Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat

Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat

Sau "Turta dulce a copilariei" cum i-a spus Codruta, inspiratia mea pentru aceasta reteta. Sa va spun sincer nu planificam sa fac reteta, dar cum mi-au dat ochii peste ea nu am putut sa ma linistesc pana n-am incercat-o.

Si bine am facut, chiar este turta dulce adevarata - textura, aroma, culoarea, gustul - toate sunt exact ca la carte, o turta dulce perfecta si moale, si ce este mai important - de casa...

Eu m-am indragostit de acest gust si cu siguranta este la ora actuala reteta de turta dulce pe care o voi face cu siguranta si in continuare.

Ingrediente

Zahar
260 g
+1 lingura pentru caramelizare
Apa clocotita
125 ml
Oua
1 buc
+1 albus pentru glazura
Unt
50 g
Faina alba
480 g
Scortisoara
1 lingurita
Nucsoara
0.25 lingurite
Ghimbir
0.25 lingurite
Ienibahar macinat
0.25 lingurite
+coriandru si piper - optionale toate, puneti dupa gust si preferinte
Zahar pudra
1 pahar
pahar de 250ml
Bicarbonat de sodiu
0.5 lingurite

Pasi de urmat

Pas 1

Intr-o cratita mica puneti 1 lingura de zahar si il topiti la foc incet, pana se caramelizeaza si devine maroniu inchis - aveti grija sa nu-l ardeti prea tare.

Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat - Pas 1
Pas 2

Turnati peste el 125ml de apa clocotita fierbinte(nu va speriati daca va face putin zgomot la inceput) si amestecati pana se topeste tot zaharul ars.

Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat - Pas 2
Pas 3

Adaugati in cratita cele 260g de zahar...

Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat - Pas 3
Pas 4

...si mirodeniile macinate, amestecati pana se topeste zaharul si siropul din cratita aproape incepe sa fiarba - dar nu trebuie sa clocoteasca!

Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat - Pas 4
Pas 5

Luati oala de pe foc si adaugati in ea 150g de faina.

Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat - Pas 5
Pas 6

Amestecati bine cu un tel sa nu fie cocoloase - lasati la o parte acest amestec aproximativ jumate de ora sa se racoreasca bine. Puteti chiar sa-l treceti intr-un bol ca sa se raceasca mai repede.

Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat - Pas 6
Pas 7

In restul de 330g de faina adaugati 0.5 lingurita de bicarbonat de sodiu.

Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat - Pas 7
Pas 8

Peste faina adaugati untul topit si racorit, oul si amestecul de caramel cu faina din cratita.

Amestecati bine cu o lingura sau spatula sa se lege si incorporeze faina.

Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat - Pas 8
Pas 9

Apoi il treceti pe masa presarata cu faina si framantati putin pana se uniformizeaza.

Va iese un aluat destul de placut, foarte putin lipicios.

Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat - Pas 9
Pas 10

Il taiati in bucatele mici, cam de marimea cat o nuca.

Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat - Pas 10
Pas 11

Formati bilute din ele si le aranjati pe o tava de cuptor asternuta cu hartie de copt.

Le coaceti la cuptor preincalzit la 200 grade timp de 10 minute - aveti grija sa nu le tineti prea mult, se vor intari.

Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat - Pas 11
Pas 12

Cat se coace turta, faceti repede o glazura - se bate spuma alba un albus de ou, si se adauga cate putin si treptat 1 pahar de zahar pudra. Trebuie sa obtineti o glazura de albus mai densa si groasa, asa si trebuie daca vreti sa se usuce bine pe turta.

Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat - Pas 12
Pas 13

Scoateti din cuptor turta, observati ca va creste frumos si bine, sigur este coapta daca are fundul/baza rumenita.

Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat - Pas 13
Pas 14

Am impartit in 2 boluri mai mari turta(cat este fierbinte!) si am turnat peste ele glazura(ochiometric am masurat sa fie cam jumate din glazura totala in fiecare bol).

Se amesteca usor cu o lingura sau se scutura bine, acoperind bolul cu capac.

Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat - Pas 14
Pas 15

Ca sa se usuce le-am scos inapoi pe tava acoperita cu hartie de copt.

Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat - Pas 15
Pas 16

Glazura se usuca foarte repede, asa ca in jumate de ora, dupa ce s-a mai racorit si turta puteti deja s-o gustati si serviti.

Bineinteles ca cea mai buna este racita bine, cam la 1-2 ore dupa copt.

Pofta Buna!

Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat - Pas 16

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (1 tava mare de cuptor)
Timp de preparare: 15 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (6 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

LicaStar
Lica (LicaStar) 18 Dec 2013, 14:02

Ce bine arata, exact ca cei pe care ii cumparau parintii de la magazine din R.Moldova ("preaniki", cum le spuneam noi). Cred ca si gustul e la fel, dupa cum sunt descrisi. Trebuie sa-i incerc neaparat. Bravo,Lena!!!!

Clarutza
Clarutza 18 Dec 2013, 17:44

Iti multumesc din tot sufletul pentru aceasta reteta!Chiar vroiam sa fac turta dulce si sunt sigura ca sunt EXCELENTE ca de altfel toate retele tale!Sarbatori fericite draga mea Lena!

Nota mea pentru reteta:
LicaStar
Lica (LicaStar) 18 Dec 2013, 18:05

  Raman la aceasta reteta de turta dulce, pentru ca e testata chiar azi. Mi-am notat-o in carnetul cu retete ca sa-mi fie la indemana oricand.

Nu am apucat sa-i fac glazura pentru ca il trezeam pe piticul meu si faceam mare galagie cu mixerul. Dar data viitoare "le imbrac" in alb si le pun si nuca maruntita in coca. Sunt super de bune, recomand sa le faceti cu incredere. Multumesc mult, Lena!

Poza mea pentru reteta:
irinamaria
Irina (irinamaria) 19 Dec 2013, 05:36

Lena, crezi ca dupa ce le scot din cuptor si le ung cu albusul batut, le pot pune inapoi in cuptor ca sa se coaca putin albusul? Recunosc ca arata exact ca turta dulce de pe vremuri si sunt sigura ca sunt  cel putin la fel de gustoase, dar eu am o problema cu albusul crud. Sa stii ca desi nu prea particip la discutii folosesc retetele tale cu mult succes. Multumesc!

lena
Elena (lena) Irina (irinamaria) 19 Dec 2013, 10:32

Sigur Irina poti sa le mai pui la cuptor pentru 3-4 minute, ai grija sa nu le usuci prea tare.

Multumesc de apreciere!

viatainroz
viatainroz 20 Dec 2013, 22:39

am incercat reteta, e super buna, dar la mine nu s-a intarit glazura alba, de ce oare? au ramas lipicioase 

lena
Elena (lena) viatainroz 21 Dec 2013, 10:26

Glazura nu se intareste din 3 motive:

- nu le-ai glazurat imediat fierbinti din cuptor

- ai pus putin zahar in albus

- umiditate crescuta in bucatarie

Clarutza
Clarutza 22 Dec 2013, 22:35

Am facut si eu aceasta reteta de turta dulce si au iesit super bune,doar ca nu mi-a ajuns glazura si am topit niste ciocolata si le-am dat prin ea .Dar si acestea din urma sunt super gustoase!Multumesc inca o data pentru reteta!

Poza mea pentru reteta:
Clarutza
Clarutza 22 Dec 2013, 22:38

Si acestea sunt cele cu ciocolata!

Poza mea pentru reteta:
cdianac
cdianac 11 Jan 2014, 14:49

Multumesc foarte mult pentru reteta, sunt absolut minunate. Cu mult mai bune decat tot ce se gaseste in oras. Se fac usor, ies destule si sunt sanatoase, ceea ce conteaza cel mai mult.

Eu am facut glazura din 2 albusuri cu 2 pahare de zahar pudra, sa fiu sigura ca ajunge :) S-a intarit perfect, le-am pus un minut inapoi in cuptor dupa ce le-am uns dar nu cred ca era necesar, se intareau si fara. Multumim foarte mult!

Poza mea pentru reteta:
Crini
Crini 08 May 2014, 18:43

Lalena mulțumim pt site si Rețetele tale minunate!!

foarte bune au iesit turtele la fel ca toate Rețetele ce le-am incercat

Poza mea pentru reteta:
Daniela B
Daniela (Daniela B) 06 Jul 2014, 09:56

Mmmmmm e foaaaarte buna, chiar e mai buna si ca acea din magazine!!!!Are un gust minunat, doar că eu n-aveam zahăr pudră și am zbătut albușul cu zahăr obișnuit, și biscuiții îs cu puțin cîrț )), iar receta e chiar de nota 10 !!! Data viitoare o sa fac cu zahăr pudră!!! Lena mulțumesc pentru  receta atît de simplă, dar în același timp atît de bună!!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
DenisaS.
DenisaS. 03 Dec 2014, 07:04

Buna dimineata! O intrebare... aluatul se poate intinde in foaie si mai apoi sa fie decupata in diferite forme? :) Nu vreau sa dau gresi pt ca stiu cat de bun e rezultatul final, de aceea intreb. O zi superba si felicitari pt toata munca depusa si devotament!

lena
Elena (lena) DenisaS. 03 Dec 2014, 07:06

Cred ca se poate si asa, s-ar putea sa nu-si pastreze perfect forma.

DenisaS.
DenisaS. 03 Dec 2014, 09:24

Dupa ce sunt gata o sa pun o poza :) nu ies asa plate dar sunt superbe! Am adaugat inca 50g de faina pt o consistenta mai crescuta.

DenisaS.
DenisaS. 03 Dec 2014, 18:07

Nu ma am la decorat...

Poza mea pentru reteta:
DenisaS.
DenisaS. 03 Dec 2014, 18:08

Aceasta e una din tavite

Poza mea pentru reteta:
DenisaS.
DenisaS. 03 Dec 2014, 18:09

Si a2a tavita :) sa mi se ierte nepriceperea cu decoratul... :)

Poza mea pentru reteta:
violeta 1
violeta 1 29 Jan 2015, 14:59

Acum le am terminat de facut .Nu sunt chiar convinsa....le am gustat calde si pareau crude ,dar mi a fost frica sa le mai las ptr.ca erau crescute si deja un pic arse dedesupt........Si glazura ..nu stiu daca asa trebuie sa fie?nu s au acoperit uniform....sunt f frumoase asa dar nu cred ca asa trebuie sa arate.....Astept sa se raceasca poate ca reci sunt ok.Oricum daca nu sunt bune am sa mai incerc poate ca am gresit eu ceva.

Nota mea pentru reteta:
violeta 1
violeta 1 29 Jan 2015, 17:14

...

Poza mea pentru reteta:
Capsunica
Capsunica 02 Feb 2015, 20:02

Tocmai am facut cea mai buna turta dulce eveeer! Multumesc Lena pt reteta! De cateva sapt tot fac din retele tale si imi ies toate foarte gustoase! Imi place de tine si pasii sunt foarte bine explicati cat si o incepatoare ca si mine in ale gatitului se poate descurca! Multumesc!😘

Nota mea pentru reteta:
timotei
timotei 27 Feb 2015, 08:04

Lena nu se pune praf de copt sau bicarbonat? 

lena
Elena (lena) timotei 27 Feb 2015, 08:26

Da, uite ca la ingrediente l-am uitat, voi corecta. La pasul 7 am scris de bicarbonat.

IonescuMariana234
Ionescu Mariana (IonescuMariana234) 06 Sep 2016, 23:49

Buna reteta,am incercato dar singura chestie ca nu au iesit la fel la culoare in interior si nu inteleg de ce?MULTUMESC DE RETETA CHIAR ESTE SUPER.

Eu le am facut cu ciocolata.

Nota mea pentru reteta:
luminitaiasi
luminitaiasi 02 Jan 2017, 20:02

Am mai facut reteta de cateva ori si a fost grozava. Dar acum a iesit chiar "ca la carte"! Exact ca si cele din comert, dar cu arome de nedescris! Nu mi-a iesit niciodata glazura, dar, de data asta, am pus tava la cuptor si au prins o crusta foarte buna, sub care au ramas moi. Am facut din start mai multe portii si nu m-am inselat. Desi ma ingrozesc sa stiu cat zahar contin, pentru ca e vorba de Sarbatori, strumfii au cam "scapat" in ele si au mancat cantitati de care nu mai pomenesc aici :).

luminitaiasi
luminitaiasi 02 Jan 2017, 20:02

Poza mea pentru reteta :)

Poza mea pentru reteta:
luminitaiasi
luminitaiasi 02 Jan 2017, 20:04

Inca o poza. De data aceasta am incercat si forme, nu doar mingiute.

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) luminitaiasi 04 Jan 2017, 19:47

Ooo, ce frumos! Este si preferata noastra, inteleg entuziasmul :) Sa va fie de bine si merci mult de poze!

luminitaiasi
luminitaiasi 04 Jan 2017, 20:38

Si tie La multi ani! Si, normal, la cat mai multe retete! Am facut o multime de retete de-ale tale si doar una-doua nu au iesit, pana acum. Spor la bucatarit!

Ginger12
Ginger12 20 Dec 2018, 21:13

Maine o sa incerc si eu sa fac pentru prima data aceasta reteta😊

As avea o intrebare: vreau sa fac compozitia si sa coc doar jumatate din cantitate. Pot sa pastrez restul compozitiei la frigider timp de 2 zile si sa le coc atunci?

Multumesc! Revin maine cu poze!

lena
Elena (lena) Ginger12 20 Dec 2018, 21:14

Nu stiu sigur, nu am incercat, dar cred ca ar merge😉

Ginger12
Ginger12 24 Dec 2018, 15:01

Au iesit foarte bine si sunt tare gustoase!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Geanina R
Geanina R 09 Dec 2019, 14:02

Bună ziua,

Cât timp pot fi păstrate?

Ne putem apuca din timp, pentru Crăciun?

Mulțumesc! 🙂

lena
Elena (lena) Geanina R 09 Dec 2019, 14:05

Stau si 5-7 zile, poate se mai topeste glazura de la umezeala, dar asta daca nu se mananca, la cat de bune sunt😃

Geanina R
Geanina R Elena (lena) 09 Dec 2019, 14:07

Mulțumesc mult!

PS. Le ascund!!! 😉