Chec cu cafea si miere(de post)

Chec cu cafea si miere(de post)

Inca un desert de post, cu aroma de cafea si miere - interesant faptul ca se face fara ulei, cum sunt alte chec-uri de post.

Este aromat, umed, moale, a placut la toti cine a gustat din el, deci va recomand :)

Ingrediente

Cafea
250 ml
cafea naturala fiarta la ibric
Zahar
1 pahar
pahar de 250 ml
Miere
2 linguri
Bicarbonat de sodiu
1 lingurita
Faina alba
300 g
Nuci tocate
0.5 pahare
eu am pus migdale
Fructe uscate(stafide, caise, prune, etc)
0.5 pahare
Sare
0.25 lingurite

Pasi de urmat

Pas 1

Fierbeti cafeaua, lasati-o 10 minute apoi o strecurati(250ml) intr-un bol sau cana mai mare.

Adaugati 1 pahar de zahar, 2 linguri de miere si amestecati bine cu o lingura pana se dizolva complet zaharul.

Chec cu cafea si miere(de post) - Pas 1
Pas 2

Turnati amestecul de cafea in bolul in care veti face aluatul.

Adaugati nucile.

Chec cu cafea si miere(de post) - Pas 2
Pas 3

Urmeaza fructele uscate - eu am pus caise uscate si stafide negre.

Apoi puneti bicarbonatul(nu se stinge) si sarea - amestecati bine.

Chec cu cafea si miere(de post) - Pas 3
Pas 4

Apoi adaugati faina si amestecati bine cu un tel.

Chec cu cafea si miere(de post) - Pas 4
Pas 5

Trebuie sa va iasa un aluat ca o smantana mai groasa.

Chec cu cafea si miere(de post) - Pas 5
Pas 6

Turnati-l intr-o tava de chec asternuta cu hartie de copt sau intr-o forma rotunda de 26 cm.

Il puneti la cuptor pentru 1 ora la temperatura de 180 grade.

Chec cu cafea si miere(de post) - Pas 6
Pas 7

Daca la un moment dat in timpul coacerii se rumeneste prea tare sa puneti o folie de aluminiu peste el, ca sa nu-l ardeti.

Dar timpul de copt sa-l tineti la maxim, fiind cu miere si bicarbonat trebuie sa se coaca mai mult decat checurile clasice.

Chec cu cafea si miere(de post) - Pas 7
Pas 8

Am facut acest chec de 2 ori, prima data nu am avut bicarbonat si am pus praf de copt. A iesit complet altfel, bunicel dar nu a crescut foarte bine si a fost mai alb, il vedeti in poza.

Deci mierea si bicarbonatul sunt obligatorii impreuna!

Chec cu cafea si miere(de post) - Pas 8
Pas 9

Aici cu miere si bicarbonat - vedeti si culoarea mai maronie specifica copturilor cu miere, este si mai crescut decat cel cu praf de copt.

Lasati sa se racoreasca bine apoi serviti.

Pofta Buna!

Chec cu cafea si miere(de post) - Pas 9

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (1 chec mediu)
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Data publicarii:
Nota: 5 (4 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

ioanaaf
Ioana (ioanaaf) 26 Mar 2013, 10:46

hmmmmm ce l-as incerca.. dar i-am promis sotului ca-i fac iar prajitura de post cu suc de portocale si fructe, poate pe saptamana viitoare... :-)

oricum arata tare bine si banuiesc ca e si gustos :-)

liliaviscun
Lilia Viscun (liliaviscun) 26 Mar 2013, 23:34

nu m-am gindit niciodata la combinatzia dintre cafea shi miere, sa spun sincer am ramas placut surprinsa. Checul a ieshit pufos shi foarte aromat. credeam ca va fi foarte dulce, dar nu, e taman cum imi place. 
e foarte gustos, nu ezitatzi sa-l gatitzi!!!
iata shi poza: 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
ianadeea
Andreea (ianadeea) 27 Mar 2013, 09:19

Super, liliaviscum  ! Chiar ma gandeam sa folosesc acest chec aromat drept blat de tortulet, pt prietena mea, si felul cum l-ai facut tu imi confirma ca este exact cat trebuie, din cantitatile de aici, ca sa iasa 2 foi. Bineinteles, ma gandesc sa bag putin mai multe nuci si migdale, si sa omit fructele uscate, iar crema va fi sufleul de la tortul "Lapte de pasare". Mersi mult.

Lena, ca de obicei, te-ai intrecut pe tine, parca si simt aroma acestui chec..

Karen
Karen 28 Mar 2013, 02:51

Interesanta reteta si cred ca buna...o sa spun dupa ce o gust,tocmai o pun la copt.Am insa o nelamurire la cafea(pe deasupra ca nu am idee sa o fac) se pune fierbinte sau aprope; cat se raceste in 10 min. ?Sper sa imi reuseasca iar daca nu, atunci ori am gresit cafeaua ori temperatura ei .Multumesc

lena
Elena (lena) Karen 28 Mar 2013, 08:04

Se pune cafeau asa cat se raceste in 10 minute, cand dizolvi zaharul in ea se face tocmai buna.

Karen
Karen 29 Mar 2013, 19:18

Multumesc Lena,nu mi-a iesit  si m-am tot intrebat ce am gresit.A crescut (nu asa mult) dar cand s-a racit a devenit elastic ,parca era cauciuc deabia l-am taiat.Miez foarte dens si fara a-l inmuia in lapte cald nu a fost chip sa-l mancam pt ca aroma era imbietoare...  Poate trebuia sa-l coc mai putin ,chiar nu am idee care a fost problema 

lena
Elena (lena) 29 Mar 2013, 19:23

Dap, din cauza lipsei de ulei in compozitie nu este asa pufos, este mai elastic.

Cred ca a fost aluatul mai dens si de asta nu a crescut asa bine.

Nina-Andreea
Nina-Andreea 23 Apr 2013, 12:09

Mie mi-a plăcut acest chec, cu toate că nu e așa pufos. Fără nuci, ori fructe uscate, ci doar cu bucăți de ciocolată!

Poza mea pentru reteta:
Nina-Andreea
Nina-Andreea 23 Apr 2013, 12:11

Ce frumos s-a făcut el, ca un vagonel! Mânca-l-ar mama!

Poza mea pentru reteta:
bianca72
bianca (bianca72) 14 May 2013, 15:39

a iesit destul de bun dar cred ca era si mai bun cu ulei sau ceva grasime(ulei,unt,margarina)

Poza mea pentru reteta:
geani
geani 01 Nov 2013, 13:41

Bun si checul de post. Sigur o sa mai fac.

Poza mea pentru reteta:
GertrudGP
GertrudGP 12 Mar 2014, 16:53

Bun :) 

Poza mea pentru reteta:
Housewife
Housewife 31 Mar 2015, 09:46

excelent! cel mai bun chec de post pe care l-am facut si/sau mancat pana acum.  nu mi-as fi inchipuit vreodata ca un chec poate reusi fara ulei sau alt fel de grasime.

Ioana

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
dir
dir 17 Jun 2015, 19:28

E prima reteta de pe site care nu prea mi-a iesit (am testat vreo cateva, mai mult de 10 sigur). In poza nu arata rau, dar a crescut foarte putin (din aceeasi punga de bicarbonat am folosit si la alte retete, cred ca-i bun); dupa vreo 40 minute scobitoarea a iesit curata, insa respectand indicatiile l-am acoperit cu folie, pentru ca de obicei se potrivesc la cuptor timpii recomandati, nu s-a ars deasupra, ci pe marginile si fundul tavii - l-am decupat ca urmare. Reteta nu-i pentru indemanarea mea. Cei care sunteti noi pe site sa nu va lasati fals dezamagiti, incercati si alte retete, n-o sa va para rau; da' poate ca voua o sa va iasa si asta.  

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
MiaMia
MiaMia 07 Dec 2015, 14:48

Am incercat reteta asta si a iesit delicios. Am pus caise uscate, papaya, stafide si nuca. Data viitoare mai incerc si cu alte fructe. Mai ca-mi vine sa fac si de Craciun chec-ul, chiar daca e de post.

Ma bate gandul sa mai fac o icnercare si sa inlocuiesc cafeaua cu lapte de migdale/soia/orez. N-ar avea de ce sa nu iasa bun.

SilviaGeaninaSandu955
Silvia Sandu (SilviaGeaninaSandu955) 16 Nov 2019, 10:49

Eu știu ca mierea dezvolta toxine când este preparata termic. Nu doresc să folosesc în rețetă. Cu ce o pot înlocui?

lena
Elena (lena) Silvia Sandu (SilviaGeaninaSandu955) 16 Nov 2019, 17:51

Cu zahar sau alt sirop - de agave, etc.

CristinaŢurcanMihail175
Cristina Ţurcan Mihail (CristinaŢurcanMihail175) 29 Jun 2022, 16:42

Mierea nu este vegană, scrieți de post că ar fi mai corect