, iar cind am încercat sa deschid un bob avea un fel de semințe mărunte. Spune-mi te rog cum să-l macinez? As putea să-l macinez cu robotul si daca da tot cu bob sau numai ce conține bobul? Sper ca ma înțelegi :) 

lena
Elena (lena) MashaL 19 Aug 2015, 12:23

In acest caz pune boabele intregi, vreo 2-3 bucati, ele isi vor lasa aroma si le puteti da la o parte. De macinat se pun intregi in rasnita, cu tot cu coaja si seminte.

Eu ca atare am vazut in reteta originala, se puneau boabe intregi, si chiar le-am rumegat, au fost bune :)

MashaL
MashaL 01 Sep 2015, 19:06

Am facut halvaua imediat atunci dar am uitat sa revin cu impresii. Foarte gustos gustul de nuci si cardamon împreuna cu morcov  ma impresionat. Prietenul nu a apreciato ca nui amator mare de multe lucruri in bucătărie iar mie mia plăcut mult am papat singura totul :) 

Poza mea pentru reteta: