Gogosari in otet

    La fel ca si la reteta de Castraveti in otet mi-a luat mult timp pana am gasit o combinatie si reteta buna dar in acelasi timp simpla, fara prea multe operatiuni de conservare/sterilizare. Multumiri multe utilizatoarei site-ului Tia pentru reteta sugerata in comentariile la Gogosarii marinati(alta reteta, gogosarii au un gust mai dulce).

Am facut in asa fel gogosarii deja de 3 ani, si sunt exact cum trebuie sa fie - picanti, crocanti - desi nu suntem mari amatori de muraturi in otet, sunt nelipsite in Salata de boeuf. Asa ca in fiecare an ma asigur ca am productie proprie de castraveti si gogosari in otet, macar cate 10 borcane de fiecare. Apropo castravetii facuti dupa aceasta reteta sunt la fel, foarte deliciosi si gustosi, acum am pus si niste gogonele, conopida si varza rosie, sa vedem cum vor fi.

Pentru cei mai pofticiosi sugestie - puteti face o casoleta mica si lasata 3 zile in marinada, apoi pastrati la frigider - deja veti putea degusta si savura o prima tura de gogosari.

Va invit la comentarii sa scrieti sugestii si retetele voastre, intotdeauna este loc de mai bine, nu?

Ingrediente
Gogosari rosii
5 kg
pentru aproximativ 14 borcane
Otet
1 l
pentru cei din Romania sugerez sa luati Otet de Topoloveni, pentru ceilalti merge si orice alt otet de 9%
Apa
3.8 l
Sare
10 linguri
sare de muraturi
Zahar
25 linguri
Mustar boabe
14 lingurite
cate 1 lingurita la borcan de 800ml - Mai puteti adauga piper negru, usturoi, frunze de telina si radacina de hrean
Pasi de urmat
1

Gogosarii se spala si se curata - le taiati felii potrivite, aveti grija sa folositi manusi de protectie.

Gogosari in otet - Pas 1
2

Borcanele se spala si usuca bine,

In fiecare adaugati cate 1 lingurita boabe de mustar.

Gogosari in otet - Pas 2
3

Si incepeti sa umpleti borcanele cu feliile de gogosari.

Nu uitati sa mai puneti cate o bucata de radacina de hrean,usturoi, frunze de telina(eu acum nu am pus) si optional buchetele de conopida.

Gogosari in otet - Pas 3
4

Asa continuati pana umpleti toate borcanele.

Eu de obicei fac 10 borcane+1 casoleta pentru consum rapid.

Gogosari in otet - Pas 4
5

Intr-o cratita de minim 5 litri amestecati apa cu otetul, sarea si zaharul.

Lasati sa fiarba.

Gogosari in otet - Pas 5
6

Turnati marinada fierbinte in borcane si imediat le puneti capace.

Gogosari in otet - Pas 6
7

Sigilati bine si intoarceti borcanele cu fundul in sus. Asa ar fi bine sa ramana 1-2 zile.

Gogosari in otet - Pas 7
8

Casoleta o umpleti cu marinada, lasati 2 zile la temperatura camerei apoi puneti in frigider si puteti deja sa va delectati.

Gogosari in otet - Pas 8
9

Aici castravetii si borcanele de test cu gogonele si varza rosie.

Gogosari in otet - Pas 9
10

Datorita casoletei va pot arata si gogosarii fara borcane.

Pofta Buna!

Gogosari in otet - Pas 10
Cantitate: 5 kg (14 borcane de 800ml)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Sursa: Tia