Tort "Krantz"

Inca un tort care merita de avut in vedere la orice ocazie de sarbatoare si nu numai :)

Reteta de Tort Krantz m-a framantat mai mult timp, am si incercat o varianta impreuna cu voi la atelier dar totusi nu a fost exact ceea ce vroiam. Si pana la urma am ajuns la concluzia ca tot ce-i bun este simplu, pandipan delicios de cacao cu nuci si o crema de frisca cu krantz, mai perfect si mai fin de atat nu gasiti.

Sigur ca retete si variante se gasesc multe, eu deja merg pe aceasta si are succes de fiecare data, la cei mici si la cei mari:)

Ingrediente

Pandispan
1 buc
cu cacao si nuci, vedeti reteta mai jos
Smantana dulce 32%(dorna/milli)
700 ml
Zahar
500 g
Nuci
500 g
Sirop
1 pah
1 pahar apa calda+3 linguri de miere sau zahar brut de trestie

Pasi de urmat

1

Se prepara pandispanul conform retetei de aici.

Doar ca in faina adaugati 2 linguri de cacao si jumatate de pahar de nuci maruntite - si mai departe respectati pasii.

2

Dupa ce s-a copt lasati sa se raceasca bine si chiar lasat peste noapte - se va taia mai bine si se lucreaza mai usor.

Sau puteti folosi orice pandispan va place si stiti sa-l faceti.

3

Cu ceva timp inainte puteti pregati si krantz-ul, sa aveti cat mai putine de facut cand efectiv incepeti sa montati tortul.

Deci, puneti 1 pahar de zahar intr-o tigaie mai veche si lasati la foc mediu sa se topeasca incet.

4

Cand devine mai maronie compozitia amestecati sa fie uniforma.

Aveti grija sa fie focul mic, sa nu ardeti zaharul.

5

Adaugati nucile, amestecati mai tineti pe foc 2-3 minute.

6

Turnati compozitia de nuci caramelizate intr-o tava de silicon sau una simpla unsa cu ulei.

Siliconul este f.bun aici, dupa ce se intareste/raceste, stiu sigur ca nu voi avea probleme cu scosul din tava.

7

Dupa ce s-a racit complet si s-a intarit scoateti si maruntiti bine krantzul in robot.

8

Si incepem sa montam tortul:

- taiati in 2 foi pandispanul

- puneti prima foaie pe platoul de tort si recomand sa imbracati marginile cu hartie de copt, ca la urma dupa decorare sa le scoateti si aveti marginile platoului curate

- cu o pensula insiropati blatul - mai mult sau mai putin, cum va place.

9

Bateti frisca asa cum am explicat aici.

Cam 1/3 din cantitatea totala lasati la o parte -  pentru a face niste motzuri/decoruri.

Cealalta cantitate se amesteca cu aproximativ 1 pahar de krantz, pregatit anterior.

10

Ungeti primul blat cu frisca cu krantz, sa fie cam de 1 cm grosime stratul de crema.

Acoperiti cu al 2-lea blat, nu uitati sa-l insiropati.

11

Ungeti cu crema de krantz, la fel acoperiti si bordurile, uniformizati cu un cutit.

12

Luati cate putin krantz in mana si usor il lipiti de marginile tortului.

Le acoperiti complet.

13

Partea de sus puteti s-o decorati cum va place - sau faceti niste motzuri cu frisca lasata la o parte mai sus.

Sau pur si simplu presarati mai mult krantz si gata.

14

Lasati cateva ore sa se patrunda si puteti sa-l serviti.

Extraordinara combinatia de nuci, frisca, krantz/caramel - merita incercat obligatoriu!

15

Si o felie pentru voi :)

Pofta Buna!

Cantitate: 2 kilograme (8-10 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Publicata:
Nota: 5 (3 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 31

IonelaMara709
Ionela Mara (IonelaMara709) 13 oct 2016, 08:59

Este vreo problema daca fac blatul azi si doar maine il ornez si prepar crema? Sau nu se mai taie bine blatul?

lena
Elena (lena) Ionela Mara (IonelaMara709) 13 oct 2016, 16:09

Ba da, va fi chiar mai bine, merge facut si cu cateva zile inainte.

daria26
daria26 24 apr 2016, 01:30

gata, scuze, se vede ca is deja obosita, acuma am vazut cu ce se insiropeaza!!! mersiii mult

daria26
daria26 24 apr 2016, 01:27

salut, scuze, pana la urma am trecut la tortul asta, am terminat acuma cu pandispanul de facut si maine vreau sa -l termin, dar nu stiu cum se Insiropeaza si cu ce ??? azi e prima data cand fac un tort! sper sa nu fie ultimul dupa ce am dat-o in bara cu Cusma lui Guguta...nu stiu de ce nu mi-a iesit desi eram 100% sigura ca-mi va iesi si e simplu de facut!!!  Ajuta ma Lena te rog cu ,,insiropatul'' ca nu stiu cum si cu ce se face!! mersi

CristiAna Tcaciuc
CristiAna Tcaciuc 09 ian 2016, 23:55

Foarte bun. Multumesc draga Lena!

Nota mea pentru reteta:
Sabinuta
Sabinuta 15 feb 2015, 17:29

iata si poza

Poza mea pentru reteta:
Sabinuta
Sabinuta 12 feb 2015, 22:39

Buna , am facut pandispanul dupa receta dar am uitat sa pun cacao si nuca , e posibil sa fac tortul mai departe asa cum ai scris ?

Nota mea pentru reteta:
taniulya
taniulya 16 mai 2014, 13:30

Lena, am preparat si eu torta respectiva si a iesit perfect, insa krantz-ul din mijloc s-a cam topit si deasupra pe torta la fel. De ce? Parca am facut tot ce trebuia...

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) taniulya 16 mai 2014, 13:32

Este zahar si normal ca se inmoaie si topeste de la contactul cu frisca umeda - eu as recomanda sa pui o parte de crantz chiar inainte de servit si atunci problema dispare.

Bisag Giorgiana
Bisag Giorgiana 03 ian 2014, 14:30

Foarte bun , merita incercat :) 

Poza mea pentru reteta:
Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 08 feb 2013, 20:59

iata si in sectiune, ca gust ce sava spun.... daca sotul meu, care nu e mare adept al nucilor in copturi, l-a mincat cu mare placere.... inseamna ca e deosebit de gustos. 

Poza mea pentru reteta:
Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 08 feb 2013, 16:28

Da eu l-am si facut deja, de dimineatsa cum m-am trezit am verificat mail-urile si desigur vazind acest tort nu am putut rabda sa mai astept vre-o zi speciala, avind toate ingredientele necesare m-am si apucat de el.  Desera vin si cu o sectiune 

Poza mea pentru reteta:
Arata toate comentariile