Branza de vaci din lapte fiert

Branza de vaci din lapte fiert

Avand abonament la lapte de la tara, intotdeauna il fierb. Daca imi ramane fac din el branza de vaci. Imi comvine ca laptele sa fie fiert deoarece nu stiu ce vaca e….etc. Am calculat si ca pret nu iesi mai bine ca in comert, dar stii din ce e facuta. Imi convine si faptul ca se poate congeala. Am luat odata o galetusa cu br.de vaci si nu am folosit-o pe toata si restul am congelat. Cand am scos-o si s-a dezghetat, era lapte. Eu fac si crema de branza (adaugand smantana si verdeata) si nu mai cumpar. Eu o fac mai tare, mai ferma, ca la nevoie sa o pot subtia.

Ingrediente

Lapte
2 l
Lamaie
2 buc

Pasi de urmat

Pas 1

 Acesta este necesarul.Deci laptele sa fie fiert.

Branza de vaci din lapte fiert - Pas 1
Pas 2

Il pui pe soba sa se INCALZEASCA si cand e caldut, adaugi sucul de lamaie. La inceput de la o lamaie si jumatate si daca mai e nevoie si cealalta jumatate.

Branza de vaci din lapte fiert - Pas 2
Pas 3

   Miscati oala-cratitu, usor, NU mestecati. Veti observa cum laptele se aduna, se separa. Lasam pana vedem ca e fierbinte bine, sa nu clocoteasca . Gustul de lamaie nu se simte deloc.

Branza de vaci din lapte fiert - Pas 3
Pas 4

      Il strecuram printr-o sita f. deasa sau prin tifon. Apoi legam tifonul cu o ata-sfoara si atarnam “saculetul” de ceva. Eu l-am pus deasupra chiuvetei,atarnat de baterie.(sau pe coada de la matura deasupra vanei).Am postat asa sa nu scriu atatia pasi.

Branza de vaci din lapte fiert - Pas 4
Pas 5

   Se lasa 2-3 ore, depinde cat de tare o doriti. Eu o las mai mult sa fie mai uscata, tare. Cand e gata desfac saculetul o adun si o pun intr-o punga in congelator si o scot de cate ori am nevoie. Daca vreau sa fac crema de branza adaug verdeata (marar,patrunjel) si smantana.

Branza de vaci din lapte fiert - Pas 5
Pas 6

  Si gata,aceasta este branzica mea de vaci.

 Sper sa o faceti si voi si sa va placa.

POFTA  BUNA !

Branza de vaci din lapte fiert - Pas 6

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 400 g
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 20 min
Data publicarii:
Colectii: Creme diverse, Branza

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

lena
Elena (lena) 27 Jun 2014, 08:54

Buna metoda, si presupun ca nu este nici acra branza. Chiar ma gandeam sa iau lapte din ala integral dar imi era putin frica sa fac din el nefiert branza. O sa icnerc si eu neaparat, te pup si merci de reteta!

ira
ira 27 Jun 2014, 14:11

Nu am inteles cat tinem laptele pe foc? Adica incalzim, apoi punem lamaia si se specifica sa nu clocoteasca...si cat sta pe foc pana incepe sa clocoteasca si apoi strecuram? Da din lapte de comert ar merge astfel de branzica? ;)

multumesc

timotei
timotei 27 Jun 2014, 15:01

Ira merge si din comert, eu am facut ,dar din pacate numi place ,e un pik acrisoara pt mine

viatainroz
viatainroz 27 Jun 2014, 15:04

@Ira, merge ci su lapte din comert. Iar pe foc il lasi cateva min , ca el imediat se branzeste. eu tot asa fac pt copilasii mei 

tiki
tiki 27 Jun 2014, 18:23

Da,merge si cu lapte din comert,dar sa fie mai gras. Nu ma pricep deloc la procentele din comert ca nu am cumparat niciodata. Pe soba dupa ce e caldut,adaugi sucul de lamaie si la foc mic cam 5 minute,dar vezi, ca se separa,asa ca in poza. Misti vasul. Nu,nu e acra branza deloc. O vecina de-a mea pune otet in loc de lamaie, dar eu nu am incercat niciodata. Eu asa fac de cand ma stiu. Ee,acuma incercati o data, si Ira,daca lasi mai mult pe soba iti va iesi mai putina branza si mai gumoasa. De aruncat nu se arunca. Nu e nici o filozofie, e asa de simplu. Succes.

tiki
tiki 27 Jun 2014, 18:31

Revin. Am uitat sa va spun ca din 2 l. de lapte,ies intre 300-350 gr. branza in cel mai fericit caz. Cateodata imi iese si mai putin, dar ptr. mine suficient. Deci e nevoie de 6 l lapte ptr.1 kg.branza. (Si eu iau laptele f.ok,cu 2,50 l.= 15 lei,6 l.) Si in comert e cam acelasi pret kg.de branza, dar mie imi imi convine ca am laptele si stiu din ce e facut.

RuxandraIrina
RuxandraIrina 18 Jul 2014, 09:59

Eu am incercat cu lapte de bivolita si a iesit o delicioasa branza de vaci ...de bivolita. :)

Si, tot legat de laptele de bivolita: dupa ce il fierb si se raceste obtin mult caimac foarte gras. Bunica mea folosea caimacul de la laptele de vaca in loc de "creamer" la cafea dar, cum spuneam, cel de bivolita e gretos de gras. Aveti vreo idee la ce l-as putea folosi?