Tort Egiptean

Tort Egiptean

Demult vroiam sa incerc reteta de Tort Egiptean si imi pare rau ca nu am facut-o mai inainte. Tortul este o combinatie minunata de bezea cu nuci, caramel, crema de lapte si frisca - deci va dati seama numai dupa ingrediente cat de bun este. Aceasta reteta de tort este foarte populara pe site-urile culinare, acum inteleg si de ce :)

Sa stiti ca tortul nu este foarte mare, mai mediu ca marime, dar fiind consistent la gust, portiile le faceti mai moderate, si totul va fi perfect.

Dragile mele gospodine, sa aveti un 8 Martie frumos, plin de recunostinta, iubire si apreciere!

Ingrediente

Oua
6 buc
Zahar
200 g
+ 12 linguri de zahar pentru blat si crema de galbenusuri
Faina alba
5 linguri
Nuci macinate
300 g
sau alune
Lapte
340 ml
Unt
170 g
unt de 82%, sa fie moale la temperatura camerei
Smantana dulce pentru frisca(32-35%)
200 ml
Esenta de vanilie
1 buc

Pasi de urmat

Pas 1

FOILE

Pregatiti ingrediente pentru blaturile de bezea si nuca:

- am luat 3 boluri mici, in fiecare am pus 2 albusuri - galbenusurile le puneti pe toate impreuna separat in alt bol

- in alte 3 boluri mici am cantarit in fiecare cate 50g nuca macinata si am adaugat 0.5 lingura de faina

Tort Egiptean - Pas 1
Pas 2

Luati 3 bucati de foi de copt, pe fiecare desenati 3 cercuri de circa 26-28 cm diametru. Eu am folosit baza formei detasabile rotunde, sa fie mai repede :)

Tort Egiptean - Pas 2
Pas 3

Facem pe rand blaturile astfel(cat se coace un blat il pregatiti pe urmatorul, dupa instructiunile de mai jos):

- bateti 2 albusuri spuma alba tare, adaugati cate putin 2 linguri de zahar, mixati pana se topeste complet, apoi adaugati cele 50g de nuci macinate si 0.5 lg faina din bolul mic. Le incorporati atent cu o spatula, sa nu se lase bezeaua

- treceti aceasta compozitie pe hartia de copt si o intindeti atent cu lingura, exact pe forma de cerc desenata. Nu e grav daca nu va ies perfect marginile :)

Tort Egiptean - Pas 3
Pas 4

Se coc la foc moderat, pana se rumenesc bine.

Tort Egiptean - Pas 4
Pas 5

Lasati-le sa se raceasca complet, apoi scoateti hartia de copt atent.

Data viitoare voi unge hartia cu putin ulei inainte sa pun blatul de bezea, poate se vor lua mai usor.

Tort Egiptean - Pas 5
Pas 6

In acelasi mod coaceti si celelalte 2 foi.

Nu sunt groase, chiar mai subtirele, dar asa si trebuie, in acest tort mai mult crema e vedeta.

Aici le-am pus una peste alta, dar abia dupa ce s-au racit complet.

Tort Egiptean - Pas 6
Pas 7

CREMA 1:

Intr-un bol amestecati bine cele 6 galbenusuri cu 6 linguri de zahar si 3 linguri de faina sau amidon.

Apoi turnati laptele si amestecati bine cu un tel sau mixer sa nu fie cocoloase.

Tort Egiptean - Pas 7
Pas 8

Turnati acest amestec intr-o oala cu fund gros, puneti pe foc si amestecati periodic pana incepe sa fiarba.

Se va ingrosa imediat cum incepe sa fiarba, o luati de pe foc si lasati sa se raceasca complet.

Tort Egiptean - Pas 8
Pas 9

Apoi adaugati in 2-3 runde untul moale si il incorporati bine cu mixerul.

Crema e gata.

Tort Egiptean - Pas 9
Pas 10

CREMA 2:

Intr-o crattia topiti 200g de zahar, eu am pus un pic mai mult, ca sa fac caramel si pentru ornat.

Turnati caramelul fierbinte pe o foaie de copt unsa cu putin ulei, lasati sa se raceasca complet.

 

Tort Egiptean - Pas 10
Pas 11

Il scoateti atent de pe hartie si il rupeti, maruntiti bucatele.

Eu am lasat partea de caramel pentru ornat bucatele mai mari.

Tort Egiptean - Pas 11
Pas 12

Restul de caramel l-am maruntit bine - se poate in robot, sau intr-un prosop batut bine cu facaletul.

Nu conteaza marimea, oricum se va topi in crema de frisca.

Tort Egiptean - Pas 12
Pas 13

Smantana de frisca trebuie sa fie rece bine, de la frigider.

Se bate spuma tare cu mixerul la viteza maxima.

Tort Egiptean - Pas 13
Pas 14

Adaugati caramelul maruntit bine si 150g de nuci maruntite bine.

Amestecati atent.

Tort Egiptean - Pas 14
Pas 15

Cand avem cremele si blaturile gata, ne apucam de montat tortul.

Tort Egiptean - Pas 15
Pas 16

MONTAM TORTUL:

Puneti 2-3 bucati de hartie de copt pe marginile platoului de tort - sa nu murdarim excesiv marginile.

Luam prima foaie de tort, o ungem cu 3-4 linguri din Crema1 - de lapte si unt.

Tort Egiptean - Pas 16
Pas 17

Apoi puneti 3-4 linguri din CREMA2, de frisca, nivelati bine.

Faceti la fel si cu al 2-lea blat - puneti Crema1 apoi Crema2.

Tort Egiptean - Pas 17
Pas 18

La ultimul blat, cel care e deasupra, eu am schimbat ordinea cremelor - pentru a nivela mai bine si orna mai usor tortul.

Crema de frisca este mai grunjoasa de la nuci si caramel si nu are o textura mai uniforma. Asa ca am pus crema de lapte ultima.

Tort Egiptean - Pas 18
Pas 19

Dupa ce ati terminat cu foile, ungeti bine tortul deasupra si pe lateral cu crema de lapte.

Nivelati cat mai bine.

Tort Egiptean - Pas 19
Pas 20

Apoi puteti orna dupa preferinte.

Cel mai simplu este sa aveti putin mai multa nuca macinata si o presarati pe marginile tortului.

Tort Egiptean - Pas 20
Pas 21

In mijloc se poate orna cu caramelul rupt bucati mai mari.

Cand ati terminat de orna, scoateti atent hartia de copt, pe care ati pus-o pe marginle platoului de tort.

Observati ca nu mai trebuie sa va chinuiti si sa le stergeti.

Tort Egiptean - Pas 21
Pas 22

Lasati sa se patrunda in frigider 5-6 ore inainte de servire.

Tort Egiptean - Pas 22
Pas 23

Si o felie sa vedeti sectiunea.

Pofta Buna!

Tort Egiptean - Pas 23

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (8-10 portii)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (6 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 35

LoredanaRadu945
Loredana Radu (LoredanaRadu945) 29 Feb 2020, 23:54

Buna!

Este pentru a doua oara cand fac acest tort. Prima data am urmat reteta ca la carte si a iesit prea putin si prea bun, pentru ca s-a terminat instant!

Acum am dublat cantitatea, sa fiu sigura ca nu ramane nimeni nemancat! 😂

Multumesc pentru retetele minunate!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 13 Oct 2019, 17:46

L-am facut in forma de prăjitură,cantitatea totala de blat pe o tava mare de cuptor,apoi taiat in 4 parti egale. Si am facut numai crema 1.

Minunat rezultat si foarte simplu de facut. Data viitoare incerc numaidecat si cu ambele creme

😍😘

Poza mea pentru reteta:
HDorina
HDorina 17 May 2019, 09:55

Este foooarte delicios. Data viitoare o sa pun totusi mai putin zahar. Multumesc de reteta! 😘🤗🥀

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
daria26
daria26 12 Jun 2018, 13:57

Lena, salut, acuma fac blatutirile si in cuptor mi s a ridicat, a crescut, cant l am scos afara a scazut, e fff subtire😭😭😭😭ce ma fac cu asa blaturi subtiri?? De ce nu cresc ca si la tine??

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) daria26 12 Jun 2018, 14:14

Trebuie foarte bine batute albusurile. Oricum ele ies destul de subtiri si tortul nu este mare.

eduardu
Eduardu (eduardu) 01 Mar 2018, 14:10

Foarte reusita aceasta combinatie de ingrediente! Potrivita pt copii! Multumesc !!

Poza mea pentru reteta:
buc?t?riemd
Rodica Rodica (buc?t?riemd) 18 Feb 2018, 16:49

salut, Lena!!! tortul este foarte gustos, multumesc pentru reteta! vreau sa-ti spun ca am pus doar jumatate din cantitatea de unt la crema 1, si untul nu a reusit sa intareasca crema, asfel a facut foile sa fie mai moi... in rezultat textura a fost moale iar foile s-au lasat, gustul a fost pe zece.

Nota mea pentru reteta:
Andricia
Andricia 04 Jan 2018, 08:42

Buna!

Tortul a iesit minunat atat ca si gust cat si ca aspect. Am urmat pasii cu atentie si nu am intampinat niciun fel de dificultati in realizarea lui.

 Multumim pt retete si La multi ani!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Val Rotaru
Valentina Rotaru (Val Rotaru) 12 Mar 2016, 00:09

Draga Lena, in primul rand as vrea sa iti spun ca sunt o mare admiratoare a muncii tale. De cand am descoperit site-ul tau familia mea este mai fericita si are cateva kg in plus...! 

Am incercat multe dintre retetele tale si toate mi-au iesit minunat. Cand am vazut aceasta reteta m-am gandit initial ca va fi prea grea pentru mine, dar vazand explicatiile m-am incumetat. Si ma felicit pentru asta. Am folosit un cerc cu diametrul de 27 cm si tortul a iesit cam scund (foile au fost cam prea subtiri), dar in rest totul a mers perfect. Data viitoare o sa incerc cu un cerc de 24 cm ca sa iasa ca in poza. Atasez si o poza ca sa vezi rezultatul final. 

As vrea sa iti multumesc inca o data pengru ceea ce faci, esti o sursa de inspiratie pentru multi oameni! 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Saracarina
Saracarina 09 Mar 2016, 14:35

Buna Lena! Arata exact ca si prajitura preferata a fiicei mele, la noi se numeste Nuceta. Nici nu ma gandeam ca voi putea sa i-o fac in casa. Abia astept sa incerc tortul! Tot ce faci tu e minunat ... si mi-au iesit intotdeauna retele tale. Dumnezeu sa te binecuvanteze!

Nota mea pentru reteta:
Carmen Nedelea
Carmen Nedelea 08 Mar 2016, 14:43

Buna Lena, te rog mult (ca ma omori cu torturile astea, m-am imbracat sa ma duc sa-mi iau o prajitura de la Ana ca mi-a scazut glicemia) cam cite minute lasi foaia la copt? Asa, orientativ, sa nu gresesc in apreciere... Merci

 

lena
Elena (lena) Carmen Nedelea 08 Mar 2016, 15:01

Cam 15 minute, maxim :)

Arata toate comentariile