Tort "Ziua si Noaptea"

Un tort foarte gustos, moale cu gust placut de smantana dulce si cacao.Se prepara simplu, cu ingrediente de baza, fara oua -recomand sa-l incercati neaparat.

Ingrediente

Zahar
3 pah
de 300 ml. Plus mai trebuie 8 linguri de zahar pentru glazura
Unt
1 linguri
plus 100g pentru glazura - untul trebuie sa fie moale nu topit
Smantana
4 pah
recomand sa fie din aia de 20% grasime - 1 pahar se foloseste la aluat, si 3 la crema
Bicarbonat de sodiu
1 lingurite
stins cu 1 lingura de otet
Faina
3 pah
Lapte de vaca
4 linguri
Cacao pudra
3 lingurite
Plus 6 linguri pentru glazura

Pasi de urmat

1

Frecati bine 1 lingura de unt cu 1 pahar de zahar -  o puteti face cu mixerul sau cu mainile.

2

Adaugati 1 pahar de smantana si amestecati bine cu telul.

3

Apoi adaugati 1 pahar de faina si bicarbonatul de sodiu stins  - amestecati bine.

4

Impartiti compozitia de la pasul anterior in 2 parti egale. In una adaugati 1 pahar de faina, in alta un pahar de faina si 3 lingurite de cacao.

5

Luati compozitia fara cacao,  amestecati cu mainie sau cu lingura aluatul care se formeaza(nu va alarmati daca este mai lipicios). Apoi presarati din abundenta faina pe masa si il scoateti pe ea, apoi usor il framantati pana se formeaza o bila - atentie, nu trebuie sa-l framantati mult.

6

Il taiati in 3 si formati alte 3 bile mai mici, le inveliti in folie alimentara si puneti la frigider.

7

Faceti la fel cu aluatul maro, cel cu cacao - la fel framantati cu faina, formati 3 bile si le puneti la frigider.

Recomand sa faceti exact asa cum am scris - in aceasta ordine -  mai intai aluatul alb apoi cel maro.

8

Mai intati coaceti foile albe - luati fiecare bila, o intindeti cu facaletul (nu uitati sa presarati faina pe masa din abundenta), sa fie de aproximativ 3 mm grosime.

9

Ca sa treceti foaia mai usor pe tava o inveliti pe facalet, apoi o derulati deasupra tavii.

10

Puneti peste foaie o farfurie mai mare sau un capac si taiati cu un cutit marginile - apoi le luati si le aruncati, nu le mai "reciclati".

11

Puneti tava la cuptor la temperatura medie si lasati pana incep sa se rumeneaza marginile. - vedeti in ce timp aproximativ se coc foile albe si lasati si cele maro cam acest timp (la ele nu se vad marginile roz coapte).

12

In asa fel coaceti toate foile, mai intai cele albe apoi cele maro.

13

Amestecati bine cu mixerul 3 pahare de smantana si 1.5 pahare-2 pahare de zahar. Puteti adauga un pic de vanilie si intaritor de frisca (3-4 plicuri - in cazul in care smantana nu se ingroasa bine).

14

Ca sa se inmoaie tortul mai bine, recomand sa faceti un sirop de apa calda cu miere sau cu zahar si sa ungeti fiecare foaie cu o pensula - inainte se le ungeti cu crema de smantana. Lasati 2-3 min sa se absoarba siropul apoi ungeti din abundenta cu crema fiecare foiae.

Incepeti sa ungeti foile incepand cu cele albe - deci prima va fi alba a 2-a maro, si tot asa pana le terminati.

15

Asa arata tortul inainte sa-l lasati la inmuiat (bineinteles la frigider). Ca sa fie tortul perfect de moale si bun perioada de inmuiere este de 10-15 ore - deci perfect ar fi sa-l montati seara si dimineata sa-l terminati de ornat.

16

Asa am facut eu - seara am copt foile si le-am uns cu crema. Apoi dimineata l-am ornat si pregatit pentru musafirii care au venit dupa amiaza.

Deci - Il scoateti din frigider, cu un cutit taiati marginile care ar putea fi nu chiar drepte. Tortul fiind moale acum, procedura este foarte simpla.

17

Pregatiti glazura - intr-o cratita puneti 4 linguri de lapte, 8 linguri de zahar, 100g unt si 6 linguri de cacao. Puneti la foc si amestecati.

18

Dupa ce incepe sa fiarba, stingeti focul, amestecati inca o data si lasati sa se racoreasca bine.

19

Dupa ce se raceste binisor glazura o turnati peste tort si lasati aproximativ 30 de min la frigider sa se intareasca un pic.

20

Apoi il ornati dupa preferinta - puteti orna complet cu frisca sau presara nuca de cocos sau asa cum am facut eu. Am luat in palma nuca de cocos, am trecut cu ea pe marginile tortului, ca sa-l imbrac imprejur cu cocos.

21

Si cu o punga de ornat de cofetarie am facut floricele din frisca pe marginile de sus. In mijloc puteti scrie ceva sau pune vreo floricica de martipan, sau lasati asa.

22

Aici acelasi tort, dar mai mare,  l-am facut din 1.5 cantitate de ingrediente, l-am ornat cu frisca si am scris La Multi Ani.

23

Aici aveti si sectiunea - cred ca este destul de reprezentativa. Tortul este moale, cu gust placut de smantana si cacao, sigur va fi un succes la orice masa festiva si nu numai.

Pofta Buna!

Cantitate: 2 kilograme (10 felii)
Timp de preparare: 600 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 90 min
Publicata:
Nota: 5 (12 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 52

DannyElla
DannyElla 25 iul 2016, 01:28

A avut succes maxim. Delicios

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Melanie
Melanie 19 mar 2016, 13:14

L-am facut din nou. Mi se pare extrem de usor si f gustos. Vad ca decla ultima mea postare nu a mai pus numeni comentariu dar chiar merita sa il faceti si cu cateva bucati de visine este si mai bun.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Melanie
Melanie 23 ian 2015, 16:26

F bun! Mi s-a părut crema prea moale si foile prea uscate dar După ce a stat o noapte la frigider am înțeles ca așa trebuiau sa fie. A ieșit perfect! O singura remarca: puneți intr-adevăr muuulta crema. La mine chiar s-a scurs puțin pe margini dar si-a facut crema treaba si foile au devenit moi. 

Poza mea pentru reteta:
Aureliaaa
Aureliaaa 01 iun 2014, 14:25

Poza mea pentru reteta:
Aureliaaa
Aureliaaa 01 iun 2014, 14:19

Torta este foarte gustoasa deja a doua oara o gatesc!!!Merci mult Lena

Poza mea pentru reteta:
TanDi
TanDi 28 feb 2014, 21:33

Revin cu poza. Un mare avantaj la acest tort este ca blaturile se pot pregati din timp, astfel ca inainte de eveniment ia putin timp pt pregatirea lui. Am uns foile cu sirop de apa cu miere, la recomandarea Lenei si s-au inmuiat destul de bine cu crema.

Poza mea pentru reteta:
irinutza
irinutza 30 dec 2012, 12:43

Baiatul meu adora acest tort si noi la fel.L-am facut acum de Craciun si nu a fost prima data,mi se pare ca se face foarte usor si nu are cum sa nu-ti iasa,se imoaie foarte bine.Eu il fac cu o zi inainte de e se servi 

Poza mea pentru reteta:
Karen
Karen 02 mai 2012, 15:52

L-as pune in topul celor mai bune torturi cu frisca,l-am facut deja de cateva ori si tot in cantitate dubla.Am cateva comentarii pentru cine mai vrea sa-l incerce:

1.ca sa nu mai puneti faina multa cand intindeti foile(posibil de asta sa fie fost  tari la cine deja l-a facut) intindeti foarte usor si uniform pe hartie de copt.o taiati pe dimensiunea tavii si apoi presarati faina cam o lingurita.Foile nu raman lipte de foaia asa ca o puteti refolosi la toate foile

2.foile se inmoaie si fara frisca daca le coaceti cu 1-2 zile inainte.Eu coc de joi(vinerea nu coc) si pun frisca sambata si deja foile sunt moi

3daca va grabiti,din cantitatea de mai sus puteti face doar 3 foi pe tava dreptunghiulara(30/40 cm) si apoi taiati pe lung si suprapuneti ca sa fie 6 foi dar  dupa ce umpleti cu frisca....

Nota mea pentru reteta:
flutureAlb
mihaela zamfir (flutureAlb) 09 apr 2012, 12:57

iata una mai clara....

Poza mea pentru reteta:
flutureAlb
mihaela zamfir (flutureAlb) 09 apr 2012, 12:54

buna  dragele mele , iata ca am reusit si eu sa fac acest tort ,DELICIOS ma mir ca nu am avut probleme in prepararea lui ,doar ca eu nu am avut asa multa nuca de cocos si am schimbat putin infatisarea

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile