Chec cu cafea si miere(de post)

Inca un desert de post, cu aroma de cafea si miere - interesant faptul ca se face fara ulei, cum sunt alte chec-uri de post.

Este aromat, umed, moale, a placut la toti cine a gustat din el, deci va recomand :)

Ingrediente

Cafea
250 ml
cafea naturala fiarta la ibric
Zahar
1 pah
pahar de 250 ml
Miere
2 linguri
Bicarbonat de sodiu
1 lingurite
Faina alba
300 g
Nuci tocate
0.5 pah
eu am pus migdale
Fructe uscate(stafide, caise, prune, etc)
0.5 pah
Sare
0.25 lingurite

Pasi de urmat

1

Fierbeti cafeaua, lasati-o 10 minute apoi o strecurati(250ml) intr-un bol sau cana mai mare.

Adaugati 1 pahar de zahar, 2 linguri de miere si amestecati bine cu o lingura pana se dizolva complet zaharul.

2

Turnati amestecul de cafea in bolul in care veti face aluatul.

Adaugati nucile.

3

Urmeaza fructele uscate - eu am pus caise uscate si stafide negre.

Apoi puneti bicarbonatul(nu se stinge) si sarea - amestecati bine.

4

Apoi adaugati faina si amestecati bine cu un tel.

5

Trebuie sa va iasa un aluat ca o smantana mai groasa.

6

Turnati-l intr-o tava de chec asternuta cu hartie de copt sau intr-o forma rotunda de 26 cm.

Il puneti la cuptor pentru 1 ora la temperatura de 180 grade.

7

Daca la un moment dat in timpul coacerii se rumeneste prea tare sa puneti o folie de aluminiu peste el, ca sa nu-l ardeti.

Dar timpul de copt sa-l tineti la maxim, fiind cu miere si bicarbonat trebuie sa se coaca mai mult decat checurile clasice.

8

Am facut acest chec de 2 ori, prima data nu am avut bicarbonat si am pus praf de copt. A iesit complet altfel, bunicel dar nu a crescut foarte bine si a fost mai alb, il vedeti in poza.

Deci mierea si bicarbonatul sunt obligatorii impreuna!

9

Aici cu miere si bicarbonat - vedeti si culoarea mai maronie specifica copturilor cu miere, este si mai crescut decat cel cu praf de copt.

Lasati sa se racoreasca bine apoi serviti.

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kilogram (1 chec mediu)
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Publicata:
Nota: 5 (4 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 15

MiaMia
MiaMia 07 dec 2015, 14:48

Am incercat reteta asta si a iesit delicios. Am pus caise uscate, papaya, stafide si nuca. Data viitoare mai incerc si cu alte fructe. Mai ca-mi vine sa fac si de Craciun chec-ul, chiar daca e de post.

Ma bate gandul sa mai fac o icnercare si sa inlocuiesc cafeaua cu lapte de migdale/soia/orez. N-ar avea de ce sa nu iasa bun.

dir
dir 17 iun 2015, 19:28

E prima reteta de pe site care nu prea mi-a iesit (am testat vreo cateva, mai mult de 10 sigur). In poza nu arata rau, dar a crescut foarte putin (din aceeasi punga de bicarbonat am folosit si la alte retete, cred ca-i bun); dupa vreo 40 minute scobitoarea a iesit curata, insa respectand indicatiile l-am acoperit cu folie, pentru ca de obicei se potrivesc la cuptor timpii recomandati, nu s-a ars deasupra, ci pe marginile si fundul tavii - l-am decupat ca urmare. Reteta nu-i pentru indemanarea mea. Cei care sunteti noi pe site sa nu va lasati fals dezamagiti, incercati si alte retete, n-o sa va para rau; da' poate ca voua o sa va iasa si asta.  

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Housewife
Housewife 31 mar 2015, 09:46

excelent! cel mai bun chec de post pe care l-am facut si/sau mancat pana acum.  nu mi-as fi inchipuit vreodata ca un chec poate reusi fara ulei sau alt fel de grasime.

Ioana

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
GertrudGP
GertrudGP 12 mar 2014, 16:53

Bun :) 

Poza mea pentru reteta:
geani
geani 01 nov 2013, 13:41

Bun si checul de post. Sigur o sa mai fac.

Poza mea pentru reteta:
bianca72
bianca (bianca72) 14 mai 2013, 15:39

a iesit destul de bun dar cred ca era si mai bun cu ulei sau ceva grasime(ulei,unt,margarina)

Poza mea pentru reteta:
Nina-Andreea
Nina-Andreea 23 apr 2013, 12:11

Ce frumos s-a făcut el, ca un vagonel! Mânca-l-ar mama!

Poza mea pentru reteta:
Nina-Andreea
Nina-Andreea 23 apr 2013, 12:09

Mie mi-a plăcut acest chec, cu toate că nu e așa pufos. Fără nuci, ori fructe uscate, ci doar cu bucăți de ciocolată!

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 29 mar 2013, 19:23

Dap, din cauza lipsei de ulei in compozitie nu este asa pufos, este mai elastic.

Cred ca a fost aluatul mai dens si de asta nu a crescut asa bine.

liliaviscun
Lilia Viscun (liliaviscun) 26 mar 2013, 23:34

nu m-am gindit niciodata la combinatzia dintre cafea shi miere, sa spun sincer am ramas placut surprinsa. Checul a ieshit pufos shi foarte aromat. credeam ca va fi foarte dulce, dar nu, e taman cum imi place. 
e foarte gustos, nu ezitatzi sa-l gatitzi!!!
iata shi poza: 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile