Prajitura Greta Garbo

Aceasta reteta de prajitura imi tot dadea din ochi dar nu am stat s-o analizez mai bine, ca era sigur s-o incerc mai demult. Pe langa faptul ca este foarte gustoasa, mai are si alte 2 mari calitati:

- este o prajitura de casa adevarata si iese cantitate foarte generoasa la efort relativ redus;

- se poate lua/servi cu usurinta, fiindca glazura este f.uscata si nelipicioasa, perfecta pentru a lua la servici si a servi colegii, de exemplu :)

Ingrediente

Faina alba calitate superioara
600 g
Unt
300 g
+ 1 lingura de unt pt glazura
Oua
1 buc
+ 2 galbenusuri
Smantana
2 linguri
am in vedere smantana acra/fermentata
Gem de caise
450 g
de prune, sau orice alt gem mai gros
Drojdie proaspata
25 g
Zahar
7 linguri
Nuci
250 g
Zahar pudra
250 g
Cacao pudra
1 linguri
Lapte
100 ml

Pasi de urmat

1

Laptele cald se amesteca cu drojdia si 1 lingura de zahar.

Deasupra presarati 1-2 linguri de faina.

2

Lasati la cald 10-15 minute bolul si observati ca incepe sa creasca.

Aceasta va fi maiaua.

3

Intr-un alt bol mai mare puneti faina, adaugati maiaua crescuta, oul si cele 2 galbenusuri, untul moale, smantana si cate un praf de zahar si sare.

4

Framantati bine pana nu se mai lipeste de maini.

5

Il puneti intr-un bol si lasati sa dospeasca acoperit, intr-un loc cald, pana isi dubleaza volumul.

6

Apoi il taiati in 3 bucati egale si formati niste bile de aluat, lasati 5 minute sa se odihneasca.

7

In acest timp pregatim umplutura de nuca:

- amestecati intr-un bol nuca, maruntita bine in robot, cu zaharul pudra, optional puteti adauga si coaja rasa de lamaie.

8

Tava mare de aragaz(de 4 ochiuri) se asterne cu hartie de copt.

Intindeti prima foaie de aluat asa ca sa acopere perfect toata suprafata tavii.

9

O ungeti cu jumatate din cantitate de gem.

10

Turnati jumatate din umplutura si o distribuiti uniform pe toata foaia.

11

Intindeti a 2-a foaie, o puneti peste prima(cea cu umplutura de gem si nuci).

Iarasi o ungeti cu restul de gem si puneti cantitatea de umplutura de nuci ramasa.

12

Intindeti si a 3-a foaie, o puneti peste primele 2.

Important de stiut : foile de aluat se ruleaza pe sucitor apoi se deruleaza atent in tava.

Intepati din loc in loc cu furculita si o puneti la cuptor preincalzit la 180 grade, timp de aproximativ 30-35 de minute.

13

Cand prajitura este aproape coapta se face glazura de cacao:

- intr-o cratita mica turnati 3 linguri de apa, adaugati 6 linguri de zahar, 1 lingura mare de cacao si unt cat o nuca.

- topiti totul la foc mic.

14

Cand prajitura se rumeneste faceti testul cu scobitoarea, daca iese bine si curata, e gata.

15

Imediat, cat prajitura e fierbinte turnati glazura peste ea si lasati sa se raceasca complet.

16

Cand prajitura s-a racit, glazura ar trebui sa se intareasca si usuce.

Atunci o portionati bucatele mici si aranjati pe platou.

17

Foarte comod de mancat cu mainile, fara farfurii si furculite - glazura nu se lipeste si prajitura are o textura destul de ferma.

Pofta Buna!

Cantitate: 1 bucata (1 tava mare de cuptor)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Publicata:
Nota: 5 (6 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 24

OanaConstantaMirea715
Oana Mirea (OanaConstantaMirea715) 21 ian 2017, 15:23

Prăjitura iese fără complicații. Rețeta e perfect explicată. Rezultatul e minunat. Am mai făcut-o de câteva ori, dar doar azi am reuşit s-o şi imortalizez.

Am postat-o şi aici: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10154857378032988&id=790102987

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Lenus20
Lenus20 21 ian 2016, 12:28

Abia astept sa fac aceasta prajitura. Este printre favorite!  Revin cu rezultatul.

piti
Daniela (piti) 18 nov 2015, 00:00

o prajitura foarte gustoasa.mi-au iesit 4 foi perfecte ptr tava mare de la aragaz .se pastreaza f bine si la congelator.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tebaz
tebaz 15 nov 2015, 21:25

Buna seara sint zabet si asi dori retete de post multumesc

delia89
delia89 13 apr 2015, 20:46

delicioasa aceasta prajitura, multumesc pentru reteta

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Nina Ionescu
Nina Ionescu 04 mar 2015, 14:10

Lena,nepotului si fetei mele le-a plăcut foarte mult prăjitura ta!De fapt apreciez toate rețetele tale!esti geniala,numai rețetele tale le gătesc pentru că le explici f bine!

Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 21 feb 2015, 17:08

Buna. Nefacand-o de mult, chiar imi era dor. Retata mea din 1900 (Hahaha) e f. putin diferita. In sensul ca faina e mai putina, 500 gr, dar foile mai multe. 4.  Si am urmat exemplul de aici cu nuca pusa asa,presarata, deoarece era ora 1 noaptea si nu aveam timp sa fac ca de obicei si anume.:albusurile  (cele 2) se bat spuma si se pun in nucile cu zahar. (dar se intinde greu atunci). Asa a fost mai simplu. Si aluatul meu desi cu drojdie nu se lasa la dospit, decat tava gata facuta inainte de cuptor. Si glazura se pune pe prajitura rece. Eu nu am pus-o fiind tarziu si nu mai vroiam sa stau sa se raceasca, si dimineata, m-am hotarat sa fac aceasta glazura (mult mai simpla ca a mea),desi praji. era rece, si a fost ok. S-a intarit imediat ,asa ca ma mir  tare cum de la oana-toma nu i s-antarit !!!. In fine. F. f. buna. Multumesc de aducere-aminte. Pupici.  5 stelute e putin.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
allys
allys 11 feb 2015, 06:44

Am vazut deja ca ati raspuns-comentariul dinaintea mea :)

elizavasile
david (elizavasile) 31 ian 2015, 18:50

SUPER PRAJITURA TREBUE DE INCERCT NUMAIDECIT

Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 29 ian 2015, 18:28

Buna. Ooo, ce prajitura draga familiei mele. Imediat cand am vazut-o aici am luat caietul meu cu retete de prajituri de zeci si zeci de ani (ingalbenit si rupt cum se vede), si vi-l arat sa vedeti ca e PRIMA  prajitura scrisa de la  bunica mea. La mine difera putin cantitatile si  sunt 4 foi. Stiu ca traia bunica de mult (a murit la 99 ani) cand am facut-o si am pus peste glazura (atunci am primit din Germania),bombonele colorate si mi-a facut observatie ca Nu se pune asa ceva. De cate ori o fac imi amintesc de Ea si totdeauna cand iau tava, spun ca este o prajitura grea. .Hahaha.  (eu am scris la drogdie=cat o nuca, nu era cu gramaj). Vai ce mi-ai rascolit amintirile. Multumesc. Trimit o poza cu caietul (am facut-o repede acuma) sa vezi  Lena ca e prima reteta si altele urmeaza.. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Arata toate comentariile