Galeta "Ratatouille"

Asteptam acest sezon de dovlecei si vinete pt a testa galeta tare laudata pe multe bloguri - pe langa faptul ca este simpla si buna pt vegetarieni/post(si nu numai) este extraordinar de frumoasa si gustoasa. Aluatul crocant, legumele aromate si fragede, efectiv se topeste in gura si mai cere si urmatoarea bucata :)

Recomand s-o incercati neaparat, eu am fost sceptica pana am gustat din ea - abia atunci mi-am dat seama ca laudele au fost chiar pe merit. Inclusiv si sotul a apreciat-o mult,  in 2 am terminat-o practic in cateva ore. La ultimul pas aveti si o sectiune, eu zic destul de relevanta :)

Ingrediente

Ulei de floarea soarelui
75 ml
Apa clocotita
75 ml
Faina alba
200 g
Sare
0.5 lingurite
Vinete
1 buc
Dovlecei
1 buc
Rosii
3 buc
Ardei gras
0.5 buc
Ceapa (mica)
1 buc
Usturoi(catei)
2 buc
Patrunjel verde
2 buc
2 fire
Ulei de masline
2 linguri
Ierburi de provence
0.5 lingurite
optional

Pasi de urmat

1

Intr-un bol amestecati apa fierbinte cu uleiul si un varf de cutit de sare.

2

Adaugati faina si amestecati aluatul cu o lingura.

3

Apoi il framantati putin cu mainile, sa se uniformizeze. Chiar daca este uleios, nu va speriati, asa e si normal, ca doar contine ulei.

Lasati sa se odihneasca vreo 20-30 de minute.

4

Dupa acest timp observati ca aluatul se mai inmoaie si lasa putin ulei - presarati putina faina pe masa si il mai framantati putin, apoi lasati la o parte pana pregatiti legumele.

5

Cat aluatul se odihneste prima si a 2-a oara pregatim legumele.

Mai intai facem un sos de legume:

- intr-un bol mic puneti 1 rosie, jumate de ardei, 1 ceapa mica, 2 catei de usturoi, patrunjel si putina sare.

6

- facem piure din ele cu blenderul, potriviti de sare dupa gust.

7

Dovlecelul, 2 rosii si vanata se taie felii subtiri.

8

Felile de vinete le prajiti putin, pe gratar sau tigaie - eu le-am facut simplu, fara ulei.

Dovlecelul si rosiile se lasa crude.

9

Aluatul se intinde cu sucitorul si il puneti intr-o tava - aveti grija sa aveti bordurile putin mai mari lasate.

10

Puneti sos din abundenta peste aluat.

11

Si incepeti sa aranajati in evantai, alternativ, feliile de rosii, dovlecei si vinete pregatite anterior.

12

Cam asa arata ale mele gata aranjate - le stropiti cu putin ulei de masline, presarati un pic de sare si daca aveti ierburi de provence uscate.

13

Trageti bordurile putin peste legume, ca in poza.

Puneti tava la cuptor preincalzit la 200 grade pentru 40-45 de minute.

14

Dupa ce se rumeneste frumos, o scoateti din cuptor si lasati macar o ora sa se patrunda.

15

Este la fel de buna calda si rece, aluatul este crocant, legumele foarte bine facute si aromate.

Pofta Buna!

Cantitate: 500 grame (6-8 portii)
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Publicata:
Nota: 5 (2 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 12

Carmen Mistreanu
Carmen Mistreanu 25 aug 2016, 15:07

Neasteptat de buna! Multumim de reteta!

adyna
adyna 14 iul 2014, 23:29

wow arata super

stiuca
stiuca 14 iul 2014, 09:43

Merii ,cu privire la lasarea aluatului .

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 13 iul 2014, 12:21

Daca o lasi sa se odihneasca bine dupa pasul 4 se intinde mai usor si nu este asa elastica :) Ma bucur ca v-o placut!

tiki
tiki 13 iul 2014, 12:04

Buna. Ieri a fost ziua Ratatouillor. Hahaha. Am facut si aceasta Galeta si cea "Improvizata". Toate din cauza ca am avut si dovlecel galben. Eeee, acest aluat minunat, mi-a cam dat de furca. Era asa elastic, il intindeam pe marginea tavii si se strangea. Abia am reusit sa-l trag putin peste si noroc ca nu s-a rupt. Nu stiu ce a fost cu mine de am uitat de poze. Arata asa de bine in tava si nu am pozat, apoi ne-am apucat de mancat si cand a mai ramas numai aceasta felie mi-am amintit si am pozat-o. Tare mult ne-a placut. Multumesc de tot. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
stiuca
stiuca 12 iul 2014, 21:08

 Dupa o operatie de fiere este IDEAL ,si o sa trecem la fapte 

Issa
Issa 11 iul 2014, 20:54

Buna Lena ce diametru are tava ta?

lena
Elena (lena) Issa 11 iul 2014, 21:57

Are 30cm.

violeta.nuky
violeta.nuky 11 iul 2014, 14:42

Lena, spune-mi te rog, dovlecelul se face bine in modul asta sau ramane cam crud?Cu stima, Violeta

lena
Elena (lena) violeta.nuky 11 iul 2014, 14:45

Irina, este cam acelasi aluat, doar ca fara praf de copt, la fel e crocant si fraged.

Violeta, toate legumele, inclusiv dovlecelul sunt moi si bune.

irina stefania
irina stefania 11 iul 2014, 13:36

Buna , Lena ! Am invatat  de la tine acest aluat minunat si il folosesc des cu diverse umpluturi. Am observat insa ca de data aceasta nu ai mai pus praf de copt. Iese mai bine asa ? Abia astept sa -l fac si cu aceasta umputura . Toate cele bune iti doresc ! 

tiki
tiki 11 iul 2014, 13:05

Lena , eu cred că ţie-ţi arde de joacă. Eu nu mai prididesc. Am nişte musafiri, mâine-poimâine si deja meniul e făcut si apari tu cu alte minunaţii. Am tot necesarul, dar timpul imi joaca feste. EŞTI O SCUMPĂ.   Te pup.

Arata toate comentariile