Prajitura cu scortisoara si nuci

O prajitura foarte delicioasa, este o reteta americana, de fapt se numeste Sour cream coffee cake - dar am zis ca ingredientele care-i dau aroma si structura deosebita sunt scortisoara, zaharul brun si nucile, de asta nu am respectat traducerea clasica a prajiturii. Se prepara f. repede, iese o cantitate destul de buna din aceste ingrediente, asa ca atunci cand o veti gusta prima data o sa va bucurati ca este asa multa :)

De gust, ce sa zic, va dati seama ca este ceva extraordinar - pufoasa, aromata..... nu te mai opresti din mancat.

Ingrediente

Unt
200 g
150g pt aluat si 50g pt umplutura
Zahar
220 g
Esenta de vanilie
1 buc
Oua
4 buc
Smantana
300 g
grasime 10%
Sare
0.25 lingurite
Praf de copt
1 lingurite
Bicarbonat de sodiu
1 lingurite
Faina alba calitate superioara
340 g
300g pt aluat si 40g pt umplutura
Zahar brun
200 g
Scortisoara
2 lingurite
Nuci
200 g

Pasi de urmat

1

Amestecati 300g de faina cu praful de copt, bicarbonatul de sodiu si sarea.

2

Mixati bine 150g de unt moale cu zaharul si vanilia.. Apoi adaugati ouale, cate unul, mixati bine dupa fiecare si adaugati urmatorul abia dupa ce s-a incorporat bine precedentul.

3

Dupa ce ati incorporat ouale adaugati 1/3 din smantana, amestecati.

4

Apoi adaugati 1/3 din compozitia de faina de la pasul 1. Amestecati pana se incorporeaza.

In asa fel, adaugati inca in 2 runde restul de smantana si de faina. Dupa ce ati incorporat ultima partida de faina, nu amestecati mult cu mixerul, va opriti si pregatiti umplutura.

5

Amestecati 40 g de faina, zaharul brun si scortisoara.

6

Adaugati 50g de unt moale si amestecati bine (perfect ar fi cu mainile).

7

Apoi adaugati nucile, eu le-am maruntit cam mult, ar trebuie mai bine sa le taiati cu un cutit, sa fie bucatile mai mari.

8

Amestecati bine, aceasta va fi umplutura prajiturii.

9

Asterneti cu hartie de copt tava de cuptor, peretii  tavii le ungeti cu unt. Pentru aceasta cantitate de ingrediente va trebuie o tava dreptunghiulara mare, adanca. Daca vreti sa faceti mai putin, puneti ingredientele in jumate si folositi o tava mai mica.

10

Turnati jumatate din aluat in tava, il intindeti uniform cu o lingura. Apoi presarati jumatate din umplutura pe toata suprafata.

11

Apoi turnati cealalta jumatate de aluat si presarati restul de umplutura. Puneti tava la cuptor la 180-200 grade.

12

Cand se rumeneste si creste, o testati cu scobitoarea, scoateti din cuptor si lasati sa se racoreasca.

13

Apoi o portionati si serviti sau calda sau rece.

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kilogram (20 portii )
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 20 min
Publicata:
Nota: 5 (2 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

MariaP
MariaP 20 sep 2010, 15:21

Ce frumos arata aluatul! Pare atat de fraged, de pufos, iar cromatica e nemaipomenita! E pe "lista de asteptare" si aceasta reteta.

Nota mea pentru reteta:
amalia80
amalia80 21 sep 2010, 10:18

O reteta pe care o pregatesc mereu la sarbatorile de iarna. Ii fac o glazura de ciocolata cu care ung toata suprafata prajiturii. Un deliciu!!!!

Nota mea pentru reteta:
bubulina
bubulina 21 nov 2010, 19:53

Azi am facut si eu aceasta reteta si a iesit super!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dovada sta faptul ca nu au mai ramas decat cateva bucatele ...din toata tava.

Ornela
Ornela 14 mai 2012, 05:35

O reteta foarte buna! Nu cred ca poti sa dai gres cu ea, chiar daca nu respecti intocmai cantitatile de ingrediente.

Poza mea pentru reteta:
mariana72
MARIANA (mariana72) 13 sep 2012, 22:58

draga lena,am facut si eu aceasta prjitura si mi-a iesit super.Sti ce ma bucura la aceste retete ale tale, arata super culoare.... si mie personal imi ies toate .

andreeaiasi
andreeaiasi 06 oct 2012, 21:28

Pentru mine nu exista prajitura mai buna ca asta, sunt innebunita dupa reteta asta, de abia astept sa vina iarna sa o fac in fiecare saptamana.. Oricum o sa o fac pt ziua mea, sa ii incant pe colegi.. O intrebare am : mi se pare f dulce, crezi ca as mai putea reduce din cantitatea de zahar? Mi se pare ca din cauza asta nici nu creste prea mult...Merci

lena
Elena (lena) andreeaiasi 06 oct 2012, 21:36

Multumesc Andreea pt comentarii, a fost o placere sa le citesc:) Ref la reteta, sigur ca poti micsora cantitatea de zahar.

andreeaiasi
andreeaiasi 06 oct 2012, 22:35

Ce prompta esti, am sa incerc sa fac cu mai putin zahar...a..am uitat ceva, eu ii spun acestei prajituri : prajitura minunata, exact asa mi-am notat-o si in carnetelul de retete...

roscanina
Nina Rosca (roscanina) 05 iul 2013, 12:43

Buna Lena ia putea sa imi spui daca nu am deloc unt in casa(si e cam departe sa ies sa cumpar ) pot folosi ulei in aceeasi cantitate. Multumesc.

lena
Elena (lena) 05 iul 2013, 22:18

Nu merge uleiul, anume in unt este farmecul si aroma prajiturii.