Prajitura "Alba ca Zapada"

O prajitura perfecta pentru a incheia anul 2013 - ultima reteta pentru anul acesta!

Cu aceasta ocazie vreau sa va urez dragi utilizatori La Multi Ani! Va multumesc pentru fidelitate, sustinere, comentariile obiective - toate ma motiveaza sa lucrez in continuare, ma inspira si ajuta mult in procesul de lucru. Revenim in 2014 cu forte si idei noi, sunt sigura ca toate o sa va placa!

Referitor la prajitura, reteta este in lucru de 2 ani, pe parcurs am incercat vreo 3 variante, chiar aici pot sa spun la sigur ca este o reteta supertestata.

Acum m-am gandit sa combin foile de la tortul Smetannik(pt ca sunt foarte gustoase, fragede si se prepara fara amoniu) cu crema clasica - si am nimerit fix la tinta. Este o prajitura foarte fina, aromata cu un gust complet. Recomand cu incredere, puteti sa faceti si tort in asa combinatie de crema cu foi, va fi super.

Ingrediente

Smantana
200 g
smantana simpla fermentata
Praf de copt
2 lingurite
Oua
2 buc
Unt
3 linguri
pentru aluat - sa fie topit si racorit
Zahar
200 g
Faina alba
500 g
+7 linguri pentru crema
Lapte
1 l
Unt
200 g
unt moale, la temperatura camerei - pentru crema
Zahar pudra
150 g
Lamaie
1 buc
puteti pune si 2, dupa gust
Ulei de floarea soarelui
2 linguri

Pasi de urmat

1

Preparati aluatul conform cu pasiii 1-7 de la Reteta de Tort Smetannik.

2

Se imparte in 3 bucati egale si formati din ele niste bile de aluat.

3

Taiati 3 bucati de hartie de copt - exact dupa dimensiunea tavii de cuptor.

Presarati pe hartie putina faina si intindeti fiecare bila de aluat direct pe hartia de copt - o intindeti atent cu facaletul asa ca sa vina perfect pana aproape de margini - cam 1 cm lasati pentru borduri.

4

Trageti de hartie si mutati foaia in tava de cuptor. Metoda cu hartia de copt va scuteste de multe chinuri cu intinderea aluatului, asa ca recomand.

La fel faceti si celelalte 2 foi - cat timp se coace una din ele, o pregatiti pe urmatoarea.

5

Se coc la cuptor preincalzit la 200 grade timp de aproximativ 10 minute - sau pana incep sa se rumeneasca usor marginile.

6

La fel se coc toate 3 foile, lasati sa se racoreasca.

7

Acum putem sa ne apucam de crema.

Dizolvati cele 7 linguri de faina cu aproximativ 1 pahar de lapte, amestecati bine sa nu fie cocoloase.

8

Restul de lapte se pune la fiert, cand incepe sa fiarba faceti focul mic si adaugati atent laptele cu faina, de la pasul anterior.

Amestecati continuu cu telul sa nu fie cocoloase. Lasati cam 10 minute la fiert, pana se ingroasa.

Puneti la o parte acest amestec de lapte cu faina, sa se raceasca complet(chiar ar fi bine sa-l faceti inainte sa va apucati de copt foile).

9

Untul se bate bine cu zaharul pudra si coaja rasa de la o lamaie.

Apoi adaugati cate 1-2 linguri din crema de lapte cu faina, treptat - bateti bine crema dupa fiecare repriza.

10

Dupa ce incorporati toata crema adaugati zeama de lamaie.

La mine parca avea tendinta sa se taie putin crema de la sucul de lamaie, asa ca nu am insistat s-o amestec prea mult.

11

Impartiti crema ochiometric cam in 2 cantitati, ungeti foile - foaie1+crema+foaie2+crema+foaie3 - dar puteti lasa 3-4 linguri pentru ornare deasupra.

Prajitura se poate orna deasupra simplu cu zahar pudra sau unge cu cateva linguri de crema si presarat nuca de cocos.

12

Lasati-o sa se patrunda bine la rece, peste noapte este cel mai bine(acoperita cu folie de plastic).

Portionati si savurati:)

Pofta Buna!

Cantitate: 2 kilograme (o tava mare de cuptor)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Publicata:
Nota: 5 (3 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 26

cdianac
cdianac 27 iul 2015, 15:36

In scurt timp e gata prajitura mea

Legat de crema, vreau sa va spun cum fac eu si nu mi s-a taiat niciodata! Zeama de lamaie o pun in crema fiarta si racita foarte bine, nu in unt. Apoi, eu pun untul peste crema fiarta si nu invers. Nu mai frec untul cu zahar pudra, cine vrea poate pune mai mult zahar in crema fiarta. Incercati asa si o sa vedeti ca nu se taie. Dar, unul din secrete este sa fie FOARTE RECE crema, nu calduta, nici macar la temperatura camerei. Eu, pentru siguranta, o las la frigider inainte de a o amesteca cu untul (care e la temperatura camerei, sa se poata amesteca usor).

Charlie
Charlie 09 iun 2015, 13:16

Draga mea Lena, draga mea! 

Aceasta prajitura a fost numita (nu stiu de catre cine) in mod absolut original, Prajitura!  cu toate neajunsurile unui nume fara .. nume, te asigur ca este foarte buna! Este o reteta veche .. este la mine de vreo .. treizeci de ani.

PRAJITURA 

FOAIA:

1/ 4 kg. de faina

100 gr. de unt (sau margarina)

1 ou

1 lingurita amoniac (alimentar)

1 pahar cu lapte (100 gr)

2 linguri de zahar

Se amesteca bine totul, se imparte in trei parti egale si se coc pe rand pe fundul unei tavi (cam 20 de minute la foc mic).

CREMA:

200 gr. de unt

200 gr. de zahar pudra

1/ 2 l de lapte

3 linguri de faina

1 baton de vanilie (sau 3-4 pachetele de zahar vanilat).

Se freaca spuma untul cu zaharul. Laptele se imparte in doua: o parte se fierbe cu vanilia, cealalta se amesteca cu faina pana se face ca o scrobeala, se adauga la laptele fierbinte si se fierb impreuna pana se face ca o crema groasa. Dupa  si ce s-a racit, se amesteca cu crema de unt si se umplu foile.

Se poate face cu lamaie, in loc de vanilie. Coaja rasa si zeama de la o lamaie se inglobeaza incet in crema, sa nu se taie. In rest, se procedeaza la fel

Eu o prefer cu lamaie, este foarte racoroasa.

Iti multumesc din nou draga Lena si, mult spor iti doresc!

aurash13
aurash13 13 apr 2015, 11:54

buna lena,la foi se pune si ulei sau doar unt?la foile pt tort e trecut si ulei...

lena
Elena (lena) aurash13 13 apr 2015, 13:45

Da, si ulei, voi corecta si aici, multumesc :)

lena
Elena (lena) 16 apr 2014, 08:35

Da, sunt suficiente. S-ar putea sa fie foile mai groase, sa fiti atenta cand le intindeti, mai bine ce este in plus mai faceti o foaie.

Emir
Emir 25 ian 2014, 22:25

Ok scuze

Emir
Emir 25 ian 2014, 19:16

Buna

cit zahar  se pune la crema, pentruca in ingrediente scrie 200 g dar la aluat se foloseste 200 asta nam inteles

nicole64
nicole frotey (nicole64) 22 ian 2014, 13:58

tiki

temperatura nu trebuie sa fie exacta. Cam aceeasi.Crema de faina,zahar si lapte sa fie atat de rece cit sa nu topeasca untul,iar untul sa fie scos din frigider macar cu o ora inainte.Fac crema de Alba ca zapada in acest fel de ani de zile si nu mi s-a taiat niciodata.Inainte o faceam si eu dupa reteta traditionala si pentru ca se taia am shimbat modul de preparare.Daca crema de faina e prea rece se intareste untul si se formeaza cocoloase mici care nu se desfac usor.Irinamaria a facut-o intr-un fel asemanator si a avut un bun rezultat.Eu amestec zaharul cu faina de la inceput pentru ca in felul acesta nu se formeaza cocoloase.insa e bine si cum a procedat ea.O zi buna. 

tiki
tiki 22 ian 2014, 09:12

Da,si daca nu nimeresti temperatura = (egal) TĂIERE.

nicole64
nicole frotey (nicole64) 22 ian 2014, 02:15

Buna Lena.Sunt noua pe blogul tau si in primul rand tin sa te felicit pentru tot ce faci.Se vede ca pui mult suflet.As vrea sa iti explic modul meu de a prepara crema de la Alba ca zapada daca imi permiti.Uite cum fac eu si nu se taie niciodata!!

Amesteci faina cu zaharul(in felul acesta nu se formeaza cocoloase).Adaugi laptele si amesteci bine. Fierbi amestecul pe focul mic pana se ingroasa si se da la rece. Dupa ce s-a racit( dar nu rece ca de la frigider),adaugi untul sau margarina taiat bucatele care trebuie sa aiba cam aceeasi temperatura si consistenta cu crema de faina (foarte important) si o amesteci cu mixerul pana devine spumoasa adaugand treptat zeama de la o lamaie si un praf de zahar vanilat. E mult mai simplu de facut si fara gres!! Eu folosesc untul President.Se preteaza cel mai bine la creme. 

Nota mea pentru reteta:
irinamaria
Irina (irinamaria) 11 ian 2014, 21:20

Am facut prajitura asta saptamana trecuta. A fost foarte usor de facut iar rezultatul delicios. Am simplificat putin crema: am adaugat zaharul (tos) in timp ce fierbea faina cu laptele iar untul dupa ce s-a racorit putin crema. Nu am avut probleme cu taiatul cremei, totul a iesit super. Multumesc, Lena!

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile