Trandafiri cu bezea si nuci

O reteta foarte buna, la noi in familie se fac de Craciun mai mult de 10 ani - si sunt fursecurile preferate a tatalui meu(si el nu este mare amator de dulciuri). Combinatia de aluat pufos, bezea si nuci este exact ceea ce trebuie - se topesc in gura si poti manca continuu din ele.

Ingrediente

Oua
4 buc
Unt
300 g
Smantana
200 g
Drojdie uscata
2 linguri
2 linguri rase - sau 25g de drojdie proaspata
Zahar
2 pah
Faina alba calitate superioara
3 pah
Nuci
1 pah

Pasi de urmat

1

Topiti untul la un foc foarte mic, apoi il racoriti putin.

2

Separati albusurile de galbenusuri. Albusurile le puneti intr-un bol mic si lasati la frigider pana pregatiti aluatul.

3

La galbenusuri adaugati smantana si amestecati. Daca folositi drojdie proaspata o incorporati mai intai in galbenusuri apoi puneti smantana.

4

Apoi se adauga untul topit, amestecati.

5

Si drojdia uscata.

6

Urmeaza faina - framantati aluatul, este moale dar nu se lipeste de maini. Sa nu adaugati mai multa faina, numai pentru a lucra aluatul pe masa, mai incolo.

7

Acoperiti aluatul cu o folie si il puneti la frigider pentru minim o ora, maxim o noapte. Se poate face aluatul seara si sa se coaca fursecurile dimineata.

8

Acum incepe procesul de formare a trandafirilor. Mai intai impartiti aluatul in 16 bucatele de aceeasi dimensiune. Le framantati putin cu faina in forma de bilute si le puneti pe o tava/farfurie. Lasati 10 min sa se odihneasca.

9

In acest timp pregatim amestecul de bezea cu nuci. Mai intai bateti bine cu mixerul albusurile pana stau bine si nu curg din bolul in care le bateti, apoi adaugati treptat zaharul si continuati se bateti inca 3-5 min.

10

Adaugati nucile maruntite bine si amestecati atent.

11

Pe o suprafata presarata cu faina intindeti fiecare bila de aluat. Este perfect sa o intindeti cat mai subtire(1-2mm) si in forma mai dreptunghiulara (presarati faina in timpul intinderii ca sa nu se lipeasca de masa). Apoi ungeti cu 2 linguri de bezea(asa am calculat eu si mi-a ajuns exact pentru tot aluatul) foaia intinsa.

12

Apoi rulati foia si taiati bucatele de 1,5 - 2 cm din ea.

13

Fiecare bucata taiata o intoarceti si un pic desfaceti marginile - astia si sunt trandafirii. Ii puneti pe o tava unsa cu putin ulei si dati la cuptor la temperatura medie.

14

Aveti grija sa nu-i prajiti prea tare, trebuie sa fie usor roz la culoare.

15

Le scoateti pe o tava sau farfurie mai mare sa se racoreasca.

Trebuie sa va organizati in asa fel - sa aveti 2 tavi, in timp ce una se coace voi pregatiti a 2-a. Apoi scoateti trandafirii din ea, o spalati, stergeti si iarasi pregatiti cealalta partida pana se coace cealalta tava.

Ca si cantitate mi-a iesit o tava buna. Va asigur ca nu sunt multe, se papa foarte bine si repede, in plus sunt buni chiar si peste o saptamana - pastrati in loc uscat si ermetic.

16

Cand ii puneti pe masa festiva puteti sa-i presarati cu putin zahar pudra pentru innobilare :)

Pofta Buna!

Cantitate: 3 kilograme (vedeti in pasul 15 tava cu fursecuri)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Publicata:
Nota: 5 (6 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 29

eduardu
Eduardu (eduardu) 10 ian 2017, 12:41

Foarte buni trandafirasii,nici prea dulci,foarte apreciati de copii!!! Am insa o nemultumire,orice as face nu-si pastreaza forma aia frumoasa,asa cum sunt si in poza ta de prezentare.ce-i drept acum i-am facut cu untura in loc de unt,lapte batut in loc de smantana si seminte de f.soarelui,coapte si maruntite cu blenderul in loc de nuci(ca nu am mai avut).dar la fel am patit si atunci cand i-am facut ca la carte! gustul este demential,chiar daca sunt "urati" :)))

lena
Elena (lena) Eduardu (eduardu) 10 ian 2017, 14:40

Este o chestie de calibrare-indemanare mai mult, adica sa pui umplutura de bezea un pic mai putina si sa le rulezi mai atent :) Bezeaua multa da gust bun dar le deformeaza.

eduardu
Eduardu (eduardu) Elena (lena) 10 ian 2017, 15:04

Am inteles, asa voi face data viitoare,adica cat de curand! e un dulce care merge oricand! ma gandeam chiar sa le las asa dupa ce le tai si sa le pun direct in tava fara a mai desface marginile,sa iasa ca niste pernite umplute...

Diana79
Diana79 24 dec 2015, 23:27

Buna, Lena! La ce temperatura mai exact se coc?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Diana79 25 dec 2015, 09:45

160-180 grade

Mihaela-negrescu
Mihaela-negrescu 10 apr 2015, 00:14

ms mult de reteta...am incercat una  din gama ta  de retete  mia iesit super...si am devenit o fana...cind vreau sa  gatesc  iau reteta deaici....azi am facut trandafirasi..sunt minunati si la aspect si la gust !

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 21 nov 2014, 18:18

Textura fina fina. Cea mai  mare placere sa lucrez cu asa aluat. Merci Lena

Poza mea pentru reteta:
Cornelia BB
Cornelia BB 05 iul 2014, 07:02

Ai mei trandafirasi 

Poza mea pentru reteta:
tamara
tamara 01 iun 2012, 12:35

Multumesc de receta!

Nota mea pentru reteta:
veronica cluj
Veronica-Daniela (veronica cluj) 24 dec 2011, 17:57

Inca o poza!

Poza mea pentru reteta:
veronica cluj
Veronica-Daniela (veronica cluj) 24 dec 2011, 17:56

Facut, mincat, pozat! Asta e ce am reusit sa mai salvez! Acord din nou 5 stele!Sarumina pentru reteta!

Poza mea pentru reteta:
anarica
anarica 26 oct 2011, 14:40

arata foarte bine , cred ca sunt si bune, le fac si eu

Nota mea pentru reteta:
Eliza Petrescu
Eliza Petrescu 26 apr 2011, 15:04

si aceasta reteta s-a primit de nota 10. multumesc mult!

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile