Cum fierbem couscous

Cum fierbem couscous

Am zis sa pun repede si metoda de fierbere a couscous-ului, este foarte buna garnitura si il puteti folosi in diverse combinatii cu legume sau carne ca mancare. Couscous-ul este un fel de boabe mici din grau dur, gen paste, doar ca foarte maruntite. Daca alegeti sa fierbeti couscous din grau dur integral va asigur ca va fi foarte sanatos si hranitor - eu il iau de la magazine naturiste sau la hypermarket.

Ingrediente

Couscous
1 pahar
eu am luat unul de 300ml
Apa
1 pahar
Sare
0.5 lingurite
Ulei de masline
2 linguri
sau putin unt

Pasi de urmat

Pas 1

Important de stiut: Couscous-ul se fierbe in proportie de 1:1 cu apa. Deci o unitate apa, si una de couscous.

Puneti la fiert 1 pahar de apa, puteti folosi orice cratita. In aceasta apa puneti sarea, uleiul/unutl si mirodeniile care va plac. La aceasta reteta am folosit curry sau turmeric, ambele dau o aroma placuta si culoare placuta galbena.

Cum fierbem couscous - Pas 1
Pas 2

Pana fierbe apa pregatiti un volum egal de couscous - in cazul meu acelasi pahar cu care am pus apa.

Cum fierbem couscous - Pas 2
Pas 3

Cand incepe sa fiarba apa, puneti couscous-ul, amestecati si stingeti focul.

Cum fierbem couscous - Pas 3
Pas 4

Lasati 10 min sa se umfle bine si apoi folositi ca si garnitura sau in combinatii cu alte legume, carne si faceti o mancare delicioasa.

Pofta Buna!

Cum fierbem couscous - Pas 4

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 g (4-5 portii)
Timp de preparare: 10 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 5 min
Data publicarii:
Nota: 5 (6 voturi)
Colectii: Mancaruri de Post

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

doinik
Doina (doinik) 02 Sep 2010, 10:51

Un mare MULȚUMESC  pentru recetă

Nota mea pentru reteta:
TaniaA
TaniaA 07 Sep 2010, 16:57

eu am gasit couscous mai mare si care trebuie fiert 8 min (de la Baneasa parca) si n-am fost deloc incantata de rezulttat. mi se pare mult mai bun cel care doar se opareste cu apa.

Lavi
Lavi 08 Sep 2010, 08:37

de unde pot cumpara turmeric?

n-am gasit la supermarket?

lena
Elena (lena) Lavi 08 Sep 2010, 10:31

Mda, turmericul este un condiment care nu prea se gaseste la orice supermarket, eu l-am gasit intr-un final la un magazin de produse Bio din Bucuresti si am vazut ca este si pe la magazinele on-line de produse naturiste si produse Bio. Daca nu gasesti turmeric, pune curry, acesta il are in compozitie si va da la mancare culoarea aia galben frumoasa.

Lavi
Lavi 08 Sep 2010, 11:23

multumesc mult Lena, curry folosesc des ..................la orez pun mereu, ii da o aroma aparte si o culoare de vis!

o sa caut la magazinele Bio, poate gasesc!

gustul este asemanator cu curry?

lena
Elena (lena) Lavi 08 Sep 2010, 12:00

Putin asemanator, curry-ul este mai parfumat, turmericul asa si asa, mai mult da culoare.

Galia
Galia 29 Nov 2010, 19:12

De cand ai postat reteta de fierbere a couscous-ului am devenit mai fericita - mi-ai dat inca o varianta extrem de rapida de a gati.

Ieri de exemplu imi era o lene sa fac mancare - de aceea am recurs la couscous si in 10 min aveam gata mancarea

Nota mea pentru reteta:
Cori
Cori 19 Jan 2012, 20:04

Eu il fac direct la tigaie cu legume, nu il fierb separat. Pun tigaia cu putin ulei pe foc, trag intai legumele (adica o ceapa, ardei gras, mazare, morcov... diverse) , dupa 5 minute adaug couscous-ul, le mai calesc putin impreuna si apoi adaug o cana de apa fiarta sepatat. Amestec bine, condimentez  dupa gust,  mai las cam 10 minute si este gata. 

Poza mea pentru reteta:
magic-stuff
magic-stuff 04 Feb 2012, 20:45

Done :)

Poza mea pentru reteta:
ianadeea
Andreea (ianadeea) 15 May 2013, 10:32

Salut, Lena. Tocmai am facut reteta asta de couscous aseara, dar nu prea am fost incantata de rezultat; prima data cand nu-mi iese ceva de pe site-ul tau, dar trebe totusi sa recunoastem ca si "materia prima" conteaza. Ce stii ce couscous am nimerit, efectiv nu era fiert mai deloc, adica se simtea in dinti ca nisipul, si avea gust fainos, de nefiert. Am luat intentionat couscous de la naturist de acela maruntel de la Sano Vita, si n-am oprit focul decat cand am vazut ca a dat intr-un clocot. Tura viitoare il fierb vreo 3-4 min inainte sa sting focul. Asta este; in rest, a iesit f. bun dupa ce l-am facut budinca ( lapte, zahar vanilat, indulcitor stevie). Pupici

lena
Elena (lena) 15 May 2013, 10:34

Ciudat, eu chiar am luat din multe surse si se facea bine. Dar intotdeauna cand iau un cuscus mai nou citesc eticheta, mai stii ce schimba astia...

tiki
tiki 14 Oct 2013, 09:50

Am fiert de multe ori couscous dupa reteta Ta, dar nu am postat niciodata.Postez ca sa fiu credibila ca fac. Multe vad ca scriu,"voi face si deseara sau mai tarziu arat si poza" si nimic!!!??? Ce sa crezi ca au facut? si nu au postat?Sau nu au facut? Ma rog, treaba lor, dar mai bine sa nu scrie si sa posteze cand fac.Am facut couscous cu o tocanita de soia. Sanatoasa si gustoasa.Pupici.

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) tiki 14 Oct 2013, 09:53

O, ce bine arata Tiki! Sa aveti pofta buna!

Ei, stii cum este lumea, mai uita, se ia cu altele - dar cine are de postat poza si comentariu o face imediat si ferm. Iti multumesc mult de comentariile utile si poze, esti tare

tiki
tiki 14 Oct 2013, 10:17

Esti o dragura si de aceea nici nu m-am suparat ca nu mi-ai dat acceptul pe mess..Sperge asta dupa ce citesti. O zi buna.

lena
Elena (lena) 14 Oct 2013, 10:19

Tu erai? Mai da-mi o data ca iti dau accept cu mare placere! Sunt multi care mai fac asa si nu-mi scriu cine sunt.

vikyg
vikyg 02 Dec 2013, 18:06

Eu gatesc cu legume, Pun tigaia cu putin ulei pe foc,calesc legumele (adica ceapa,morcov, brocol, ardei grasi, mazare...) , dupa citeva minute adaug couscous-ul, le mai calesc putin impreuna si apoi adaug o cana de apa fiarta sepatat. Amestec bine, condimentez, mai las cam 8-10 minute si gata. Ai mei iubesc foarte mult..

inga
inga 04 Mar 2014, 23:01

Lena mersi mult pentru retetele suoer delicioase, cit despre couscous, pe teritoriul RM nu stii dac mai are o alta denumire?

lena
Elena (lena) inga 05 Mar 2014, 12:15

Asa se numeste si acolo, l-am vazut sigur La Fourchette si Metro.

AlexandraM85
AlexandraM85 25 Apr 2014, 16:01

Buna Lena. Am facut si eu azi cus cus. E pentru prima data cand fac. Si sa stii ca si eu am patit sa aiba un gust de nisip initial, doar l am pus peste apa fiarta si atat. Si atunci am mai adaugat cam jumatate de cana de apa in plus si acum e foarte bun. L-am mai lasat pe foc vreun minut, doua. Apropo cand l am pus in apa fiarta cu unt s-a facut ca betonul, da rapid:)))...parca era gris. Da e bun la gust. Merge, nu merge...eu am facut o tocanita picanta de porc si incerc combinatia.:) Vorba aia sa fie primit! Reteta e faina, mersi mult!

tiki
tiki 16 May 2014, 11:28

Buna. Revin cu acelasi lucru ca mai sus, dar cu soia sub alta forma (nu stiam ca exista si asa), si de data aceasta am avut si turmenic care da o culoare f. frumoasa couscous-ului. Fiind vineri,este o mancare f.buna, satioasa si arata si  bine. Hahaha. Pupici

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
nicma
nicma 25 Mar 2015, 15:19

In majoritatea hypermarketurilor se gaseste couscous sub forma de paste fainoase facute din compozitie de ou si faina. Couscous-ul "adevarat" e granule de grau.

Nota mea pentru reteta:
timotei
timotei 11 Jun 2015, 08:56

Da Tiki si eu de fiecare data il fac cu turmeric , si uite ca nu am facut poza niciodata sa o postez aici desi cînd am cumparat prima data couscous am intrat la Lena sa vad cum se fierbe.

catalinagabriela
catalinagabriela 31 Mar 2016, 17:12

Eu intai calesc putin couscous-ul intr-o picatura de ulei/unt, iese mult mai gustos si "aratos", apoi fac exact  ca tine, iese intotdeauna super bun si bine fiert !!

adriana st
Stroe Adriana (adriana st) 14 Nov 2020, 15:47

Am învățat de la o fată din Orientul Mijlociu ca mai întâi să amestec cus cusul cu ulei ( de măsline sau din care avem, preferabil presat la rece, deoarece uleiul obișnuit are multă apă)și apoi să adaug apă fiartă sau supă. În felul acesta bobițele de cuscus nu se lipesc. Aveți grijă, nu confindați, există și cuscus românesc, adică paste mărunte cu ou. Acelea întâi se prăjesc cu ulei sau  unt și apoi se fierb, cam trei volume de apă la un volum de cuscus

Nota mea pentru reteta:
DianaCodreanu429
Diana Codreanu (DianaCodreanu429) 14 Feb 2023, 20:39

Mulțumesc!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta: