Cataif cu frisca

De cand am tot auzit de cataif, dar tot se gaseau diverse chestii care incurcau planului de a-l si incerca.  Luna trecuta am primit cadou o punga de taietei de cataif de la o prietena si a trebuit sa-l fac, imi parea rau sa nu se strice. Da, si acum ma gandesc de ce nu am incercat eu treaba asta mai inainte...

Este un desert atat de simplu, deosebit de gustos, interesant si cu efect de "Oau!" mai la toata lumea. Acum am incercat varianta cea mai simpla, cu frisca si lapte, dar urmeaza si altele ca abia i-am dat de gust.

Am inteles ca se poate face si cu taietei foarte fini de casa, nu este chiar la fel, dar la nevoie merge. Taieteii turcesti sunt mult mai fini si in final fac un blat parca mai uniform si insiropat. Asa ca daca aveti vreun magazin arabesc prin preajma sa stiti ce trebuie sa cautati acolo.

Prajitura asta am facut-o in perioada cand a fost la mine un nepot care alerga la Maratonul Bucuresti din luna trecuta. Dupa maraton mi-a spus ca ultimii 10km de alergare s-a gandit numai la Cataif ...:))

Ingrediente

Taietei pentru cataif
500 g
cam de asa gramaj sunt pungile cu taietei pentru cataif in magazinele arabesti
Unt
200 g
Lapte
750 ml
Zahar
500 g
Esenta de vanilie
1 buc
+alte arome preferate
Smantana dulce pentru frisca(32-35%)
1 l
sa fie rece, de la frigider
Zahar pudra
1 pah
pentru frisca

Pasi de urmat

1

Asa arata punga cu taietei de cataif pe care i-am primit.

2

Am desfacut taieteii(sunt foarte presati si vidati in punga) si i-am aranjat in strat uniform in tava de cuptor.

Tava mea a fost mai mare, cam de 30x25cm.

3

Untul se topeste si se toarna peste taietei. Apoi cu mainile le frecati bine, ca untul sa se distribuie bine.

4

Cam asa pleaca tava mea la cuptor preincalzit la 200 grade, pentru 25-30 minute, pana se rumeneste frumos si uniform.

5

Cat timp taieteii sunt la cuptor, pregatim siropul de lapte.

Turnati laptele si zaharul intr-o cratita, adaugati vanilia, amestecati si lasati pana incepe sa fiarba.

6

Cand taieteii sunt gata turnati siropul fierbinte peste ei.

Observati cum s-au rumenit uniform si frumos.

7

Lasati tava la temperatura camerei 1-2 ore pana se racoreste complet.

Apoi o puneti pentru 6-8 ore la frigider sa se insiropeze bine.

Cel mai optim este s-o gatiti seara si lasati peste noapte la insiropat.

8

Apoi bateti bine smantana dulce cu zahar pudra pana obtineti frisca spumoasa si frumoasa. Aveti instructiuni detaliate aici.

Intindeti frisca intr-un strat uniform peste taieteii insiropati si mai lasati 1-2 ore la frigider.

9

Apoi portionati si savurati, este extraordinar de gustoasa...

Pofta Buna!

Cantitate: 1500 grame (12-15 portii)
Timp de preparare: 600 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Publicata:
Nota: 4 (1 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

andreeaiasi
andreeaiasi 19 oct 2015, 13:34

Daca nu am magazin arabesc prin preajma oare unde pit gasi taiteii? La carrefour sau auchan gasesc?

lena
Elena (lena) andreeaiasi 19 oct 2015, 14:02

S-ar putea, sau luati taietei simpli.

SilviaManuelaSerban557
Silvia Manuela Serban (SilviaManuelaSerban557) andreeaiasi 30 iul 2016, 16:00

poti folisi fidea din cea mai fina si rezultatul este acelasi

bayram
bayram 19 oct 2015, 22:29

Da esenta unde se pune?

Nota mea pentru reteta:
oana.v
oana.v 20 oct 2015, 15:18

Daca punem taietei simpli, trebuie fierti in prealabil?

lena
Elena (lena) oana.v 20 oct 2015, 15:27

Nu se fierb in prealabil, se fac la fel.

lena
Elena (lena) 20 oct 2015, 20:45

Bayram, da, imediat corectez, se pune in lapte.