Tort "Kushma lui Guguta"

Tort "Kushma lui Guguta"

Nu am gresit eu denumirea :) - asa se numeste cel mai iubit tort al copilariei mele - m-a si rugat cineva pe forum sa-l pun pe site.

Il faceam de la 12-14 ani impreuna cu mama la multe sarabatori si era foarte apreciat - combinatie de aluat fraged, visine si crema de smantana - cea mai perfecta posibila, si cea mai simpla.

Noi il preparam intotdeauna impreuna cu cornuletete fragede, din acelasi aluat - sa avem si biscuiti si tort la masa festiva.

Ca de obicei o sectiune la ultimul pas, mai convingatoare - sa aveti pofta buna!

Ingrediente

Smantana
300 g
Unt
300 g
Faina alba calitate superioara
650 g
Visine fara samburi
1 kg
congelate sau din compot
Smantana 20% grasime
1 kg
foarte important sa fie smantana groasa, chiar de 30% grasime - altfel va curge si nu va fi tortul moale si fraged - eventual mai adaugati intaritor de frisca
Zahar
1.5 pahare
Esenta de vanilie
1 buc
Ciocolata neagra
50 g
pentru ornat

Pasi de urmat

Pas 1

Faceti aluatul ca in Reteta de cornulete fragede.

Lasati la frigider cam o ora, apoi le scoateti si impartiti in 3-4 bile.

Tort "Kushma lui Guguta" - Pas 1
Pas 2

Pe rand intindeti fiecare bila intr-un dreptunghi mare, sa fie cam de 2 mm grosime foaia.

Tort "Kushma lui Guguta" - Pas 2
Pas 3

Visinele scurse bine de zeama se amesteca cu 2-3 linguri de faina - asta ca sa puteti lucra usor cu ele si sa nu va curga in aluat.

Tort "Kushma lui Guguta" - Pas 3
Pas 4

Foaia de aluat se taie in felii de 3 cm, pe fiecare puneti un rand de visine.

Tort "Kushma lui Guguta" - Pas 4
Pas 5

Se lipesc marginile, asa ca sa formati un rulou-tub cu visine inauntru.

Tort "Kushma lui Guguta" - Pas 5
Pas 6

Intoarceti ruloul cu marginile lipite in jos.

La fel faceti restul rulourilor si la celelalte bile de aluat.

Calculati nr de rulouri in functie de marimea tortului pe care vreti sa-l faceti:

-  tortul meu are la baza 7 buc - in total mi-au trebuit 28 de rulouri- este un tort mare, aveti grija

- pentru unul cu baza de 6 buc - va trebuie 21

- la baza cu 5 rulouri - 15

Tort "Kushma lui Guguta" - Pas 6
Pas 7

Aranjati-le in tava, si aveti grija sa fie toate de aceeasi lungime - care sunt mai mari le taiati la cat va trebuie si aveti platoul de tort.

Tort "Kushma lui Guguta" - Pas 7
Pas 8

Le coaceti in cuptor preincalzit la 200 grade, 20 minute sau pana se rumensc frumos.

Tort "Kushma lui Guguta" - Pas 8
Pas 9

Aici rulourile mele sunt gata, le-am aranjat in forma de tort, ca sa vad daca vin bine.

Tort "Kushma lui Guguta" - Pas 9
Pas 10

Preparati crema - intr-un bol adaugati smantana, zaharul, vanilia si eventual intaritorul de frisca.

 

Tort "Kushma lui Guguta" - Pas 10
Pas 11

Bateti bine crema, sa fie groasa si sa se unga bine.

 

Tort "Kushma lui Guguta" - Pas 11
Pas 12

Si incepem sa montam tortul:

- pe un platou puneti primul strat de rulouri - la mine 7 bucati

- se ung bine, eventual ungeti putin si platoul, sa fie crema si la baza tortului.

Tort "Kushma lui Guguta" - Pas 12
Pas 13

Se pune urmatorul strat de rulouri, mai putin 1 buc - deci la mine sunt 6 bucati.

La fel se unge cu crema.

Tort "Kushma lui Guguta" - Pas 13
Pas 14

Continuati la fel pana ajungeti la ultimul rulou.

Tort "Kushma lui Guguta" - Pas 14
Pas 15

Ungeti bine cu crema tortul pe toate partile.

Tort "Kushma lui Guguta" - Pas 15
Pas 16

Dati ciocolata prin razatoare ca sa ornati tortul.

Tort "Kushma lui Guguta" - Pas 16
Pas 17

Lasati la rece peste noapte ca sa se inmoaie bine.

Si felia promisa :)

Pofta Buna!

Tort "Kushma lui Guguta" - Pas 17

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (un tort mare)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:
Nota: 5 (8 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

TatianaD
Tatiana (TatianaD) 28 Dec 2012, 22:25

Sarbatori Fericite!!! Un An plin de bucurii si de Fericire! Lena, apreciez enorm eofrturile tale de a ne face viata mai frumoasa si mai gustoasa, caci de Multe ori m-ai ajutat in a pregati bucate memorabile (si vorba aia, mancam zilnic). Acestea fiind spuse, vreau sa subliniez faptul ca acest tort este DELICIOS ! In primul rand il ador pe Guguta, un drag personaj al copilariei mele, in al doilea rand ador gustul acestui tort. Visinele sunt usor acrisoare, blatul pufos si in combinatie cu crema de smantana e pur si simplu nemapipomenit! Cand ne grabeam, acasa, il faceam si cu clatite :-) Mneam Mneam. Recomand acest tort, chiar daca e voluminos, se termina imediat! Multumim, Lena !!! LA MULTI ANI!!!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 28 Dec 2012, 22:30

Multumesc mult Tatiana! La Multi Ani si voua!

DanyelaCostin
DanyelaCostin 29 Dec 2012, 06:40

Noi il facem din clatite .. e tare gustos!!!

La toate nuntile ,cumatriile...eu si cu sora mea cautam pe masa acest tort, cred ca toti copii il adora,chiar daca sunt majora il tot caut ... :D

motanika
motanika 29 Dec 2012, 12:25

salut Lena !si felicitari cu sarbatorile!!!eu la fel fac aceasta receta din clatite si iese foarte bine!!am  fakuto akum de craciun!! s-a papat in kiteva minute tot,kred ka am so mai repet si de sarbatorile kare vin!!tie iti multumim pentru tot ceia ce  faci pentru noi.

Poza mea pentru reteta:
ile2312
ILEANA (ile2312) 29 Dec 2012, 17:49

Mi se pare o reteta extraordinara! Sigur o s-o incerc si eu si va voi spune atunci parerea pe gustatelea....

La multi ani tuturor! Un 2013 excelent!!!!

Ileana,Craiova

irinutza
irinutza 30 Dec 2012, 12:25

este un tort  foarte delicios,eu stiam aceasta receta si chiar am facut-o atit din clatite cit si din aluatul care Lena il are.L-am facut anul trecut de 8 martie...si s-a papat repejor.Trebuie sa-l mai repet dar cite retete ai tu aici Lena,nu stiu cind il va ajunge iar rindul  

Sarbatori frumoase tuturor!

Poza mea pentru reteta:
DanyelaCostin
DanyelaCostin 31 Dec 2012, 02:18

Kushma lui Gugutza ,din clatite. Pentru crema am folosit doar smintina de 20% si zahar dupa gust, si l-am ornat cu ciocolata si cu nuci :)  Stiu sigur ca e super delicios :)

Poza mea pentru reteta:
soni
soni 03 Jan 2013, 15:21

La multi ani! Am facut si eu tortul pentru Revelion, a avut mare succes! Dar am o intrebare, de fapt doua: la cornulete se pune drojdie? in reteta de cornulete ai scris, aici nu. Si mi s-a parut ca nu s-au inmuiat foarte bine rulourile desi l-am tinut la rece mai mult de 24 ore. Am folosit smantana de 30% pentru crema. Oare ce am gresit?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) soni 03 Jan 2013, 15:24

Da, eu am pus ca la cornulete - drojdie, putina vodka si se face aluatul mai moale.

Dar mama nu punea, ea folosea reteta simpla, doar cu smantana si unt. Poate ai pus mai putina crema?

soni
soni 03 Jan 2013, 15:50

Pentru weekend il fac din nou, e ziua baietelului meu cel mic. O sa pun mai multa crema. Merci mult.

dora94
dora94 04 Jan 2013, 11:38

E super bun. Sa mincat tot intr-o clipa.Multumesc Lena.

Poza mea pentru reteta:
timotei
timotei 05 Jan 2013, 00:08

Asa de bun este la gust ,visina un pic acrisoara si crema dulce .

drawde
drawde 08 Jan 2013, 11:36

Buna Lena,

cantitatiile ingredientelor de aici si cu cele de la reteta pentru cornuri, ajung pentru o torta cu 21 de rulouri? Ce lungime au rulourile aproximativ?

lena
Elena (lena) drawde 08 Jan 2013, 11:39

Trebuie sa ajunga cele din reteta de cornulete pentru 21 bucati(depinde si la cat de gros intinzi aluatul, cat de late faci benzile etc). Si lungimea este cam de 20cm.

miniraton
irina (miniraton) 18 Jan 2013, 10:34

Buna Lena. Duminica vreau sa fac tortul asta. AM o mica nelamurire. Pt  aluat folosesc cantitatile din reteta de cornulete sau cantitatile de aici , adica 300 g smantana 300 unt 650 faina ? aici zahar scrie doar de 1.5 pah... atat pun in crema de tort sau in aluat ?  :))

lena
Elena (lena) irina (miniraton) 18 Jan 2013, 10:36

Pune in aluat cat scrie in reteta de aici, cea de cornulete poti vedea pasii de preparare.

Zaharul se pune in crema, in aluat nu se pune. Vezi ca in pasi este explicat totul.

danielasavu
danielasavu 20 Jan 2013, 23:35

Mi-am propus sa fac neaparat acest tort saptamana asta, dar pot sa inlocuiesc visinele cu alte fructe congelate?....de ex fructe de padure?....si daca merge  sa fac crema din frisca lichida cu gelatina?...

lena
Elena (lena) danielasavu 20 Jan 2013, 23:39

Cu alte fructe incearca, cu frisca nu merge, trebuie cu smantana pentru ca este mai acrisoara..

miniraton
irina (miniraton) 11 Feb 2013, 13:54

Tortul asta...nu mi-a iesit.  Nu a avut niciun gust... probabil din cauza visinelor (care erau din compot si oricum nu aveau niciun gust) , baghetele nu  s-au inmuiat si frisca mea s-a transformat in unt. Oare am batut-o prea mult ?  Asta este...se mai intampla.

lena
Elena (lena) irina (miniraton) 11 Feb 2013, 14:10

Dap, trebuia sa pui smantana - nu frisca, si intr-adevar ai batut-o prea mult.

Sa-l faci la sigur vara cand sunt visine aromate, sau poti folosi din acelea congelate, sunt f.bune.

Rulourile de la frisca nu se inmoaie, smantana lasa zer si le face bune.

rada
rada 18 Mar 2013, 23:18

lena eu vreu sancerc dar numie clar "intarotorul de frisca "  ce este asta sau unde  se gaseste?

lena
Elena (lena) rada 19 Mar 2013, 08:24

Rada, intaritorul de frisca este un praf care se vinde la plic, si se foloseste la ingrosat cremele/frisca - aici in caz ca smantana nu este grasa, se poate folosi pentru a o face mai densa.

Este otpional, bineinteles.

rada
rada 19 Mar 2013, 15:26

multumec frumos 

ile2312
ILEANA (ile2312) 22 Mar 2013, 13:37

Lena, imi spui te rog ce smantana ai folosit? Pe 29 e ziua sotului si n-as vrea sa dau gres...Merci!

lena
Elena (lena) ILEANA (ile2312) 22 Mar 2013, 14:47

Am folosit smantana de 20% de la Albalact, si am adaugat putin intaritor de frisca, sa fie mai densa si sa nu curga.

ile2312
ILEANA (ile2312) 22 Mar 2013, 18:37

Multumesc mult!

ile2312
ILEANA (ile2312) 23 Mar 2013, 13:09

scuze ca insist,eu folosesc smatana de la tarani,care e foarte gustoasa,crezi ca e buna?

lena
Elena (lena) ILEANA (ile2312) 23 Mar 2013, 13:42

Este f.buna, depinde cat de grasa este - important sa se ingroase cand o bati cu zahar. Sa ai vreo 3 plicuri de intaritor de frisca, adaugi daca vezi ca este prea lichida dupa ce o bati.

Daca este prea lichida crema, va curge si nu va fi tortul fraged si cremos.

salomeea
salomeea 29 Sep 2013, 00:23

Foarte, foarte gustos acest " Cusma lui Guguta"...se termina cu viteza luminii, deja am devenit si experta in al pregati....e preferatul sotului si al tuturor prietenilor care l-au gustat la noi, mereu ma roaga sa-l pregatesc si are un succes garantat, tre sa pun si deoparte o bucatica ca altfel nu mai auc sa gust din el......Multumim Lena ptr recetele minunate si munca pe care o depui in tot ceea ce facifamilia mea te adora 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 29 Sep 2013, 10:11

Multumesc Salomeea! Ma bucur mult ca va plac retetele si au succes, este un mare motiv pentru mine sa continui cu retetele si experimentele in bucatarie.

Sa aveti pofta buna!

dynamic1
Mihai (dynamic1) 04 Feb 2014, 21:51

Smantana trebuie sa fie fermentata sau dulce?

lena
Elena (lena) Mihai (dynamic1) 04 Feb 2014, 21:53

Fermentata.

dynamic1
Mihai (dynamic1) 04 Feb 2014, 21:57

Multumesc frumos pentru raspuns si pentru promptitudine!

tiki
tiki 30 Mar 2014, 21:20

Buna. Uitandu-ma acuma la mine in Folderul cu preparatele mele am vazut si acest tort,pe care l-am facut de mult,dar nu l-am postat fiind f.dezamagita de designul meu, gandindu-ma ca la al 2-lea tort sa o fac,dar vad ca nu-i mai vine randul,asa ca postez  "opera" mea de atunci. Eu l-am facut cu clatite ,mai mic, si cu jumatate din cantitatea de crema,care a fost f.multa. Deci ce mi s-a intamplat? Am pus la baza 4 clatite,si crema multa,apoi 3,dar cele 3,le-au ferit pe cele de mai jos si s-au lasat si ele in jos. Probabil trebuia o tava exact ptr.4 cu borduri ca sa le tina,dar nu am avut. In concluzie ultima de sus s-a lasat in jos de nu a fost ca o piramida. De gust nu am ce comenta. F.bun, crema cu smantana de 38 gr. (nici nu stiam ca exista), nemaipomenit, super tare. Asta e povestea lui Guguta al meu. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
adri
adri 17 Jun 2014, 18:04

La reteta de cornulete se pune si drojdie, aici nu e necesar?

lena
Elena (lena) adri 17 Jun 2014, 18:06

Nu trebuie.

Cornelia BB
Cornelia BB 05 Jul 2014, 06:50

Un tort gustosel dar nu prea sau înmuiat turtele, chiar si dupa doua zile tot tare era ... 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Cornelia BB
Cornelia BB 05 Jul 2014, 06:51

Tort Cușma lui Guguta 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Cornelia BB
Cornelia BB 05 Jul 2014, 06:52

Cam asa a ratat tortul meu 

Poza mea pentru reteta:
Cornelia BB
Cornelia BB 05 Jul 2014, 06:52

Guguta inca nefinisat

Poza mea pentru reteta:
Cornelia BB
Cornelia BB 05 Jul 2014, 06:54

Turtele cu Vișina merg la copt in cuptor 

Poza mea pentru reteta:
rodici
rodici 11 Dec 2014, 19:48

extraordinara torta!

Poza mea pentru reteta:
tatianaS
tatianaS 12 Dec 2014, 09:09

buna, mi-am adus aminte de copilarie, pe masa da craciun nu lipsea cusma lui guguta, o sa-l fac anul acesta si eu, LA MULTI ANI

Olghina.18
Olghina.18 16 Jan 2015, 18:52

A fost super delicios.... :) Cu siguranta voi mai repeta aceasta reteta. Multumes Lena pentru toate retetele tale, datorita carora Imi surprind mereu oaspetii..... 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
diana-madalina
aurelia sarbu (diana-madalina) 03 Jul 2015, 11:24

se poate de  folosit  crema de unt cu  lapte condensat ?

lena
Elena (lena) aurelia sarbu (diana-madalina) 03 Jul 2015, 11:54

Se poate, s-ar putea sa nu se absoarba la fel de bine cum crema de smantana, dar buna tot va fi :)

diana-madalina
aurelia sarbu (diana-madalina) 03 Nov 2015, 15:18

Dar daca incercam sa inlocuim untul cu untura  se  va primi sau nu face sa facem abateri ? merci 

lena
Elena (lena) aurelia sarbu (diana-madalina) 04 Nov 2015, 13:03

Da, merge inlocuit, faceti exact la fel.

tanicelu
tanicelu 24 Nov 2015, 20:24

Lena daca il fac miine, cum va fi peste o zi? nu se va inmuia prea mult?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) tanicelu 24 Nov 2015, 21:25

Va fi si mai bun :)

Anna Aniuta
Anna Aniuta 06 Jan 2016, 14:57

trebuie sa il fac neaparat. chiar uitasem de tortul copilariei mele. la sarbatori il faceam singura, mama nu avea grija desertului. il faceam din clatite si umplut cu visina conservata in sucul ei (vishnya v sobstvennom soku, sigur stii ce e). ador combinatia asta de smintina dulce si visina acrisoara!

daria26
daria26 23 Apr 2016, 15:52

Lena, salut azi, de fapt acuma fac prima data aceasta reteta si sunt tare disperata:( am facut exact acest aluat, dar mie imi iese sfaramicios si nu-l pot nici intinde nici sa pun visinele in el sa le rulez:((( ce sa fac acuma :(((( imi vine sa plang:( oare de ce se sfarma??

daria26
daria26 23 Apr 2016, 15:59

nu pot sa mi dau seama ce am gresit:(( am masurat totul la cantar:(( ce ma fac acuma:((( sa arunc tot blatul?? ce sa fac cu el????

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) daria26 23 Apr 2016, 16:27

Ma gandesc ca singura cauza ar fi faina, cred ca era putin altfel la calitate si aluatul a iesit sfaramicios, trebuia adaugata treptat si nu toata cantitatea. As zice sa incerci sa-l lasi la frigider vreo 2-3 ore, poate se mai inmoaie. Apoi sa-l intinzi mai atent pe masa, nu te grabi cu el, aluaturile fragede sunt ceva mai sfaramicioase de obicei.

daria26
daria26 23 Apr 2016, 16:36

doamneee...is asa disperata, maine am oaspeti,deja am si plans o ora:(((sotul a zis sa arunc blatul ca imi cumpara el tort:(( dar cum?? atateaa producte aruncate:((( mersi mult de raspuns,il mai las atunci la frigiderrr...te pup lena

daria26
daria26 23 Apr 2016, 17:06

am folosit faina Barilla tenero 00- nu stiu de care as putea alta folosi??am mai framantat odata si il las la frigider sper sa fie bine

TanyaDanita749
Tanya Danita (TanyaDanita749) 24 Nov 2016, 15:48

Dna Elena, spuneti-mi va rog, in reteta cornuletelor aveti indicata si drojdia...este necesara si pt tort?...ca in lista ingredientelor pt tort nu ati indicat-o...Multumesc!

lena
Elena (lena) Tanya Danita (TanyaDanita749) 24 Nov 2016, 15:59

Nu e nevoie aici de drojdie, doar la cornulete.

TanyaDanita749
Tanya Danita (TanyaDanita749) Elena (lena) 24 Nov 2016, 16:03

Multumesc !

OlgaCiorneiu277
Olga Ciorneiu (OlgaCiorneiu277) 31 Dec 2018, 15:33

In copilărie îl făceam cu untura. Ieșea mult mai fraged fata de aluatul cu unt. Acum am incercat cu smântână 20%si unt 65%,apoi cu smântână 30%si unt 80%. Aluatul a fost mai sfărâmicios la a doua variantă, dar l-am întins de vreo 3mm și au ieșit f ok. In schimb este mult mai fraged. Seamănă maiult cu cel din copilărie. Scriu ca poate are nevoie cineva de descoperirea mea! De altfel, să îți lingi degetele, așa bun e! Și că sa fie tortul gustos chiar e nevoie de frișcă tare. Daca e prea fluida nu se înmoaie aluatul și nu iese cum trebuie, gustul autentic! Succes! Mulțumesc pt rețete, Lena! Un An Nou bun!

Diana28
Diana28 18 Jan 2024, 19:56

Super receta . De ani de zile pregătesc acest tort 🍰. Delicios 🤤

Nota mea pentru reteta: