Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat

Sau "Turta dulce a copilariei" cum i-a spus Codruta, inspiratia mea pentru aceasta reteta. Sa va spun sincer nu planificam sa fac reteta, dar cum mi-au dat ochii peste ea nu am putut sa ma linistesc pana n-am incercat-o.

Si bine am facut, chiar este turta dulce adevarata - textura, aroma, culoarea, gustul - toate sunt exact ca la carte, o turta dulce perfecta si moale, si ce este mai important - de casa...

Eu m-am indragostit de acest gust si cu siguranta este la ora actuala reteta de turta dulce pe care o voi face cu siguranta si in continuare.

Ingrediente

Zahar
260 g
+1 lingura pentru caramelizare
Apa clocotita
125 ml
Oua
1 buc
+1 albus pentru glazura
Unt
50 g
Faina alba
480 g
Scortisoara
1 lingurite
Nucsoara
0.25 lingurite
Ghimbir
0.25 lingurite
Ienibahar macinat
0.25 lingurite
+coriandru si piper - optionale toate, puneti dupa gust si preferinte
Zahar pudra
1 pah
pahar de 250ml
Bicarbonat de sodiu
0.5 lingurite

Pasi de urmat

1

Intr-o cratita mica puneti 1 lingura de zahar si il topiti la foc incet, pana se caramelizeaza si devine maroniu inchis - aveti grija sa nu-l ardeti prea tare.

2

Turnati peste el 125ml de apa clocotita fierbinte(nu va speriati daca va face putin zgomot la inceput) si amestecati pana se topeste tot zaharul ars.

3

Adaugati in cratita cele 260g de zahar...

4

...si mirodeniile macinate, amestecati pana se topeste zaharul si siropul din cratita aproape incepe sa fiarba - dar nu trebuie sa clocoteasca!

5

Luati oala de pe foc si adaugati in ea 150g de faina.

6

Amestecati bine cu un tel sa nu fie cocoloase - lasati la o parte acest amestec aproximativ jumate de ora sa se racoreasca bine. Puteti chiar sa-l treceti intr-un bol ca sa se raceasca mai repede.

7

In restul de 330g de faina adaugati 0.5 lingurita de bicarbonat de sodiu.

8

Peste faina adaugati untul topit si racorit, oul si amestecul de caramel cu faina din cratita.

Amestecati bine cu o lingura sau spatula sa se lege si incorporeze faina.

9

Apoi il treceti pe masa presarata cu faina si framantati putin pana se uniformizeaza.

Va iese un aluat destul de placut, foarte putin lipicios.

10

Il taiati in bucatele mici, cam de marimea cat o nuca.

11

Formati bilute din ele si le aranjati pe o tava de cuptor asternuta cu hartie de copt.

Le coaceti la cuptor preincalzit la 200 grade timp de 10 minute - aveti grija sa nu le tineti prea mult, se vor intari.

12

Cat se coace turta, faceti repede o glazura - se bate spuma alba un albus de ou, si se adauga cate putin si treptat 1 pahar de zahar pudra. Trebuie sa obtineti o glazura de albus mai densa si groasa, asa si trebuie daca vreti sa se usuce bine pe turta.

13

Scoateti din cuptor turta, observati ca va creste frumos si bine, sigur este coapta daca are fundul/baza rumenita.

14

Am impartit in 2 boluri mai mari turta(cat este fierbinte!) si am turnat peste ele glazura(ochiometric am masurat sa fie cam jumate din glazura totala in fiecare bol).

Se amesteca usor cu o lingura sau se scutura bine, acoperind bolul cu capac.

15

Ca sa se usuce le-am scos inapoi pe tava acoperita cu hartie de copt.

16

Glazura se usuca foarte repede, asa ca in jumate de ora, dupa ce s-a mai racorit si turta puteti deja s-o gustati si serviti.

Bineinteles ca cea mai buna este racita bine, cam la 1-2 ore dupa copt.

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kilogram (1 tava mare de cuptor)
Timp de preparare: 15 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Publicata:
Nota: 5 (5 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 29

luminitaiasi
luminitaiasi 04 ian 2017, 20:38

Si tie La multi ani! Si, normal, la cat mai multe retete! Am facut o multime de retete de-ale tale si doar una-doua nu au iesit, pana acum. Spor la bucatarit!

luminitaiasi
luminitaiasi 02 ian 2017, 20:04

Inca o poza. De data aceasta am incercat si forme, nu doar mingiute.

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) luminitaiasi 04 ian 2017, 19:47

Ooo, ce frumos! Este si preferata noastra, inteleg entuziasmul :) Sa va fie de bine si merci mult de poze!

luminitaiasi
luminitaiasi 02 ian 2017, 20:02

Poza mea pentru reteta :)

Poza mea pentru reteta:
violeta 1
violeta 1 29 ian 2015, 17:14

Poza mea pentru reteta:
DenisaS.
DenisaS. 03 dec 2014, 18:09

Si a2a tavita :) sa mi se ierte nepriceperea cu decoratul... :)

Poza mea pentru reteta:
DenisaS.
DenisaS. 03 dec 2014, 18:08

Aceasta e una din tavite

Poza mea pentru reteta:
DenisaS.
DenisaS. 03 dec 2014, 18:07

Nu ma am la decorat...

Poza mea pentru reteta:
Daniela B
Daniela (Daniela B) 06 iul 2014, 09:56

Mmmmmm e foaaaarte buna, chiar e mai buna si ca acea din magazine!!!!Are un gust minunat, doar că eu n-aveam zahăr pudră și am zbătut albușul cu zahăr obișnuit, și biscuiții îs cu puțin cîrț )), iar receta e chiar de nota 10 !!! Data viitoare o sa fac cu zahăr pudră!!! Lena mulțumesc pentru  receta atît de simplă, dar în același timp atît de bună!!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Crini
Crini 08 mai 2014, 18:43

Lalena mulțumim pt site si Rețetele tale minunate!!

foarte bune au iesit turtele la fel ca toate Rețetele ce le-am incercat

Poza mea pentru reteta:
cdianac
cdianac 11 ian 2014, 14:49

Multumesc foarte mult pentru reteta, sunt absolut minunate. Cu mult mai bune decat tot ce se gaseste in oras. Se fac usor, ies destule si sunt sanatoase, ceea ce conteaza cel mai mult.

Eu am facut glazura din 2 albusuri cu 2 pahare de zahar pudra, sa fiu sigura ca ajunge :) S-a intarit perfect, le-am pus un minut inapoi in cuptor dupa ce le-am uns dar nu cred ca era necesar, se intareau si fara. Multumim foarte mult!

Poza mea pentru reteta:
Arata toate comentariile