Fursecuri simple cu vanilie

Este o reteta foarte buna de fursecuri care se fac cu ajutorul masinii de tocat sau cu alte forme. Este foarte important ca aceste fursecuri tin forma, nu se umfla prea mult la coacere. Sunt foarte bune, crocante, cu aroma usoara de unt - le fac de obicei pentru Craciun sau Paste, dar si atunci cand vreau s-o alint pe fetita mea cu niste dulciuri de casa. Acesti biscuiti sunt printre duciurile ei preferate.

Daca nu aveti masina de tocat cu accesoriu pentru biscuiti (dar v-as recomanda sa va luati una - daca nu aveti inca -  din acele cu accesorii pt biscuiti, carnati si paste) puteti sa le taiati simplu cu un cutit sau sa le faceti cu alte forme pentru biscuiti.

Ingrediente

Unt
200 g
sau margarina
Zahar
1 pah
de 250-300ml
Galbenusuri
3 buc
albusurile le folositi la alte retete, aici trebuie doar galbenusuri crude
Smantana
70 g
Faina alba calitate superioara
3 pah
de 250-300ml
Praf de copt
0.5 lingurite
Esenta de vanilie
1 buc
sau 2 plicuri de zahar vanilat.

Pasi de urmat

1

Puneti untul intr-o cratita si il topiti la foc mic.

2

Intr-un bol puneti galbenusurile de ou si zaharul, amestecati bine cu un tel sau lingura.

3

Apoi adaugati untul topit si un pic racorit, amestecati bine.

4

Urmeaza smantana, la fel amestecati.

5

Adaugati vanilia sau zaharul vanilat, amestecati.

6

Adaugati faina si praful de copt si incepeti sa framantati aluatul.

7

Aici o poza cu alutul in "devenire" :) Sa stiti ca este un aluat placut, moale si nelipicios.

8

Framantati putin aluatul pe masa cu un pic de faina.

9

Il acoperiti cu o folie si lasati aproximativ 30 de min la frigider - sau il faceti seara si lasati pana aveti timp sa-l faceti a 2-a zi.

10

In continuare voi arata cum fac biscuitii cu accesoriul pentru masina de tocat. Daca nu aveti , faceti mai simplu, intindeti o turta din aluat de 7-8 mm grosime (aluatul este cam tare dupa frigider, asa ca in cazul asta ar fi bine sa-l tineti mai putin la rece), si taiati cu niste forme (flori, stelutze,etc).

Deci pt masina de tocat - aluatul il tai in bucati mici si lungi ca sa incapa in masina.

11

Asa arata accesoriul de biscuiti montat in masina de tocat.

12

Porniti masina, puneti cate o bucata de aluat, presati cu o mana iar cu cealalata tineti biscuitii care se formeaza. Continuati tot asa pana faceti tot aluatul.

13

Aici am facut niste felii mai lungi pe care apoi le-am taiat. Aluatul este nelipicios si sta foarte bine la modelat.

14

Le-am taiat in biscuiti mai mici si le-am pus pe o tava de cuptor asternuta cu hartie de copt.

Se da tava la cuptor la temperatura medie, de 180-200 grade.

15

Le lasati la cuptor pana incep sa se rumeneasca dedesubt, nu lasati sa se inroseasca prea tare. Ar trebui sa fie doar usor roz - scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca complet.

16

Se pastreaza chiar si 2 saptamani la loc uscat, intr-o punga sau borcan.

Am cautat mult timp asa o reteta de biscuiti vanilati si am gasit-o tot in satul natal, la o vecina - deci retetele ideale si perfecte se pot gasi oriunde doar sa vreti. Am zis s-o pun pe site macar pentru ca sa nu pierd foia pe care am scris-o, si poate daca cineva are acest accesoriu pt biscuiti sa-l foloseasca neaparat.

Arata f.bine biscuitii si au un gust superb.

Pofta Buna!

Cantitate: 2 kilograme
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Publicata:
Nota: 5 (7 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 31

diana-madalina
aurelia sarbu (diana-madalina) 05 sep 2016, 14:59

intradevar lena  foarte bunisori sau primit  dar stii oparte  am facut prin forma de la masina de tocat carne apoi sa defectat si amdecupat  cu formele  restul oricum parca gustul difera cei  prin masina is excelentii  ....poate din cazua ca aluatul se farimiteaza azolo idee nu am ,...  dar oricum gust  de copilarieee 

diana-madalina
aurelia sarbu (diana-madalina) 05 sep 2016, 10:10

imi puteti spune   amuitat sa adaug praful de  copt...pffff  oare va influenta mult rezultatul.....am pus aluatul la rece deja 

lena
Elena (lena) aurelia sarbu (diana-madalina) 05 sep 2016, 14:40

Vor fi bune oricum, praf de copt nu e mult, dar ele oricum vor fi fragede de la unt.

mocanumaria2003
mocanumaria2003 30 dec 2015, 15:30

absolut delicioase, azi am facut si eu. aluatul mi-a iesit cam lipicios si am pus mai multa faina dar la final au iesit delicioase. 

Poza mea pentru reteta:
AndreeaV
AndreeaV 19 dec 2014, 04:58

Sunt plecată din țară și zilele trecute am primit pachet de la părinți, în care, surpriză, se aflau și aceste fursecuri. Îmi amintesc că de mică o ajutam pe mamaia, apoi pe mama să facă ''ciucălăi'' - așa se numesc în zona mea.  Mmm, ciucălăii copilăriei! În altă ordine de idei, vreau să te felicit Lena, datorită ție mi-am dat seama că și eu pot găti, tot ce am încercat de pe site-ul tău mi-a ieșit. Deși acum câteva luni abia știam să fac cartofi prăjiți, acum toți prietenii se așteaptă invitați la masă și se întrec în aprecieri, iar soțul nu mai zic cât de mândru este! Îți mulșumesc, Lena! 

Nota mea pentru reteta:
jurnaluluneimame
jurnaluluneimame 26 feb 2014, 14:57

Multumesc pentru o reteta de biscuiti de casa extraordinara. Ai mare dreptate, chiar sunt deliciosi.

I-am facut cu baietelul meu, cu mare bucurie, insa am modificat un pic reteta, pentru a nu-i pricinui copilului meu care are intoleranta la proteina din laptele de vaca.

Am postat-o si pe jurnalul unei mame, insa am precizat de unde am luat reteta originala.

Multuesc pentru aceasta reteta si multe altele.

Nota mea pentru reteta:
Lia1
Lia1 17 sep 2012, 22:47

buni. doar ca eu i-am taiat cu niste forme pt ca n-am masina de tocat aici. la copt trebuie mare atentie sa nu stea prea mult. eu am incins cuptorul in prealabil, am copt 10 min la foc moderat si deja se rumenisera de vatra (pe fund) dar i-am mai lasat 10 min la foc mic pt ca erau prea moi dupa mintea mea si s-au cam rumenit prea mult pe fund. trebuia sa pun in cuptor la baza o tava ca sa treaca mai greu dogoarea focului.

Nota mea pentru reteta:
Karen
Karen 21 dec 2010, 04:18

Daca sunt faramiciosi sunt exact ca cei facuti de bunica....ce amintiri dulci....

Nota mea pentru reteta:
ely.luperto77
constantin/luperto elena (ely.luperto77) 23 sep 2010, 17:57

economici si buni.o antrebare daca am vanilie baton..cum so dizolv sau o tai bucatele mici?si.....pot face cu un paharel mic formele ca sant de putin timp aici an italia  si nu am forme ca la mama acasa.  felicitari pt retetele ff bune

Nota mea pentru reteta:
sarian
sarian 23 apr 2010, 11:26

multumesc mult pentru aceasta reteta. mama le spunea piscoturi. prea multele mele probleme m-au tinut departe de bucatarie si nu am apucat sa i-au reteta, stiam ingredientele dar nimic despre cantitati. am primit e-mailul si am si facut fursecurile , sunt minunate.si, felicitari.

Nota mea pentru reteta:
eli
elena teodoru (eli) 22 apr 2010, 13:44

asa e,o reteta de fursecuri ce o faceam destul de des inainte,cu margarina pt ca untul era la COTA ,sau cu grasime de porc .Era un deliciu si pentru pachetelul copiilor la scoala! Iti multumim ca ne-ai remintit-o unora dintre noi.

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile