Salata de legume pentru iarna (la borcan)

     Stiti foarte bine situatia iarna, cand vrei sa mananci o salata de legume, buna si naturala - dar cand mergi la supermarket gasesti numai rosii ca plasticul si alte legume crescute in sera si maturate cu chimicale.

Va propun solutia, sa faceti de proba 5 borcane din aceasta salata la borcan, si imi spuneti cum a mers iarna. Va garantez ca unica dezamagire va fi ca ati facut prea putina :) In familia noastra o stiu de cand sunt si eu, se facea obligatoriu cate 50 de borcane, sa ajunga pe toata iarna.

La gust este foarte buna (foarte apropiata de gustul natural al legumelor), noi adaugam iarna putina ceapa verde sau alba si o mancam la orice garnitura de carne sau legume. Iar daca o amestecati cu putina varza murata, sigur ma pomeniti numa de bine :) In plus se poate folosi la prepararea ciorbelor, mancarurilor, este ca o vegeta de legume concentrata in borcan.

In plus metoda simpla de preparare, le puneti la cuptor sau la sterilizare, si in 2 ore maxim aveti salata gata.

Promit  ca voi schimba poza de prezentare, atunci cand voi deschide primul borcan de anul asta - din pacate cele de anul trecut s-au terminat in prima luna de iarna trecuta.

Ingrediente
Rosii
5 kg
Ceapa alba
1 kg
Morcovi
1 kg
Ardei gras
1 kg
Sare
2 linguri
Patrunjel verde
1 buc
adica 1 legatura, dar este optional - eu acum nu am pus, dar voi face o partida si cu verdeata
Pasi de urmat
1

Morcovii se spala, se curata si se dau prin razatoarea mai mare. Toate legumele in continuare le puneti intr-un vas mare (eu am un lighean mare special pentru bucatarie, cam de 10 litri pe care-l folosesc anume la conserve).

Salata de legume pentru iarna (la borcan) - Pas 1
2

Apoi spalati, curatati si taiati fideluta ardeii.

Salata de legume pentru iarna (la borcan) - Pas 2
3

Apoi curatatti, spalati si taiati ceapa fideluta. O adaugati la restul legumelor.

Salata de legume pentru iarna (la borcan) - Pas 3
4

Si ultimele sunt rosiile, le spalati si taiati felii medii, ca pentru salata.

Salata de legume pentru iarna (la borcan) - Pas 4
5

Puneti sarea si verdeata, amestecati totul bine cu  mainile sau cu o lingura mare. Perfect ar fi sa o lasati o jumatate de ora, sa se patrunda si sa se mai inmoaie legumele. Cand nu aveti timp puteti sa le puneti asa in borcane, doar ca sa stiti ca dupa ce fierb se vor lasa mai mult, si va trebui sa completati borcanele, sa nu ramaneti doar cu jumatate de salata in borcan.

Salata de legume pentru iarna (la borcan) - Pas 5
6

Puneti salata in borcane, presati bine sa incapa mai bine si sa nu ramana spatii goale, inveliti gura borcanelor cu folie de aluminiu si le aranjati pe tava de cuptor. La mine de obicei incap 9 borcane.

Le lasati la 180 de grade pana incep sa fiarba, apoi faceti focul mic si lasati sa fiarba incet 1-1.5 ore.

Daca preferati sa le sterilizati -  puneti borcanele in apa, si la fel, cand incepe sa fiarba salata in borcane lasati aproximativ o ora la foc mic sa fiarba in continuare.

Salata de legume pentru iarna (la borcan) - Pas 6
7

Dupa ce a trecut timpul de fierbere, scoateti un borcan, il veti folosi pentru a completa celelalte borcane - salata se lasa dupa fierbere si ar fi pacat sa le lasati asa in borcanele nu pline.

Scoateti pe rand borcanele din cuptor, completati cu o lingura din primul borcan, pana se umple.

Salata de legume pentru iarna (la borcan) - Pas 7
8

Si acum partea cu conservantul. Aceasta salata de obicei sta foarte bine, dar cu conditia sa aveti camara buna, racoroasa si inchisa. In cazul in care le tineti la balcon, recomand sa puneti in fiecare borcan (deasupra) cate 1 pastila de aspirina. Iarna, cand deschideti borcanul , veti vedea ca pastila asa si ramane, o scoateti cu o lingura si mancati salata linistiti. Nu schimba deloc gustul legumelor, si daca nu vreti sa ajungeti ca mine cand intr-un an am aruncat 20 de borcane de salata, pt ca nu am pus conservant.

Daca iarna nu se mai vede pastila deasupra, atunci va dati seama ca ea si-a facut treaba, acel borcan era cu probleme si a consumat din aspirina.

Deci optional puneti aspirina si capsati bine borcanele, verificati sa nu curga lichidul din ele si sa nu lase aer.

Salata de legume pentru iarna (la borcan) - Pas 8
9

Le intoarceti cu fundul in sus pe un prosop si lasati sa se raceasca bine la temperatura camerei.

Salata de legume pentru iarna (la borcan) - Pas 9
10

Cand se racesc bine la puteti sterge cu un burete umed, in cuptor de obicei se mai murdaresc de sucul care il lasa. Le puneti la pastrat in camara.

Cam atat, iarna le deschideti, scoateti aspirina si le serviti cu ceapa, putin ulei si sare dupa gust. Merge bine amestecata cu varza murata sau mazare verde la conserva.

Pofta Buna!

Salata de legume pentru iarna (la borcan) - Pas 10
Cantitate: 6 buc (aproximativ 6 borcane de 720 ml)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min