Prajitura cu mere, nuci si scortisoara, de post

Eu zic ca reteta asta de prajitura suna bine deja din titlu, si chiar este(chestia cu -de post- sa nu va intimideze, chiar nu seamana). Desi eu numai am mirosit-o si pipait-o bine, dupa viteza cu care a disparut  si "mmm..."-urile familiei pot sa va spun ca e delicioasa.

Scortisoara ii da culoare si aroma deosebita, in combinatie cu mere si nuci, e nebunie de arome. Eu am mai inlocuit o parte din faina cu fulgi de ovaz fini si asa am facut-o si mai sanatoasa, cu un plus de fibre sanatoase.

 

Ingrediente

Mere
4 buc
Portocale
1 buc
vom folosi doar sucul de la ea, cam 100ml
Zahar
200 g
Ulei
100 ml
Faina alba
400 g
eu am inlcuit 100g de faina cu 100g de fulgi fini de ovaz
Scortisoara
2 lingurite
Praf de copt
10 g
1 plic
Sare
0.25 lingurite
Stafide
100 g
Nuci
100 g
optional

Pasi de urmat

1

Stoarceti zeama de la portocala.

2

Merele se spala si se curata de cotor.

3

Le maruntiti bine in robot sau blender, dar puteti si sa le dati prin razatoare.

Eu as prefera totusi robotul, asa puteti lasa bucatile de mere un pic mai mari si se vor simti in prajitura.

4

Intr-un bol puneti merele, adaugati zaharul, uleiul si zeama de portcale - amestecati bine.

5

Acum adaugati si faina(si fulgii de ovaz daca folositi), scortisoara, praful de copt si sarea - amestecati bine sa nu fie cocoloase.

6

Aluatul este ceva mai dens, asa si trebuie. Puneti stafidele si nucile putin taiate cu un cutit, sau in robot, amestecati.

7

Turnati aluatul intr-o tava(a mea a fost de 28x28cm) asternuta cu hartie de copt sau unsa cu ulei si tapetata cu faina.

Nivelati si distribuiti uniform aluatul cu o lingura sau spatula.

8

Se coace la cuptor preincalzti la 180-200 de grade timp de 35-40 de minute.

Cand este gata, scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca complet in tava.

9

Portionati si savurati.

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kilogram (un platou mare)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Publicata:
Nota: 5 (3 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 18

Ramona Popa
Ramona Popa 01 dec 2016, 08:14

A iesit super. Am dublat cantitatile deoarece am pregatit-o pentru parastasul bunicii mele. A fost foarte apreciata. Multumesc pentru reteta!!! 🌹🌹🌹

Nota mea pentru reteta:
CorinaPomirleanu626
Corina Pomirleanu (CorinaPomirleanu626) 15 iul 2016, 14:23

Cu ce se poate inlocui sucul de portocale?

lena
Elena (lena) Corina Pomirleanu (CorinaPomirleanu626) 15 iul 2016, 22:23

Incercati cu suc de mere sau iaurt.

Maria K
Maria K 19 mar 2016, 20:34

Fetelor eu aveam 3 mere si am pus si o banana si numai faina,a iesit super gusotasa! poate o mai tineti un pic la cuptor?! eu am pus cuptorul ventilat si 40 min  Mersi Lena ! e tare gustoasa! 

 
Nota mea pentru reteta:
Lucella
Lucella 18 dec 2015, 15:07

Trebuie de incercat, pare a fi minunata

Mary1
Mary1 05 dec 2015, 23:08

Reteta pare foarte simpla si gustoasa, dar din pacate mi-a iesit si mie lipicioasa :( Cu toate ca am citit anterior comentariile si nu am maruntit merele dar le-am taiat felii mici cu cutitul..poate ar trebui de micsorat cantitatea de mere? pacat, miroasea foarte bine

lena
Elena (lena) Mary1 06 dec 2015, 01:04

Fetele la care a iesit cleioasa prajitura, ati pus si fulgi de ovaz sau doar faina?

Ma gandesc ca poate din cauza ca fulgii de ovaz absorb bine lichidele prajitura mea nu a fost cleioasa. Si atunci voi schimba la ingrediente, voi mentiona fulgii de ovaz ca ingredient obligatoriu, nu optional.

Ludmilla
Ludmilla 02 dec 2015, 19:42

Draga Lena, salut! Am incercat si eu reteta, dar din pacate mi-a iesit si mie lipicioasa..care ar putea fi motivul? Multumesc!

lena
Elena (lena) Ludmilla 03 dec 2015, 11:15

Cand am lucrat reteta ma gandeam sa nu fie lipicioasa pe interior si din aceasta cauza am cantarit la gram toate ingredientele. M-am bucurat ca nu a fost si am postat-o cu incredere.

Cred ca greseala ar putea fi la mere, daca le maruntiti prea tare sau le dati prin razatoare, lasa multa zeama si aceasta face prajitura cleioasa. La mine merele erau bucatele, nu pasta.

Recomand sa micsorati cantitatea de mere si sa nu la maruntiti prea tare.

lena
Elena (lena) 01 dec 2015, 08:54

Imi pare rau, am si eu o observatie de bun simt: Apasati tast CAPS LOCK, draga PUFFY, si scrieti cu litere normale, am vederea buna. Sunt sigura ca se va bucura catelul de prajitura :)

RIKKO PUFFY 12
RIKKO PUFFY 12 01 dec 2015, 00:17

AM INCERCAT-O SI EU A DOUA ZI DUPA CE ATI POSTAT-O INSA MI-A IESIT FOARTE CLEIOASA!!! AM MAI PUS-O IN CUPTOR INSA... DIN PACATE ... NU SE POATE MANCA. MIERCURI O DUC LA CATEL

mogaldeata
mogaldeata 30 nov 2015, 18:15

Ar iesi daca pun gutui  in loc de mere? 

lena
Elena (lena) mogaldeata 30 nov 2015, 21:06

Cred ca iese

mia barboiu
mia barboiu 28 nov 2015, 19:36

Minunata....eu am facut-o chiar mai dietetica cu  faina integrala si 200 g de fulgi de ovaz si inlocuind zaharul cu un indulcitor, nota 20...simpla, rapida si sanatoasa, de facut cu cea mai mare incredere..mii de multumiri Lena!!! 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile