Tort "Sahara"

Acest tort din start l-am remarcat pentru design-ul simplu de realizat dar in acelasi timp si frumos, cineva ii mai spunea si Tort Giraf, oricum l-as numi va spun ca este un tort care merita facut, gustos, moale, fraged, deosebit si frumos.

Am fost 10 persoane la masa si niciunul nu a putut ghici de la ce vine culoarea portocalie, am facut-o special ca sa vad daca se simte gustul de rosii in tort. Deci, nu se simte deloc, doar daca sunteti foarte tari in mirosuri, si oricum nu incurca gustul delicios.

Ma gandesc ca aceasta crema complexa de branza cu lapte condensat se poate inlocui cu crema de smantana(de 20-30%) cu zahar si vanilie, urmeaza sa testez pe viitor si va spun. Pana atunci faceti cu crema de branza  - gasiti lapte condensat in magazinele arabesti, Carrefour, etc.

La ultimul pas aveti si poza cu sectiunea tortului, cred ca este destul de convingatoare :)

Ingrediente

Zahar
200 g
Unt
400 g
200 in aluat + 200 in crema - untul trebuie sa fie moale, la temp.camerei
Oua
2 buc
Pasta de tomate
6 linguri
Faina alba
600 g
Branza de vaci
400 g
alegeti branzica mai lichida si moale
Smantana 20% grasime
200 g
sau smantana dulce pt frisca, de 32%
Lapte condensat
10 linguri
Ciocolata neagra/amaruie
100 g
Praf de copt
10 g
1 plic

Pasi de urmat

1

Bateti ouale spuma alba cu zahar.

2

Adaugati 200g unt topit si racorit.

3

Apoi urmeaza pasta de rosii - s-o puneti pe toata daca vreti sa ajungeti la culoarea portocalie frumoasa - mixati bine.

Gustul nu se schimba, fara grija, testat si verificat :)

4

Adaugati faina si praful de copt, framantati aluatul.

5

Iese un aluat moale si nelipicios - il puneti la frigider pentru 30 minute.

6

In acest timp preparam crema:

- am mixat bine smantana si branza in blender

7

- apoi am adaugat 200g unt moale si laptele condensat - se omogenizeaza bine, blenderul o va face foarte bine si frumos

8

- puneti crema la frigider pana facem foile.

9

Aluatul se scoate din frigider si se imparte in 6-8 bucati, se formeaza bile din ele.

10

Fiecare bila se intinde, cu sucitorul si putina faina, intr-o foaie cam de 2 mm grosime. Masurati sa fie cam de dimensiunea platoului dvs, al meu este exact ca acest capac din poza.

11

Mutati foaia intinsa pe o tava asternuta cu hartie de copt si o taiati dupa modelul care va trebuie - rotund sau patrat(eu am folosit capacul din poza anterioara).

Resturile le lasati pe tava, sa se coaca si ele, le vom folosi la ornat.

Puneti la cuptor preincalzit la 200 grade, pentru 10-15 minute.

12

Observati ca dupa coacere culoare aluatului se face mai frumoasa - dintr-un roz inchis se transforma in portocaliu frumos.

13

La fel coaceti si restul foilor din celelalte bile de aluat.

14

Asterneti marginile platoului cu hartie de copt, puneti o foaie de aluat si ungeti bine cu crema.

15

Continuati pana ungeti toate foile, acoperiti cu o folie de plastic si lasati tortul la rece sa se patrunda si inmoaie.

16

Dupa acest timp scoateti marginile de hartie de copt - acestea se pun pentru a nu murdari platoul in timpul ornatului si montarii tortului.

17

Resturile de aluat care le-am copt pe parcurs se maruntesc bine in robotel, sau cu mainile.

Eu era sa raman fara ele, sotului i-au placut mult si seara facand ture pe la bucatarie tot lua de acolo :)

18

Presarati bine marginile tortului si cam 2 cm deasupra.

19

Ciocolata se topeste la microunde sau pe baie de aburi, cu o pensula se unge o hartie de copt si se lasa la frigider pentru 20-30 minute.

20

Cand se intareste bine o taiati triunghiuri, romburi, etc.

21

Si le aranjati pe acestea pe tort.

22

Si o felie pentru voi, cred ca este destul de reprezentativa...

Delicios, frumos si deosebit, recomand cu incredere.

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kilogram (10-12 portii)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Publicata:
Nota: 5 (2 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 13

yapsih
yapsih 15 feb 2016, 16:33

nu stiu de ce la comentariul precedent nu s-a postat poza...

yapsih
yapsih 15 feb 2016, 16:31

L-am facut si eu. Am impresia ca totusi se simte pasta de tomate si pentru mine crema este cam grasa, sau poate eu am pus prea multa si blaturile s-au inmuiat prea tare...De frumos, este foarte frumos :)))

Deocamdata, din zeci de retete facute de pe acest site, asta este singura care nu e pe gustul meu :)

MashaL
MashaL 16 nov 2015, 22:41

Foarte foarte gustos!!! timotei are dreptate chiar e de nota 10. L-am pus la un nivel cu medovicul. Nu se simte deloc pasta de rosii si am pus exact 6 linguri ba din contra sunt de parerea ca pasta isi are un rol foarte important si la gust nu numai la aspect, cred ca acest tort va fi foarte des pe masa de sarbatori. Il recomand cu incredere tuturor,data viitoare il voi incerca si cu crema din smintina fermentata la sigur va fi delicios.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
MashaL
MashaL 09 nov 2015, 12:52

Draga Lena spune-mi te rog daca pot folosi ricotta pu crema. ?Vreau sa coc astazi foile si chiar voi pune 6 linguri( am citit de la povarenok comentariile si este foarte laudat acest tort...) Si sunt sigura ca pot sa-l fac cu incredere caci tu l-ai ales  multumesc

lena
Elena (lena) MashaL 09 nov 2015, 12:56

Cred ca e buna, spor la treaba!

timotei
timotei 27 feb 2015, 00:41

Lam facut iarasi nota 10

Poza mea pentru reteta:
timotei
timotei 12 ian 2015, 07:32

Asa ca am sa scriu cite putin si mai multe comentarii. Tortul nia placut enormous de mult ,daca in patru timp de o zi lam papat. Ori mam saturat deja de medovik,lapte de pasare ,tiramisu, dar acesta parca il intrece pe toate

Poza mea pentru reteta:
timotei
timotei 12 ian 2015, 07:28

Nustiu daca se mai intimpla la cineva asa, am scris un comentariu lung si pina la o bucata aparea literele dupa acea nimik numai apare si asta mi se intimpla de fiecare data cin scriu comentarii lungi

timotei
timotei 12 ian 2015, 07:21

Nota 10 pt tort, am pus 6 linguri de pasta , nu sa simtit deloc 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Carmen Nedelea
Carmen Nedelea 24 mai 2013, 17:47

Multumesc frumos, o sa incerc sa fac foile, cred ca merge si cu crema de cacao/ciocolata/frisca?Super!

lena
Elena (lena) Carmen Nedelea 24 mai 2013, 17:54

Ar fi bine sa fie o crema acrisoara si dulce, cu branza sau smantana.

Carmen Nedelea
Carmen Nedelea 24 mai 2013, 15:38

Scuze, nici nu am reusit sa termin de scris ca s-a si postat, aiurea de tot .... Deci, cum spuneam, nu arata rau deloc, foarte interesant cu pasta de rosii. Ce tip de pasta de rosii, Sultan e buna? si 6 linguri? pot sa pun mai putine, 3 de ex.? Daca pui mai putine linguri de pasta, se va simti in aluat?Iar la albus batut se pune zahar tos sau pudra? Multumesc frumos pentru raspuns.

Arata toate comentariile