Chec cu mac si rom

Planificam azi sa pun pe site o alta reteta dar acest chec a fost atat de laudat si efectiv s-a topit de pe farfurie in 5 minute la picnicul unde am servit mai multe persoane.  Deci a trecut testul cu brio, imediat mi s-o cerut si reteta, asa ca poftim - mult spor la treaba si sa-l savurati cu placere :)

Despre gust/textura - este moale, fraged, se topeste in gura si niciodata nu am crezut ca aroma de mac, rom si unt vor face asa o combinatie extraordinara. Autoarea retetei spune ca a 2-a si a 3-a zi checul se face tot mai fraged si gustos - eu nu am avut ocazia sa testez, a fost bataie pe el de fiecare data cand l-am facut.

Ingrediente

Oua
3 buc
Unt
200 g
sa fie moale, la temperatura camerei
Zahar
250 g
Esenta de rom
3 linguri
merge si un brandy sau amaretto - puteti sa mai adaugati si putina vanilie, scortisoara
Praf de copt
1 buc
1 plic de 10g
Lapte
280 ml
Mac
200 g
Faina alba
300 g

Pasi de urmat

1

Separati albusurile de galbenusuri.

2

Albusurile le bateti spuma tare cu mixerul.

3

Intr-un alt bol puneti untul moale si zaharul, mixati bine.

4

Adaugati galbenusurile de la oua, praful de copt si esenta de rom, amestecati bine.

5

Laptele il incalziti putin pe aragaz sau la microunde si il turnati in bol, amestecati usor ca sa nu stropiti prea tare.

6

Adaugati macul, mixati usor.

7

Puneti faina, mixati bine sa nu fie cocoloase.

8

Si ultimele adaugati albusurile batute spuma la pasul 2. Amestecati usor cu o spatula, cu miscari circulare de sus in jos.

9

Turnati aluatul intr-o tava de chec mai mare - daca aveti tava mica(a mea este mai mica), mai bine nu turnati tot aluatul, sa aiba unde creste la copt. Eu am mai facut vreo 6 briose din ce a ramas.

In principiu, trebuie sa va ramana neumplut macar 1 cm din tava - asa ca va orientati cu ce aveti.

10

Se coace la cuptor preincalzit la 180 grade 30 minute, apoi scadeti temperatura la 150 si mai lasati 20 minute. Trebuie sa fie rumen, crescut si sa treaca testul scobitorii.

Nu va speriati daca va crapa, asa este normal. Aici vedeti tava mea de chec clasica(din sticla, de aia este si mai mica.)

11

Aici mi-a incaput tot aluatul intr-o forma "floare" de chec, a iesit ceva mai inalt.

12

Lasati sa se raceasca bine apoi portionati si serviti.

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kilogram (10-12 portii)
Timp de preparare: 50 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 20 min
Publicata:
Nota: 5 (1 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Lia1
Lia1 22 iul 2013, 16:32

Vad ca ai pus hartie in tava ... Cand pui hartie ungi tava cu ulei ca sa adere pe margini? Eu asa am facut la tava de tort pt ca statea pe margini in toate chipurile infoiata hartia si compozitia de blat nu cred ca ar fi avut putere s-o niveleze ca lumea. Ai pus pt ca era tava de sticla, nu? In tavile de chec teflonate nu mai pui deloc hartie, cel mult le tapetezi cu faina, nu?

Arata minunat checul asta! Bravo!

lena
Elena (lena) Lia1 22 iul 2013, 16:38

Pun hartie de copt si in tava de teflon(de multe ori se lipeste si nu risc), doar in cele de silicon nu pun nimic. Inainte ungeam cu ulei/unt ca sa adere mai bine, acum m-am obisnuit si asa, fara nimic.

MAMI DE PITICI MICI
MAMI DE PITICI MICI 01 aug 2013, 20:11

Draga Lena, checul este absolut delicios, are o textura foarte placuta si este foarte aromat! Mi-a placut tare mult, ca de altfel toate retetele tale..... Astazi am facut o cantitate exact dupa reteta postata de tine (mi-a iesit un chec intr-o forma medie si vreo 8 briose), iar a doua portie am incercat sa o variez putin : am pus doar 240 ml lapte si in schimb am pus zeama de la 3 lamai si coaja rasa de la acestea (nu am mai adaugat macul) - a iesit un chec foarte bun si aromat care a fost mult apreciat de prichindei. Incercati cu incredere, ca-i taaaaare bun! 

paulaungur
paulaungur 20 mar 2015, 17:54

draga Lena, daca fac briose din aluatul asta, pt un baby shower, tot asa mult le tin la cuptor?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) paulaungur 20 mar 2015, 21:45

Nu, nu, le tii mai putin, faci testul scobitorii.