Placinte cu dovleac

Sunt placintele bunicii, de fapt le spunea "placinte cu bostan" si se faceau intotdeauna in sezonul dovlecilor, impreuna cu painea la cuptor de lemne. Pe langa un cuptor plin de paine trebuiau sa fie 1-2 tavi cu placinte cu cartofi si 1-2 tavi de placinte cu dovleac si inca un fel de coptura - invartita cu sfecla de zahar si nuci(o sa va pun si reteta asta).

Se poate face cu orice fel de aluat simplu dospit - eu am facut cu Aluatul de la painea de casa, cand mai faceti o painica, incercati si cateva placinte cu dovleac pe langa, sigur o sa va placa si vei mai repeta.

Ingrediente

Aluat de paine
500 g
puteti face din jumate de kg de faina
Dovleac
1 kg
Zahar
1 pah
Ulei de floarea soarelui
50 ml

Pasi de urmat

1

Dovleacul se curata, spala si se da prin razatoarea medie.

2

Faceti aluatul de paine, urmati toti pasii din reteta.

Cand este gata, formati bile mici, cam de 3-4 cm in diametru si le lasati sa se odihneasca.

Pentru tava de cuptor cu 4 ochiuri fac 9 bile din astea, pt 9 placinte.

3

Fiecare bila o intindeti cu sucitorul(va ajutati cu putina faina), sa fie cam de 3 mm grosime.

Le ungeti pe mijloc cu putin ulei - marginile nu se ung, n-o sa le puteti forma si lipi.

4

Pe fiecare placinta puneti cate o mana(cam 3 linguri) de dovleac dat prin razatoare.

Deasupra puneti 1 lingura de zahar(daca le vreti mai dulci puteti pune si 2 linguri).

5

Prindeti marginile opuse ale placintei, vedeti poza.

6

Colturile care au ramas le desfaceti usor, se aduc spre mijloc si se lipesc.

Vedeti poza.

7

Aici se vede mai bine.

8

Asa faceti cu toate 4 colturile.

9

Aranjati placintele intr-o tava de cuptor unsa cu putin ulei.

Nu le lasati sa creasca, se pun imediat la cuptor preincalzit la 200 grade si se lasa 30-40 de minute.

10

Dupa ce se rumenesc frumos, le scoateti din cuptor si imediat le ungeti cu putin ulei(de floarea soarelui, fara miros).

11

Lasati-le 10 minute in tava apoi le scoateti cu o spatula.

S-ar putea sa curga si sa se caramelizeze zeama din dovleac, placintele pot sa se lipeasca de tava, aveti grija sa le scoateti atent.

12

Le racoriti bine, apoi taiati jumatati si serviti cu mare pofta :)

Pofta Buna!

Cantitate: 2 kilograme (6-7 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Publicata:

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Toni
Toni 07 nov 2012, 14:56

Mi-am facut cont numai pentru a-ti multumi, draga mea Lena. Ca esti sursa mea de inspiratie, ca esti inepuizabila, ca ai facut dintr-o incepatoare ca mine o specialista. Te-am descoperit cam de doi ani si am incercat muuulte din retetele tale, au iesit grozave, asa cum nu as fi crezut.

Te admir si te stimez, in special pentru imaginatia si energia ta, pentru dedicare si pentru toata munca ta de aici. Iti multumesc!

lena
Elena (lena) 07 nov 2012, 15:08

Toni, iti multumesc mult pentru comentariu - asa mesaje sincere ma fac sa lucrez in continuare si niciodata nu as fi crezut ca voi avea atata recunoastere de la persoane necunoscute, sunt si eu foarte dependenta de site si de toata comunitatea creata aici...Imi pare bine ca ma urmaresc asa persoane bune si sincere...

Sa aveti pofta buna si sper in continuare sa nu va dezamagesc

Toni
Toni 07 nov 2012, 19:32

Am postat comentariul aici si pentru ca placinta cu dovleac este preferata mea, din copilarie. Am dorit sa fac aceasta placinta chiar duminica asta, si am fost putin descumpanita cand am gasit reteta cu aluat cumparat. Cum aveam toate ingredientele si eram gata de treaba, am improvizat putin si am facut o...tarta cu dovleac, folosind aluatul de tarta. A iesit minunata si s-a terminat rapid. 

Multumesc pentru aceasta reteta, o si vad printre preferatele mele. 

ioanah
ioanah 12 nov 2012, 10:13

buna ziua,

esti cartea mea de bucate preferata!

as vrea sa va rog,nu am gasit inca,reteta la un dulce preferat,se cheama bulgari de zapada,era ceva super,cu lapte si albus de ou....as fi foarte fericita sa o pot prepara din nou

multumesc

Masha
Masha 30 mar 2014, 15:26

Sunt tot mai dese zilele in care imi amintesc de copilarie, deplacintele de pe masa, de ceaunul aburind cu diverse mancaruri...atunci cand gatesc dupa retele tale :d

placintele au iesit delicioase, jumatate s-au mancat din prima si ne-am orpit doar pentru ca ne pocneau burtile :d

multumim !

Ekaterinka
Ekaterinka 02 nov 2015, 23:23

am mancat trei "dintr-o inghititura" foarte bune.Multumesc frumos Lena pentru reteta!