Tort "Ziua si Noaptea"

Tort "Ziua si Noaptea"

Un tort foarte gustos, moale cu gust placut de smantana dulce si cacao.Se prepara simplu, cu ingrediente de baza, fara oua -recomand sa-l incercati neaparat.

Ingrediente

Zahar
3 pahare
de 300 ml. Plus mai trebuie 8 linguri de zahar pentru glazura
Unt
1 lingura
plus 100g pentru glazura - untul trebuie sa fie moale nu topit
Smantana
4 pahare
recomand sa fie din aia de 20% grasime - 1 pahar se foloseste la aluat, si 3 la crema
Bicarbonat de sodiu
1 lingurita
stins cu 1 lingura de otet
Faina
3 pahare
Lapte de vaca
4 linguri
Cacao pudra
3 lingurite
Plus 6 linguri pentru glazura

Pasi de urmat

Pas 1

Frecati bine 1 lingura de unt cu 1 pahar de zahar -  o puteti face cu mixerul sau cu mainile.

Tort "Ziua si Noaptea" - Pas 1
Pas 2

Adaugati 1 pahar de smantana si amestecati bine cu telul.

Tort "Ziua si Noaptea" - Pas 2
Pas 3

Apoi adaugati 1 pahar de faina si bicarbonatul de sodiu stins  - amestecati bine.

Tort "Ziua si Noaptea" - Pas 3
Pas 4

Impartiti compozitia de la pasul anterior in 2 parti egale. In una adaugati 1 pahar de faina, in alta un pahar de faina si 3 lingurite de cacao.

Tort "Ziua si Noaptea" - Pas 4
Pas 5

Luati compozitia fara cacao,  amestecati cu mainie sau cu lingura aluatul care se formeaza(nu va alarmati daca este mai lipicios). Apoi presarati din abundenta faina pe masa si il scoateti pe ea, apoi usor il framantati pana se formeaza o bila - atentie, nu trebuie sa-l framantati mult.

Tort "Ziua si Noaptea" - Pas 5
Pas 6

Il taiati in 3 si formati alte 3 bile mai mici, le inveliti in folie alimentara si puneti la frigider.

Tort "Ziua si Noaptea" - Pas 6
Pas 7

Faceti la fel cu aluatul maro, cel cu cacao - la fel framantati cu faina, formati 3 bile si le puneti la frigider.

Recomand sa faceti exact asa cum am scris - in aceasta ordine -  mai intai aluatul alb apoi cel maro.

Tort "Ziua si Noaptea" - Pas 7
Pas 8

Mai intati coaceti foile albe - luati fiecare bila, o intindeti cu facaletul (nu uitati sa presarati faina pe masa din abundenta), sa fie de aproximativ 3 mm grosime.

Tort "Ziua si Noaptea" - Pas 8
Pas 9

Ca sa treceti foaia mai usor pe tava o inveliti pe facalet, apoi o derulati deasupra tavii.

Tort "Ziua si Noaptea" - Pas 9
Pas 10

Puneti peste foaie o farfurie mai mare sau un capac si taiati cu un cutit marginile - apoi le luati si le aruncati, nu le mai "reciclati".

Tort "Ziua si Noaptea" - Pas 10
Pas 11

Puneti tava la cuptor la temperatura medie si lasati pana incep sa se rumeneaza marginile. - vedeti in ce timp aproximativ se coc foile albe si lasati si cele maro cam acest timp (la ele nu se vad marginile roz coapte).

Tort "Ziua si Noaptea" - Pas 11
Pas 12

In asa fel coaceti toate foile, mai intai cele albe apoi cele maro.

Tort "Ziua si Noaptea" - Pas 12
Pas 13

Amestecati bine cu mixerul 3 pahare de smantana si 1.5 pahare-2 pahare de zahar. Puteti adauga un pic de vanilie si intaritor de frisca (3-4 plicuri - in cazul in care smantana nu se ingroasa bine).

Tort "Ziua si Noaptea" - Pas 13
Pas 14

Ca sa se inmoaie tortul mai bine, recomand sa faceti un sirop de apa calda cu miere sau cu zahar si sa ungeti fiecare foaie cu o pensula - inainte se le ungeti cu crema de smantana. Lasati 2-3 min sa se absoarba siropul apoi ungeti din abundenta cu crema fiecare foiae.

Incepeti sa ungeti foile incepand cu cele albe - deci prima va fi alba a 2-a maro, si tot asa pana le terminati.

Tort "Ziua si Noaptea" - Pas 14
Pas 15

Asa arata tortul inainte sa-l lasati la inmuiat (bineinteles la frigider). Ca sa fie tortul perfect de moale si bun perioada de inmuiere este de 10-15 ore - deci perfect ar fi sa-l montati seara si dimineata sa-l terminati de ornat.

Tort "Ziua si Noaptea" - Pas 15
Pas 16

Asa am facut eu - seara am copt foile si le-am uns cu crema. Apoi dimineata l-am ornat si pregatit pentru musafirii care au venit dupa amiaza.

Deci - Il scoateti din frigider, cu un cutit taiati marginile care ar putea fi nu chiar drepte. Tortul fiind moale acum, procedura este foarte simpla.

Tort "Ziua si Noaptea" - Pas 16
Pas 17

Pregatiti glazura - intr-o cratita puneti 4 linguri de lapte, 8 linguri de zahar, 100g unt si 6 linguri de cacao. Puneti la foc si amestecati.

Tort "Ziua si Noaptea" - Pas 17
Pas 18

Dupa ce incepe sa fiarba, stingeti focul, amestecati inca o data si lasati sa se racoreasca bine.

Tort "Ziua si Noaptea" - Pas 18
Pas 19

Dupa ce se raceste binisor glazura o turnati peste tort si lasati aproximativ 30 de min la frigider sa se intareasca un pic.

Tort "Ziua si Noaptea" - Pas 19
Pas 20

Apoi il ornati dupa preferinta - puteti orna complet cu frisca sau presara nuca de cocos sau asa cum am facut eu. Am luat in palma nuca de cocos, am trecut cu ea pe marginile tortului, ca sa-l imbrac imprejur cu cocos.

Tort "Ziua si Noaptea" - Pas 20
Pas 21

Si cu o punga de ornat de cofetarie am facut floricele din frisca pe marginile de sus. In mijloc puteti scrie ceva sau pune vreo floricica de martipan, sau lasati asa.

Tort "Ziua si Noaptea" - Pas 21
Pas 22

Aici acelasi tort, dar mai mare,  l-am facut din 1.5 cantitate de ingrediente, l-am ornat cu frisca si am scris La Multi Ani.

Tort "Ziua si Noaptea" - Pas 22
Pas 23

Aici aveti si sectiunea - cred ca este destul de reprezentativa. Tortul este moale, cu gust placut de smantana si cacao, sigur va fi un succes la orice masa festiva si nu numai.

Pofta Buna!

Tort "Ziua si Noaptea" - Pas 23

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (10 felii)
Timp de preparare: 600 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 90 min
Data publicarii:
Nota: 5 (14 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Natali
Natali 23 Mar 2010, 11:44

Mmm, ce bine arata!

Galia
Galia 23 Mar 2010, 15:47

Foarte, foarte, foarte ..... de "n" ori bun tortul !

Se topeste in gura, aroma de vrajeste si gata....esti cucerit, si ce e mai rau - iti place la nebunie

La cat era de mare credeam ca va ramane si pt a doua-a zi...da de unde ?! Oaspetii mei au tot cerut cate o bucatica in plus si am ramas doar cu farfuria la sfarsit

Nota mea pentru reteta:
mihaela1234
mihaela1234 23 Mar 2010, 20:27

este cel mai bun tort :P

Nota mea pentru reteta:
mariana-diana
mariana-diana 25 Mar 2010, 15:07

f frumoase pozele....f gustoase retetele

olguta
olguta 28 Mar 2010, 20:55

am o intrebare - i n lista ingredientelor este indicat 4 linguri de lapte de vaca. Ce facem cu ele?

lena
Elena (lena) olguta 28 Mar 2010, 21:02

Da, scuze Olguta, intr-adevar este lapte, se pune in glazura - voi corectat si in reteta - merci mult

anysoara
anysoara 05 Jun 2010, 14:33

Cred ca o sa incerc sa-l fac. Pare interesant.

anysoara
anysoara 05 Jun 2010, 14:34

este foarte bun

anutza
Ana (anutza) 04 Nov 2010, 14:48

kt trebuie sa tinem bilutele la frigider? merci:D

lena
Elena (lena) Ana (anutza) 05 Nov 2010, 10:13

Nu trebuie tinute un anumit timp la frigider, doar atat timp cat le prelucrezi si le coci.

amalia80
amalia80 07 Nov 2010, 18:03

Nu am avut timp sa prepar  foile de tort dupa reteta ta asa ca am apelat la un blat de la Dr. Oetker pt 9 torturi. Eram insa in  criza de o glazura asa ca am deschis lalena si am gasit aceasta simpla si deliciosa glazura. Am lasat ingredientele doar sa dea un clocot,  mi-a ajuns pentru tot tortul si a fost foarte gustoasa.

Nota mea pentru reteta:
crisan
alexandra crisan (crisan) 16 Dec 2010, 04:18

am sal fac de ziua fiului meu pe 31 decemdrie facem2ani  multumesc lena

Nota mea pentru reteta:
crisan
alexandra crisan (crisan) 19 Dec 2010, 19:14

Ellena
Elena (Ellena) 05 Jan 2011, 23:55

imi place mult cum ai decorat tortul,cum ti-au iesit floricelele!

lavly
lavly 06 Jan 2011, 23:01

Buna seara! As dori sa te intreb Lena cat inseamna in grame 4 pahare de smantana? Si smantana trebuie luata de la un magazin cu produse lactate, nu? Cea la cutie nu cred ca merge! Multumesc si astept raspunsul!

lena
Elena (lena) lavly 07 Jan 2011, 15:18

4 pahare de smantana ar fi cam 1 - 1.2 kg de smantana - tortul este mai gustos cu cat mai multa crema. Eu de obicei cumpar smantana de 20% grasime la cutie din supermarket, daca ai vreun magazin de lactate bune si calitative este si mai bine.

corinutza
corinutza 27 Jan 2011, 14:50

Nota mea pentru reteta:
daya
daya 23 Feb 2011, 13:27

Buna  am facut si eu tortul foarte bun la gust dar foile de tort au iesit cam uscate si tortul sa taiat greu desi l-am lasat toata noaptea la frigider.Unde am  gresit?

crisan
alexandra crisan (crisan) 23 Feb 2011, 13:43

da si la mine au esit foile uscate?

lena
Elena (lena) alexandra crisan (crisan) 23 Feb 2011, 14:59

Foile sunt uscate dupa ce se coc - unse cu crema se inmoaie bine. Cred ca ati pus mai putina crema, eu de obicei pun multa, sa curga - pe viitor va recomand sa le mai insiropati cu putin ceai cu lamaie si miere.

daya
daya 23 Feb 2011, 19:37

Multumesc pentru raspuns o sa mai incerc.

fely
fely 13 Mar 2011, 00:33

Buna Lena, imi poti spune,te rog, smantana care se foloseste e dulce sau cea acrisoara , pentru mancare?

P.S. Ma folosesc de ceva timp de site-ul tau , dar nu am comentat nimic pana acum, asa ca profit de ocazie sa-ti spun ca iti multumesc din suflet pentru retetele tale minune. Chiar daca sunt complicate unele, faptul ca le explici "babeste" le face foarte simple.Te pup.

lena
Elena (lena) fely 13 Mar 2011, 08:25

Salut Fely, multumesc de apreciere si ma bucur ca iti este util site-ul

Ref.la intrebare - smantana este clasica din aceea fermentata, acrisoara.

semiramida
Tatiana Chihai-Turcan (semiramida) 19 Jul 2011, 22:56

Lena ajuta-ma te rog si spune-mi cantitatea de igrdiente pentru 1,5.

lena
Elena (lena) 20 Jul 2011, 08:26

Oke, uite:

Zahar: 4.5 pahare 12 linguri;  Unt:1.5 linguri 150grame; Smantana: 6 pahare(din care 1.5 pahare pt aluat si restul la crema); Bicarbonat: 1.5 lingurite(stins cu otet); Faina - 4.5 pahare; Lapte: 6 linguri; Cacao: 4.5 lingurite pt aluat si 9 linguri pt glazura. Spor la treaba

semiramida
Tatiana Chihai-Turcan (semiramida) 22 Jul 2011, 12:06

Multumesc!

flutureAlb
mihaela zamfir (flutureAlb) 09 Apr 2012, 12:54

buna  dragele mele , iata ca am reusit si eu sa fac acest tort ,DELICIOS ma mir ca nu am avut probleme in prepararea lui ,doar ca eu nu am avut asa multa nuca de cocos si am schimbat putin infatisarea

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
flutureAlb
mihaela zamfir (flutureAlb) 09 Apr 2012, 12:57

iata una mai clara....

Poza mea pentru reteta:
Karen
Karen 02 May 2012, 15:52

L-as pune in topul celor mai bune torturi cu frisca,l-am facut deja de cateva ori si tot in cantitate dubla.Am cateva comentarii pentru cine mai vrea sa-l incerce:

1.ca sa nu mai puneti faina multa cand intindeti foile(posibil de asta sa fie fost  tari la cine deja l-a facut) intindeti foarte usor si uniform pe hartie de copt.o taiati pe dimensiunea tavii si apoi presarati faina cam o lingurita.Foile nu raman lipte de foaia asa ca o puteti refolosi la toate foile

2.foile se inmoaie si fara frisca daca le coaceti cu 1-2 zile inainte.Eu coc de joi(vinerea nu coc) si pun frisca sambata si deja foile sunt moi

3daca va grabiti,din cantitatea de mai sus puteti face doar 3 foi pe tava dreptunghiulara(30/40 cm) si apoi taiati pe lung si suprapuneti ca sa fie 6 foi dar  dupa ce umpleti cu frisca....

Nota mea pentru reteta:
soni
soni 06 Jul 2012, 23:30

Foarte bun tortul. Toata lumea mi-a cerut a doua portie :)

lavly
lavly 05 Sep 2012, 20:55

Lena as dori sa te intreb daca la acest tort se poate folosi smantana Dorna de 32% grasime sau se face doar cu cea fermentata? Iti multumesc!

lena
Elena (lena) lavly 05 Sep 2012, 20:57

Se face cu cea fermentata, are alt gust si este putin acrisoara.

irinutza
irinutza 30 Dec 2012, 12:43

Baiatul meu adora acest tort si noi la fel.L-am facut acum de Craciun si nu a fost prima data,mi se pare ca se face foarte usor si nu are cum sa nu-ti iasa,se imoaie foarte bine.Eu il fac cu o zi inainte de e se servi 

Poza mea pentru reteta:
TanDi
TanDi 31 Jan 2014, 09:29

Buna ziua, Lena. As vrea sa incerc sa fac acest tort pt o ocazie mai speciala si nu am voie sa il gresesc. Pentru aceasta te deranjez cu cateva precizari: 1. foile pot sa le coc cu vreo 2 zile inainte?(nu am timp sa-l fac dintr-o runda), 2. smantana de 20% e din aceea simpla, gen napolact/albalact sau lichida, de gatit? ; 3. cantitatile pe care le-ai dat mai sus pt 1.5 portii, se impart cam pt 8-9 foi, da? Multumesc frumos.

TanDi
TanDi 31 Jan 2014, 09:32

PS. M-am lamurit cu smantana, ca e cea normala :)

lena
Elena (lena) 31 Jan 2014, 09:32

- Da, se pot coace foile dinainte.

- Smantana este simpla, fermentata

- Cantiatile de mai sus sunt pt o portie, ies 6 foi - daca vrei tort mai mare maresti cantitatea de 1.5 ori - acelasi numar de foi dar tortul este mai mare ca suprafata.

TanDi
TanDi 31 Jan 2014, 12:15

Multumesc frumos. M-am gandit sa fac 8 foi deoarece tortiera mea e pt tort de 28 cm si sa-l fac ceva mai inalt ca sa fiu sigura ca este suficient pt toti invitatii (Napoleonul l-am facut din 8 foi parca si a fost ok). Crezi ca e ok sa fac asa?

Untul ce % de grasime trebuie sa fie? (si nu te mai zapacesc cu intrebari, raman datoare cu poza ;) ) Multumesc.

lena
Elena (lena) TanDi 31 Jan 2014, 14:25

Unt poti pune si de 65%, foile chiar daca iti ies prea multe poti sa le lasi la o parte si mai fac vreo prajitura cu ele in alta zi.

Oricum ideea aici la tort sa fie si crema suficienta, sa nu fie uscat tortul si se ridica in sus nu doar de la multe foi.

Oke, astept poza si sper sa va placa tortul

TanDi
TanDi 28 Feb 2014, 21:33

Revin cu poza. Un mare avantaj la acest tort este ca blaturile se pot pregati din timp, astfel ca inainte de eveniment ia putin timp pt pregatirea lui. Am uns foile cu sirop de apa cu miere, la recomandarea Lenei si s-au inmuiat destul de bine cu crema.

Poza mea pentru reteta:
Miha85
Miha85 29 Apr 2014, 00:39
Buna, Lena! Cu toate ca urmaresc de mult retetele tale si le-am testat de nenumarate ori pana acum nu am scris nimic pe site, dar as vrea sa iti multumesc pentru aceste retete minunate si pentru maniera deosebita in care le explici(astfel incat sa iti fie imposibil sa le gresesti).
Acest tort este extraordinar, ieftin si usor de facut!
Multumesc si multa bafta in tot ceea ce faci!
 
 
 

  

Nota mea pentru reteta:
Valeriam
Valeriam 02 May 2014, 10:20

Aproximativ cam cit timp stau la cuptor foile de aluat?

lena
Elena (lena) Valeriam 03 May 2014, 08:41

Depinde de cuptor, nu pot sa va spun un timp exact, cititi atent pasii unde scriu cum se coc foile.

Oricum se fac foarte repede, aveti grija sa nu le ardeti.

Aureliaaa
Aureliaaa 01 Jun 2014, 14:19

Torta este foarte gustoasa deja a doua oara o gatesc!!!Merci mult Lena

Poza mea pentru reteta:
Aureliaaa
Aureliaaa 01 Jun 2014, 14:25

Poza mea pentru reteta:
Rodica999
Rodica999 12 Jun 2014, 23:35

Faina se pune 3 pah de 300 gr?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Rodica999 13 Jun 2014, 07:36

De 250g.

Roberto
Roberto 09 Jul 2014, 18:53

Buna,Lena, vreau sa fac si eu aceasta torta, si am o intrebare,(cum suntem amatori de deserturi cu nuci),  daca as adauga nuci pisate la crema,poate si ceva fructe de sezon, ar putea strica adevaratul gust si efect al tortei ??? Multumesc 

lena
Elena (lena) Roberto 09 Jul 2014, 19:29

Nuci nu prea multe si visinele se potrivesc perfect. Alte fructe incercati, pt inceput pt decor, as sugera.

diana-madalina
aurelia sarbu (diana-madalina) 08 Aug 2014, 21:48

E gata uns  la frigider abia asteptam sai punem glazura si sa savuram revenim cu poza si cu  comentariu la nivel de cit de gustos este !

Melanie
Melanie 23 Jan 2015, 16:26

F bun! Mi s-a părut crema prea moale si foile prea uscate dar După ce a stat o noapte la frigider am înțeles ca așa trebuiau sa fie. A ieșit perfect! O singura remarca: puneți intr-adevăr muuulta crema. La mine chiar s-a scurs puțin pe margini dar si-a facut crema treaba si foile au devenit moi. 

Poza mea pentru reteta:
Melanie
Melanie 19 Mar 2016, 13:14

L-am facut din nou. Mi se pare extrem de usor si f gustos. Vad ca decla ultima mea postare nu a mai pus numeni comentariu dar chiar merita sa il faceti si cu cateva bucati de visine este si mai bun.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
DannyElla
DannyElla 25 Jul 2016, 01:28

A avut succes maxim. Delicios

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
AnyB.957
Any B. (AnyB.957) 30 Jan 2020, 12:55

Super! Mersi pentru rețetă!

Nota mea pentru reteta:
AnyB.957
Any B. (AnyB.957) 30 Jan 2020, 12:57

👏👏👏

Poza mea pentru reteta:
CF12
CF12 23 Sep 2023, 13:11

In primul rand multumesc frumos pentru aceasta reteta de tort fara ou!!! Ma uitam pe pagina sa gasesc o reteta de tort pe care sa o modific pentru ziua unui micut alergic la oua si am dat peste aceasta reteta!

Tortul este foarte gustos, l-am facut de cateva ori deja. Am o singura intrebare referitoare la cantitatea de zahar, eu am injumatatit-o de fiecare data, dar chiar si asa mi se pare extrem de mult zahar, ati incercat sa faceti reteta cu mai putin zahar? Care ar fi cantitatea minima pe care am putea sa o folosim ptr aceasta reteta?

 Multumesc!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) CF12 26 Sep 2023, 17:16

Puteti sa mai micsorati probabil, textura cred ca nu va fi mult influentata.😉