Biscuiti cu "moni"

Biscuitii cu "moni"(adica cu bicarbonat de amoniu) sunt cele mai populare fursecuri in regiunea unde am copilarit. De Craciun, Paste si Hram se fac obligatoriu de orice gospodina care se stimeaza - sigur din cauza faptului ca sunt deosebit de gustoase si fragede, dar si se pastreaza bine, chiar 2-3 saptamani(se fac chiar mai buni dupa ce stau). Daca veniti pe la noi prin sat de sarbatori, sigur nu pleaca nici un musafir fara un pachet mic cu biscuiti de casa si principalii sunt acestia - cu moni.

La gust sunt exceptionali, foarte fragezi, aromati si crocanti, merg perfect cu o cana de lapte sau ceai. Eu de fiecare Craciun am o nostalgie dupa ei si obligatoriu ii fac, parca sunt acasa la parinti si in copilarie.

Daca imi mai raman ii transform repede in Salam de biscuti delicios.

Ingrediente

Unt
200 g
mama ii facea cu untura sau margarina
Oua
3 buc
Smantana
180 g
de preferat smantana mai grasa
Zahar
250 g
plus cateva linguri de zahar pentru ornat
Lapte
4 linguri
Bicarbonat de amoniu
25 g
eu am pus 14g, pentru ca atat am avut
Esenta de vanilie
2 buc
Faina alba calitate superioara
700 g
Nuci macinate
100 g
pentru ornat, este optional

Pasi de urmat

1

Asa arata bicarb. de amoniu pe care l-am gasit eu - mai sunt cele de la Dr.Oetker, sigur o sa le gasiti de vanzare.

Recomand sa folositi anume b.de amoniu pentru ca face biscuitii deosebit de fragezi, chiar sunt diferiti de cei prepati cu praf de copt.

2

Topiti untul si il lasati sa se racoreasca putin.

3

Intr-un bol mai adanc bateti ouale cu zahar.

4

Adaugati untul si smantana, amestecati.

5

Puneti bicarbonatul de amoniu intr-o cana mica, adaugati peste el 4 linguri de lapte cald, amestecati bine si observati ca va incepe sa faca o spuma fina.

Il turnati peste ingredientele din bol si amestecati.

6

Nu uitati sa adaugati esenta de vanilie si la final incorporam faina.

7

Trebuie sa va iasa un aluat moale dar ferm si foarte putin lipicios, il scoateti pe masa presarat cu faina si il uniformizati putin.

8

Formati din el 2 bile de aluat si lasati sa se odihneaca 5 minute.

9

Intindeti prima bila de aluat. grosimea foiii nu trebuie sa fie mai subtire de grosimea degetului, cam 7-8mm.

Prima bila am ornat-o cu zahar, am presarat zahar deasupra si l-am presat putin in aluat cu facaletul., mare grija sa nu faceti foia prea subtire.

10

Apoi cu furculita am facut dungi pe foaie, pentru frumusete :)

11

Si am taiat foaia in diverse figuri cu un cutit sau taietor de biscuiti.

Se pot decupa si diverse forme, flori, stele, etc.

12

A 2-a bila am presarat-o cu nuci si zahar, la fel le-am presat in foaie.

Nu se mai fac ornamente cu furculita ca vor sari nucile.

13

Astea cu nuci le-am decupat in doverse forme.

14

Biscuitii astfel formati se pun intr-o tava de cuptor asternuta cu hartie de copt si se coc timp de 20-30 minute la 200 grade.

15

Vor creste frumos la copt si vor lasa miros de amoniac, este normal.

Orice coaceti cu bicarbonat de amoniu are miros de amoniu la copt si cat sunt calde, dupa ce s-au racit gazul se evapora complet din ele si sunt gata de servit.

16

Asa arata biscuitii ornati cu zahar dupa copt.

17

Si o sectiune, sa vedeti cat de fragezi sunt.

18

Chiar vi-i recomand cu mare placere, sunt cei mai de suflet biscuiti ai mei cu un miros si gust ca la mama si bunica.

Pofta Buna!

Cantitate: 2 kilograme (un platou mare)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 30 min
Publicata:
Nota: 5 (3 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 24

Daniela B.
Daniela B. 23 ian 2017, 14:17

Sau bucurat și copiii de ele, apoi au zis că sunt foarte delicioase

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Daniela B. 23 ian 2017, 16:36

O, ce frumos, pofta mare sa aveti!

Daniela B.
Daniela B. 23 ian 2017, 14:14

Sunt extrem de delicioase mmmmmmm..... Mulțumesc pt receta perfecta!!!

Nota mea pentru reteta:
denilu
denilu 19 iul 2016, 16:17

Buna, Lena! Am si eu o intrebare. Daca ii fac cu margarina, o topesc ca pe unt sau o las sa fie moale, la temperatura camerei? Multumesc.

lena
Elena (lena) denilu 19 iul 2016, 16:21

O topesti la fel ca untul.

MashaL
MashaL 28 sep 2015, 17:42

Salut! Am facut si eu acesti biscuiti mi s-au primit bine nu mi s-au delatat,gustosi doar ca am o intrebare referitor la faptul ca erau prea sfarimiciosi cind muscai din ei ,spune-mi te rog asa sunt ei de obicei sau eu i-am facut prea grosi sau am pus prea mult amoniu.?

violeta.nuky
violeta.nuky 07 iul 2014, 16:57

Le-a venit randul.In primul rand, coca a cerut mai multa faine si cu cat framantam usor cu atat se inmuia.Nu-mi explic de ce.Aluatul nu sta ferm ca la tine drept pentru care l-am pus in frigider putin.O sa vad daca o sa pot intinde coca.Cu stima, Violeta

timotei
timotei 24 ian 2014, 11:39

Mutumesc Lena,da oricum ni mam suparat ca sint foarte gustosi.Ma gindesc ca la mine ar mai fi trebuit sa adaug un pic de faina caci cind intindeam foaia am presarat faina sa nu se lipeasca de masa

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 24 ian 2014, 10:08

Da, nuca trebuia mai bine presata cu facaletul in aluat, sau poti sa-i ungi cu putin ou si presari nuca cu zahar.

Se deformeaza de obicei daca este mai putina faina sau calitatea bicarbonatului de amoniu(asta-i parerea mamei mele). Anume aceasta reteta mie imi place ca biscuitii nu se deformeaza tare, da, nu-si pastreaza forma perfecta dar totusi se tin bine. Aveam o reteta la care biscuitii se faceau turte plate dupa coacere.

timotei
timotei 24 ian 2014, 01:04

Oana si ai mei au iesit deformati si pe linga aceasta a cazut foarte multa nuca jos,a trebuit cind liam pus in tava sa mai pun o data nuca pe ele.La gust sunt foarte buni dar aspectul ma da de gol.

Poza mea pentru reteta:
Luri
Luri 12 dec 2013, 00:04

Lena, ai incercat vreodata cu praf de copt? Aicu eu nu am nici o sansa sa gasesc bicarbonat de amoniu, doar de sodiu..Asa ca te intreb daca stii cum ies cu praf de copt sau bicarbonat de sodiu.. Multumesc

Nota mea pentru reteta:
hanna
hanna 11 dec 2013, 14:43

ms mult pt retete bune ...

 si un buchet mai altfel pentru tine din partea mea,cu drag!

Poza mea pentru reteta:
Arata toate comentariile