Galuste cu prune (Gomboti)

Galuste cu prune (Gomboti)

Am ajuns si eu sa fac reteta de galuste sau gomboti cu prune, demult planific si acum i-a venit randul. Am gasit prune potrivit de mici, s-au aliniat si toate "stelele" perfect cu copiii si casa, sa am timp pentru a lucra la reteta.

Ne-au placut la toti, va recomand sa le incercati neaparat, si cu alte fructe cand nu este sezon de prune. Eram putin sceptica la aluat, dar nu se simtea deloc gustul si textura de cartofi, doar ca este foarte fin si fraged.

Data viitoare cand repet reteta de galuste cu prune le voi face din sferturi de fructe, sa fie de o singura inghititura, asa cred ca se va simti mai uniform gustul de prune cu aluat si pesmetul aromat.

Ingrediente

Piure de cartofi
500 g
cum am facut piureul vedeti pasul 1
Faina alba
125 g
+ inca putin pentru a lucra aluatul
Oua
1 buc
Ulei de floarea soarelui
0.5 linguri
Prune
1 kg
alegeti prune cat mai mici, ale mele au fost medii
Zahar
9 linguri
Scortisoara
1 lingurita
Unt
50 g
Pesmet
150 g

Pasi de urmat

Pas 1

Piureul de cartofi il puteti face in mai multe feluri, cel mai bine ar fi sa coaceti cartofii si sa-i scobiti de miez.

Eu am facut si mai simplu, i-am fiert fara coaja, apoi imediat cum sunt gata am scurs toata apa din ei si i-am pisat asa fierbinti.

Se lasa la racit, se pot face si cu 1-2 zile inainte apoi pastrati la frigider.

Galuste cu prune (Gomboti) - Pas 1
Pas 2

Apoi ne ocupam de prune, se spala bine, se taie cu un cutit pana la mijloc, si se scoate atent samburele.

Daca sunt prunele mici le lasati intregi in galuste, daca sunt mai mari le taiati bucati potrivite.

Galuste cu prune (Gomboti) - Pas 2
Pas 3

Presarati 3 linguri de zahar peste prune si 1 lingurita de scortisoara, lasati la o parte.

Galuste cu prune (Gomboti) - Pas 3
Pas 4

Acum, intr-o tigaie topiti untul, adaugati pesmetul si amestecati bine si periodic pana se rumeneste frumos.

Galuste cu prune (Gomboti) - Pas 4
Pas 5

Cand e suficient de rumenit, inchideti focul, adaugati zaharul si optional putina vanilie, esenta, pudra sau seminte.

Galuste cu prune (Gomboti) - Pas 5
Pas 6

Dupa toate astea ne apucam sa facem aluatul pt galuste.

Eu chiar am cantarit 500g de piure, ce a ramas l-am folosit ca garnitura pt alta mancare.

Puneti peste cartofi oul si uleiul, un pic de sare.

Galuste cu prune (Gomboti) - Pas 6
Pas 7

Adaugati faina si amestecati bine cu mainile. Va iesi un aluat mai lipicios si moale, dar nu adaugati mai multa faina, altfel galustele nu vor fi fragede.

Galuste cu prune (Gomboti) - Pas 7
Pas 8

Il scoateti pe masa presarata cu faina si il framantati f.putin, doar sa-l uniformizati. Va ajutati cu putina faina sa nu se lipeasca de masa.

Galuste cu prune (Gomboti) - Pas 8
Pas 9

Apoi il taiati bucati potrivite, cam cat o nuca mai mare. Dar aici depinde de cum aveti prunele, intregi sau bucati.

Veti vedea atunci cand incepeti sa formati galustele(chiar faceti una de proba) cam cat de mari sa fie bucatile de aluat.

Galuste cu prune (Gomboti) - Pas 9
Pas 10

Deci, va presarati mainile cu faina, luati o bucata de aluat si il aplatizati pe palma.

Daca aveti pruna intreaga o puneti cu taietura in jos pe aluat si lipiti marginile asa ca sa o acoperiti complet.

Galuste cu prune (Gomboti) - Pas 10
Pas 11

Cam asa ceva. O mai uniformizati putin in palma, sa fie ca o bila neteda.

Galuste cu prune (Gomboti) - Pas 11
Pas 12

Din aceste cantitati am facut 18 galuste de marime medie, le-am aranjat pe masa presarata cu faina.

Galuste cu prune (Gomboti) - Pas 12
Pas 13

Puneti o cratita cu apa la foc(o puteti pune in timp ce modelati galustele), sa fie cratita cam pe jumate cu apa.

Cand incepe sa fiarba adaugati in apa 3 linguri de zahar, daca vreti sa fi gombotii mai dulci.

Galuste cu prune (Gomboti) - Pas 13
Pas 14

Cand apa incepe sa fiarba, faceti focul mic si puneti gombotii la fiert.

La inceput se duc la fund apoi se ridica la suprafata, daca se lipesc de fundul cratitei scuturati usor aceasta sau ii dezlipiti atent cu o spatula.

Lasati sa fiarba incet 10-15 minute, depinde cat de fierte vreti sa fie prunele. Le puteti lasa si 5 minute, dar prunele vor fi un pic mai crude.

Eu am fiert galustele in 2 ture, cate 9 la o fierbere, in cratita cu volum de 5 litri.

Galuste cu prune (Gomboti) - Pas 14
Pas 15

Dupa ce au fiert le puneti direct in tigaia cu pesmet si le tavaliti pe toata partile.

Galuste cu prune (Gomboti) - Pas 15
Pas 16

Le serviti calde sau reci, mie mi-au placut mai mult reci, dar depinde de preferinte.

Pofta Buna!

Galuste cu prune (Gomboti) - Pas 16

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 700 g (18-20 bucati)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:
Nota: 5 (7 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

MashaL
MashaL 02 Sep 2015, 21:40

Buna Lena! Interesanta reteta sincera sa fiu nu am mincat niciodata asa ceva si nici nu am vazut, dar asta nu ma impiedica sa incerc sa o fac. Am luat zilele trecute prea multe prune din greseala  asa ca am inceput sa caut retete de pe saitul tau desigur mi-a placut la nebunie checul din prune si crumble care azi l-am facut voi pune poza. Multumesc din suflet pu minunatele tale retete!!! 

MashaL
MashaL 02 Sep 2015, 21:46

Ca sa ma asigur ca am inteles totul te voi intreba in privinta zaharului deci 9 linguri dintre care 3 se pun la prune alte 3 se pun in apa fiarta atunci rezulta ca si in pesmet 3 linguri? Am pesmet alb care l-am facut din bagheta uscata in robot pot sa o folosesc? Multumesc din timp 

tiki
tiki 02 Sep 2015, 22:31

Ce mi-ai facut Lena? Hahaha. De 1 an am pozat pas cu pas aceasta reteta. Si numai acum 2 zile i-am trimis la baiat poze sa-mi faca 2,3,4 x 1 ca aveam prea multi pasi, si inca nu mi le-a trimis facute., ...urmand sa postez. Poate o voi face, mai vad eu ca prea muilt m-am caznit sa pozez. Vezi cum functioneaza telepatia? Scuze,dar  inca nu am citit reteta ta ca nu am timp. Pupici.

lena
Elena (lena) tiki 02 Sep 2015, 23:02

MashaL, ai dreptate, sunt 3 linguri de zahar in pesmet, voi corecta in pasi si eu :) pesmetul daca e destul de fin, merge, sigur.

Tiki, 2 retete nu incurca, poate mai vad si eu mici ponturi cum le faci, te pup!

tiki
tiki 03 Sep 2015, 07:59

Buna. Ee. Lena a mea e mai simpla, nici un pont in plus, poate-n minus. Eu am fost mirata deoarece chiar acuma vroiam sa postez si eu fiind sezonul prunelor. Eu fac coca mai tare ca nu-mi place asa mult aluat, dar asa sunt f. pufoase.Am facut vreo 16 asa cu faina putina, apoi m-am enervat si am mai adaugat. Dar tie ti-au iesit putine ca nr.!!!  Eu la  1 kg de prune am avut vreo 45 buc. F.fain arata ale tale, si ai nimerit si fix la jumatate taiatul. Aspectuoase rau, fata de-ale mele. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Laura Adriana Barz
Laura Adriana Barz 04 Sep 2015, 17:57

Imi pare rau ,dar pireul s-a inmuiat si s-a facut un adevarat treci moale . Am aruncat compozitia la gunoi

lena
Elena (lena) 04 Sep 2015, 18:32

Laura, comentariul il voi cenzura imediat ce am acces la sectiunea de admin, voi lasa strict la subiect ce problema ati avut. Chestia cu retetele verificate le aruncati in alta parte, nu la mine.

Nu va scuz expresiile, inainte sa dati vina pe reteta si pe mine va uitati atent ce faceti cu mainile si capul dvs. Sunt sigura ca nu ati scurs toata apa din cartofi, nu s-au racit bine, si au fost aposi, de aici si compozitia moale. La urma urmei mai puneti un pic de faina, dar am mentionat ca aluatul este lipicios si va mai ajutati cu faina.

Reteta este sigura si verificata, sincera sa fiu, atat de simpla ca nici nu aveti ce gresi. Da se gasesc..na...

nicma
nicma 04 Sep 2015, 18:57

Am asteptat reteta asta. Vroiam sa fac galuste cu prune si am mai "aruncat un ochi" pe site sa vad daca intradevar nu e reteta si...surpriza! 

O sa postez imediat dupa ce o fac.

Multumesc!

Mitza
Mitza 04 Sep 2015, 19:41

Imi plac mult galustele cu prune,eu nu am facut niciodata pentru ca nu reusesc aluatul;ma multumesc sa le privesc la voi!!

Nota mea pentru reteta:
nicma
nicma 05 Sep 2015, 10:56

O greseala frecventa este pregatirea piureului folosind blander, mixer sau robot de bucatarie. Iese un piure apatos si lipicios, total nepotrivit pentru reteta asta.

Nina-Andreea
Nina-Andreea 05 Sep 2015, 16:04

Si mama face reteta asta! Ultima data am ajutat si eu!:D Mama da cartofii fierti si raciti prin masina de tocat carne, nu pune deloc ulei in compozitie, prajeste pesmetul in ulei si pune sare (nu zahar) in apa in care ii fierbe. In plus, pune doar jumatate de pruna intr-un gombotel Oricum eu o scot si mananc doar aluatul.:D Si dupa ce ii scoate din apa in care au fiert ii trece printr-un jet de apa, apoi ii tavaleste prin pesmet.Si ii face mai marisori. Va arat o poza (cand reusesc sa o atasez).

Nota mea pentru reteta:
nicma
nicma 05 Sep 2015, 21:24

Perfecti! Cea mai buna reteta de Gomboti! Compozitia din piure nu s-a dezintegrat in apa dupa 15 min de fierbere si sunt foarte fragezi.

Am facut o mica mofdificare, pesmetul l-am prajit numai cu zahar.

  

Nota mea pentru reteta:
ianadeea
Andreea (ianadeea) 07 Sep 2015, 11:31

Ciao Lena. E de apreciat ca mai poti face atatea retete gustoase cu bebe mic prin preajma, al meu are 1 an si 3 luni, si nu prea mai am timp de gatit si prajiturit, decat iute, si strict la obiect. Acestea fiind spuse, i-am printat aceasta reteta matusei mele, care zicea ca ei ii ies vesnic imprasitate galustele cu prune, si , intr-adevar, i-au iesit ceva mai bine cu ajutorul retetei tale. A pus fructoza in loc de zahar, au iesit f. putin dulci, dar asa i-am putut da si puiului meu sa pape. Reteta minunata, chiar primisem niste prune eco, nestropite. Te pupic.

Nota mea pentru reteta:
marierbivora
Circiu Mariana (marierbivora) 10 Sep 2015, 12:58

Am copt cartofii, deci nici vorba sa fie aposi, si cu toate astea coca a fost aproape imposibil de manevrat fara o multime de faina. sunt foarte ambitioasa si n-am renuntat am facut de trei ori aceiasi reteta. Prima a fost de aruncat dupa ce a stat in frigider de pe o zi pe alta.  Deci cam ciuata reteta. Ce voi incerca eu? Voi folosi gris in loc de faina. Am din nou 450 de grame de cartofi scosi din coaja, *i-am copt*, si daca iese ceva bun va voi spune. Deci asta-i a patra incercare. Imi plac f. mult si-n plus vine fimiu in concediu din Anglia si vreau sa-l intampin cu retete de toamna. pentru mine sa faci galuste cu prune este un fel de tabu, este cea mai grea reteta. Nu mai stiu ce alta reteta am facut alta data dat atunci au iesit tari. VOI INCERCA PANA-MI IES.

lena
Elena (lena) Circiu Mariana (marierbivora) 10 Sep 2015, 20:52

Maria bravo pentru perseverenta si comentariul detaliat!

Eu ma gandesc ca cea mai mare greseala aici este sa aveti asteptari de la aluatul acesta - el chiar este lipicios tare, nu se lucreaza cu el deloc usor, poate eu mai am experienta in lucru cu asa aluaturi si mi se pare normal. Am studiat mai multe retete inainte, toate accentueaza faptul ca aluatul este f.lipicios si moale si trebuie lucrat atent si cu multa faina pe maini si masa.

marierbivora
Circiu Mariana (marierbivora) 10 Sep 2015, 20:46

In sfarsit am reusit sa realizez si eu cativa gomboti sa fie si aspectuosi si buni. Am avut 460 gr. de piure din cartofi copti (atat au cantarit 3 cartofi mari), 125 grame de amestec de faina si gris (2 linguri de gris restul faina) si in loc sa pun un ou intreg, am preferat sa pun doua galbenusuri. (Ouale mele contineau prea mult albus). Prunele mele au fost mici si am scos samburele in asa fel incat sa ramana cat mai intregi. Am bagat in interior un pic de zahar ameastecat cu un praf de scortisoara. Undeva am citit ca daca ai in casa visine din visinata sa bagi in pruna.., va fi magnific, apropo de tipsuri. Mereu am zis ca nu mai fac niciodata Galuste cu prune si cand vine toamna nu ma pot abtine si uit ce-am zis acum un an... Va pup si va doresc multa rabdare si spor.

Poza mea pentru reteta:
gabip
gabip 11 Sep 2015, 09:49

ATENTIE!!!! Este un aluat care NU trebuie framantat mult - LEna a precizat in reteta. Si eu folosesc jumatate faina, jumatate gris, dar depinde foarte mult si de cartofi. Reteta Lenei este cat se poate de exacta. Succes! Merita efortul!

tiki
tiki 24 Sep 2015, 09:25

Buna. Asa de rau imi pare ca nu am pozat pas cu pas aceasta reteta. (O am pe cea normala si pe cea de zacusca, dar nu ajund nicicum).  Aseara tarziu am spus hai s-o fac din caietul meu ingalbenit (reteta de la bunica),ca nu am facut-o niciodata. Si eram sceptica din cale-afara. Mai in bataie de joc m-am apucat fiind si mai simpla. Bunica gatea bine. Deci sunt GALUSTE CU PRUNE FARA CARTOFI. Aluatul se lucreaza mai usor (nu chiar de tot),si merge mai repede. Bunica zice ca-s ma iok .calde. (ea nu zicea ok.:)) ). Adevarat, erau asa de moi aseara, dar ai dimi.tot bune, moi, adica mai moi ca cele cu cartofi vreau sa zic. La gust -sincer- nu  am simtit nici o diferenta. Astea sunt galustele mele. N-as fi crezut sa fie asa bune. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Mihafri
Mihafri 11 Mar 2016, 23:48

Buna ziua. Nu scrie ce fel de prune se folosesc la aceasta reteta. Multumesc

Mihafri
Mihafri 11 Mar 2016, 23:49

Buna ziua. As dori sa stiu ce fel de prune se folosesc la reteta galusti cu prune. Multumesc

lena
Elena (lena) 12 Mar 2016, 12:46

Am luat prune simple din piata, nu am ales un soi anume, diar sa fie mai mici.

Mihafri
Mihafri 15 Mar 2016, 08:50

Ok multumesc mult

MonicaRadu454
Monica Radu (MonicaRadu454) 05 Nov 2016, 16:34

Doamna Elena,se pot inlocui prunele si cu alte fructe?

lena
Elena (lena) Monica Radu (MonicaRadu454) 07 Nov 2016, 09:44

Bineinteles!

NicoletaArba641
Nicoleta Arba (NicoletaArba641) 16 Aug 2017, 09:25

In locul fainii folositi gris vor fi mult mai gustoase si pufoase! La final se presara scortisoasa pudra f. sanatoasa!Pofta buna!Nu am facut poza data viitoare!

Nota mea pentru reteta:
Dana Dem
Dana Dem 29 Aug 2019, 22:34

Va dau un pont: mincati impreuna cu galustele de prune, chisalita care este un fel de gem din prune fierte cu zahar si care mincata impreuna cu galustele face sa nu fie atit de seci. E delicios (chisalita nu se fierbe mult doar sa se moaie prunele si sa se lege putin).

Roxana
Roxana 17 Sep 2020, 22:22

Buna seara! De foarte multi ani, poftesc la aceasta reteta ( in ultimii ani, am mancat doar la mama si bunica aceste galuste ) intrucat era unul din deserturile preferate ale copilariei; in ultima saptamana, le-am pregatit de doua ori: sunt atata de bune incat nu te poti abtine din mancat . Intr-adevar, aluatul este putin lipicios, dar m-am decurcat cu el. In poza, este si putin sos de prune ( chisalita ) intrucat ne place mult de tot gustul de prune alaturi de aceste galuste. Pofta mare tuturor! Noapte buna!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta: