Briose (sau chec) cu spanac

Briose (sau chec) cu spanac

Asa briose (sau chec) cu spanac sigur o sa placa la toata lumea mica sau mare - usor puteti spune ca de fapt sunt briose cu "fistic", apoi dupa degustare si apreciere dezvaluiti spanacul.

Se poate folosi spanac verde proaspat (dar curatat si oparit dinainte), aici eu am folosit din spanac congelat, de care va spuneam in Reteta de pui cu spanac, ca tot caut metode sa-l mai folosesc cumva mai interesant. Foarte important aici sa pasati bine spanacul, si atunci toti vor fi uimiti doar de culoarea verde frumoasa a brioselor.

Am mai facut si un tort din acest aluat, am copt 2 foi de pandispan cu spanac si crema de frisca, vedeti ultimele poze pentru detalii. La fel se poate face si un chec rapid si ieftin.

Deci, recomand - se fac foarte repede, simplu si inca o metoda delicioasa da a introduce spanacul in meniul familiei. La noi spanacul deocamdata merge doar in salata, cu pui si in briose/tort.

Ingrediente

Oua
3 buc
Zahar
1 pahar
Ulei de floarea soarelui
150 ml
Spanac congelat
250 g
sau proaspat, dar spalat si oparit
Faina alba
300 g
Praf de copt
2 lingurite
Esenta de vanilie
1 buc
sau alte arome va plac - lamaie, migdale, etc.

Pasi de urmat

Pas 1

Intr-un bol se bat ouale, se adauga zaharul si se amesteca bine cu un tel sau mixer.

Briose (sau chec) cu spanac - Pas 1
Pas 2

Amestecand continuu se incorporeaza si uleiul.

Briose (sau chec) cu spanac - Pas 2
Pas 3

Spanacul decongelat se paseaza intr-un blender. Cu cat mai bine il pasati cu atat mai frumoasa va fi coptura.

Briose (sau chec) cu spanac - Pas 3
Pas 4

La compozitia de oua, zahar si ulei se adauga spancul pasat, amestecati.

Briose (sau chec) cu spanac - Pas 4
Pas 5

Si ultima se adauga faina, praful de copt si aromele - faina adaugati cate putin, trebuie sa va iasa un aluat ca o smantana groasa.

Briose (sau chec) cu spanac - Pas 5
Pas 6

Am umplut formele de briose cam pe jumate cu aceasta compozitie si le-am copt la 200 grade timp de aproximativ 30 de minute.

Briose (sau chec) cu spanac - Pas 6
Pas 7

Dupa ce se racoresc le serviti cu mare placere - ai mei asa si au facut:)

Briose (sau chec) cu spanac - Pas 7
Pas 8

Cum va spuneam, din acest aluat se poate face si chec, sau niste foi de pandispan. Din care puteti face un tort cu spaanc ("fistic") sau prajitura cu spanac ("cu fistic").

Dintr-o portie de aluat iese un pandispan pentru o foaie.

Briose (sau chec) cu spanac - Pas 8
Pas 9

Deci am copt 2 foi din 2 portii de aluat(se dubleaza cantitatea de ingrediente din reteta).

Am taiat varfurile bombate, ca sa fie foile mai drepte. Resturile se folosesc la ornat si mancat.

Briose (sau chec) cu spanac - Pas 9
Pas 10

Am umplut cu crema de frisca si am insiropat blatul cu ceai cu miere si esenta de migdale.

Briose (sau chec) cu spanac - Pas 10
Pas 11

Ornat frumos cu frisca si presarat faramituri din blaturile taiate - un fel de "fistic" maruntit fals.

Pacat ca in poze nu se vede bine culoarea frumoasa de verde...

Briose (sau chec) cu spanac - Pas 11
Pas 12

Aici o sectiune ca dovada.

Foarte bun, simplu si de efect.

Pofta Buna!

Briose (sau chec) cu spanac - Pas 12

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 35 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Data publicarii:
Nota: 5 (5 voturi)
Colectii: Chec-uri, Dulciuri

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

AMV
Adriana (AMV) 25 Feb 2013, 15:50

Pare foarte interesant.. Dupa ce terminam checul cu gris tocmai facut,  incerc niste briose.

alinaa
alinaa 25 Feb 2013, 20:48

arata super. cu siguranta merita incercat, mai ales ca nici in familia mea nu prea se mananca spanacul.crezi ca daca as adauga mucatele ( sau pepite ) de ciocolata ar continua la fel de gustos si sanatos?

lena
Elena (lena) alinaa 25 Feb 2013, 22:23

Da, daca va place puteti sa puneti.

violeta.nuky
violeta.nuky 27 Feb 2013, 12:43

Lena, iti multumesc pentru aceasta reteta.Sincer iti spun ca, la inceput am fost putin reticenta,gandindu-ma ce gust o sa aiba briosa cu spanac si cu zahar.Dar, mi s-a parut foarte simpla si cum aveam in congelator spanac cumparat, am zis sa incerc.Si bine am facut.Au fost o minunatie,sotul o mancat doar una ca a trebuit sa le duc parintilor mei dulcele.Dupa ce a mancat toata lumea,le-am spus ca este cu colorant natural=spanac si mi s-a cerut sa mai repet briosele.Deci, cu siguranta ca o sa le fac de nspemii de ori.Merci inca o data si sa aveti o zi frumoasa.

timotei
timotei 01 Mar 2013, 04:08

Leam facut azi ,sunt foarte bune la gust.Numai ca eu  din greseala am scapat un pic mai multa faina si sunt putin innecacioase.La mine in familie tot nu prea se maninca spanakul da aici nici nu se simte cu toate ca am pus un pic mai mult.Ca sa se  paseze mai bine spanacul am pus la blender mai intii spanakul dupa care am adaugat ouale si dupa aia zaharul ,si spanakul sa facut aproape praf .Copii cind au vazut culoarea verde spuneau ca am pus castraveti de are culoarea asta frumoasa,da si eu iam lasat sa creada ca am pus castraveti si nu spanak.

timotei
timotei 01 Mar 2013, 04:10

raisa
Raisa Miruna (raisa) 22 Aug 2013, 22:54

Super! M-am oprit la reteta asta pt ca am mai facut o data din greseala prajitura verde (singurii fulgi de cocos de la mega image erau cu colorant albastru, combinat cu galbenul oualor...) si mi-a placut ideea, dar de data asta cu colorant natural! Chiar au iesit bune si se simte spanacul doar daca te straduiesti sa detectezi fierul pe limba, altfel nimeni nu isi da seama. Eram ingrijorata ca blenderul meu are lamele tocite si ramasese putin fibros spanacul, dar au iesit ca in pozele tale si au un gust bun. Multumesc!

Nota mea pentru reteta:
Manancbine
Manancbine 18 Nov 2013, 15:26

Culoarea verde face acest desert sa para mai natural. In bucataria asiatica este data de pandan, pudra din frunze comestibile de palmier. Dar ce facem cu aceasta cantitate de zahăr la copii? Trebuie sa găsim împreuna o soluție mai sănătoasă. Eu am găsit un sirop de artar, culoarea este închisă. Dar ar fi o alternativa. Idei? 

lena
Elena (lena) Manancbine 18 Nov 2013, 15:29

Pui mai putin, mai adaugi indulcitori naturali - de gen stevie si ies bine.

Lacri27
Lacri27 21 Oct 2014, 18:30

Xylitol pun in loc de zahar. Cica se obtine prin fermentarea cocenilor de porumb...

Daca am spanac proaspat il toc pur si simplu sau il pun intai in apa clocotita si-l scurg? Ce ma sfatuiti?

Multumesc!

Manancbine
Manancbine 21 Oct 2014, 22:50

Multumesc fetelor, l am incercat si foarte bun!!

lena
Elena (lena) 22 Oct 2014, 19:01

Lacri, xylitolul nu se adauga in ceva care se prepara termic, se foloseste doar in preparate reci, asa stiam eu.

Ref la spanac - il opariti si tocati, asta-i tot.

Lacri27
Lacri27 22 Oct 2014, 19:21

Multumesc pentru raspuns! Pe site-urile de profil ( care fac reclama/vand xylitol) acesta este recomandat pentru tratamente termice, respectiv prajituri. Eu am luat-o de buna...

Abia astept sa fac acest chec in weekend. Asta-seara il facem pe cel cu ceai si gem. :)

O seara placuta!

RuxandraIrina
RuxandraIrina 03 Nov 2014, 17:39

Le-am facut de Halloween! Foarte bune! Multumim pentru reteta. Nu m-as fi gandit sa folosesc spanacul la dulciuri. Data viitoare incerc sa fac sub forma de tort. 

Poza mea pentru reteta:
Anastasia T
Anastasia T 25 Jul 2015, 19:40

sunt minunate, gustoase si verzi!

Nota mea pentru reteta:
Olghina.18
Olghina.18 07 Feb 2016, 15:39

Super aceasta reteta.... Vazut ca fetitei mele ii place mult spinacul nu am ezitat sa încerc ☺️... Eu am făcut sup forma de chec....

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Anna Aniuta
Anna Aniuta 04 Mar 2016, 17:38

Super bune! Am pus doar 3/4 din cantitarea de zahar si oricum mi-au parut dulci, o sa pun mai putin data viitoare. Dar sa fi vazut cum le minca fetita mea! A zis ca sint the best muffins ever! Inca o reteta in lista favoritelor!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
timotei
timotei 29 May 2016, 02:48

Nu au reusit sa sa raceasca ca repede au disparut.

Poza mea pentru reteta:
carab?manuela995
carabă manuela (carab?manuela995) 19 May 2019, 09:29

Checul cu 'fistic' este foarte bun! Nu m-am așteptat la așa gust. Spanacul l-am pus in blender cu un mar roșu,cu tot cu coajă....este delicios langa o cana cu ceai!

Felicitari Lena pt inspirație!!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta: