Cozonac "Coronita de Craciun"

Sunt buni cozonacii clasici, dar daca vreti sa faceti ceva mai deosebit pentru masa de sarbatoare, va recomand aceata coronita pufoasa, aromata si rapida. Chiar am avut o placere s-o execut, se face atat de repede, simplu si frumos, din pacate are un singur minus - nu te poti opri din mancatul ei!

In reteta originala se face cu Nutella, eu am improvizat si am facut cu scortisoara, foarte bune amandoua variante, asta cu scortisoara parca mai aromata.

Cu aceasta ocazie va urez sa aveti un Craciun linistit alaturi de cei dragi! Pregatiri cat mai cu spor si rezultate delicioase pe masa de sarbatoare!

Ingrediente

Faina alba calitate superioara
500 g
Lapte de vaca
275 ml
Drojdie proaspata
25 g
sau 10g drojdie uscata
Oua
1 buc
+1 galbenus pt uns deasupra
Zahar
100 g
+ 3 linguri pt umplutura
Unt
70 g
topit si racorit, pastrati 2-3 linguri de unt topit pt umplutura
Sare
0.25 lingurite
Esenta de vanilie
1 buc
Scortisoara
2 lingurite

Pasi de urmat

1

Intr-un bol puneti faina, in mijloc faceti o adancitura.

Drojdia se dizolva cu 3-4 linguri de lapte cald, se toarna in adancitura din faina si lasati pana incepe sa faca spuma.

2

Dupa acest timp adaugati in bol restul de lapte,oul, zaharul, untul topit, esenta de vanilie si sarea.

3

Amestecati aluatul cu o lingura, va fi ceva mai lipicios dar nu adaugati faina.

4

Presarati faina pe masa si treceti aluatul cu o lingura acolo.

5

Framantati putin aluatul cat sa fie uniform, ajutandu-va cu faina.

Apoi il treceti inapoi in bol si lasati sa creasca 30-40 de minute.

6

Apoi il taiati in 2 bucati.

7

Din fiecare bucata de aluat intindeti cate o foaie rotunda, cam de 5-7mm grosime.

Asterneti cu hartie de copt tava de cuptor, eu am folosit-o pe cea mare de aragaz.

Treceti prima foaie de aluat pe hartie.

8

Ungeti cu unt topit aceasta foaie.

9

 Apoi presarati 2-3 linguri de zahar si 2 linguri de scortisoara.

10

Cu mainile frecati bine scortisoara cu zaharul si untul.

11

Asa ca sa fie toata suprafata maronie.

12

Acoperiti cu a 2-a foaie.

13

Puneti 1 pahar(pahar cam de 5-7cm in diametru) in mijlocul foilor.

Taiati in 4 foile cu un cutit sau taietor de pizza, aveti grija sa taiati doar pana la marginile paharului.

14

Apoi fiecare bucata se taie inca in 4 bucati. In total trebuie sa va iasa 16 felii.

15

Apoi incepem sa rasucim de 3 ori fiecare felie - una in stanga, urmatoarea in dreapta.

16

Le rasuciti pe toate si va iese asa o coronita.

O lasati la cald pana creste frumos, cam se dubleaza.

17

Ungeti cu galbenus de ou, eventual dizolvati cu 2 linguri de lapte.

Puneti la cuptor preincalzit la 180 grade pentru 20-25 de minute.

18

Cand s-a rumenit frumos o scoateti si lasati putin sa se racoreasca.

Ar fi bine sa scoateti hartia cat coronita este calda, sa nu se lipeasca zaharul caramelizat de ea.

Daca totusi s-a lipit o mai puneti pt 5 minute in cuptor sa se topeasca caramelul.

19

Puteti orna cu zahar pudra deasupra, eu as recomanda totusi sa n-o faceti, imi pare mai frumos asa rumenit simplu.

20

Aici si o sectiune pufoasa, aromata si delicioasa.

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kilogram (16 felii)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 90 min
Publicata:
Nota: 5 (9 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 27

Olghina.18
Olghina.18 07 feb 2016, 15:46

Eu am făcut cozonacul cu halva de la Moldova! .... Extraordinar.... 😘😘😘

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
eduardu
Eduardu (eduardu) 19 ian 2016, 22:10

Din acelasi aluat am facut si cozonaci,foarte buni si pufosi!Multumesc Lena inca o data pt retetele exacte si bine explicate! cu ajutorul site-ului tau am reusit sa fac numeroase bunatati pt familia mea care inainte nu-mi ieseau intotdeauna!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 24 dec 2015, 17:56

Sarbatori fericite tuturor!!! Merci Lena pentru reteta gustoasa si aratoasa

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 20 mai 2015, 16:45

Buna. Chiar daca a trecut Craciunul eu am facut acest cozonac minunat.  Foarte gustos si aspectuos. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
natalia74
natalia74 06 ian 2015, 18:21

La multi ani!

Poza mea pentru reteta:
diprincces
diprincces 01 ian 2015, 00:20

Foarte delicios! La multi ani!

Poza mea pentru reteta:
Raluca Ciucanu
Raluca Ciucanu 27 dec 2014, 23:46

Delicioasa :D

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Tatiana Sinogaci
Tatiana Sinogaci 25 dec 2014, 18:26

CRACIUN FERICIT!DORESC LA TOATA LUMEA SANATATE SI NASTEREA DOMNULUI SA NE IMBUNATATEASCA  MAI MULT SUFLETELE SI INIMILE NOASTRE.SA NU UITAM SA FACEM CIT PUTEM MAI MULT BINE IN LUME,PRECUM SI LENA O FACE SI NE AJUTA SA NE DESCURCAM LA BUCATARIE IN ORICE MOMENT.ITI MULTUMESC SI SA STII DRAGA LENA CA RETETELE TALE SINT MINA MEA CEA DREAPTA IN BUCATARIE.UN "LA MULTI ANI!"ITI DORESC,CRACIUN FERICIT!

SINT TATIANA, DIN MOLDOVA ,DAR TRAESC IN GRECIA.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
oanton71
oanton71 24 dec 2014, 16:16

Mulțumesc Lena pt primul cozonac fara zahar din viata mea.Am înlocuit zaharul cu îndulcitor din stevie si umplutura cu mere rase fara zahat.A iesit ok .gustul e minunat..deci inca o data multumesc si CRĂCIUN FERICIT familiei tale

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Natalii
Nata F (Natalii) 23 dec 2014, 23:50

Lena, iti doresc un Craciun Fericit tie si familiei tale !!! 

Sa ai parte numai de bucurii, caldura si iubire !!!

 Esti bravo si harnica ca ne dai sfaturi utile, retete minunate si gustoase.

Succese la gatit !

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile