Tort "Chocolat"

Tort "Chocolat"

Am ajuns intr-un final la reteta tortului de ciocolata perfect - moale, fraged, cu crema fina si cu aroma intensa de ciocolata. Mi s-a spus ca a fost cel mai bun tort de ciocolata mancat vreodata, si sunt sigura ca asa si este, vi-l recomand - se face destul de simplu dar este foarte de efect.

Aici am folosit Crema de ciocolata rapida, care se potriveste perfect cu textura pandispanului, dar pentru ceva si mai deosebit puteti face Crema Ganache de ciocolata(mai ales pt ornat si motzuri). Sosul de ciocolata este cam obligatoriu, puteti sa-l mai aromati cu cafea. Pentru persoanele care nu agreeaza cantitatea de ulei, chiar insist sa folositi Ganache-ul la crema.

Apropo, se poate realiza acest tort si intr-o varianta de post, frumusestile din ciocolata amaruie si sosul de ciocolata aplicate la fel la Prajitura de ciocolata de post.

Semipreparate

1000 g
pentru un tort va trebuie 2 portii de crema
500 g
500 g
pentru ornat

Ingrediente

Pandispan de ciocolata
1 buc
reteta de pe site
Ciocolata neagra/amaruie
100 g
pentru ornamente

Pasi de urmat

Pas 1

Mai intai pregatiti semipreparatele pentru tort:

1. Crema de ciocolata si Ganache-ul

2. Pandispanul de ciocolata

3. Sosul de ciocolata, dizolvat cu putina apa calda sau cafea, pentru insiropare.

Puteti sa le faceti cu o zi inainte de montarea tortului.

Tort "Chocolat" - Pas 1
Pas 2

Cand le avem pe toate gata ne apucam de partea cea mai frumoasa, montam tortul:

- Pandispanul se taie in 3 foi egale.

- Prima foaie(cea care a fost varful pandispanului) se pune la baza pe o farfurie asternuta pe margini cu hartie de copt.

Tort "Chocolat" - Pas 2
Pas 3

- Se insiropeaza bine cu sosul de ciocolata.

Tort "Chocolat" - Pas 3
Pas 4

- Apoi se unge un strat gros de crema de ciocolata(rapida sau ganache).

Tort "Chocolat" - Pas 4
Pas 5

Asa continuati cu fiecare foaie de pandispan, ungeti marginile si bordurile si tortul este aproape gata.

Crema de ciocolata rapida este perfecta pt a unge marginile si finisa suprafata pt ca ramane lucioasa si foarte neteda, se lucreaza foarte bine spre surprinderea mea.

Lasati tortul la rece cateva ore sa se patrunda bine.

Tort "Chocolat" - Pas 5
Pas 6

Dupa acest timp il mai nivelati daca este nevoie si scoateti bordurile de hartie - ramane farfuria curata si frumoasa, gata de infrumusetat tortul.

Tort "Chocolat" - Pas 6
Pas 7

Faceti motzuri de preferat cu crema ganache.

Eu am facut de 3 ori acest tort si am observat ca motzurile cu crema rapida s-au lasat si pleoshtit, cele cu crema ganache raman ferme si frumoase.

In poza pasului este ganache, in poza de prezentare si mai jos este crema rapida, vedeti diferenta.

Tort "Chocolat" - Pas 7
Pas 8

Si acum partea care este optionala - ornamente de ciocolata:

- am topit cicolata la microunde sau pe baie de aburi.

- se asterne hartie de copt pe un fund sau tava de cuptor

- puneti cate jumate de lingurita de ciocolata topita pe hartie si faceti raze cu o scobitoare.

Tort "Chocolat" - Pas 8
Pas 9

Am facut cam 23 de stelute pt un tort si o banda de ciocolata din care se fac spirale.

Lasati la rece aproximativ o ora.

Tort "Chocolat" - Pas 9
Pas 10

Dupa acest timp ciocolata se intareste si vedeti ca se iau frumos ornamentele de pe hartie.

Tort "Chocolat" - Pas 10
Pas 11

Le aranjati pe bordurile tortului, cateva in mijloc deasupra si faceti optional spirale de ciocolata(se taie felii cam de 1 cm banda de ciocolata intarita si usor se indoaie in forma de spirala, daca s-a intarit prea tare lasati putin la temperatura camerei,  se va inmuia si lucra mai bine).

Tort "Chocolat" - Pas 11
Pas 12

Asa arata tortul gata ornat si finalizat.

Tort "Chocolat" - Pas 12
Pas 13

Bineinteles si o sectiune delicioasa pentru cei pofticiosi :)

Pofta Buna!

Tort "Chocolat" - Pas 13

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (10-12 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 180 min
Data publicarii:
Nota: 5 (15 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

igorbt
Igor Butuc (igorbt) 12 Apr 2013, 10:54

Pe cat de superb arata, pe atat de superb e la gust! Va garantez!

elena.dociu
elena.dociu 13 Apr 2013, 17:41

Am sa il fac marti cand sunt libera si am sa va zic cum a iesit, abea astept arata delicios..

alinaa
alinaa 15 Apr 2013, 12:56

 Felicitari. Arata foarte bine, il voi face de Paste.  

innicia
innicia 26 Apr 2013, 17:38

Buna. Lena poti sa-mi spui unde ai gasit tava din asta de 28 cm? Eu am cautat prin hypermarketuri si am gasit doar de 26 cm si parca ceva mai mici in inaltime, a ta cat are? Multumesc pt raspuns si pt toate retetele minunate!

lena
Elena (lena) innicia 26 Apr 2013, 20:05

De la Carrefour este a mea si are 28 cm.

rona
rona 22 May 2013, 13:07

buna!

de o saptamana ma tot ”ispiteste” tortul asta  

vreau sa inlocuiesc crema de ciocolata cu crema ganache. de cata crema ganache e nevoie pt a umple tortul si a-l inveli si in exterior.. ?

Raportandu-ne la cantitatile date in reteta ganache. dublu? triplu? 

merci!

lena
Elena (lena) rona 22 May 2013, 13:33

Eu as zice dublu, dar daca este un tort mai mare si cu mai mult crerma poti face triplu.

tatinela
tatinela 11 Jun 2013, 11:14

am o mmultime de bunatati facute dupa retetele tale,cind imi fac timp pun poze la toate ca dovada ca iese bine tot!

Ramo77
Ramo77 11 Jun 2013, 12:29
Crema mi-a iesit, am respectat intocmai reteta, la fel si blatul. Tortul arata de nota 10, n-am nimic de zis. Dar mie mi s-a parut gretos, mai exact dupa ce gustam din el se simtea un gust pregnant de ulei. Acum asta este o parere personala, nu inseamna ca tortul nu e bun. Sau ca site-ul nu e bun. E doar o reteta care nu a fost pe placul meu. Eu imi voi spune parerea si cand imi va placea ceva si cand nu. Si nu o iau personal ca m-ati facut nesimtita. Pe Lena o inteleg, e munca ei...sunt sigura ca pune foarte mult suflet in tot ceea ce face.

HDorina
HDorina 22 Jul 2013, 00:07

Deci tortul asta e...incredibil. MULTUMESC pentru aceasta reteta minunata!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
alina6
alina6 17 Nov 2013, 04:34

Lena,in loc de crema de ciocolata si Ganache-ul pot sa pun finetii sau nuttela sau creme olle? :D

lena
Elena (lena) alina6 17 Nov 2013, 09:01

Sigur, orice crema va palce.

Symo
Symo 09 Mar 2014, 15:16

Buna Lena,

La cât m-am "chinuit" la el, mi-e mila sa bag cuțitul :).

sper sa fie la fel de bun pe cât arată :)... Așa cum sunt toate Rețetele tale pe care le-am încercat.

Poza mea pentru reteta:
Symo
Symo 09 Mar 2014, 15:18

Să ne trăiești!

MadaP
MadaP 18 Apr 2014, 19:54

Buna

De obicei nu postez , doar urmaresc retetele tale( si sunt fenomenale).

Tortul asta este incredibil...din mai multe puncte de vedere este delicios si usor de facut (super usor - pentru ca explicatiile sunt foarte clare).

Il voi face si ocazia Sarbatorilor pascale , si este a 4 oara cand in fac desi mi s -a cerut mai des.:)))

Spuneam ca de obicei nu postez, dar m-a suparat un comentariu  si as vrea sa te incurazez si sa-ti multumesc pentru blog si pentru efortul pe care il depui. Oamenii,intradevar, au dreptul la parere , dar as vrea sa fie sa fim mai poderati si mai atenti la sentimentele celorlanti si mai important la modul de exprimare.

Sarbatori fericite!! 

   

Pepsi
Pepsi 14 May 2014, 18:22

Superb tortul asta, l-am facut cu tot felu de creme, si de fiecare data un deliciu! Multumesc din suflet ptr toate retetele. 

Flavia (Canada)

Poza mea pentru reteta:
Pepsi
Pepsi 14 May 2014, 18:35

de obicei nu postez, si nu sint activa pe forumuri cu scrisul, urmaresc mai multe situri de fete minunate, dar f rar scriu......scuze, am postat de 2 ori comentariul.......poti sterge unul te rog...... apreciez ff mult ceea ce faci, e f greu sa gatesti, sa faci poza, sa imparti cu altii experientele culinare....si sa primesti comentarii brutale si urite........pot sa te asigur ca am facut multe din retetele tale si nu am dat gres. 

tortul asta e pur si simplu delicios..........cum spuneam l-am facut de multe ori de cind l-am descoperit, la toata lumea a placut in egala masura........si crema de fineti o fac des (la clatite, etc) si crema patisiera la microunde o fac aproape saptaminal........un deliciu. cei 3 baieti ai mei sint dovada clara......

in bucatarie cind stii ff bine sa gatesti, e greu cind imparti o reteta cu cineva care nu stie sa gateasca.......sau care nu are aparatura necesara (care poate face o mare diferenta intre a reusi o reteta sau nu......)

Merci inca o data ptr tot ce faci! Numa bine iti doresc.

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 14 May 2014, 22:24

Multumesc mult pentru comentariu Pepsi!

Arata superb torturile, chiar sunt mandra ca le-ai facut si te-ai inspirat de aici :)

Sa aveti pofta buna si spor la treaba

taniulya
taniulya 25 Jul 2014, 13:09

Eu am preparat tortul 2 zile in urma pentru ziua de nastere a mamei soacre si am rams cu totii incintati de el! Foarte gustos! Pacat ca mi s-a defectat aparatul foto sa postez foto. Merci din nou Lena. Apropo, nici un fel de gust de ulei nu s-a simtit, cum am citit coment de mai sus!

Nota mea pentru reteta:
salas
salas 09 Sep 2014, 18:20

Lena, spune-mi te rog daca-l fac cu 24 de ore inainte de a se consuma, este vreo problema, isi schimba gustul? Bineinteles tinut in frigider. Multumesc!

lena
Elena (lena) salas 09 Sep 2014, 19:10

Este chiar recomandat sa-l faceti cu 24 de ore inainte, va fi mult mai patruns si gustos.

salas
salas 16 Sep 2014, 16:21

A fost extraordinar. A fost savurat de toti invitatii fetei mele si nu numai. Am fost rugat de copii sa le fac eu tort la ziua lor. :) Multumesc frumos pentru reteta.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
carmencita
carmencita 05 Apr 2015, 12:49

buna ziua, am facut tortul si am avut o mare dezamagire in legatura cu crema ganache care e super gretoasa si fffffffff tare, la inceput se poate lucra cu ea  dar cand am terminat tortul si l-am bagat la frigider s-a facut beton....... nu se poate manca fiindca e si fff gretos...... imi pare rau  lena dar trebuie sa accepti si critici , nu trebuie sa te superi pe banii nostrii. in pozele tale arata superb si seamana cu al meu dar il strica crema care nu se poate manca......

lena
Elena (lena) 05 Apr 2015, 16:11

Carmencita, imi pare rau ca nu va place, asta este - nu pot sa va reprosez nimic pt ca de gusturi nu se discuta. Mai ales daca ganache-ul nu v-a placut, atunci pur si simplu nu va place acest tip de desert. Faptul ca s-a intarit depinde de marca ciocolatei, de la producator la producator am observat ca se schimba consistenta. Eu folosesc Primola de obicei, este acceptabila si la pret si la calittate.

Nu am nici o problema cu criticile motivate, adica l-ai facut-gustat si nu v-a placut - nu-mi pare bine, dar inghit si merg mai departe. Nu sterg astfel de comentarii si incerc sa nu reactionez la ele, sa le iau ca atare, nu sunt perfecta.

Aveam un gand sa sterg reteta aceasta de pe site, este una dintre putinele cu pareri destul de controversate, dar am lasat-o - unora le place mult, altii deloc.

Banii nu le-ati aruncat in vant, este si asta o experienta, daca ati sti cat am aruncat eu pana am ajuns la cele 800 retete de pe site...

carmencita
carmencita 05 Apr 2015, 17:44

imi pare rau, nu am vrut sa te superi , ciocolata e de calitate cumparata de la o fabrica de ciocolata din leon-spania. eu te apreciez pt toate retetele de pe site, stiu ca e o pasiune ca si pt mine, dar asta e din pacate sunt si critici. eu te pup oricum

martha69
martha69 09 Nov 2015, 22:18

Multumesc mult pentru aceasta reteta minunata. Cautam un tort super ciocolata iar acesta este clar pe modelul cautat. SI eu am cam intampinat probleme cu crema ganache (cam tare - dar super gustoasa) dar toata lumea a laudat gustul minunat de ciocolata si blatul pufos, ce sa mai o minune de ciocolata. Multumesc mult.

ps. Am folosit ciocolata Heidi 85 % cacao, crema a fost putin cam tare, a trebuit sa o pun putin la abur si am putut lucra cu ea, unde am gresit?

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Anca Sweden
Anca Sweden 09 Jan 2016, 09:00

Probabi cel mai bun tort de ciocolata gustat vreodată! Si ,țin sa mentionez k nu sunt o fană-ciocolata. E impodibil sa nu iti iasă daca respecți parametri rețetei. Instrucțiunile sunt scurte si simple ,intr-un cuvânt ,chiar si unui începător (ca mine) ii poate reuși din prima. Mulțumesc ptr rețeta si total de apreciat faptul ca va luați din timpul persona ptr a rasp fiecărei pers in parte!!👍👍 . Cu siguranța,o sa mai incerc si alte retete de pe site-ul dvs.😊

Nota mea pentru reteta:
B.Anna
B.Anna 19 Jan 2016, 11:20

Buna Lena! As vrea sa fac acest tort cu crema de ganache, îmi place mai mult aceasta crema, dar as vrea sa stiu cate portii am nevoie. Merci!!! Anna!

Ps pentru baietelul meu care face 4 ani...

lena
Elena (lena) 19 Jan 2016, 11:28

Uite am intrebat pe cineva care il face cu Ganache, zice ca 2 portii sunt cam fix. Daca vrei si ornat, si un pic mai cremos mai bine faci 3 portii.

Si La Multi Ani baietelului!

denilu
denilu 05 Mar 2016, 12:29

Buna, Lena! As vrea sa incerc si eu acest tort pt. o aniversare. As incerca chiar crema ganache, dar ai putea sa-mi spui daca trebuie sa folosesc numai ciocolata amaruie sau as putea folosi ciocolata cu lapte?

Multumesc inca o data pt. toate retetele pe care le postezi. De-abia astept sa o vad pe urmatoarea cand deschid mail-ul. Am incercat foarte multe dintre retele tale si mi-au iesit chiar daca nu perfect din prima. Apreciez foarte mult ceea ce faci si faptul ca iti faci timp sa ne raspunzi la intrebari legate de retete. Mersi.

lena
Elena (lena) denilu 07 Mar 2016, 12:39

Salut Denilu, multumesc mult de apreciere, ma bucura mult astfel de comentarii si imi dau elan si inspiratie sa lucrez mai departe.

Ref. la tort - am o prietena buna care face acest tort cu crema ganache din ciocolata cu lapte Milka, si este tortul lor cel mai iubit. Sigur poti face :)

LUMI71
LUMI (LUMI71) 01 Apr 2016, 21:40

Pentru a fi mai moale crema ganache putem adauga mai multa frisca?

lena
Elena (lena) LUMI (LUMI71) 02 Apr 2016, 15:51

Puteti incerca, depinde si de calitatea/marca ciocolatei. Nu puneti mult, incercati cate putin.

Nicole2880
Nicole Nicole (Nicole2880) 03 Jun 2016, 16:40

Sub indrumarea retetei tale am facut primul meu tort.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
MihaelaGherman496
Mihaela Gherman (MihaelaGherman496) 08 Nov 2016, 23:07

Este un tort nemaipomenit.L-am facut de mai multe ori si de fiecare data a iesit perfect

.Multumesc mult Leña,esti cea mai buna,cu explicatiile tale e imposibil sa gresesti.Felicitari!

Nota mea pentru reteta:
Sin Elena
Sin Elena 15 Oct 2017, 13:50

Pentru concurs

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
StelaRusu330
Stela (StelaRusu330) 22 Oct 2017, 18:38

Foarte gustos a iesit tortul!!! Mulțumesc mult pentru rețetă!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
IuliaIon680
Iulia Ion (IuliaIon680) 19 Dec 2018, 23:53

L-am facut de doua ori, iese delicios!!! Pandispanul este demential si asa fara nimic. Prima data cand l-am facut am pus un pic de nuca coapta in ganache si visine din visinata, a iesit de mai aveau invitatii un pic si mancau si farfuria 💕❤️ . Acum l-am facut simplu, o sa atasez si poza.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
maria si sofia
maria si sofia 20 Jan 2019, 18:48

Bună Lena,am o tavă de 25x35 , crezi ca e ok daca dublez cantitățile? 😊

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) maria si sofia 20 Jan 2019, 19:03

Da, cred ca merge 😉

maria si sofia
maria si sofia Elena (lena) 21 Jan 2019, 00:01

Multumesc😊

IuliaIon680
Iulia Ion (IuliaIon680) 31 Aug 2019, 14:19

Am o nelamurire “grava” 😁. Maine ma apuc iar de facut minunatia asta( cu visine din visinata, ca asa au strigat toti in cor 😂), dar niciodata nu gasesc smantana dulce 32%, doar 20%. Ce-i drept e si cu 32%, dar scrie pentru gatit mancare(carne, legume, etc), asta in magazin, pe net la eticheta scrie altceva, deci, tu de care folosesti? Multumesc.

lena
Elena (lena) Iulia Ion (IuliaIon680) 01 Sep 2019, 09:04

Folosesc diverse marci de 32% grasime, de obicei scrie snantana pentru frisca, sau mai sunt cele cu numele de smantana pentru gatit. Oricum 32% este cel mai important criteriu😉

IuliaIon680
Iulia Ion (IuliaIon680) Elena (lena) 01 Sep 2019, 15:50

Multumesc, data viitoare iau din aceea, oricum iese un deliciu, diseara il asamblez si revin cu poza. 😘

IuliaIon680
Iulia Ion (IuliaIon680) 01 Sep 2019, 20:28

Deasupra am pus putina crema de unt, pentru decor, iar inauntru nuci coapte si visine din visinata. Abia maine il mancam si deja am fost anuntata ca s-ar putea sa trebuiasca un bis 😂. Multumim inca o data pentru reteta 😘!

Poza mea pentru reteta:
Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 29 Nov 2019, 13:45

Mulțumesc Lena pt idei! 😙 L-am făcut si eu... doar ca înăuntru am pus crema de frișcă cu mascarpone si zmeura proaspătă întreaga ca sa fie ca un fel de Forêt Noire, caci mi-i cam frică sa fac totul din ciocolată sa nu fie prea puternic gustul si sa nu placă celor mai mofturoși. Decorul cu ganache in care am adaugat si zahăr ca era prea amar cu ciocolata 75% cacao. Si sos de ciocolată pentru detaliile lucioase, fiindca imi mai rămăsese un pic de la insiropare. Macaronii la fel după rețeta ta. 😙😙😙

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 04 Dec 2019, 21:31

Si o secțiune delicioasa 😍

Poza mea pentru reteta:
Miruna T.
Miruna (Miruna T.) 26 Feb 2020, 11:40

Azi l-am facut pentru prima data, la cum au iesit cremele o sa se manance si farfuria  Crema rapida nu a avut nici un pic de miros de ulei, chiar pana sa o las in frigider. Eu am ras in ea niste coaja de portocala, iar la ganache am folosit o ciocolata amara cu portocale si doua negre cu 80% cacao. Multumesc din suflet, Lena!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta: