Vinete gratinate cu sos de rosii si cascaval (Melanzane alla Parmigiana)

Vinete gratinate cu sos de rosii si cascaval (Melanzane alla Parmigiana)

In acest sezon plin de legume naturale si aromate tot mai mult vreau sa experimentez mancaruri cu legume fara carne. Si cea mai buna inspiratie este bineinteles bucataria italiana, stiam mai demult de acest fel de mancare si tot imi ziceam ca ii va veni si lui timpul.

Asteptarile mi-au fost mari si nu m-am dezamagit, ba chiar am reusit sa-mi uimesc sotul - care a cam strambat din nas la inceput, cand i-am zis ca nu are carne. Intr-adevar este o mancare foarte gustoasa, aromata, frageda, cu gust intens de cascaval, rosii si vinete.

Bineinteles este perfect sa folositi aici mozzarella si parmezan, dar chiar daca va stramba un italian din nas - puteti sa le inlocuiti cu un cascaval mai moale, impreuna cu ceva branza veche si tare, rasa marunt.

Ingrediente

Vinete
3 buc
Rosii
5 buc
aproximativ 1 kg
Mozzarella
300 g
Parmezan ras
100 g
Ulei de masline
50 ml
Sare
1 lingurita
Busuioc uscat sau verde
1 lingurita
mai puteti adauga si jumate de lingurita de oregano
Usturoi (catei)
2 buc

Pasi de urmat

Pas 1

Vinetele se taie felii pe lung sau rondele, se ung cu putin ulei.

Daca vreti, le puteti lasa inainte in apa cu sare sa mai lase din zeama amara, apoi sa le stergeti bine cu un servetel. Eu nu am facut-o, si din motive de comoditate, dar si la gust mi se pare oke, nu sunt amare deloc.

Vinete gratinate cu sos de rosii si cascaval (Melanzane alla Parmigiana) - Pas 1
Pas 2

Apoi le rumeniti pe o tigaie simpla sau grill.

Vinete gratinate cu sos de rosii si cascaval (Melanzane alla Parmigiana) - Pas 2
Pas 3

Rosiile le-am crestat cu cutitul si am turnat peste ele apa clocotita. Am lasat 1 minut apoi le-am scos coaja si le-am taiat cubulete mici.

Eu as pune chiar vreo 7-8 rosii pe viitor, sa fie sos mai mult.

Vinete gratinate cu sos de rosii si cascaval (Melanzane alla Parmigiana) - Pas 3
Pas 4

Incalziti intr-o tigaie uleiul de masline.

Vinete gratinate cu sos de rosii si cascaval (Melanzane alla Parmigiana) - Pas 4
Pas 5

Puneti rosiile cubulete si le fierbeti la foc mic 15-20 de minute.

Vinete gratinate cu sos de rosii si cascaval (Melanzane alla Parmigiana) - Pas 5
Pas 6

La urma il potriviti de sare, adaugati busuioc si eventual oregano, usturoiul pisat. Mai lasati 1 minut pe foc si stingeti aragazul.

Vinete gratinate cu sos de rosii si cascaval (Melanzane alla Parmigiana) - Pas 6
Pas 7

Si acum avand vinetele gata si sosul de rosii, putem sa montam Parmigiana.

Luati o forma adanca(a mea a fost dreptunghiulara) pentru cuptor. Pe fundul tavii puneti 2-3 linguri de sos de rosii.

Vinete gratinate cu sos de rosii si cascaval (Melanzane alla Parmigiana) - Pas 7
Pas 8

Peste sosul de rosii aranjati feliile de vinete, asa ca sa acopere perfect suprafata.

Vinete gratinate cu sos de rosii si cascaval (Melanzane alla Parmigiana) - Pas 8
Pas 9

Vinetele le ungeti iarasi cu 2-3 linguri de sos de rosii.

Vinete gratinate cu sos de rosii si cascaval (Melanzane alla Parmigiana) - Pas 9
Pas 10

Presarati mozzarella rasa si parmezan ras - aveti grija sa va impartiti cantitatile acestora in 3, pt ca vom avea 3 straturi de facut.

Vinete gratinate cu sos de rosii si cascaval (Melanzane alla Parmigiana) - Pas 10
Pas 11

In asa fel continutati sa mai puneti inca 1 strat de vinete+sos de rosii+mozzarella+parmezan - pana se umple tava.

La mine au fost suficiente 3 straturi.

Vinete gratinate cu sos de rosii si cascaval (Melanzane alla Parmigiana) - Pas 11
Pas 12

Se coace la cuptor preincalzit la 200 grade, timp de 30 de minute - pana incepe sa se rumeneasca frumos.

Dupa cuptor o lasati sa se raccoreasca foarte bine, cateva ore inainte s-o serviti - chiar si rece este mult mai buna decat fierbinte, imediat din cuptor.

Vinete gratinate cu sos de rosii si cascaval (Melanzane alla Parmigiana) - Pas 12
Pas 13

Aveti aici si o sectiune, nu stiu cand de reprezentativa este dar cu siguranta este una din cele mai bune mancaruri cu vinete gustate vreodata.

Pofta Buna!

Vinete gratinate cu sos de rosii si cascaval (Melanzane alla Parmigiana) - Pas 13

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (6-7 portii)
Timp de preparare: 35 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (6 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 25

kmonik
kmonik 09 Sep 2021, 10:28

Lena, as avea nevoie de un sfat. Vreau sa fac reteta asta pentru niste musafiri. Este ok sa o fac azi, sa o tin la frigider si sa o servesc maine la pranz?

lena
Elena (lena) kmonik 09 Sep 2021, 10:33

Perfect ar fi sa pregatesti totul dinainte, chiar si montarea, dar la cuptor s-o pui cu 1-2 ore inaintea sosirii musafirilor. Are farmec aparte acel cascaval topit cald😉

kmonik
kmonik Elena (lena) 09 Sep 2021, 10:38

Multumesc!

SimionMagda636
Simion Magda (SimionMagda636) 14 May 2019, 22:58

Asta seara a venit si randul acestei retete. A iesit foarte bun si parfumat so foarte dietetic. Nu am avut rosii crude asa ca a pus doar suc de rosii si am pus si un ardei rosu tocat pt gust. A iesit perfect

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 19 Jul 2015, 19:22

Imi cer scuze ALina pt raspunsul intarziat, sunt cu fetele la tzara si mai greu reactionez la mail-uri.

Teretic merge si fara parmezan, nu se strica sigur mancarea, acesta este doar pt un plus de gust.

Alina I
Alina I 17 Jul 2015, 17:25

E gata rețeta...aștept cu nerăbdare să văd ce gust are.

Multumesc pentru rețetele tale minunate :* .

Poza mea pentru reteta:
compy
compy 23 May 2015, 18:16

Am facut-o si eu azi, din trei vinete mai mici, Am mai adaugat niste usturoi in sos, iar vinetele le-am prajit (nu ma certati), Vasul de cuptor e din nambe, o gaselnita intamplatoare, dar cred ca e cel mai bun pentru cuptor. Se incinge bine si pastreaza caldura mai mult timp. Se poate servi mancarea direct din el, fara teama ca se raceste prea repede.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Roddy
Rodica (Roddy) 18 Feb 2015, 15:27

Poza- melanzane doar ce scoasă din cuptor:) 

P.S. Multumesc Draga Lena pentru retete foarte bune, tot ce încerc e foarte bun si laudat :) daca pina acum mama era cu sfaturile la bucatarie acum cu ajutorul tau ii sugerez eu idei:)) 

Poza mea pentru reteta:
Valeriam
Valeriam 30 Aug 2014, 13:44

S-a primit foarte gustoasa, dar data viitoare am sa pun mai mult cascaval.

Poza mea pentru reteta:
Daniela B.
Daniela B. 16 Aug 2014, 14:46

Imi place mult, multumesc pentru asa receta gustoasa, cred ca toamna asta mai des o sa o pregatesc! E foarte foarte buna, acum a gustat doar ca e scoasa din cuptor, sper ca rece va fi si mai buna, dar oricum se merita!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 07 Aug 2014, 21:21

Continui. Am bagat-o la cuptor si cand a fost gata, am lasat-o vreo 20 min,afara, dar nu am mai avut rabdare, desi ziceai ca e mai buna rece. Mi-am taiat o buc.calduţă,si a fost nemaipomenita. Imi place cand mozzarella se intinde. As mai fi mancat, dar...Maine o sa mananc si rece, sa fac comparatie. Dar precis e f. buna. Sunt asa de incantata. Poate o fac si la Londra. (am atatea de facut !!!).Multumesc. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 07 Aug 2014, 21:14

         Buna. Lena, Lena, ce-mi faci ? Venind azi de la piata,aveam planificat sa fac Ratatouille (var.clas),si cand colo tu ai postat aceasta minunata reteta. Asa ca am schimbat meniul. Bine ai spus, ca e cea mai buna mancare de vinete. Eu fac de obicei 1/2 din portie. Acuma am facut in functie de tava de yena pe care o aveam. Eu,spunand sa facem sos mai mult, am pus si o cutie cu rosii cuburi si am lasat sa scada bine. Am pus busuioc uscat si oregano si usturoi, normal. Mi-au iesit insa numai 2 randuri. Am pus telemea, mozzarella si cascaval. Postez prima poza, inainte de cuptor. (Nu mai trimit la "specialist'. ca dureaza prea mult. Ocupat tineretu asta)

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile