Tort Egiptean

Demult vroiam sa incerc reteta de Tort Egiptean si imi pare rau ca nu am facut-o mai inainte. Tortul este o combinatie minunata de bezea cu nuci, caramel, crema de lapte si frisca - deci va dati seama numai dupa ingrediente cat de bun este. Aceasta reteta de tort este foarte populara pe site-urile culinare, acum inteleg si de ce :)

Sa stiti ca tortul nu este foarte mare, mai mediu ca marime, dar fiind consistent la gust, portiile le faceti mai moderate, si totul va fi perfect.

Dragile mele gospodine, sa aveti un 8 Martie frumos, plin de recunostinta, iubire si apreciere!

Ingrediente

Oua
6 buc
Zahar
200 g
+ 12 linguri de zahar pentru blat si crema de galbenusuri
Faina alba
5 linguri
Nuci macinate
300 g
sau alune
Lapte
340 ml
Unt
170 g
unt de 82%, sa fie moale la temperatura camerei
Smantana dulce pentru frisca(32-35%)
200 ml
Esenta de vanilie
1 buc

Pasi de urmat

1

FOILE

Pregatiti ingrediente pentru blaturile de bezea si nuca:

- am luat 3 boluri mici, in fiecare am pus 2 albusuri - galbenusurile le puneti pe toate impreuna separat in alt bol

- in alte 3 boluri mici am cantarit in fiecare cate 50g nuca macinata si am adaugat 0.5 lingura de faina

2

Luati 3 bucati de foi de copt, pe fiecare desenati 3 cercuri de circa 26-28 cm diametru. Eu am folosit baza formei detasabile rotunde, sa fie mai repede :)

3

Facem pe rand blaturile astfel(cat se coace un blat il pregatiti pe urmatorul, dupa instructiunile de mai jos):

- bateti 2 albusuri spuma alba tare, adaugati cate putin 2 linguri de zahar, mixati pana se topeste complet, apoi adaugati cele 50g de nuci macinate si 0.5 lg faina din bolul mic. Le incorporati atent cu o spatula, sa nu se lase bezeaua

- treceti aceasta compozitie pe hartia de copt si o intindeti atent cu lingura, exact pe forma de cerc desenata. Nu e grav daca nu va ies perfect marginile :)

4

Se coc la foc moderat, pana se rumenesc bine.

5

Lasati-le sa se raceasca complet, apoi scoateti hartia de copt atent.

Data viitoare voi unge hartia cu putin ulei inainte sa pun blatul de bezea, poate se vor lua mai usor.

6

In acelasi mod coaceti si celelalte 2 foi.

Nu sunt groase, chiar mai subtirele, dar asa si trebuie, in acest tort mai mult crema e vedeta.

Aici le-am pus una peste alta, dar abia dupa ce s-au racit complet.

7

CREMA 1:

Intr-un bol amestecati bine cele 6 galbenusuri cu 6 linguri de zahar si 3 linguri de faina sau amidon.

Apoi turnati laptele si amestecati bine cu un tel sau mixer sa nu fie cocoloase.

8

Turnati acest amestec intr-o oala cu fund gros, puneti pe foc si amestecati periodic pana incepe sa fiarba.

Se va ingrosa imediat cum incepe sa fiarba, o luati de pe foc si lasati sa se raceasca complet.

9

Apoi adaugati in 2-3 runde untul moale si il incorporati bine cu mixerul.

Crema e gata.

10

CREMA 2:

Intr-o crattia topiti 200g de zahar, eu am pus un pic mai mult, ca sa fac caramel si pentru ornat.

Turnati caramelul fierbinte pe o foaie de copt unsa cu putin ulei, lasati sa se raceasca complet.

 

11

Il scoateti atent de pe hartie si il rupeti, maruntiti bucatele.

Eu am lasat partea de caramel pentru ornat bucatele mai mari.

12

Restul de caramel l-am maruntit bine - se poate in robot, sau intr-un prosop batut bine cu facaletul.

Nu conteaza marimea, oricum se va topi in crema de frisca.

13

Smantana de frisca trebuie sa fie rece bine, de la frigider.

Se bate spuma tare cu mixerul la viteza maxima.

14

Adaugati caramelul maruntit bine si 150g de nuci maruntite bine.

Amestecati atent.

15

Cand avem cremele si blaturile gata, ne apucam de montat tortul.

16

MONTAM TORTUL:

Puneti 2-3 bucati de hartie de copt pe marginile platoului de tort - sa nu murdarim excesiv marginile.

Luam prima foaie de tort, o ungem cu 3-4 linguri din Crema1 - de lapte si unt.

17

Apoi puneti 3-4 linguri din CREMA2, de frisca, nivelati bine.

Faceti la fel si cu al 2-lea blat - puneti Crema1 apoi Crema2.

18

La ultimul blat, cel care e deasupra, eu am schimbat ordinea cremelor - pentru a nivela mai bine si orna mai usor tortul.

Crema de frisca este mai grunjoasa de la nuci si caramel si nu are o textura mai uniforma. Asa ca am pus crema de lapte ultima.

19

Dupa ce ati terminat cu foile, ungeti bine tortul deasupra si pe lateral cu crema de lapte.

Nivelati cat mai bine.

20

Apoi puteti orna dupa preferinte.

Cel mai simplu este sa aveti putin mai multa nuca macinata si o presarati pe marginile tortului.

21

In mijloc se poate orna cu caramelul rupt bucati mai mari.

Cand ati terminat de orna, scoateti atent hartia de copt, pe care ati pus-o pe marginle platoului de tort.

Observati ca nu mai trebuie sa va chinuiti si sa le stergeti.

22

Lasati sa se patrunda in frigider 5-6 ore inainte de servire.

23

Si o felie sa vedeti sectiunea.

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kilogram (8-10 portii)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Publicata:
Nota: 5 (2 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 18

BogdanSiLudmilaVâlcea816
Bogdan Si Ludmila Vâlcea (BogdanSiLudmilaVâlcea816) 20 dec 2016, 21:05

Buna! La ce temperatura se coc foile? (cuptor electric)

lena
Elena (lena) Bogdan Si Ludmila Vâlcea (BogdanSiLudmilaVâlcea816) 21 dec 2016, 10:18

La 180 de grade va fi bine.

NedeloiuGabriela959
Gabriela Nedeloiu (NedeloiuGabriela959) 29 nov 2016, 19:29

esenta de vanilie unde o pui?

lena
Elena (lena) Gabriela Nedeloiu (NedeloiuGabriela959) 30 nov 2016, 10:01

Da, scuze, se adauga la crema de vanilie, pasii 7-8.

OxanaBordeianu226
Oxana Bordeianu (OxanaBordeianu226) 16 iun 2016, 13:47

Lena, asamblat tortul si pus la frigider pentru 24 ore va fi prea mult? Vreau sa-l fac acum si sa-l tai miine...e posibil sau va fi prea patruns si moale?

lena
Elena (lena) Oxana Bordeianu (OxanaBordeianu226) 16 iun 2016, 16:12

Cred ca va fi bun, crema de unt se intareste si nu-l inmoaie prea tare.

CristiAna Tcaciuc
CristiAna Tcaciuc 15 mar 2016, 22:25

Foarte gustos !!! Multumesc scumpa Lena !!!

biancagiuseppe84
biancagiuseppe84 15 mar 2016, 15:14

Lena pot sa renunt la unt???

lena
Elena (lena) biancagiuseppe84 15 mar 2016, 15:26

Cred ca da.

timotei
timotei 14 mar 2016, 07:44

Lena caramelul se topeste in crema?

lena
Elena (lena) timotei 14 mar 2016, 08:09

Da, am scris la pasul 12 :)

Val Rotaru
Valentina Rotaru (Val Rotaru) 12 mar 2016, 00:09

Draga Lena, in primul rand as vrea sa iti spun ca sunt o mare admiratoare a muncii tale. De cand am descoperit site-ul tau familia mea este mai fericita si are cateva kg in plus...! 

Am incercat multe dintre retetele tale si toate mi-au iesit minunat. Cand am vazut aceasta reteta m-am gandit initial ca va fi prea grea pentru mine, dar vazand explicatiile m-am incumetat. Si ma felicit pentru asta. Am folosit un cerc cu diametrul de 27 cm si tortul a iesit cam scund (foile au fost cam prea subtiri), dar in rest totul a mers perfect. Data viitoare o sa incerc cu un cerc de 24 cm ca sa iasa ca in poza. Atasez si o poza ca sa vezi rezultatul final. 

As vrea sa iti multumesc inca o data pengru ceea ce faci, esti o sursa de inspiratie pentru multi oameni! 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
CristiAna Tcaciuc
CristiAna Tcaciuc 11 mar 2016, 23:29

Iti multumim. Il incercam neaparat !

CristiAna Tcaciuc
CristiAna Tcaciuc 11 mar 2016, 08:39

Buna Lena si felicitari cu sarbatoarea ce a trecut! Sa ai parte de fericire, sa ne fii sanatoasa si cu sufletul plin de bucurii ! As vrea sa te intreb ai folosit toata crema sau a mai ramas ceva din ea ? Si inca ceva nu e prea dulce la gust din cauza abundentei de crema ? Iti multumesc anticipat.

lena
Elena (lena) CristiAna Tcaciuc 11 mar 2016, 11:33

Multumesc Fetele!

CristiAna, ref la crema - am folosit tot, au mai ramas vreo 2 linguri si a fost lupta pe ele, la linsul bolului :)

Tortul nu este foarte dulce, chiar este k din punctul asta de vedere, eu poate as pune data viitoare mai putin unt in crema de lapte, aici mi s-a parut un pic mai gras.

Saracarina
Saracarina 09 mar 2016, 14:35

Buna Lena! Arata exact ca si prajitura preferata a fiicei mele, la noi se numeste Nuceta. Nici nu ma gandeam ca voi putea sa i-o fac in casa. Abia astept sa incerc tortul! Tot ce faci tu e minunat ... si mi-au iesit intotdeauna retele tale. Dumnezeu sa te binecuvanteze!

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile