Coq au Vin

Revin dupa sarbatori cu aceasta reteta simpla de coq au vin, testata pe mai multi musafiri cu un mare succes, mai ales ca in prima ruda am folosit carne de cucos de tara, asa cum scrie la carte :) De fapt la carte scrie ca trebuie sa fie un cucos frantuzesc de Bresse, dar a fost bun si cel de la mama din curte. Nu m-am linistit si am repetat reteta de coq au vin cu pulpe simple de comert, mai greu sa gasesti un cucos exeplar de tara si sa fie cu mai multe pulpe(eu am avut 2 cucosi si am ales doar pulpele de la ei, deci cam scump si complicat, dar asa sa faceti cand aveti ocazia). Deci, aveti la ultimii pasi si varianta mai gospodareasca, la indemana, cu pulpe simple de comert - sincera sa fiu, parca a fost si mai bun, deci va apucati fara grija :) Foarte important in reteta de coq au vin sa folositi un vin rosu sec de buna calitate, cel care va place la gust si pe care il serviti cu placere. In prima tura am facut cu vin de Bordeaux, iar in a 2-a reteta am folosit Purcari Cabernet-Sauvignon, poate oi fi eu mai moldoveanca dar cel de Purcari a fost parca mai bun...si in reteta si pe langa :)

Sunt multe variante de retete de coq au vin, care mai de care autentice si clasice, eu am ales-o pe cea care mi s-a parut mai simpla si mi-a "mirosit" cel mai bine prin calculator. Este reteta unei doamne blogger, sotia unui milionar din Rusia, dar care traieste mult in Franta, gateste si face poze ca si noi, simplele gospodine. Interesant sa citesc retetele ei, foarte multe clasice, cu ingrediente autentice si gatite chiar de bucatari profesionisti, ea fiind de multe ori doar cu pozele. Aveti la sfarsitul retetei link-ul spre blogul sursa, asa cum obisnuiesc sa fac la toate retetele care nu-mi apartin.

Ingrediente

Pulpe de pui
1 kg
de preferat de cucos de tara - dar am folosit si pulpe simple dezosate din comert
Vin rosu demisec
500 ml
Morcovi
2 buc
Ceapa alba
3 buc
alegeti bucati mai mici
Telina
200 g
puteti folsi telina Apio sau radacina simpla romaneasca
Usturoi(catei)
5 buc
Cimbru uscat
2 buc
am in vedere aici crengute de cimbru mici, proaspete sau uscate
Rozmarin
2 buc
la fel 2 crengute
Ulei de masline
100 ml
Unt
50 g
Sare
1 lingurite
Piper negru macinat
0.25 lingurite

Pasi de urmat

1

- In primul rand se curata si se pregatesc legumele

- Morcovii se taie rondele mai groase, la fel si ceapa. Telina se taie felii sau se lasa asa tije de dimensiune medie.

- Le puneti pe toate intr-o tava de cuptor si le stropiti deasupra cu 50ml de ulei de masline.

2

Puneti tava la cuptor preincalzit la 200 de grade pentru 15-20 de minute, legumele se vor rumeni putin si isi vor schimba mirosul, textura.

Puteti sa le mai amestecati atent in acest timp, sa se rumeneasca uniform.

3

Aici am folosit doar pulpe si partile mai cu carne din aripi de la 2 cucosi de tara - pentru ca am avut musafiri si a trebuit sa ajunga la toti.

Pentru 1 reteta recomand sa nu luati mai mult de 1 kg de carne, asa se gateste perfect si se patrunde cel mai bine.

4

Intr-o tigaie mai mare sau intr-un tuci cu fund gros incingeti restul de 50ml de ulei de masline si cele 50g de unt.

Puneti bucatile de pui spalate si uscate cu niste servetele la prajit.

Le caliti la foc iute pe toate partile, sa fie rumenite frumos.

5

Aici vinul de Bordeaux folosit prima data, luat din Lidl la un pret decent.

6

Nu uitati de ingredientele foarte importante - crengutele de cimbru si rozmarin, plus cateii de usturoi(prima data i-am strivit cu un cutit, cu tot cu coaja, dar totusi recomand sa o scoateti).

7

Bun, deci v-am prezentat vinul si mirodeniile pana s-au rumenit pulpele.

Acum le treceti din tigaie intr-o oala sau tuci cu fund gros, cu manere potrivite sa fie introdusa la cuptor mai tarziu - nu de plastic(ale mele sunt de silicon)!

Daca ati calit pulpele in tuci direct, sariti acest pas.

8

Daca le-ati calit in tigaie nu uitati ca acolo mai raman chestii bune dupa calire - turnati putin vin si le dizolvati, le vom turna peste carne mai jos.

9

Asadar, avem pulpele rumenite in tuci, adaugam peste ele legumele rumenite de la pasul 1-2, potrivim de sare si piper.

10

Turnam vinul(cel din tigaie si apoi din sticla) cat sa acopere putin carnea, nu-l turnati pe tot daca nu e nevoie, mai lasati si pentru servire :)

11

Punem deasupra cimbrul, rozmarinul si cateii de usturoi putin striviti cu cutitul.

Acoperim oala cu capac si punem la fiert pe aragaz timp de 30-40 de minute(cucosul de tara chiar mai bine de fiert 1 ora).

Atentie! NU se amesteca deloc in oala cat fierbe carnea, nici pe aragaz, nici in cuptor - gata, nu mai aveti ce cauta acolo :)

12

Dupa acest timp am scos capacul si am pus oala la cuptor preincalzit la 120 de grade pentru inca 30-40 de minute(la pulpe simple) sau 1-2 ore(la cucos de tara, pana este moale bine carnea).

Observati ca diferenta de timp de gatire este numai din cauza tipului de carne, daca vedetipe parcurs ca este mai putina zeama in cratita cu carnea de tara o acoperiti cu capac sau folie de aluminiu, sa nu se arda. Sau mai adaugati putin vin sau apa in ea.

13

Dupa ce a fiert si este gata, scoateti carnea din tuci intr-o farfurie, aranjati pe langa ea legumele si turnati atent deasupra zeama.

Dati la o parte bucatile de rozmarin/cimbru daca nu va place sa le vedeti acolo. Usturoiul daca il curatati de coaja il veti putea servi cu restul legumelor si sosul format.

14

Acum sa va arat varianta 2 pe care am gatit-o eu - cea cu pulpe din comert si vin de Purcari, a fost bataie pe fiecare bucatica dar mai ales pe intins zeama cu painea :)

15

Procesul a fost acelasi, am luat 1 kg de pulpe dezosate de pui, le-am calit cu unt si ulei de masline direct in tuci.

16

Le-am sarat, piperat, am pus deasupra legumele coapte si am turnat vin cat sa le acopere.

17

Nu uitati sa adugati deasupra cimbru, rozmarin si usturoi.

Se fierbe 30 min pe aragaz.

Observati culoarea roz-maro de la carne, ei nu va speriati, dupa ce se gateste mai mult timp in cuptor se face mai frumoasa :)

18

Cam asa arata dupa inca 40 de minute in cuptor la 150 de grade, fara capac!

Deci carnea de comert de gateste mai repede, la gust diferenta nu a fost foarte mare, va apucati fara grija de reteta.

Puteti o data sa le intoarceti  atent cu o furculita, in tot timpul cat fierb la cuptor.

19

Aici cucosul de tara, servit cu mare alai si pompa pe masa de Revelion, a fost foarte de efect dar cu efort de gatit chiar mic.

20

Aici am facut o repetare, chiar ieri, cu pulpe de comert(ca nu mai are mama atatia cucosi cate vrem noi sa mancam:))

Delicios, simplu, aromat si de mare efect!

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kilogram
Timp de preparare: 180 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 30 min
Publicata:

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

tiki
tiki 09 ian 2017, 16:30

Buna ,si bine-ai revenit, desi mai ai ceva sarbatori pana sa fii in rand cu noi:)). Bine ca s-au terminat. Citind titlul si minunata introducere,m-am gandit ca raman numai cu lectura gandindu-ma ca trebuie niste ingrediente nu prea la-ndemana. Mare mi-a fost mirarea ca sunt ingrediente uzuale-simple. F.faina reteta. O voi face precis cand vine Marius. Am in congelator niste puple dezosate, nu chiar 1 kg,dar suficiente ptr. noi. Multumesc de reteta. Pupici.

lena
Elena (lena) tiki 10 ian 2017, 11:38

Cam greu dupa sarbatori dar revin eu :)

Si eu asa credeam pana nu m-am apucat mai bine de reteta, dar sunt ingrediente simple si mancarea iese super-buna, stii tu ca eu pe astea le prefer :)

Svettka
Svettka 10 ian 2017, 01:22

Buna ziua Lena! Imi place mult acest site si am facut multe mancaruri de aici, care m-au lasat foarte multumita! La aceasta reteta am o intrebare, cum credeti ar merge cu carne de iepure? Lapin au vin?😀 Multumesc

lena
Elena (lena) Svettka 10 ian 2017, 11:41

Buna Svettka, ma bucur mult si multumesc de apreciere!

Merge si cu Lapin au vin, ar fi mai bine cu un vin alb dar si rosu cred ca nu-l strica rau :) Vezi ca am pe site iepure la ceaun, difera un pic ordinea ingredientelor dar tot pe acolo este si e minunat, eu numai asa fac iepure de multi ani si de fiecare data e bataie pe el.

Svettka
Svettka Elena (lena) 11 ian 2017, 02:11

Ok, multumesc mult pt raspuns!

eduardu
Eduardu (eduardu) 10 ian 2017, 12:33

Buna.pot folosi vin rosu de tara? Eventual putin diluat... Arata foarte bine reteta asta de "cocovan" : )))) Acum e in pregatiri!

lena
Elena (lena) Eduardu (eduardu) 10 ian 2017, 13:16

E bun si de tara, numai sa fie de calitate.

eduardu
Eduardu (eduardu) Elena (lena) 10 ian 2017, 15:01

Am facut cu cel de tara!deci nu cred ca mi-am mai lins vreodata degetele asa la o mancare! extraordinar de buna a iesit carnea(cocos de tara,de la soacra),delicioasa,dulceaga. l-am gatit vreo trei ore...o singura remarca,legumele poate ar fi fost mai bine sa fie puse mai spre sfarsit,parca prea s-au copt si faramitat! Multumim frumos pt inca o reteta delicioasa!

lena
Elena (lena) Eduardu (eduardu) 10 ian 2017, 15:03

Aha, deci v-a placut, ma bucur mult :)

La mine nu s-au faramitat, sper ca nu ai amestecat in oala cat a fiert cocosul?

eduardu
Eduardu (eduardu) 10 ian 2017, 17:06

Am cam amestecat...dar nu e de faramitat cat de gustul acela prea de copt..in fine,este doar o preferinta personala,data viitoare voi incerca altfel. :)

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Eduardu (eduardu) 10 ian 2017, 17:42

Da, mie mi-a placut cu carnea cumparata pentru ca nu a fiert asa mult si legumele erau perfecte.

rodica341
rodica341 12 ian 2017, 14:12

draga Lena,  carnea de rata s-ar potrivi la receta aceasta?

lena
Elena (lena) rodica341 12 ian 2017, 14:13

E buna si rara, sigur nu o strica :)

piti
Daniela (piti) 12 ian 2017, 21:17

Buna Lena,am cimbru și rozmarin uscat ,la plic....Ce sfat îmi dai ?ma risc?Îmi ploua in gura și am niste plulpe"fericite"....abia aștept să le amețesc cu niste vin :). Puiul "fericit" se găsește în magazine si este f apropiat la gust de cel de casa dar are carnea mult mai frageda.

lena
Elena (lena) Daniela (piti) 12 ian 2017, 21:25

Merge si cu uscat, cam jumatate de lingurita de fiecare. Spor la treaba!

Ankutzika
Anca (Ankutzika) 20 ian 2017, 23:09

Lena, chiar vroiam reteta; o căutam de mult... Mulțumesc, sigur e delicioasă și epatantă!

Însă, nu te supăra, vroiam să te întreb altceva: vasele în care ai gătit, de la care dintre furnizori sunt? E cumva vorba de setul de la D? Sunt alea cu efect de piatră de la AS? Poate poți să-mi strecori cumva răspunsul, scris invers sau oricum crezi tu că nu ar leza principiile blogului. Mă interesează în special tuciul! Mulțumesc și... scuze pentru off-topic!

lena
Elena (lena) Anca (Ankutzika) 21 ian 2017, 08:54

Nu e nici o problema si principiile site-ului sunt sa recomand lucruri bune de folosit, nu-ti face griji. De vreo 2 ani folosesc cu succes vase acoperite cu 2 straturi de marmura. Acest set este de la KochLine de pe internet gasit, dai o cautare pe google si le gasesti. Sunt preturi decente si sunt f.myltumita si de tigai si de cratite. Am avut si de la Blaumann, tot bune. Astea au avantaj ca merg si la cuptor, cu manere de silicon care se scot.