Chec cu scortisoara

Acum vin cu o sugestie de reteta de chec mai interesant, potrivit pentru a va alinta familia in urmatorul weekend. Checul este foarte aromat, pufos si gustos - miroase toata casa a scortisoara si unt, as zice chiar ca e un fel de cozonac rapid. Arata bine straturile de scortisoara in sectiune, mai mult din cauza lor am facut reteta si ma bucur ca a fost un real succes.

Singurul pericol este sa va opriti la timp din mancatul lui :)

Ingrediente

Unt
125 g
unt moale, la temperatura camerei
Zahar
200 g
+ 50g pentru scortisoara
Esenta de vanilie
1 buc
Oua
3 buc
Faina alba
225 g
Praf de copt
1 lingurite
Bicarbonat de sodiu
0.25 lingurite
un varf de lingurita
Smantana
50 g
simpla, fermentata
Scortisoara
1 linguri

Pasi de urmat

1

Faina se amesteca cu praful de copt si bicarbonatul de sodiu.

2

Intr-un bol puneti untul moale, 200g de zahar si vanilia - mixati bine.

3

Apoi adaugati unul cate unul ouale, amestecati bine cu mixerul dupa fiecare.

4

Adaugati jumatate din cantitatea de faina, amestecati.

5

Apoi urmeaza smantana, amestecati bine.

6

Si la urma puneti restul de faina, amestecati bine sa nu fie cocoloase, aluatul de chec este gata.

7

Acum amestecati scortisoara cu cele 50g de zahar.

8

Asterneti o tava de chec cu hartie.

Turnati 1/3 de aluat in ea si il nivelati uniform. Presarati peste aluat jumatate din cantitatea de zahar cu scortisoara.

9

Mai turnati 1/3 de aluat in tava, nivelati atent.

10

Presarati restul de scortisoara cu zahar.

11

La urma turnati restul de aluat, nivelati.

Tava mea s-a umplut un pic mai mult de jumatate si imi era frica ca nu va fi suficient de inalt checul. Dar a crescut foarte frumos, asa ca aveti grija sa-i lasati loc in tava sa creasca bine.

12

Se coace la cuptor preincalzit la 180 de grade timp de 40-45 de minute.

Apoi il lasati sa se raceasca bine in tava.

13

Apoi il scoateti din tava, dati hartia jos si il portionati.

Serviti cu mare placere.

Pofta buna!

Cantitate: 1 kilogram (1 chec)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Publicata:
Nota: 5 (2 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Carmen Nedelea
Carmen Nedelea 29 ian 2016, 15:49

Buna Lena,

Te rog poti sa-mi spui daca as putea inlocui scortisoara cu cacao? Ai putea sa-mi spui o proportie sau merg la ochi? Sau nuca pisata in amestec cu cacao si zahar?  Sincer nu prea ma dau in vint dupa ea, dar checul ma atrage enorm (imi plac la nebunie!). Daca nu merge, o sa incerc si cu scortisoara, dar...Merci, Carmen 

lena
Elena (lena) Carmen Nedelea 29 ian 2016, 16:38

Da, sigur merge inlocuit cu cacao, nuca - aceeasi cantitate.

Cristinadan
Cristinadan 30 ian 2016, 08:35

Draga mea,

Cu siguranta e delicios. Il fac astazi (vin copiii la masa...)

Poti sa-mi spui de ce punem si praf de copt si bicarbonat?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Cristinadan 30 ian 2016, 09:06

Creste mai bine si intens cand se pun amandoua, asa am observat si la Pancakes-uri.

natalia74
natalia74 30 ian 2016, 15:42

buna lena eu lam facut cu dulceata de capsuni a esit de minune .demult timp fac checuri dar stii le puneam si vanilie si tot aveau un gust de ou dar acesta ese de minune si poti sa faci implutura cu orice magiun scortisoara cacao chear cred si ciocolata.e minunat aluatul.multumesc foarte mult

Poza mea pentru reteta:
kmonik
kmonik 11 feb 2016, 10:39

Buna idee cu magiun!

Natalitsa
Natalitsa 11 feb 2016, 12:21

Buna Lena, ce diametru tre sa aiba tava pentru a se primi ideal? ). 

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Natalitsa 11 feb 2016, 14:32

Tava mea de chec are 32 cm lungime, iese bine chiar si in una cu vreo 5cm mai scurta.

olika
olika 12 feb 2016, 03:44

Salut Lena, vreau sa iti multumesc pentru toate retetele, sunt nemaipomenit de gustoase, foarte mult ma salveaza celea de post, vreau sa ma impart cu tine cu o reteta de chec cu brinza, am gasit-o pe un sait rus,am pus 150 gr unt am amestecat cu 300 gr de zahar cu mixerul apoi am adaugat 260 gr de brinza de 9% shi iarasi am amestecat, apoi 3 oua, 1 linguritza de baking powder,200 gr de stafide shi am amestecat, shi la urma 300 gr de faina, l-am copt la 160 grade undeva o ora shi 20. Incredibil de gustos, daca o sa ai posibilitate sa il incerci. Ma bucur daca ti-am fost de folos, inca o data iti multumesc pentru tot. Domnul sa te ajute in toate 

Natalitsa
Natalitsa 13 feb 2016, 17:20

Acum trei zile, intimplator am dat peste aceasta receta, si tot trei zile la rind nu reusesc sa fac o poza la acest chec minunat. Usor de facut si extrem de gustos. Este periculos de bun, uiti de diete))))))).