Mucenici moldovenesti (Sfintisori)

       In fiecare an pe 9 martie se sarbatoreste Ziua Sfintilor Mucenici (Vedeti aici detalii mai multe) si de fiecare data tot zic sa fac niste mucenici si pentru site. Anul acesta voi pune reteta de Mucenici moldovenesti, fiindca am o slabiciune cu copturile din aluat dospit si sunt parca si mai frumosi. Mucenicii muntenesti ii gasiti pe multe site-uri in diverse metode, doar dati o cautare pe google.

Reteta pe care demult planificam s-o incerc am luat-o de pe site-ul Gourmandine.ro, unul din cele mai bune din blogosfera. De fapt ce m-a corupt mai mult a fost faptul ca aluatul pot sa-l fac si la masina de paine, deci am fost si comoda :) (apropo la cine intreba despre masina de paine, functia aceasta de aluat dospit este superba, numai pt ea as recomanda sa v-o luati). Puteti sa faceti si fara masina de paine, voi da detaliile in pasi.

Deci, despre respectivii mucenici moldovenesti - mi-au iesit perfecti, s-au mancat f.repede de toti membrii familiei si musafirii care i-am avut. Aromati, moi......cred ca va dati seama, nu au cum sa iasa altfel:)

Precizare: din aceasta cantitate de ingrediente ies 20 de bucati, daca faceti 40 asa cum se face de obicei in ziua respectiva - ca sa mai dati si de pomana - faceti cantitate dubla.

Ingrediente
Faina alba calitate superioara
550 g
Drojdie instant
1 buc
1 plic
Lapte
125 ml
laptele sa fie cald, nu fierbinte - sau apa in post Va mai trebuie 3 linguri de lapte pt uns mucenicii
Zahar
150 g
Oua
1 buc
plus 1 galbenus pt uns - in post nu puneti oul
Unt
80 g
in varianta de post inlocuiti untul cu ulei
Sare
1 lingurite
Miere
2 linguri
Nuca taiata marunt
100 g
sau macinata
Apa
125 ml
se amesteca cu laptele
Pasi de urmat
1

Acum va dau varianta cu aluatul la masina de paine, mai jos va spun cum faceti simplu in bol.

Deci, in cuva masinii turnati laptele cald si 125 ml de apa calda. Apoi untul topit la microunde.

2

Urmeaza ouale si zaharul.

3

Drojdia uscata.

4

Si ultimele sunt faina si sarea. Setati masina la program de aluat dospit si lasati sa-si faca treaba.

5

Vedeti aici un pas intermediar din procesul de framantare.

6

In timp ce aluatul se lucreaza si creste macinati nucile.

7

Observati ce frumos a crescut aluatul, aici am uitat sa fac poza cand era mai infoiat - vroiam sa-l scot si un pic s-a dezumflat.

Acum despre cum sa faceti aluatul fara masina de paine: intr-un bol puneti faina, sarea, drojdia uscata si zaharul. Adaugati oul, untul, laptele si apa si framantati cam 25- 30 de minute pana se formeaza un aluat elastic si nelipicios. Apoi il lasati sa creasca cam 1 ora intr-un bol acoperit cu prosop.

8

Dupa toate astea incepem procesul de formare a mucenicilor.

Aluatul se scoate pe masa presarata cu putin faina, il framantati usor ca sa-l uniformizati.

9

Apoi il impartiti in 20 de bucati egale. Daca va plac mai mari puteti sa faceti asa si respectiv mai putine.

10

Din fiecare bucata intindeti pe masa presarata cu putina faina (la mine a fost putin lipicios aluatul), cate un rulou lung si subtire.

Si acum un mic truc invatat de la bunica cand ma invata sa fac colaci: ca sa fie colacii mai frumosi, rulourile mai ferme la impletit, dupa ce le-ati rulat si indoiat cum vedeti in poza - le invartiti bine marginile una in dreapta alta in stanga. Abia dupa asta incepeti sa le impletiti si vedeti ca va fi o impletitura mai frumoasa.

Sper ca m-ati inteles, oricum vedeti mai bine atunci cand le lucrati.

11

Impletiti ruloul.

12

Prindeti capetele, sa fie ca un mic colac.

13

Apoi acest colac il impletiti sa va iasa forma de 8.

Observatie: Desi in poza par mari colaceii si rulourile (le-am facut de aproape sa vedeti detaliile), sa stiti ca in realitate sunt cam cat o palma. Dupa ce cresc se fac de dimensiunea exact cat trebuie.

14

Le puneti intr-o tava de cuptor, optional asternuta cu hartie de copt, sau unsa cu ulei. Lasati mucenicii sa creasca 1 ora in tava intr-un loc cald.

Nu am poza ca ei dospiti pt ca mi s-a descarcat bateria la aparatul foto, oricum au crescut f.bine si frumos.

15

Dupa acest timp, le ungeti cu galbenusul de ou amestecat cu 3 linguri de lapte si le dati la cuptor la 180-200 grade, temperatura medie - si lasati pana se rumenesc frumos.

16

Cat sunt fierbinti le insiropati (cu o pensula sau scufundati in sirop) si ungeti cu miere.

Eu nu prea le am cu copturile insiropate si am sarit acest pas - pt sirop va trebuie 300ml apa+150g zahar+arome de vanilie si rom(se fierb putin si se lasa la racit)+coaja rasa de lamaie(se adauga in siropul mai racorit).

17

Apoi imediat le presarati cu nuca din abundenta.

Sunt buni si reci si calzi, cu orice bautura va place sau asa simpli.

Pofta Buna!

Cantitate: 20 buc ()
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min